Jánosok napja, borivók ünnepe

2017. december 27. (szerda) 15:58 - Várkonyi Balázs

Az első keresztény vértanú, István emlékünnepe után egy nappal már a Jánosokra emelhetjük poharunkat. És ez azért is különösképp illő, mert a név ókori viselőjének boros kehely a jelképe.

Tegnap, karácsony másnapján az Istvánokat köszönthettük. Legalábbis azokat, akik nem augusztusban tartják névnapjukat. Az első keresztény vértanú, István emlékünnepe után egy nappal viszont már a Jánosokra emelhetjük poharunkat. És ez azért is különösképp illő, mert a név ókori viselőjének boros kehely a jelképe.
Történt ugyanis, hogy Jézus követője, a négy evangélista egyike a legenda szerint egy pogány főpapot akart megtéríteni, ezért bosszúból mérgezett bort itattak vele. János azonban, mielőtt azt az ajkához emelte volna, megáldotta, így a gyilkos szer hatástalan maradt. Ezért lett a szimbóluma a borral teli kehely – El Greco is ezzel ábrázolta a híres festményén –, és így lett a jánosáldás szokása az egészségőrzés jelképe.

Áldás – írom, s nem a tévesen elterjedt borszentelés. De mert a nyelvi szokás erős, nevezhetjük nyugodtan borszentelésnek is, a lényeg nem változik. Az egykor egyházi szertartás olyannyira elterjedt, hogy ma már felekezeti kötődés nélkül is sokfelé megtartják a bortermelők, nem ritkán a saját pincéjükben.
Koccintsunk tehát ma a Jánosok egészségére. És emlékezzünk ókori névadójukra is, aki Krisztus kedvelt tanítványa volt – nem véletlen, hogy az utolsó vacsorán is a Mester mellett foglalhatott helyet. Az apostolok közül csak ő kísérte el a Golgotára vezető utolsó útjára Jézust, aki aztán kiszenvedése előtt édesanyját, Máriát az ő védelmére bízta.
Korabeliek emlékezete szerint János evangélista száz évig élt – éljenek hát sokáig a mai Jánosok is!

A rovat további hírei: Napraszóló

Egy ember szíve a szelencében

Egy ember szíve a szelencében

2018. június 17. (vasárnap)

1735-ben járunk. Április hó utóján postakocsi igyekszik francia földön a kisváros, Grosbois felé. Megérkezik, a kamalduli szerzetesek kolostoránál megáll. Követek szállnak ki a kocsiból, egyikük kezében faládikó. A házfőnök elébük jön. Beinvitálja őket.

Cinkoffer-klón a misén

Cinkoffer-klón a misén

2018. június 10. (vasárnap)

Állok a templom végiben, ott, ahol mindig is, soha nem ülök le, érdekes, rendre vannak itt, a hátsó traktusban is társaim, akik szintúgy nem leüldögélősek, de most ha akarnának se sikerülne. Szó szerint tömve az istenháza. Ezer gyerek bent, meg a szülők, tanárok. 

Az özörényi ember bánata

Az özörényi ember bánata

2018. június 04. (hétfő)

Alvajárók: így hívták azt a lapályt, amely a hajdani Gömör vármegyében, a Rima-völgy határán terül el. Réges-rég, a XIII. században Tivald gömöri várkatona birtoka volt, s ott templom is állt. Az istenháza aztán földre térdepelt, elpusztult, már az emléke is porladóban.

Csodákról, gyermeknapon

Csodákról, gyermeknapon

2018. május 27. (vasárnap)

Ki nem állhatta a közhelyes idézeteket, kerülte a naiv intelmeket, de mindig belebotlott azokba a neten. Ilyenkor sietve lapozott. Azért volt, hogy megadta magát.

Hogy lehet ingyen inni a kocsmában?

Hogy lehet ingyen inni a kocsmában?

2018. május 21. (hétfő)

Na, hogy? Kezdjük a legrosszabbal: sehogy. Ma már, legalábbis. Pedig a daliás időkben mennyire másképp volt! Az ingyen iváshoz csak el kellett nyerni a pünkösdikirály-címet. Ez persze nem volt könnyű.

Amikor Ferenc József nem lett „pünkösdi király”

Amikor Ferenc József nem lett „pünkösdi király”

2018. május 21. (hétfő)

1867. március 30-a: az országgyűlés elfogadja a Habsburg-uralkodóházzal kötött úgynevezett kiegyezési törvényt. Ez az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság közötti politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat volt hivatva rendezni. Szentesítéséhez azonban szükség volt I. Ferenc József császár jóváhagyására.

Zúgó szélnek zendülése…

Zúgó szélnek zendülése…

2018. május 21. (hétfő)

Ígéret hava. A régiek szavával ez – május. A hónap, amely leggyakrabban magába foglalja a „vándorünnepet”, pünkösdöt, a megújulás ígéretét. Azt, amikor – a népdal mondja – „Piros pünkösd napján mindenek újulnak”. És rá is fér ez a „mindenekre”. Ránk is. Meg az időjárásra.