Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy földig rombolt és kifosztott múzeum reneszánsza

Molnár Emese - 2017. október 17. 18:39

Az Intercisa Múzeum munkatársai az elmúlt hétvégén Dunaújváros  testvérvárosába, Vukovárra utaztak. Az ottani tapasztalatokról, a látogatásról Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója számolt be honlapunknak.

A muzeológusok először ellátogattak a Vukovári Városi Múzeumba, ahol Ružica Marić igazgatónő fogadta őket és kalauzolta végig a múzeum falai között. Az ottani tapasztalatokról, a látogatásról Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója számolt be lapunknak. Mint írta, megrázó élmény volt, ahogy a délszláv háborúban a földig rombolt várost bemutatta az állandó kiállítás egyik része, ám felemelő volt látni azt, ahogyan kiheverte a borzasztó pusztítást a város, illetve a múzeum. A vukovári szerb ostrom pontosan a múzeumot ért első találattal kezdődött, és mint a város többszínűségét jelképező intézményt, a megszállók teljesen kifosztották, majd végül megsemmisítették. A műtárgyakat Szerbiába vitték és csak hosszas procedúra és kemény nemzetközi hatásra adták vissza, több mint tíz év után, az újjáépülő vukovári múzeumnak. A háború után Vukovár újjáépítésében az egész horvát nemzet részt vett, így sikerült rekordidő alatt, szinte a semmiből felépíteni egy új várost és múzeumot. A múzeumnál fontos feltétel volt, hogy mindent az eredeti állapotba kellett visszaállítani, ami nem kis feladat elé állította a szakembereket, mert minden idevonatkozó írat megsemmisült, így csak az emberi emlékezetre hagyatkozhattak.

Az Intercisa Múzeum munkatársai is megtapasztalhatták, az intézmény teljes felújítása sikeresen megtörtént és jelenleg 60-70 ezer látogató tekinti meg évente a Városi Múzeumot.

A múzeumlátogatást követően Ivan Penava vukovári polgármester ebédre hívta meg a dunaújvárosi múzeumi 16 fős küldöttségét, melyet Sanja Tokić, a Polgármesteri Hivatal kabinetvezetője koordinált. Ezután az Európa hírű vučedoli régészeti múzeumot tekintették meg, ahol Mirela Hutinec igazgatónő mutatta be az értékes leleteket.

A testvérvárosi látogatás a vukovári Magyar Házban fejeződött be, ahol Jakumetović Rozália a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket. Az elnök asszonyon kívül még közel húsz helyi magyar nemzetiségű lakos, bőségesen megvendégelte a magyarországi csapatot. A jóízű és kötetlen megbeszélés az esti órákba torkolt, számos közös program kidolgozását is átbeszélték, többek között jövő évben, az Intercisa Múzeumban megrendezendő időszaki kiállítást, ahol is vukovári magyarok kézimunkáiból készült kiállítást mutatnák be a dunaújvárosi közönségnek.

 

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.