Dunaújváros Hetilap

Új autópályánk lesz

2017. október 12. (csütörtök) 17:03 - Brousil Csaba

Megkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út előkészítése, mely az M7-es autópálya és a 710-es főút új csomópontjától a dunaújvárosi Pentelei-hídig, onnan Kecskemétig húzódik majd. A hatástanulmányok készítésére, a szükséges engedélyek beszerzésére több mint tízmilliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Sárbogárdon.

A témában csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Sárbogárdon, ahol jelen volt dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője és Varga Gábor, Fejér megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője is. Homolya Róbert kiemelte, az M8-as megépítése az egész ország számára fontos fejlesztés lesz, hiszen összeköti az M7-M6-M5-ös autópályákat, létrehozva ezzel egy, az országot haránt irányba átszelő, határtól határig futó gyorsforgalmi útrendszert. Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében.

A tervezett út az M7 autópálya és a 710. sz. főút 2019 második felére megépülő csomópontjától indul majd. A mintegy 65 kilométeres szakasz másik végpontja a 2007-ben átadott, Dunaújvárost Dunavecsével összekötő Pentele híd lesz. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott, mintegy 10 milliárd forintba kerülő előkészítés 2018 elején kezdődik el. A közbeszerzésen kiválasztandó tervezőknek 2022 végéig kell kidolgozniuk a megvalósíthatósági tanulmányt, a környezetvédelmi munkarészeket és az engedélyezési terveket.

Fotó: Ónodi Zoltán

Megindul az M8 Dunavecsétől Kecskemét felé vezető, mintegy 50 kilométeres folytatásának tervezése is. A beruházásokkal létrejövő M7-M6-M5 kapcsolat az M0 körgyűrűt érintő kerülőhöz és az egyéb, zömmel főúti alternatívákhoz képest is rövidebb idő alatt, alacsonyabb költséggel megtehető utat jelent majd. Siófok és Kecskemét központjai között a jelenlegi több mint két órás menetidő 1 óra 20 percre csökken. Az eljutás gyorsabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé válik a Balaton térsége és a Dél-Alföld között.

 

Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében - emelte ki az államtitkár. Dr. Dorkota Lajos elmondta, hogy a megvalósuló beruházással a Dunaújvárosban és a térségben lakók és vállalkozók régi álma valósul majd meg. Kiemelte, hogy a térség könnyebb megközelíthetősége vonzóbbá teheti Dunaújvárost és Sárbogárdot is a beruházások számára, mely munkahelyeket, mobilitást és adóbevételeket teremt.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A készülő útszakasz kapocs lesz a Fejér megyeieknek a fejlődő dél-balatoni régió és a közeli Somogy és Tolna megyei települések felé is. Hozzátette, hogy a közeljövőben a Modern Városok Program keretén belül négymilliárd forintból négy számjegyű utak újulnak meg, így a Dunaújváros-Sárbogárd közötti és a Paks irányába tartó is, melyek szintén a fejlődést szolgálják. Dr. Galambos Dénes azt emelte ki, hogy ezzel az új gyorsforgalmi útszakasszal és a Modern Városok program keretében megvalósuló térségi logisztikai központtal Dunaújváros egy központi áruforgalmi csomóponttá válhat. Hozzátette, hogy ez a projekt felértékeli Dunaújváros szerepét a folyami szállításban is. Varga Gábor azt emelte ki, hogy a készülő új autópályának nélkülözhetetlen szerepe lesz a megye déli részének felzárkóztatásában és végre bekapcsolja majd Sárbogárdot az országos ipari, logisztikai és szállítmányozási vérkeringésbe.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A mintegy tízmilliárd forintból megvalósuló előkészítői munka 2018 elején kezdődik majd el. Az egész 2500 milliárdos projektnek pedig 2022-ig kell lezárulnia és egy olyan kész úthálózati tervrendszert kell magába foglalnia, mely biztosítja azt, hogy az építkezések akár már 2023-ben meg is kezdődhessenek.

 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Felújítások, hatalmas siker

D+ Híradó - Felújítások, hatalmas siker

2018. január 22. (hétfő)

Felújítások Ercsiben, határozati javaslat, hatalmas siker volt a XVI. Carissa Kupa - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Határozati javaslat

Határozati javaslat

2018. január 22. (hétfő)

Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tartott ma a zöld SZTK épületénél.

730 milliós fejlesztés Ercsiben

730 milliós fejlesztés Ercsiben

2018. január 22. (hétfő)

Mintegy hatszázhetven millió forintból újítják fel a Nagyboldogasszony templomot, és 61 millió forintból alakítanak ki kormányablakot Ercsiben.

In memoriam dr. Kálmán András

In memoriam dr. Kálmán András

2018. január 22. (hétfő)

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata sajnálattal értesült arról, hogy Dr. Kálmán András Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője 68 évesen váratlanul elhunyt.

D+ Híradó - Carissa Kupa, Szabadegyetem

D+ Híradó - Carissa Kupa, Szabadegyetem

2018. január 21. (vasárnap)

Carissa Kupa tizenhatodszor, Szakrális Szabadegyetem, mammográfiai szűrés - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Meghalt Kálmán András

Meghalt Kálmán András

2018. január 21. (vasárnap)

Meghalt Kálmán András, Dunaújváros egykori polgármestere, az MSZP volt országgyűlési képviselője - közölte a párt vasárnap az MTI-vel. A volt városvezető 68 évesen, váratlanul hunyt el.

D+ Híradó - Kiállítás, versek

D+ Híradó - Kiállítás, versek

2018. január 20. (szombat)

Kiállítás a KMI-ben, a Magyar Kultúra Napjára emlékeztek az MMK-ban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.