Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Őze Áron és A mi kis városunk - Este premier!

2017. december 8. (péntek) 13:43 - Vass Ádám

Véget értek A mi kis városunk című darab próbái, ma már a premier várja a nagyérdeműt. A főpróbahét a finomhangolásoké és a technika csiszolásáé volt, hogy elkészüljön ez az egyszerűségében nagyszerű darab a Bartók színházban.

Mindössze 2640 főt számlál a New Hampshire államban található Grover’s Corner. Vagyis már 2642 főt, hiszen 1901. május 7. napján pirkadatkor született egy ikerpár. Ebben a kis városban mindenki szeret megtudni mindenkiről mindent, nekünk pedig a Rendező (a Gobbi Hilda-életműdíjas Papp János) segít eligazodni közöttük. Ő az, aki irányít és kommentál, kedve szerint mutat meg nekünk jeleneteket a szereplők életéből és szól, ha valakinek el kell hagyni a színpadot. Papp János a szereppel kapcsolatban elmondta, eredetileg a szerző nem azt írta, hogy Rendező, hanem azt, hogy Ügyelő. Nagyon fontos a színházi hierarchiában, hogy mi az ügyelő szerepe. Amikor Benedek Marcell lefordította a darabot, akkor ennek a szerepnek a Rendező nevet adta, mert a magyar hierarchiának a rendező áll a csúcsán. Az ügyelő viszont este héttől, az előadás kezdésének pillanatától a végéig élet és halál ura.

- Ebben a darabban ez azt is jelenti, hogy nem lehet tudni, ez az ember most egy ügyelő, rendező, író, a város egy lakosa, Isten, vagy kicsoda. Nem lehet tudni pontosan. Mindenesetre megpróbál egy olyan tükröt tartani, amiben nem torz képet látnak a nézők, hanem ha velünk játszanak, közösen játszunk, akkor megláthatják a mélységét az életnek, nem csak a felszínét. Mindeközben nem történnek különleges dolgok, és mégis az élet mélyére hatol ez a zseniális darab.

Ahhoz, hogy az élet egyszerűsége még inkább kidomborodjon, egészen minimális színpadkép és díszlet társul hozzá. A darab rendezője Őze Áron ezzel kapcsolatban megjegyezte, a díszlettelenség kifejezetten az író instrukciója és szerinte az embernél nincs értékesebb és érdekesebb a színházban.

- Ebben a darabban különösen fontos, hogy semmi nem vonhatja el a tartalomról a figyelmet. Ha a darabot sikerül megcsinálnunk úgy, amire Thornton Wilder író gondolt, és mindaz megszólal benne, amiért ezt megírta, akkor a nézőnek mindenképpen el kell felejtenie a végére, hogy nincs díszletünk. Azt gondolom azoknál, akik nagy látványt várnak a színháztól, azoknál is lehet csatát nyerni a tartalommal és a színészek személyiségével.

A mi kis városunk december 8-án, pénteken este hét órakor látható először a Bartók színpadán két felvonásban.

A rovat további hírei: Kultúra

Keserédes búcsú a színpadtól

Keserédes búcsú a színpadtól

2018. február 18. (vasárnap)

Lapis Erika öt hónapos kismamaként lépett utoljára a Bartók színpadára, most minden erejével az anyaságra koncentrál fog. 

Dunaújváros is szóba került

Dunaújváros is szóba került

2018. február 13. (kedd)

Két monostort építene Magyarországon a bécsi ortodox egyházközség. Ennek érdekében egyházi delegáció tett látogatást városunkban is.

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

Nemzetközi jazz-őrület a Művészben

2018. február 11. (vasárnap)

A keddi jazz koncert után szombaton ismét programot tervezhettek a műfaj szerelmesei az egyre ismertebb és látogatottabb Művész Presszóba. 

Terminálon a hokisok

Terminálon a hokisok

2018. február 09. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának tagjai szerdán este ellátogattak a Bartók Kamaraszínházba.

Nem hétköznapi muzsika

Nem hétköznapi muzsika

2018. február 07. (szerda)

Rendhagyó módon kedden este is felcsendült a jazz a Művész Presszóban. A Havasi Lajos énekessel kibővült Finucci Bros Quartet lemezbemutató turnéja első állomásának a dunaújvárosi Művész Presszót választotta. DO-videó!

Lélekharangra hangolva

Lélekharangra hangolva

2018. február 06. (kedd)

Hétfőn tartották Páskándi Géza, Lélekharang című drámájának olvasópróbáját a Bartók Kamaraszínházban. A premier március 16-án, pénteken lesz.

Mátyás király-emlékév

Mátyás király-emlékév

2018. február 04. (vasárnap)

2018-ban Mátyás király uralkodóvá választásának 560., valamint születésének 575. évfordulójára emlékezünk. Emlékév keretében a legendás uralkodó életéről szóló vándorkiállításokkal, előadásokkal, hagyományőrző programokkal készülnek a szervezők.