Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

2017. december 8. (péntek) 13:43 - Vass Ádám

Véget értek A mi kis városunk című darab próbái, ma már a premier várja a nagyérdeműt. A főpróbahét a finomhangolásoké és a technika csiszolásáé volt, hogy elkészüljön ez az egyszerűségében nagyszerű darab a Bartók színházban.

Mindössze 2640 főt számlál a New Hampshire államban található Grover’s Corner. Vagyis már 2642 főt, hiszen 1901. május 7. napján pirkadatkor született egy ikerpár. Ebben a kis városban mindenki szeret megtudni mindenkiről mindent, nekünk pedig a Rendező (a Gobbi Hilda-életműdíjas Papp János) segít eligazodni közöttük. Ő az, aki irányít és kommentál, kedve szerint mutat meg nekünk jeleneteket a szereplők életéből és szól, ha valakinek el kell hagyni a színpadot. Papp János a szereppel kapcsolatban elmondta, eredetileg a szerző nem azt írta, hogy Rendező, hanem azt, hogy Ügyelő. Nagyon fontos a színházi hierarchiában, hogy mi az ügyelő szerepe. Amikor Benedek Marcell lefordította a darabot, akkor ennek a szerepnek a Rendező nevet adta, mert a magyar hierarchiának a rendező áll a csúcsán. Az ügyelő viszont este héttől, az előadás kezdésének pillanatától a végéig élet és halál ura.

- Ebben a darabban ez azt is jelenti, hogy nem lehet tudni, ez az ember most egy ügyelő, rendező, író, a város egy lakosa, Isten, vagy kicsoda. Nem lehet tudni pontosan. Mindenesetre megpróbál egy olyan tükröt tartani, amiben nem torz képet látnak a nézők, hanem ha velünk játszanak, közösen játszunk, akkor megláthatják a mélységét az életnek, nem csak a felszínét. Mindeközben nem történnek különleges dolgok, és mégis az élet mélyére hatol ez a zseniális darab.

Ahhoz, hogy az élet egyszerűsége még inkább kidomborodjon, egészen minimális színpadkép és díszlet társul hozzá. A darab rendezője Őze Áron ezzel kapcsolatban megjegyezte, a díszlettelenség kifejezetten az író instrukciója és szerinte az embernél nincs értékesebb és érdekesebb a színházban.

- Ebben a darabban különösen fontos, hogy semmi nem vonhatja el a tartalomról a figyelmet. Ha a darabot sikerül megcsinálnunk úgy, amire Thornton Wilder író gondolt, és mindaz megszólal benne, amiért ezt megírta, akkor a nézőnek mindenképpen el kell felejtenie a végére, hogy nincs díszletünk. Azt gondolom azoknál, akik nagy látványt várnak a színháztól, azoknál is lehet csatát nyerni a tartalommal és a színészek személyiségével.

A mi kis városunk december 8-án, pénteken este hét órakor látható először a Bartók színpadán két felvonásban.

A rovat további hírei: Kultúra

Új helyszínen, régi ismerősökkel

Új helyszínen, régi ismerősökkel

2018. november 17. (szombat)

Első alkalommal adott otthont a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenélt újra itt.

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

A horvátok is megszenvedtek a szabadságért

2018. november 16. (péntek)

Az Intercia Múzeum igazgatója, Farkas Lajos testvérvárosunk, Vukovár ostromáról tartott előadást csütörtökön délután a november 18-ára eső emlékezés napja alkalmából.

Visszatérő vendégek

Visszatérő vendégek

2018. november 15. (csütörtök)

Első alkalommal ad otthon a Juharos étterem egy zenei estnek, ám a fellépők már nem először járnak városunkban, a Balázs Elemér Group pénteken este zenél újra itt.

Rácsodálkozni a természet szépségeire

Rácsodálkozni a természet szépségeire

2018. november 13. (kedd)

Megnyílt a harmincharmadik kiállítás is a Munkásművelődési Központ folyosógalériájában. A falakat ezúttal Brindza László festményei díszítik.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2018. november 11. (vasárnap)

Bár az időjárás nem tud róla és egy kicsit le is van maradva, tényleg közeledik az ősz vége, amit az Intercisa Múzeumban szombaton egy barátságos hangulatú, Családi délutánnal ünnepeltek.

A lövészárkok hírmondói

A lövészárkok hírmondói

2018. november 08. (csütörtök)

Az első világháború lezárásának századik évfordulója apropóján egy különleges kiállítás nyílt a múzeumban, amelyen katonák által készített alkotásokat lehet megtekinteni.

Mi választjuk a világunkat

Mi választjuk a világunkat

2018. november 06. (kedd)

Ismét egy új stílus, egy új látásmód, új festmények és egy újabb fiatal festőművész érkezett a Bartók színházba, hogy Dunaújvárosban is bemutatkozhasson a nagyközönség előtt.