Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

'Duplázzon, mi felezünk!" - Példátlan kulturális megállapodás

2017. október 20. (péntek) 15:38 - Vass Ádám

A Bartók színház és igazgatója, Őze Áron ötlete nyomán a színház az MMK-val, a mozival, a könyvtárral, a múzeummal, valamint a szakképzési centrummal olyan példa nélküli megállapodást kötött, ami még inkább megkönnyíti az város lakóinak számára a kulturális szórakozást.

Kifejezetten örömteli és korábban sosem látott megállapodásra került sor pénteken délelőtt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Őze Áron igazgató ötlete nyomán ugyanis a város öt legnagyobb kulturális intézménye fogott össze, hogy a város lakóinak érdekében olyan együttműködést hozzanak létre, ami nagyban megkönnyíti a kultúra iránt fogékony nézők lehetőségeit. A Duplázzon, mi felezünk! konstrukció keretén belül a Bartók, a Munkásművelődési Központ, a Dózsa Mozicentrum, a József Attila Könyvtár, illetve az Intercisa Múzeum közösen vállalta, hogy aki az egyik helyszínen teljes áru jegyet vásárolt, az két hónapos intervallumon belül  a másik négy intézmény valamelyikénél féláron válthat jegyet, illetve olvasókártyát.

Őze Áron elmondta, mindez azért jön létre, hogy a dunaújvárosi kultúrát igénylő látogatók életét könnyítsék, illetve olyan gesztust tegyenek irányukba, ami közönséget, közösséget generál, hiszen az anyagiakon túl sokkal fontosabb dolog is jelen van az életükben, hogy a kultúrát eljuttassák az emberekhez és segítsék, hogy ez minél egyszerűbben, minél simábban megtörténjen. Ennek a programnak elkészült a promóciós plakátja is, amit a nézők és a látogatók meg fognak találni az adott intézményekben és ezeken, illetve a jegypénztárakban tájékozódhatnak az akcióról. A többi intézményvezetővel egyetértésben az évad, illetve a tanév végéig, tehát június közepéig tart a program, de, mint mondta, csak azért és csak abból a szempontból, hogy a folytatás előtt lemérhessék és összevessék a tapasztalatokat, mennyire vált be, miken kellene változtatniuk.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója szerint sem elsősorban az a program lényege, hogy anyagilag hátrányos-e a konstrukció, hanem az, hogy becsalogassa a közönséget, és kihasználják ezt a lehetőséget arra, hogy még több kultúrát csempésszenek az emberek életébe, ezért pedig elsősorban Őze Áronnak jár köszönet, aki ötletgazdaként elindította a programot.

A József Attila Könyvtár részéről Tóth Éva igazgató elmondta, elsősorban az tetszik neki a kezdeményezésben, hogy bár a kultúra más-más részét képviselik, mégis közös ügyük, hogy minél több emberhez eljussanak és sikeres legyen az együttműködés.

Jeles bizonyítványért cserébe a tanulók jelenleg is a mozi vendégei egy-egy előadásra a Dózsa Mozicentrumban, de Verasztó Sándor ügyvezető példaértékűnek nevezte, hogy olyan kapcsolatot is sikerült felépíteni a városban a kulturális szereplők között, hogy azok, akik egy intézménybe ellátogatnak, kedvet kapjanak ellátogatni egy másik intézménybe is. Szerinte a film kultúra kicsit kilóg ebből a körből, hiszen az emberek érdeklődése inkább a populárisabb filmek felé fordul, kisebb réteg keresi a művészfilmek világát a városban, de szerencsére egyre többen vannak, és a későbbiekben egy bérletes konstrukcióval is fogják ezt támogatni. De mindenekelőtt köszönet jár a kezdeményezésért és azért is, hogy a mozi csatlakozhatott hozzá.

Kováts Rózsa a Munkásművelődési Központ nevében elárulta, végzett egy kis felmérést a hozzájuk látogató nyugdíjas korosztály körében, akik nagyon boldogok voltak a kezdeményezés hallatán, így ők mindenképpen részt vesznek majd a színház és a többi intézmény programjain is, akárcsak a kisgyermekes szülők, az MMK csapatához hasonlóan.

A Bartók színház azonban nem csak ezekkel az intézményekkel, hanem a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal is kötött egy megállapodást, a Jegyet jegyért programot, ami azokat a diákokat szólítja meg, akik 4,5 átlag felett teljesítenek az iskolában. Ezek a tanulók fél évig ötven százalékos kedvezménnyel válthatnak jegyet a színházban. Csapó Gábor főigazgató elmondta, az elkötelezettség mellett, hogy jól képzett szakembereket bocsássanak ki a munkaerőpiacra, elkötelezettek abban is, hogy azok a tanulók, akik centrum hét tagintézményébe járnak, ne csak a tanítási órákon gyűjtsék az élményeket, ennek pedig a színház is része, hiszen több, mint szórakozás.

A rovat további hírei: Kultúra

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról!"

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról!"

2018. augusztus 15. (szerda)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Idén az uraké a főszerep

Idén az uraké a főszerep

2018. augusztus 14. (kedd)

Tavaly nyár végén az Újpart egyesület hölgy tagjai állították ki alkotásaikat a KMI termében, ez alkalommal azonban fordult a kocka és az urak mutatják be műveiket.

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából a Mária Út Egyesületet és a Mária Rádió idén is zarándoklatok szervezésével támogatja az augusztus 20-i Szent István-ünnep szebbé tételét. Öröm és megtiszteltetés számunkra ez a feladat. A tavalyi évben közel két ezer zarándok érkezett együtt az ünnepre.

Az összetartozás ünnepe

Az összetartozás ünnepe

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében pénteken a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várta a látogatókat vasárnapig Bugacon.

Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre

2018. augusztus 11. (szombat)

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.

Augusztusi ünnepi miserend

Augusztusi ünnepi miserend

2018. augusztus 07. (kedd)

A római katolikus egyház a nyári hónapokra is megállapít főünnepeket, így augusztusra is. Ezek miserendje így alakul Dunaújvárosban.

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

2018. augusztus 03. (péntek)

Már az utolsó simításokat végzik a Munkásművelődési Központ első emeletén, ahol egy nyolcvan millió forintos projektnek köszönhetően a legmodernebb eszközök segítségével léphetnek be a gyerekek a mesék világába.