Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pénteken elmerülhetünk a Mikrokozmoszban

Vass Ádám - 2017. október 4. 14:33

Csadi Zoltán rendezésében készül Bartók Béla műveinek újragondolt részleteivel, valamint kortárs költők gyerekverseinek felhasználásával színházunk idei első mesejátéka, a Mikrokozmosz.

Pénteken a Szolgálat Évadának második bemutatójára is sor kerül a Bartók színházban, A négy évszak, A falka című táncjáték után egy gyermekdarabot mutatnak be a stúdióteremben, Mikrokozmosz címmel. A főpróbák a végéhez közelednek, és először kedden délután közönsége is lehetett a darabnak, hiszen a Violin Alapfokú Művészeti Iskola színművészeti tagozatának legifjabb tagjai is a nézőtéren ültek, így először élhettek át egy igazi színházi főpróbát testközelből. A színészek, Tőkés Nikoletta, Siménfalvy Ágota, Kiss Attila és Gasparik Gábor nagyon intenzíven dolgoztak az eddigi próbák során, a technika, a fény, a hangosítás és az összes elem most találkozik először egymással, ilyenkor pedig mindennek nagyon precízen kell működnie, össze kell állnia. Csadi Zoltán rendező elmondta, sok apró pici momentumból épül fel az előadás, mint egy mikrokozmosz, és ezek a pici részletek adnak ki egy kerek egészet. Ha pedig ezek jól működnek, jól működtetik egymást, akkor beindulnak a fogaskerekek és egymást építve működik az egész előadás.

- Igazából Bartók zenéje inspirálta ezt az előadást, a Gyermekdalok és Mikrokozmosz című zenei gyűjteménye alapján kezdtünk el gondolkodni rajta. A kiindulási alap, hogy egy gyerek, a fejlődése során hogyan találkozik először a nagy érzelmekkel, hogyan találkozik először a szerelemmel, az elmúlással, a boldogsággal, a kirekesztéssel, tehát olyan nagy érzésekkel, amik mindannyiunk életében nagyon fontosak. Közben láthatjuk hogyan tanul egy gyerek egy felnőttől, vagy egy felnőtt a gyerektől. Ezeket a pillanatokat, állomásokat próbáltuk végigvenni, és ehhez kerestünk megfelelő kortárs gyerekverseket, amihez Bartók zenéje adta az alapot. De ezek a művek csak az elrugaszkodási pontot jelentették, mert Cári Tibor zeneszerző ezeket a műveket továbbgondolta, belefűzte egy XXI. századi hangzásvilágba, zenei közegbe. Az előadás alapja a gyermeki kíváncsiság, a darab sok kis történetből áll, ami egy nagyot ad ki a végén, de leginkább egy nagy érzésről beszél, a világot állandóan előrevivő kíváncsiságról, hogy az emberek megpróbálják megérteni a körülöttük zajló világot, akár felnőttről van szó, akár gyerekről.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.