Dunaújváros Hetilap

Okos zebrák védik majd a gyalogosokat a városban

Molnár Emese - 2017. október 18. 16:42

Hat gyalogátkelőt alakítanak át úgynevezett intelligens zebrává városunk négy csomópontján. Az intelligens zebra érzékeli a gyalogosforgalmat és annak megfelelően fényjeleket ad, így jelezve az autósoknak, hogy éppen gyalogos halad át a zebrán.

A járdaszegélynél egy kaput helyeznek el, és amikor azon átmegy a gyalogos, akkor az aszfaltburkolatba épített lámpák elkezdenek villogni egészen addig, amíg a gyalogos a túloldalon lévő kapun át nem halad.  Az önkormányzat négy helyen összesen hat zebránál rendelt el ilyen átépítést mintegy 14 millió forint értékben: a Vasmű úton a Kossuth Lajos utcai csomópontnál, a Szórád Márton úton a Kossuth Lajos utcai csomópontnál (két darab), a Dózsa György úton a Semmelweis Ignác utcai (két darab) és az erdei tornapályánál lévő csomópontnál. A kiépítést hétfőn kezdték a szakemberek, és még a héten be is fejezhetik a munkálatokat.

Mint az Pálfi-Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivőjének tájékoztatójából kiderül, az okos zebrák energia-ellátása közvilágításról történik, nappal pedig akkumulátor segítségével. Kivétel a Vasmű út- Kossuth Lajos utca csomóponti zebránál, ahol állandó tápról. A jelenleg elkészült helyek hálózatra való csatlakozása még nem történt meg. Ahol már működik, ott akkumulátorról működik.

A rovat további hírei: Közélet

Csökken a város adósságállománya

Csökken a város adósságállománya

2021. júl. 25.

2021 végéig majdnem 490 millió forintot fizet vissza a város, míg új hitelt csak 266 millió értékben vesznek fel, vagyis valójában csökken a város adóssága. A kérdésről a múlt heti közgyűlés döntött.

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

Lakossági fórum lesz a településfejlesztési stratégiáról

2021. júl. 25.

A véleményeket, észrevételeket is várják. Közlemény.

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

Kevesen csatlakoztak a csatornahálózatra

2021. júl. 24.

Elkészült az Északi Lakóterület csatornahálózata, amelyre június 1-jtől lehet rácsatlakozni az ingatlantulajdonosoknak. Azonban Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta, eddig kevesen éltek az új, modern lehetőséggel.

DSTV: eljött az aratás ideje

DSTV: eljött az aratás ideje

2021. júl. 24.

Felgyorsultak az aratási munkálatok a szélsőséges időjárás miatt, derül ki a DSTV összegzéséből. Az év elején a rendkívül kevés csapadék, a közelmúltban a kánikula akadályozta a növények zavartalan fejlődését. Hangkép.
 

Az elveszett milliárdok nyomában

Az elveszett milliárdok nyomában

2021. júl. 23.

Mi valósult meg a 2016-os orbáni ígéretcunamiból? Tippeket a DO szerk címére várunk, tételes válasszal Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester jelentkezett. 
 

Projektek és felújítások városszerte

Projektek és felújítások városszerte

2021. júl. 23.

A DVG Zrt. munkatársai folyamatosan dolgoznak a település különböző projektjein, legyenek azok karbantartási, felújítási, vagy útburkolat festési munkálatok. A jelenlegi munkafolyamatokról Debreczeni Tamás, az önkormányzat területfejlesztési vezető ügyintézője számolt be.

Startol "Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat!

Startol "Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat!

2021. júl. 23.

Idén immár hatodszorra hirdette meg az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, augusztus végéig lehet pályázni öt kategóriában, adta hírül a kamara oldala.