Dunaújváros Hetilap

Új autópályánk lesz

2017. október 12. (csütörtök) 17:03 - Brousil Csaba

Megkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út előkészítése, mely az M7-es autópálya és a 710-es főút új csomópontjától a dunaújvárosi Pentelei-hídig, onnan Kecskemétig húzódik majd. A hatástanulmányok készítésére, a szükséges engedélyek beszerzésére több mint tízmilliárd forint áll rendelkezésre - hangzott el a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón Sárbogárdon.

A témában csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Sárbogárdon, ahol jelen volt dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője és Varga Gábor, Fejér megye 5-ös számú választókerületének országgyűlési képviselője is. Homolya Róbert kiemelte, az M8-as megépítése az egész ország számára fontos fejlesztés lesz, hiszen összeköti az M7-M6-M5-ös autópályákat, létrehozva ezzel egy, az országot haránt irányba átszelő, határtól határig futó gyorsforgalmi útrendszert. Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében.

A tervezett út az M7 autópálya és a 710. sz. főút 2019 második felére megépülő csomópontjától indul majd. A mintegy 65 kilométeres szakasz másik végpontja a 2007-ben átadott, Dunaújvárost Dunavecsével összekötő Pentele híd lesz. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott, mintegy 10 milliárd forintba kerülő előkészítés 2018 elején kezdődik el. A közbeszerzésen kiválasztandó tervezőknek 2022 végéig kell kidolgozniuk a megvalósíthatósági tanulmányt, a környezetvédelmi munkarészeket és az engedélyezési terveket.

Fotó: Ónodi Zoltán

Megindul az M8 Dunavecsétől Kecskemét felé vezető, mintegy 50 kilométeres folytatásának tervezése is. A beruházásokkal létrejövő M7-M6-M5 kapcsolat az M0 körgyűrűt érintő kerülőhöz és az egyéb, zömmel főúti alternatívákhoz képest is rövidebb idő alatt, alacsonyabb költséggel megtehető utat jelent majd. Siófok és Kecskemét központjai között a jelenlegi több mint két órás menetidő 1 óra 20 percre csökken. Az eljutás gyorsabbá, olcsóbbá és kényelmesebbé válik a Balaton térsége és a Dél-Alföld között.

 

Magas ipari teljesítményt nyújtó nagyvárosokat, komoly gazdasági és idegenforgalmi potenciállal rendelkező térségeket köt össze, hathatós segítséget nyújthat a Budapest-Balaton viszonylatban főként a nyári hétvégéken tapasztalható forgalmi torlódások számának, kiterjedtségének csökkentésében - emelte ki az államtitkár. Dr. Dorkota Lajos elmondta, hogy a megvalósuló beruházással a Dunaújvárosban és a térségben lakók és vállalkozók régi álma valósul majd meg. Kiemelte, hogy a térség könnyebb megközelíthetősége vonzóbbá teheti Dunaújvárost és Sárbogárdot is a beruházások számára, mely munkahelyeket, mobilitást és adóbevételeket teremt.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A készülő útszakasz kapocs lesz a Fejér megyeieknek a fejlődő dél-balatoni régió és a közeli Somogy és Tolna megyei települések felé is. Hozzátette, hogy a közeljövőben a Modern Városok Program keretén belül négymilliárd forintból négy számjegyű utak újulnak meg, így a Dunaújváros-Sárbogárd közötti és a Paks irányába tartó is, melyek szintén a fejlődést szolgálják. Dr. Galambos Dénes azt emelte ki, hogy ezzel az új gyorsforgalmi útszakasszal és a Modern Városok program keretében megvalósuló térségi logisztikai központtal Dunaújváros egy központi áruforgalmi csomóponttá válhat. Hozzátette, hogy ez a projekt felértékeli Dunaújváros szerepét a folyami szállításban is. Varga Gábor azt emelte ki, hogy a készülő új autópályának nélkülözhetetlen szerepe lesz a megye déli részének felzárkóztatásában és végre bekapcsolja majd Sárbogárdot az országos ipari, logisztikai és szállítmányozási vérkeringésbe.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A mintegy tízmilliárd forintból megvalósuló előkészítői munka 2018 elején kezdődik majd el. Az egész 2500 milliárdos projektnek pedig 2022-ig kell lezárulnia és egy olyan kész úthálózati tervrendszert kell magába foglalnia, mely biztosítja azt, hogy az építkezések akár már 2023-ben meg is kezdődhessenek.

 

A rovat további hírei: Közélet

Tudományos értekezlet a Városházán

Tudományos értekezlet a Városházán

2018. április 21. (szombat)

Tizennyolcadik alkalommal tartottak tudományos értekezletet a megyei egészségügyi szakdolgozók. A programnak a Városháza rendezvényterme adott otthont.

D+ Híradó - Elsősegély verseny, párbaj

D+ Híradó - Elsősegély verseny, párbaj

2018. április 20. (péntek)

Újra versenyeztek az életmentő palánták, egyenletmegoldó párbaj a Bánkiban, itthon lép pályára a DPASE - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Ismét püspöki mise lesz a városban

Ismét püspöki mise lesz a városban

2018. április 19. (csütörtök)

Ismét római katolikus püspök látogat Dunaújvárosba: ezúttal Bíró László katolikus tábori püspök tart szentmisét április 22-én (a húsvéti időszak 4. vasárnapján) délelőtt ½ 11 órai kezdettel az óvárosi (Szentháromság) katolikus templomban. 

Készülhetnek a tervek a sportcsarnok felújításához

Készülhetnek a tervek a sportcsarnok felújításához

2018. április 19. (csütörtök)

Mintegy hetven napirendi pontról tárgyaltak az áprilisi közgyűlésen a képviselők. Szó volt a Modern Városok Programról, az élményfürdőről, a sportcsarnokról, a helyi szennyvíztisztító telepről, és az Útkeresés Segítő Szolgálat ideiglenes költözéséről egyaránt.

Élő közvetítés a közgyűlésről

Élő közvetítés a közgyűlésről

2018. április 19. (csütörtök)

Élőben közvetítjük az áprilisi közgyűlést a Városházáról. A képviselőtestület tagjai több mint hatvan napirendi pontban döntenek. Kövessék Önök is élőben az eseményeket a D+TV adásán keresztül, itt a DO-n.

Változik a vasúti menetrend!

Változik a vasúti menetrend!

2018. április 19. (csütörtök)

A munkanap áthelyezése miatt változik a vonatok közlekedési rendje a hétvégén. Április 20-án, pénteken a munkanapra, 21-én, szombaton a péntekre érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Változik a közlekedés rendje MÁV-HÉV-nél is , 20-án az éjszakai hévek nem közlekednek - közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

D+ Híradó - Tavaszi munkák, közlekedés

D+ Híradó - Tavaszi munkák, közlekedés

2018. április 18. (szerda)

Tavaszi munkák a mezőgazdaságban, a helyes közlekedés a körforgónál, oviszínház az MMK-ban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.