Kulcsszó: Várkonyi Balázs

Váratlan jelenés

Váratlan jelenés

2019. június 16. (vasárnap)

Mint egy szertelen tigriskölyök, négykézláb vágtat a kórház folyosóján egy lány. Gyorsasága valószerűtlen, nyomában két ápolónő, iparkodniuk kell, hogy utolérjék. Megtörténik. Nincs harag, inkább mosoly jár a meghökkentő produkcióért. A lányt az ágyába fektetik, megnyugtatják. Aztán mennek más teendőik után.

Tamások egymás sarkában

Tamások egymás sarkában

2017. december 29. (péntek)

Jó egy hete, december 21-én, a téli napfordulat idején már ünnepeltek a Tamások, s ma újabb alkalom nyílik arra, hogy névnapjukon koccintsanak.

Jánosok napja, borivók ünnepe

Jánosok napja, borivók ünnepe

2017. december 27. (szerda)

Az első keresztény vértanú, István emlékünnepe után egy nappal már a Jánosokra emelhetjük poharunkat. És ez azért is különösképp illő, mert a név ókori viselőjének boros kehely a jelképe.

Confirma hoc Deus…

Confirma hoc Deus…

2015. szeptember 19. (szombat)

De miért, Magdus?A zongoratanárnő tette föl a kérdést, de az asszonytól nem kapott választ, az csak nézett a fakószürke szemeivel. Nem volt mit mondania, nem is értheti meg ezt más…

Egy túlélőről

Egy túlélőről

2015. szeptember 13. (vasárnap)

Légy, ami lenni akarsz – mondta a gazda, és a kivénhedt, kivágásra ítélt fa oldalágainak a múlt őszön megkegyelmezett.

Telepesek és szabadok

Telepesek és szabadok

2015. május 30. (szombat)

Eszter nénit, a kivételes tehetségű parasztírót országos elismerés övezte – de a falubéliek többsége csak afféle habókos öregasszonynak tartotta. Volt, aki egyszerűen a falu bolondjának nevezte. Egy minapi telefonhívás régi történetet idézett fel bennem.

Szent György napján - legelőre!

Szent György napján - legelőre!

2015. április 24. (péntek)

A tavasz a lábasjószág legelőre terelésének napjával ma beköszöntött. Persze, tudom, már benne jártunk eddig is, hiszen mind a meteorológiai-, mind a naptári tavasz kezdetén túl volnánk; de az ókoriak óta a mai jeles napot is tavaszkezdőnek tarthatjuk.

Puszi a városnak

Puszi a városnak

2015. április 18. (szombat)

"A bolt személyzete nem hint puszikákat, nem kellemkedik, nem bájolog – egyszerűen csak kedves. Figyelmes... A kisváros szociológiai sajátossága – így a szakirodalom – az emberi gesztusok továbbélése. És tényleg: bármerre jár az ide tévedő, mosollyal, figyelmességgel találkozik."

Marikáék napfogyatkozása

Marikáék napfogyatkozása

2015. március 20. (péntek)

"Február derekán egy fiatal erdélyi pár átélte a megrendítő élményt. Az égi menetrendet meghazudtolva, hisz még messze volt a napfogyatkozás ideje, az ő szemük előtt már akkor elsötétült a világ."

Áldozatsor – Bakától Windischig

Áldozatsor – Bakától Windischig

2015. február 27. (péntek)

A kommunizmus „fekete könyve” és levéltári kutatások alapján százmillióra tehető a világon az embertelen eszmerendszer összes áldozatának száma. Mi itt Közép-Kelet-Európában egymillió áldozattal „megúsztuk”.

Az eltört festőpálca

Az eltört festőpálca

2015. február 06. (péntek)

"Az avatatlanok előtt akár pogány rítusként is hathatott: a festőpálcát egy jó barát kettétörte, úgy tette az ecsetekkel együtt a sírba."