Dunaújváros Hetilap

Új autópályánk lesz

2017. október 12. (csütörtök) 17:03 - Brousil Csaba

Megkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út előkészítése, mely az M7-es autópálya és a 710-es főút új csomópontjától a dunaújvárosi Pentelei-hídig, onnan Kecskemétig húzódik majd. A hatástanulmányok készítésére, a szükséges engedélyek beszerzésére több mint tízmilliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Sárbogárdon.

A témában csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Sárbogárdon, ahol jelen volt dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője és Varga Gábor, Fejér megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője is. Homolya Róbert kiemelte, az M8-as megépítése az egész ország számára fontos fejlesztés lesz, hiszen összeköti az M7-M6-M5-ös autópályákat, létrehozva ezzel egy, az országot haránt irányba átszelő, határtól határig futó gyorsforgalmi útrendszert. Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében.

A tervezett út az M7 autópálya és a 710. sz. főút 2019 második felére megépülő csomópontjától indul majd. A mintegy 65 kilométeres szakasz másik végpontja a 2007-ben átadott, Dunaújvárost Dunavecsével összekötő Pentele híd lesz. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott, mintegy 10 milliárd forintba kerülő előkészítés 2018 elején kezdődik el. A közbeszerzésen kiválasztandó tervezőknek 2022 végéig kell kidolgozniuk a megvalósíthatósági tanulmányt, a környezetvédelmi munkarészeket és az engedélyezési terveket.

Fotó: Ónodi Zoltán

Megindul az M8 Dunavecsétől Kecskemét felé vezető, mintegy 50 kilométeres folytatásának tervezése is. A beruházásokkal létrejövő M7-M6-M5 kapcsolat az M0 körgyűrűt érintő kerülőhöz és az egyéb, zömmel főúti alternatívákhoz képest is rövidebb idő alatt, alacsonyabb költséggel megtehető utat jelent majd. Siófok és Kecskemét központjai között a jelenlegi több mint két órás menetidő 1 óra 20 percre csökken. Az eljutás gyorsabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé válik a Balaton térsége és a Dél-Alföld között.

 

Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében - emelte ki az államtitkár. Dr. Dorkota Lajos elmondta, hogy a megvalósuló beruházással a Dunaújvárosban és a térségben lakók és vállalkozók régi álma valósul majd meg. Kiemelte, hogy a térség könnyebb megközelíthetősége vonzóbbá teheti Dunaújvárost és Sárbogárdot is a beruházások számára, mely munkahelyeket, mobilitást és adóbevételeket teremt.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A készülő útszakasz kapocs lesz a Fejér megyeieknek a fejlődő dél-balatoni régió és a közeli Somogy és Tolna megyei települések felé is. Hozzátette, hogy a közeljövőben a Modern Városok Program keretén belül négymilliárd forintból négy számjegyű utak újulnak meg, így a Dunaújváros-Sárbogárd közötti és a Paks irányába tartó is, melyek szintén a fejlődést szolgálják. Dr. Galambos Dénes azt emelte ki, hogy ezzel az új gyorsforgalmi útszakasszal és a Modern Városok program keretében megvalósuló térségi logisztikai központtal Dunaújváros egy központi áruforgalmi csomóponttá válhat. Hozzátette, hogy ez a projekt felértékeli Dunaújváros szerepét a folyami szállításban is. Varga Gábor azt emelte ki, hogy a készülő új autópályának nélkülözhetetlen szerepe lesz a megye déli részének felzárkóztatásában és végre bekapcsolja majd Sárbogárdot az országos ipari, logisztikai és szállítmányozási vérkeringésbe.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A mintegy tízmilliárd forintból megvalósuló előkészítői munka 2018 elején kezdődik majd el. Az egész 2500 milliárdos projektnek pedig 2022-ig kell lezárulnia és egy olyan kész úthálózati tervrendszert kell magába foglalnia, mely biztosítja azt, hogy az építkezések akár már 2023-ben meg is kezdődhessenek.

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Aszály, Mesepont

D+ Híradó - Aszály, Mesepont

2018. augusztus 14. (kedd)

Aszályos időszak van mögöttünk, Mesepont lesz az MMK-ban, új kiállítás nyílt a KMI-ben - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Ingyenes az M6 egy szakasza

Ingyenes az M6 egy szakasza

2018. augusztus 14. (kedd)

Az M0-ás autóút fejlesztési munkálatai miatt díjmentesen közlekedhetnek az autósok keddtől az M6-os autópálya M0-ás autóút - Érd észak csomópont közötti szakaszán, Érd irányában, a visszafelé tartó szakasz azonban továbbra is fizetős - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-t.

D+ Híradó - Kánikula, elkerülő út

D+ Híradó - Kánikula, elkerülő út

2018. augusztus 13. (hétfő)

Országos hőségriasztás, átadták a szabadegyházai elkerülőt, itthon nyertek az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Szúnyogirtás lesz

Szúnyogirtás lesz

2018. augusztus 13. (hétfő)

Ezen a héten több mint háromszáz településen - köztük városunk térségében is - zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. 

Városrészi Nap idén is!

Városrészi Nap idén is!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Szeptember 2-án ismét egy remek Városrészi Napra invitálják a szervezők az érdeklődőket a Március 15. térre. Délelőtt tíz órakor kezdődnek a színpadi programok, melyek délután négykor zárulnak a Bojtorján együttes koncertjével. Mutatjuk a részletes programot.

D+ Híradó - Ünnepi foci, véradás

D+ Híradó - Ünnepi foci, véradás

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Szent István Kupa augusztus 20-án, önkéntes véradó program, Kohász Kupa ifiknek - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Zeleszkó Margitka és az átfésült múlt

Zeleszkó Margitka és az átfésült múlt

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Nézzük a régi képeket. Gyönyörű mosolygós fiatalasszony fésűvel és ollóval a kezében. Különböző frizurák, különböző évek, különböző emberek. Több mint félévszádot töltött Zeleszkó Ferencné Margitka azzal, hogy emberek haját megszépítse itt a városban. És ez alatt a sok-sok évtized alatt férjhez ment, gyerekei születtek, majd unokái, eltemette a férjét, megélte a gyászt. Vendégek, kollégák, barátok jöttek, elmaradtak, a legtöbbjük csak a képeken nézhet vissza már  ránk.