Dunaújváros Hetilap

Új autópályánk lesz

Brousil Csaba - 2017. október 12. 17:03

Megkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út előkészítése, mely az M7-es autópálya és a 710-es főút új csomópontjától a dunaújvárosi Pentelei-hídig, onnan Kecskemétig húzódik majd. A hatástanulmányok készítésére, a szükséges engedélyek beszerzésére több mint tízmilliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Sárbogárdon.

A témában csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Sárbogárdon, ahol jelen volt dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője és Varga Gábor, Fejér megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője is. Homolya Róbert kiemelte, az M8-as megépítése az egész ország számára fontos fejlesztés lesz, hiszen összeköti az M7-M6-M5-ös autópályákat, létrehozva ezzel egy, az országot haránt irányba átszelő, határtól határig futó gyorsforgalmi útrendszert. Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében.

A tervezett út az M7 autópálya és a 710. sz. főút 2019 második felére megépülő csomópontjától indul majd. A mintegy 65 kilométeres szakasz másik végpontja a 2007-ben átadott, Dunaújvárost Dunavecsével összekötő Pentele híd lesz. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott, mintegy 10 milliárd forintba kerülő előkészítés 2018 elején kezdődik el. A közbeszerzésen kiválasztandó tervezőknek 2022 végéig kell kidolgozniuk a megvalósíthatósági tanulmányt, a környezetvédelmi munkarészeket és az engedélyezési terveket.

Fotó: Ónodi Zoltán

Megindul az M8 Dunavecsétől Kecskemét felé vezető, mintegy 50 kilométeres folytatásának tervezése is. A beruházásokkal létrejövő M7-M6-M5 kapcsolat az M0 körgyűrűt érintő kerülőhöz és az egyéb, zömmel főúti alternatívákhoz képest is rövidebb idő alatt, alacsonyabb költséggel megtehető utat jelent majd. Siófok és Kecskemét központjai között a jelenlegi több mint két órás menetidő 1 óra 20 percre csökken. Az eljutás gyorsabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé válik a Balaton térsége és a Dél-Alföld között.

 

Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében - emelte ki az államtitkár. Dr. Dorkota Lajos elmondta, hogy a megvalósuló beruházással a Dunaújvárosban és a térségben lakók és vállalkozók régi álma valósul majd meg. Kiemelte, hogy a térség könnyebb megközelíthetősége vonzóbbá teheti Dunaújvárost és Sárbogárdot is a beruházások számára, mely munkahelyeket, mobilitást és adóbevételeket teremt.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A készülő útszakasz kapocs lesz a Fejér megyeieknek a fejlődő dél-balatoni régió és a közeli Somogy és Tolna megyei települések felé is. Hozzátette, hogy a közeljövőben a Modern Városok Program keretén belül négymilliárd forintból négy számjegyű utak újulnak meg, így a Dunaújváros-Sárbogárd közötti és a Paks irányába tartó is, melyek szintén a fejlődést szolgálják. Dr. Galambos Dénes azt emelte ki, hogy ezzel az új gyorsforgalmi útszakasszal és a Modern Városok program keretében megvalósuló térségi logisztikai központtal Dunaújváros egy központi áruforgalmi csomóponttá válhat. Hozzátette, hogy ez a projekt felértékeli Dunaújváros szerepét a folyami szállításban is. Varga Gábor azt emelte ki, hogy a készülő új autópályának nélkülözhetetlen szerepe lesz a megye déli részének felzárkóztatásában és végre bekapcsolja majd Sárbogárdot az országos ipari, logisztikai és szállítmányozási vérkeringésbe.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A mintegy tízmilliárd forintból megvalósuló előkészítői munka 2018 elején kezdődik majd el. Az egész 2500 milliárdos projektnek pedig 2022-ig kell lezárulnia és egy olyan kész úthálózati tervrendszert kell magába foglalnia, mely biztosítja azt, hogy az építkezések akár már 2023-ben meg is kezdődhessenek.

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.