Szélvihar tépázta a megyét

doszerk - 2017. október 29. 15:04

Országszerte több száz bejelentést kaptak eddig a tűzoltók, főleg kidőlt fák, leszakadó ágak miatt riasztották őket. Estére visszavonták a több megyére az erős szél miatt kiadott meteorológiai riasztást, de Fejérre újra kiadták, a széllökések veszélye miatt. Útra dőlt fák, útlezárások, közúti baleset.

7:00 Helyreállt a vasúti közlekedés

A vasúthálózaton hétfő hajnalra feloldották a korlátozásokat, a vonatok zavartalanul, menetrend szerint közlekednek valamennyi vasútvonalon - közölte a Mávinform.

6:00 Nincsenek veszélyes időjárási jelenségek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott elsőfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben meteorológiai riasztás.

20:05 A pesti vonalon késnek a vonatok

A Budapest-Pécs vonalon Pusztaszabolcs és Szabadegyháza között megindulhatott a vonatforgalom. A késések már csökkentek, 30-60 (egy-két vonatnál 60-90) perccel hosszabb menetidőre lehet számítani, de az elővárosi járatok esetében, Pusztaszabolcs és Budapest között csak 10-30 perc a plusz várakozási idő.

20:00 Megyénkre újra kiadták a narancs riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér megye területére. Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

19:00 Nincsenek veszélyes időjárási jelenségek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban széllökés veszélye miatt kiadott riasztást Budapest, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Fejér megye, Somogy megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Tolna megye, Veszprém megye területén. 

18:40 Árokba hajtott egy személyautó Dunaújváros közelében a 6-oson

Egy az úttestre borult fa miatt árokba hajtott egy személygépkocsi a 6-os főút 81. kilométerénél, városunk közelében. Az első hírek szerint ketten megsérültek a balesetben. A műszaki mentést a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók végzik. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

18:00 Narancssárga riasztás

Továbbra is érvényben van az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt kiadott Másodfokú (narancs) riasztása Budapest, Fejér megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye területére. Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. 

Fotó:MTI

16:20 Összefoglaló a megyei eseményekből

Több mint százharminc bejelentés érkezett a délutáni szélviharral összefüggésben vasárnap délután négy óráig Fejér megyében. Többségében fákat csavart ki a szél Székesfehérváron, a Velencei-tó déli partján, Sárbogárdon, valamint néhány esetben Dunaújvárosban, Adonyban, Bodajkon, Csákváron, Soponyán, Sárosdon és Seregélyesen. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.

Az úton forgalmat akadályozó kidőlt fákhoz kérték a tűzoltók segítségét az M7-es autópályán Kápolnásnyék térségében, több esetben a 63-as főút sárbogárdi szakaszán, valamint a 6-os főúton Dunaújváros közelében és a 7-es főúton Székesfehérvárnál. Dunaújvárosban a Magyar úton tíz méter magas fa villanyvezetékre dőlt, és a vezetéket tartó oszlop is kettétört.

Lakóházak tetőszerkezetét rongálta meg a szél, és néhány esetben az épületeknek dőlt fa Székesfehérváron, Csákváron, Bodajkon, Dunaújvárosban. Sárbogárdon egy élelmiszerbolt tetejét bontotta meg a vihar, a lemezfedés körülbelül hatvan négyzetméteren leszakadt. A megyeszékhelyen egy családi ház udvarán egy kocsibeálló dőlt el a viharban, amelynek teteje az alatta parkoló autóra szakadt. Személygépkocsira dőlt fát távolítottak el motoros láncfűrésszel a tűzoltók Székesfehérváron és Agárdon.

Fotó:MTI

A székesfehérvári, a sárbogárdi, a dunaújvárosi és a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók a csákvári, a velencei, a székesfehérvári, a mezőfalvi és a sárosdi önkéntes tűzoltókkal folyamatosan dolgoznak a bejelentett helyszíneken, a veszélyt jelentő kidőlt fákat, leszakadt ágakat motoros láncfűrésszel feldarabolják.

A viharkárok felszámolásában a kora délutáni órákban a móri önkormányzati és a bodajki önkéntes tűzoltók, valamint a pázmándi önkéntes tűzoltóság is részt vett.
A szélviharral összefüggésben személyi sérülésről nem érkezett bejelentés.

15:40 Nehézkes vasúti közlekedés

Több vasútvonalon jelentős, akár egy-kétórás késéseket okoz a vihar vasárnap délután - közölte a Mávinform. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon amiatt kell 20-60 (néhány vonat esetében 60-120) perccel hosszabb eljutási idővel számolni, mert Pusztaszabolcs és Szabadegyháza között óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be. Ugyanezen a szakaszon fa dőlt a pályára, annak eltávolításáig ezen a részen áll a forgalom. Ercsi és a Dunai Finomító állomások között szintén fa dőlt a felsővezetékre, és egy tehervonat mozdonyának áramszedője leszakadt. Itt csak egy vágányon haladhatnak a járatok.

15:30 Visszavonták a piros riasztást!

Magyarország területén jelenleg nincs érvényben harmadfokú (piros) meteorológiai riasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban az erős szél miatt kiadott harmadfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben harmadfokú (piros) riasztás.Több régióban, ugyancsak az erős szél miatt, továbbra is érvényben van viszont a másod- és az elsőfokú, azaz a narancssárga és a sárga riasztás. A meteorológiai riasztásokról az alábbi oldalon tájékozódhatnak. 

15:00 Helyzetjelentés

Sok kárt okoz a vihar az ország különböző részein, elsősorban ott, ahol piros vagy narancssárga riasztást adott ki az erős széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Egyebek mellett Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyéből, valamint a fővárosból és Székesfehérvár térségéből érkeztek bejelentések főleg kidőlt, olykor autókra, vezetékekre borult fákról, megbontott tetőkről. Nézzük mi történt eddig szűkebb pátriákban.

  • Óvárosban a Magyar úton, a szőnyegáruház magasságában szakad ki a talapzatából egy villanyoszlop, csak a vezetékek tartották - már járható az út -
  • Nagyvenyim és Mezőfalva között két helyen is fa dőlt az úttestre, itt fél pályán lehetett haladni - már járható az út -
  • A város határában a külső benzinkútnál a Hankook körforgó előtt is fa dőlt az úttestre.

 

Fotó: Facebook/Trafi Infó Csoport

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az országszerte tapasztalható viharos szél miatt arra kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.Az ORFK közleményében felidézte: az ország területén több megyére másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a 100 kilométer/óra feletti erősségű széllökések miatt.

A rendőrség azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy viharos szélben csökkentsék a sebességet és tartsanak nagyobb követési távolságot. Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja. A viharos széllökések kiszámíthatatlanok, ezért, mint írták, két kézzel, erősen tartva kell fogni a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve, és óvakodni kell a hirtelen kormánymozdulatoktól.

Közölték továbbá: a magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítani kell hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére. Azt kérték, hogy a közlekedők hagyjanak a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. Ha vízátfolyásokat vesznek észre, hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentsék a sebességet - tették hozzá.

Erdős, bokros területen a lehulló falevelek esős időben még csúszósabbá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz. Balesetveszélyes a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát el kell távolítani. Amikor a látási viszonyok annyira korlátozottá válnak, hogy nem látható biztonságos távolságban az út széle vagy egy másik jármű, biztonságos helyen félre kell állni, megvárni, amíg csendesedik az eső - olvasható a közleményben.

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

2024. máj. 07.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 60 éves férfi eltűnése ügyében. Látta? Tud róla? Jelentkezzen máris! De már egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. máj. 03.

Hamarosan itt a Bringatúra (nemsoká jövünk a tételes programmal), így igencsak aktuális a DSTV összeállítása. A KRESZ szabályai a kétkerekűsökre is érvényesek, már csak azért is, mert a közlekedők védtelenebb csoportját alkotják a kerékpárosok. Hangkép.

Vádemelés az ámokfutó ellen

Vádemelés az ámokfutó ellen

2024. ápr. 29.

Hol másutt, Dunaújvárosban eresztette el a gyeplőt, 10 kilométeren át menekült az őt üldöző rendőrök elől. És közben lényegében az összes közlekedési szabályt megszegte. Börtön várhat rá, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

2024. ápr. 26.

A tizenhét esztendős fiatal lány még április tizedikén tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök most a lakosság segítségét kérik megtalálásához. Egy megosztás is segíthet!

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el.