Dunaújváros Hetilap

Okostelefonnal életet menteni

Vass Ádám - 2017. október 16. 18:44

Hétfőn az  Európai Újraélesztési Napon a Dunaújvárosi Mentőállomás tagjai egész nap várták az önkénteseket, akik meg szeretnének tanulni újraéleszteni, esetleg fel szeretnék frissíteni tudásukat, de bemutatták az új telefonos applikációt is, amivel bárki életet menthet.

Kísérleti jelleggel már elérhető az a telefonos applikáció, aminek segítségével akár életeket is menthetünk. A SzívCity elnevezésű alkalmazásról hétfőn egész nap tájékozódhattak az érdeklődők a Dunaújvárosi Mentőállomáson, ahol egyben csatlakozhattak is az Európai Újraélesztési Naphoz. A SzívCity alkalmazás letöltése után láthatóvá válik, hogy ez tulajdonképpen egy önkéntes segítségnyújtó közösség újraélesztésekhez, melynek tagjai készek megmenteni a keringésleállás köztéri áldozatait. Ők vállalják, hogy az Országos Mentőszolgálat 112-es hívószámán történt riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéshez. Évente mintegy huszonötezer ilyen eset adódik országszerte, a túlélés esélye pedig percenként 7-10 százalékkal csökken, ezért életbevágó, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjön, hiszen egy-két perccel az összeesést követően még hatvan százalék a túlélés esélye. Az alkalmazás térképén megtalálhatók a defibrillátorok és a segítségre várók helyzete is, hiszen a tervek szerint az applikáció három embert riaszt, akik közül kettő a helyszínre siethet, egy pedig a legközelebbi automata defibrillátor készülékhez. Amennyiben valaki nem rendelkezik életmentő ismeretekkel, az a folyamatos telefonos instrukciók alapján végezheti az újraélesztést. Reszegi Imre, a Dunaújvárosi Mentőállomás vezetője a DO-nak elmondta, közel hétszázezer keringésleállás történik Európában és rengeteg újraélesztés zajlik, a kutatásokban pedig egyértelműen látszik, hogy sok idő telik el az összeesés és a keringés leállása, valamint a mentő helyszínre érkezése között.

- Október 16-án, az Európai Újraélesztési Napon az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott ahhoz az akcióhoz, amikor próbáljuk népszerűsíteni ezt az új, telefonos alkalmazást, a SzívCityt. Egész nap vártuk az iskolásokat, a civileket, hogy tanuljanak meg újraéleszteni, illetve bemutattuk az alkalmazást, amivel a közterületű újraélesztésekhez a laikusok is kaphatnak riasztást, hogy ezáltal segítséget tudjanak nyújtani akkor, amikor még nincs ott a mentőszolgálat a helyszínen. Ezt az időt próbáljuk lerövidíteni, illetve lehetőséget teremteni arra, hogy szakszerű beavatkozás történjen már a mentő megérkezése előtt. Akik regisztrálnak ezen a felületen, azok a környezetükben lévő közterületű újraélesztésekről kapnak egy riasztást és el tudják dönteni, hogy az adott pillanatban ezt el tudják-e fogadni, azaz el tudnak-e indulni a helyszínre segítséget nyújtani. Amennyiben igen, úgy az applikáció elvezeti őket az újraélesztés helyszínére. Nagyon sok újraélesztés történt Dunaújvárosban is az elmúlt években, amikor a vöröskereszt, vagy a mentőszolgálat, vagy kórház által szervezett tanfolyamon végzett laikus elsősegélynyújtó tudott újraélesztést végezni és a beteg jelenleg is él. Ezt a számot növelheti az alkalmazás, ami Magyarország teljes területén alkalmazható lesz, jelenleg a kísérleti fázis elérhető, de várhatóan januártól Dunaújváros területén is működni fog.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.