Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

Vass Ádám - 2017. december 8. 13:43

Véget értek A mi kis városunk című darab próbái, ma már a premier várja a nagyérdeműt. A főpróbahét a finomhangolásoké és a technika csiszolásáé volt, hogy elkészüljön ez az egyszerűségében nagyszerű darab a Bartók színházban.

Mindössze 2640 főt számlál a New Hampshire államban található Grover’s Corner. Vagyis már 2642 főt, hiszen 1901. május 7. napján pirkadatkor született egy ikerpár. Ebben a kis városban mindenki szeret megtudni mindenkiről mindent, nekünk pedig a Rendező (a Gobbi Hilda-életműdíjas Papp János) segít eligazodni közöttük. Ő az, aki irányít és kommentál, kedve szerint mutat meg nekünk jeleneteket a szereplők életéből és szól, ha valakinek el kell hagyni a színpadot. Papp János a szereppel kapcsolatban elmondta, eredetileg a szerző nem azt írta, hogy Rendező, hanem azt, hogy Ügyelő. Nagyon fontos a színházi hierarchiában, hogy mi az ügyelő szerepe. Amikor Benedek Marcell lefordította a darabot, akkor ennek a szerepnek a Rendező nevet adta, mert a magyar hierarchiának a rendező áll a csúcsán. Az ügyelő viszont este héttől, az előadás kezdésének pillanatától a végéig élet és halál ura.

- Ebben a darabban ez azt is jelenti, hogy nem lehet tudni, ez az ember most egy ügyelő, rendező, író, a város egy lakosa, Isten, vagy kicsoda. Nem lehet tudni pontosan. Mindenesetre megpróbál egy olyan tükröt tartani, amiben nem torz képet látnak a nézők, hanem ha velünk játszanak, közösen játszunk, akkor megláthatják a mélységét az életnek, nem csak a felszínét. Mindeközben nem történnek különleges dolgok, és mégis az élet mélyére hatol ez a zseniális darab.

Ahhoz, hogy az élet egyszerűsége még inkább kidomborodjon, egészen minimális színpadkép és díszlet társul hozzá. A darab rendezője Őze Áron ezzel kapcsolatban megjegyezte, a díszlettelenség kifejezetten az író instrukciója és szerinte az embernél nincs értékesebb és érdekesebb a színházban.

- Ebben a darabban különösen fontos, hogy semmi nem vonhatja el a tartalomról a figyelmet. Ha a darabot sikerül megcsinálnunk úgy, amire Thornton Wilder író gondolt, és mindaz megszólal benne, amiért ezt megírta, akkor a nézőnek mindenképpen el kell felejtenie a végére, hogy nincs díszletünk. Azt gondolom azoknál, akik nagy látványt várnak a színháztól, azoknál is lehet csatát nyerni a tartalommal és a színészek személyiségével.

A mi kis városunk december 8-án, pénteken este hét órakor látható először a Bartók színpadán két felvonásban.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!