Dunaújváros Hetilap

A Vasas Táncegyüttes kapta a Dunaújvárosért Díjat

2017. október 23. (hétfő) 15:02 - Molnár Emese

A Vasas jelenleg is Dunaújvárosé, mint ahogy Dunaújváros a Vasasé- hangzott a Dunaújvárosért Díj méltatásában, amely elismerést az idén 65 éves Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes kapta. A csapat a színházban tartott ünnepségen is bizonyította nívós, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához méltó műsorával, hogy rászolgált az évtizedek alatt erre az elismerésre is, mint ahogy számos hazai és külföldi szakmai díjra.

Az időjárás miatt a reggeli megemlékezés elmaradt a temetői kopjafánál, de az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára méltóképpen emlékeztek meg a Bartók színházban tartott délelőtti ünnepségen. Márai Sándor: Mennyből az angyal című versével kezdődött a műsor, Sinkovits Imre szavalatával, ezalatt az elsötétített színházterembe mécsesekkel vonultak be a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai. A harcom, végigharcolom! című rendkívül színvonalas, látványos előadásukban Gasparik Gábor színművész működött közre. Ezután Cserna Gábor, városunk polgármestere ünnepi beszéde következett, amelyben úgy fogalmazott, október 23-a a büszkeség napja, hatvanegy év után is felemel.

- 1956 hősei egy olyan rendszerrel szálltak szembe, amely nemzeti önazonosságunk megtaposását, állami önrendelkezésünk felszámolását akarta véghez vinni. Ez volt a szovjet kommunizmus. (…) Kimondtuk Magyarország függetlenségét és semlegességét, kiléptünk a Varsói Szövetségből. Cselekvőképességünk a forradalomban fogant, szuverenitásunkat a nemzet védelmében gyakoroltuk. (…) Az 1956-os forradalom és szabadságharc nagy tanulsága éppen az, hogy saját önazonosságának, önrendelkezésének és önbecsülésének feladásával egész Európa, az egész Európai Unió áldozatul eshet a nemzetállamok feje fölött működő hatalmak gátlástalanságának. 1956 magyarjai azt üzenik a XXI. századnak, hogy a nemzeti önrendelkezés sohasem veszélyforrás, hanem mindig erőforrás egy közösség számára, Magyarország, Európa és az Európai Unió számára.

A polgármester arról is beszélt, hogy ha hazánk nem szabad, akkor mi sem lehetünk azok, és meg kell őriznünk évezredes történelmi gyökereinket.

- Mi, magyarok európai nemzet akarunk maradni, és nem egy nemzetiséggé válni Európában. Az '56-os szabadságharc örököseiként nem fogadhatjuk el, hogy Európa elvágja azon gyökereit, amelyek naggyá tették, és nekünk is segítettek a kommunista elnyomás túlélésében. Nincs szabad, erős, tekintélyes, tiszteletre méltó Európa a nemzetek éltető ereje és a kereszténység két évezredes bölcsessége nélkül. Hazánk földrajzi fekvéséből adódóan sokszor találtuk magunkat az Európa jövőjéről szóló viták, események fősodrában. 1989-ben mi bontottuk el a vasfüggönyt, hogy német a némethez utat találjon. És most nekünk kellett lezárni a határt, hogy megállítsuk a délről özönlő népvándorlást.

Cserna Gábor hangsúlyozta, Európában, Magyarországon ma és a következő években a legnagyobb érték a biztonság lesz. Ezen nemcsak a magyar, köztük a dunaújvárosi családok nyugodt, kiszámítható élete múlik, hanem hazánk teljesítménye és gazdasági sikere is. Mint mondta, tiszteletet érdemel a magyar rendőrök munkája, akik az elmúlt években úgy védték meg Magyarország és Európa határait, hogy közben az ország közbiztonsága is javult.

- Nekik köszönhetjük, hogy ma Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. Határainkon az juthat át, aki jogszerűen érkezik, és tiszteletben tartja a törvényeinket- mondta a polgármester.

Beszélt arról is, hogy a kormány a sorsdöntő, a jövőnket meghatározó kérdésekben már több alkalommal kikérte a választópolgárok véleményét. Ez történik most is a nemzeti konzultáció során, amikor is arról mondhatjuk el a véleményünket például, hogy akarunk-e bevándorlóország lenni, hogy erősítjük-e a kormányt abban, hogy bevándorlás helyett a magyar családok támogatása a helyes válasz a demográfiai problémákra.

- Úgy vélem, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a magyar emberek zöme elutasítja az illegális migrációt, a magyarok nem akarnak nyitott társadalomban élni, és nemet mondanak a multikultira. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a magyar emberek ellenzik a felső korlát nélküli betelepítést, és elutasítják a kötelező kvótát. Nem mehetünk el szó nélkül már csak azért sem, mert mi, magyarok sohasem mondunk le a szabadságról! 1956 eszméi és értékei arra köteleznek minket, hogy olyan Európai Uniót, benne olyan magyar államot építsünk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja az európai és a magyar embereket. 1956 egységet, nemzeti egységet teremtett a magyarok szíveiben és tetteiben, szabadságot hozott és mindenekben szeretetet. Örök hála 1956 velünk élő hőseinek! Köszönet mindazon szabadságszerető polgárnak, akiknek segítségére számíthatunk a magyar és az európai szabadság érdekében!- fogalmazta Cserna Gábor.

A polgármester ünnepi beszéde után a Dunaújvárosért Díj átadása következett. A közgyűlés a városunkban végzett több évtizedes lelkiismeretes és a közösség számára példaértékű művészeti és hagyományőrző tevékenységének elismeréseként a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes részére adományozta ezt az elismerést, amelyet Kováts Rózsa, a Vasas fenntartójának, a Munkásművelődési Központnak a vezetője, Suplicz Mihály és Szőke Genovéva, a Vasas szakmai vezetői vették át a polgármestertől.

Az ünnepség Juhos Melinda harmonika előadásával, valamint Tótin Katalin, Tótin Szilvia, Tótin István produkciójával zárult.

 

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes méltatása

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes városunk legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező művészeti csoportja, amely jelenleg is több mint 100 fiatalnak helyet adó kulturális közösség. A táncegyüttes 1952-es megalakulása óta több generációt nevelt a kultúra, a művészetek, a mozgás szeretetére.  Az elmúlt hatvanöt évre visszatekintve kimagasló és eredményes tevékenységet végez. Forrai Kálmán vezetésével 1952-ben alakult meg a Táncegyüttes. Kezdetben mecénásukról, a Dunai Vasműről nevezték el az együttest. A kezdeti próbálkozások elsősorban a közösségi rendezvények, felvonulások színesebbé tételét célozták. Röviddel az alakulás után, 1954-től Wünsch László dolgozott a tánckarral, saját és vásárolt koreográfiákkal bővítették a repertoárt, feleségével, Tomcsányi Éva balett mesterrel pedig 1957-ben letelepedtek Dunaújvárosban. 1965-ben Dunaújvárosban rendezték a Vasas Néptánc Fesztivált, az együttesnek ebben az évben lett művészeti vezetője és koreográfusa Péterffy Attila, akinek nevéhez fűződik a Rábai Miklós-féle irányvonal meghonosítása és Molnár István módszereinek alkalmazása a táncosok képzésében. Ezzel egy új és eredményekben gazdag időszak kezdődött a táncosok életében. 1980 őszén vette át Neuwirth Annamária és Szögi Csaba a vezetést. Mindketten Novák Ferenc és Foltin Jolán tanítványai voltak, akik nagy lendülettel láttak neki az akkor már 400 főt számláló utánpótlás megszervezéséhez. Innentől datálódik a néptánc mellett, a táncszínházi műhely, amely országosan is egyedülálló, példaértékű volt. Külföldi fesztiválok fődíjai és nívódíjai bizonyítják a magas minőségű munkát. Az együttes magjából megalakult Budapesten a Közép-Európa Táncház. Rácz Attila ekkor került a táncegyüttes élére. 1992-ben az immár 40 éves együttes ismét megújulóban volt, Dijonban és Thaiföldön is képviselték hazánkat és városunkat, és elnyerték a Pro Cultura Intercisae díjat 1998-ban. 1999-ben a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza keretében, megalakult „Dunaújváros Táncszínháza”, átmenetileg Hájasné Nagy Anikó vitte tovább a Vasas Táncegyüttes szakmai munkáját. a Táncszínház tagjai a Vasas új generációs felnőtt táncosai, valamint más együttesektől átkerült profi táncosok lettek.

Művészeti igazgató Rácz Attila, munkatársa pedig Skaliczky Andrea lett. Ezt követően pedig a táncegyüttes két új művészeti vezetője Halmi Zoltán és Balogh Edina lett. A két kitűnő mester, aki időt és fáradságot nem kímélve dolgozott, elérte azt, hogy 2002-ben a Táncegyüttes fennállásának 50 éves jubileumi műsorával fergeteges sikert aratott. Bizonyítást nyert, hogy nekik is sikerült megindítani azt a folyamatot, ami az elődöket a szakmai sikerek magaslataira emelte. Szép sikerek következtek a Szolnoki Fesztiválon, illetve a Riesai Nemzetközi Fesztiválon arany, majd bronzérmet nyertek. 2012-től, a 60. jubileum megszervezésétől napjainkig Szőke Genovéva és Suplicz Mihály szakmai irányításával dolgozik a nagy múltú közösség. Az MMK fenntartóként, az együttest támogató Alapítvánnyal karöltve azon dolgozik, hogy támogassák az együttes fejlődését, minőségi tevékenységét. Hazai fesztiválok díjai, szóló táncosi díjak bizonyítják a jelenleg is folyó magas szintű szakmai munkát. Hosszú évek után ismét külföldön képviselik hazánkat, és hirdetik a magyar néptánc páratlan szépségét! Az elmúlt öt évben szinte teljes generációváltás zajlott az együttesnél. Jelenleg a nagy együttes 4 utánpótlás csoporttal dolgozik. Dunaújvárosban bizonyította a vasas amatőr néptáncosok serege, hogy táncszeretete, felkészültsége alapján továbbra is megilleti az a kiemelkedő szerep, amit a magyar néptánc mozgalomban nemzetközi és hazai színtéren is betöltött. Javában készülnek a 65. jubileumi gálára, amely egyúttal azt is igazolja, hogy a Vasas jelenleg is Dunaújvárosé, mint ahogy Dunaújváros a Vasasé.

Ünnepi díjátadó a Bartókban

Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán
Ünnepi díjátadó a Bartókban - fotó: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Közélet

 Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a szeptemberi közgyűlésen.

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint egymillió forint értékben nyert egészségügyi eszközöket a K&H Gyógyvarázs elnevezésű műszerbeszerzési pályázaton a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya.

D+ Híradó - Vöröskereszt, kiállítás

D+ Híradó - Vöröskereszt, kiállítás

2018. szeptember 18. (kedd)

Országos baleset-szimulációs gyakorlat városunkban, vándorkiállítás nyílt az egyetemen, parádés meccsen győzött a DAB - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Lezárják a Délit, változik a menetrend

Lezárják a Délit, változik a menetrend

2018. szeptember 18. (kedd)

Karbantartási munkák miatt októberben két hétre teljesen lezárják a fővárosi Déli pályaudvart - erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI megkeresésére.

Kiemelt együttműködés, közös fejlesztés

Kiemelt együttműködés, közös fejlesztés

2018. szeptember 18. (kedd)

A rendőrkapitányság és az önkormányzat közötti kiemelt együttműködésről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Suszter Tamás a városi kapitányság vezetője kedden.

D+ Híradó - Évforduló, emléktorna

D+ Híradó - Évforduló, emléktorna

2018. szeptember 17. (hétfő)

Négy éve a gyerekek "szolgálatában", röplabda torna Liszi Ferenc emlékére, idegenben győzött a DPASE - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Olcsóbb lesz a tankolás

Olcsóbb lesz a tankolás

2018. szeptember 17. (hétfő)

A Mol Nyrt. csökkenti az üzemanyagok literenkénti nagykereskedelmi árát, a 95-ös benzinét 2 forinttal, a gázolajét 3 forinttal mérsékli szerdán - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.