Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

2017. október 20. (péntek) 15:38 - Vass Ádám

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Kifejezetten örömteli és korábban sosem látott megállapodásra került sor pénteken délelőtt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Őze Áron igazgató ötlete nyomán ugyanis a város öt legnagyobb kulturális intézménye fogott össze, hogy a város lakóinak érdekében olyan együttműködést hozzanak létre, ami nagyban megkönnyíti a kultúra iránt fogékony nézők lehetőségeit. A Duplázzon, mi felezünk! konstrukció keretén belül a Bartók, a Munkásművelődési Központ, a Dózsa Mozicentrum, a József Attila Könyvtár, illetve az Intercisa Múzeum közösen vállalta, hogy aki az egyik helyszínen teljes áru jegyet vásárolt, az két hónapos intervallumon belül  a másik négy intézmény valamelyikénél féláron válthat jegyet, illetve olvasókártyát.

Őze Áron elmondta, mindez azért jön létre, hogy a dunaújvárosi kultúrát igénylő látogatók életét könnyítsék, illetve olyan gesztust tegyenek irányukba, ami közönséget, közösséget generál, hiszen az anyagiakon túl sokkal fontosabb dolog is jelen van az életükben, hogy a kultúrát eljuttassák az emberekhez és segítsék, hogy ez minél egyszerűbben, minél simábban megtörténjen. Ennek a programnak elkészült a promóciós plakátja is, amit a nézők és a látogatók meg fognak találni az adott intézményekben és ezeken, illetve a jegypénztárakban tájékozódhatnak az akcióról. A többi intézményvezetővel egyetértésben az évad, illetve a tanév végéig, tehát június közepéig tart a program, de, mint mondta, csak azért és csak abból a szempontból, hogy a folytatás előtt lemérhessék és összevessék a tapasztalatokat, mennyire vált be, miken kellene változtatniuk.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója szerint sem elsősorban az a program lényege, hogy anyagilag hátrányos-e a konstrukció, hanem az, hogy becsalogassa a közönséget, és kihasználják ezt a lehetőséget arra, hogy még több kultúrát csempésszenek az emberek életébe, ezért pedig elsősorban Őze Áronnak jár köszönet, aki ötletgazdaként elindította a programot.

A József Attila Könyvtár részéről Tóth Éva igazgató elmondta, elsősorban az tetszik neki a kezdeményezésben, hogy bár a kultúra más-más részét képviselik, mégis közös ügyük, hogy minél több emberhez eljussanak és sikeres legyen az együttműködés.

Jeles bizonyítványért cserébe a tanulók jelenleg is a mozi vendégei egy-egy előadásra a Dózsa Mozicentrumban, de Verasztó Sándor ügyvezető példaértékűnek nevezte, hogy olyan kapcsolatot is sikerült felépíteni a városban a kulturális szereplők között, hogy azok, akik egy intézménybe ellátogatnak, kedvet kapjanak ellátogatni egy másik intézménybe is. Szerinte a film kultúra kicsit kilóg ebből a körből, hiszen az emberek érdeklődése inkább a populárisabb filmek felé fordul, kisebb réteg keresi a művészfilmek világát a városban, de szerencsére egyre többen vannak, és a későbbiekben egy bérletes konstrukcióval is fogják ezt támogatni. De mindenekelőtt köszönet jár a kezdeményezésért és azért is, hogy a mozi csatlakozhatott hozzá.

Kováts Rózsa a Munkásművelődési Központ nevében elárulta, végzett egy kis felmérést a hozzájuk látogató nyugdíjas korosztály körében, akik nagyon boldogok voltak a kezdeményezés hallatán, így ők mindenképpen részt vesznek majd a színház és a többi intézmény programjain is, akárcsak a kisgyermekes szülők, az MMK csapatához hasonlóan.

A Bartók színház azonban nem csak ezekkel az intézményekkel, hanem a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal is kötött egy megállapodást, a Jegyet jegyért programot, ami azokat a diákokat szólítja meg, akik 4,5 átlag felett teljesítenek az iskolában. Ezek a tanulók fél évig ötven százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a színházban. Csapó Gábor főigazgató elmondta, az elkötelezettség mellett, hogy jól képzett szakembereket bocsássanak ki a munkaerőpiacra, elkötelezettek abban is, hogy azok a tanulók, akik centrum hét tagintézményébe járnak, ne csak a tanítási órákon gyűjtsék az élményeket, ennek pedig a színház is része, hiszen több, mint szórakozás.

A rovat további hírei: Kultúra

Új helyszínen, régi ismerősökkel

Új helyszínen, régi ismerősökkel

2018. november 17. (szombat)

Első alkalommal adott otthont a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenélt újra itt.

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

2018. november 16. (péntek)

Az Intercia Múzeum igazgatója, Farkas Lajos testvérvárosunk, Vukovár ostromáról tartott előadást csütörtökön délután a november 18-ára eső emlékezés napja alkalmából.

Visszatérő vendégek

Visszatérő vendégek

2018. november 15. (csütörtök)

Első alkalommal ad otthon a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenél újra itt.

Rácsodálkozni a természet szépségeire

Rácsodálkozni a természet szépségeire

2018. november 13. (kedd)

Megnyílt a harmincharmadik kiállítás is a Munkásművelődési Központ folyosógalériájában. A falakat ezúttal Brindza László festményei díszítik.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2018. november 11. (vasárnap)

Bár az időjárás nem tud róla és egy kicsit le is van maradva, tényleg közeledik az ősz vége, amit az Intercisa Múzeumban szombaton egy barátságos hangulatú, Családi délutánnal ünnepeltek.

A lövészárkok hírmondói

A lövészárkok hírmondói

2018. november 08. (csütörtök)

Az első világháború lezárásának századik évfordulója apropóján egy különleges kiállítás nyílt a múzeumban, amelyen katonák által készített alkotásokat lehet megtekinteni.

Mi választjuk a világunkat

Mi választjuk a világunkat

2018. november 06. (kedd)

Ismét egy új stílus, egy új látásmód, új festmények és egy újabb fiatal festőművész érkezett a Bartók színházba, hogy Dunaújvárosban is bemutatkozhasson a nagyközönség előtt.