Jánosok napja, borivók ünnepe

2017. december 27. (szerda) 15:58 - Várkonyi Balázs

Az első keresztény vértanú, István emlékünnepe után egy nappal már a Jánosokra emelhetjük poharunkat. És ez azért is különösképp illő, mert a név ókori viselőjének boros kehely a jelképe.

Tegnap, karácsony másnapján az Istvánokat köszönthettük. Legalábbis azokat, akik nem augusztusban tartják névnapjukat. Az első keresztény vértanú, István emlékünnepe után egy nappal viszont már a Jánosokra emelhetjük poharunkat. És ez azért is különösképp illő, mert a név ókori viselőjének boros kehely a jelképe.
Történt ugyanis, hogy Jézus követője, a négy evangélista egyike a legenda szerint egy pogány főpapot akart megtéríteni, ezért bosszúból mérgezett bort itattak vele. János azonban, mielőtt azt az ajkához emelte volna, megáldotta, így a gyilkos szer hatástalan maradt. Ezért lett a szimbóluma a borral teli kehely – El Greco is ezzel ábrázolta a híres festményén –, és így lett a jánosáldás szokása az egészségőrzés jelképe.

Áldás – írom, s nem a tévesen elterjedt borszentelés. De mert a nyelvi szokás erős, nevezhetjük nyugodtan borszentelésnek is, a lényeg nem változik. Az egykor egyházi szertartás olyannyira elterjedt, hogy ma már felekezeti kötődés nélkül is sokfelé megtartják a bortermelők, nem ritkán a saját pincéjükben.
Koccintsunk tehát ma a Jánosok egészségére. És emlékezzünk ókori névadójukra is, aki Krisztus kedvelt tanítványa volt – nem véletlen, hogy az utolsó vacsorán is a Mester mellett foglalhatott helyet. Az apostolok közül csak ő kísérte el a Golgotára vezető utolsó útjára Jézust, aki aztán kiszenvedése előtt édesanyját, Máriát az ő védelmére bízta.
Korabeliek emlékezete szerint János evangélista száz évig élt – éljenek hát sokáig a mai Jánosok is!

A rovat további hírei: Napraszóló

Egy korszak mintaembere

Egy korszak mintaembere

2018. szeptember 16. (vasárnap)

Könyvet lapozok. Önvallomás. Életútkrónika. Egy emlék a gyermekkorból: „Apám szabósegéd volt a Neumann cégnél, édesanyám varrónő. Szoba-konyhás lakásban laktunk a Józsefváros szívében, a Mária Terézia téren. Első emlékképeimen anyámat látom. Hallom a varrógép finom zúgását, amelynek a hangjára reggel felébredtünk, este pedig álomba duruzsolt bennünket. A poros térre is emlékszem, ott még az akácfák is fulladoztak a porban. Magas templomtornyot is látok, aminek hegye az égig ért.”

Olvasás, életre-halálra

Olvasás, életre-halálra

2018. szeptember 08. (szombat)

Kelj fel, régen szántanak; Csépeltél-e vetésre? Aki e kétsoros intelmet Szent Mihály havi ajánlásként a szántóvetőknek megfogalmazta, a XVI. század különös figurája volt. Újfaluból, a mai Esztergom pereméről indult a nagyvilágba. Krakkóba tartott, a földkerekség egyik legrégibb egyetemére, amely már két évszázada működött. Beiratkozott.

Emberi erőforrás

Emberi erőforrás

2018. szeptember 01. (szombat)

Vándoriskola. Vajon mond-e még valakinek ez a szó bármi is? Tán azoknak, akik Földvárypusztán tanultak ilyenben. De ők, ha még meg is vannak, nyolcvan év fölött lehetnek. Mert hetvenkét éve, 1946-ban nyílott meg a vándoriskola. Kényszerből.

Nyár, orkán, jóvátétel…

Nyár, orkán, jóvátétel…

2018. augusztus 25. (szombat)

Alattomosan közelített a vihar. Csak az utolsó pillanatban észlelték, úgy csapott le, váratlanul, hogy megrémülni se volt idejük. Az erdő felől tört a tanyára. Vitt mindent, ami az útjában állt: földre fektette a már amúgy is megroggyant villanykarót, elsodorta a támoszlopot, fölborította a szénabálát, aztán módszeresen szét is szedte.

Bandika a sámlin

Bandika a sámlin

2018. augusztus 19. (vasárnap)

Északi szélesség 47 fok 30 perc 40 másodperc, keleti hosszúság 19 fok 5 perc 15 másodperc: semmi rébusz, ezek egy amúgy jelentéktelen pesti hely földrajzi koordinátái. Aki rákeres a térképen, a Városliget egy csupasz dombját leli. Földhalomként valóban jelentéktelen. És mégsem.

István, a király – a „nemzeti minimum” kifejezője

István, a király – a „nemzeti minimum” kifejezője

2018. augusztus 18. (szombat)

1983. augusztus 18-a: mérföldkő zene- és színháztörténetünkben. Harmincöt éve azon a napon a budapesti városligetben, a Királydombon lezajlott az első magyar történelmi tárgyú rockopera, az István a király ősbemutatója. Szörényi Levente és Bródy János műve fergeteges sikert aratott.

A féllábú óriás

A féllábú óriás

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Azon a napon, amikor a skóciai Glasgowban az úszók kontinensviadala kezdődött, „csöndes” hazai évfordulóra emlékezhettünk: 1929. augusztus 3-án egy húszéves fiatalember négyszáz gyorson országos csúccsal nyerte a hazai bajnokságot. Mondhatnánk, a sikeres eb-k árnyékában ez nem volt nagy ügy. Nana!