Tamások egymás sarkában

2017. december 29. (péntek) 16:14 - Várkonyi Balázs

Jó egy hete, december 21-én, a téli napfordulat idején már ünnepeltek a Tamások, s ma újabb alkalom nyílik arra, hogy névnapjukon koccintsanak.

Jó egy hete, december 21-én, a téli napfordulat idején már ünnepeltek a Tamások, s ma újabb alkalom nyílik arra, hogy névnapjukon koccintsanak. Persze ki ekkor, ki akkor tartja neve napját, de aligha utasítja vissza a köszöntést, még ha nem is ez az ő ünnepe. A múltkori Tamás eposzi jelzője a „disznóölő”, míg a maié a „szerelmes” – noha egykori névadójukra valójában se egyik, se másik titulus nem illik.

A 21-ei Tamás, az ókori ácsmester Krisztus követője lett, a tizenkét apostol egyike, s a keleti országok sikeres hittérítője. Ő arról is ismert, hogy próbával akart meggyőződni Mesterének feltámadásáról, így kapta a „hitetlen” jelzőt. A disznóöléshez persze semmi köze nem volt, e ragadványnév a hajdani deszki gazdáknak köszönhetően terjedt el. Ők egy nagyon hétköznapi ok miatt nevezték el ekként: emléknapja ugyanis a karácsony előtti disznótorok legutolsó alkalma volt.

Ami a ma ünneplő Tamásokat illeti, az ő névadójuk a középkori Anglia híres személyisége: II. Henrik király lordkancellárja, Canterbury érseke, Becket Tamás. Az egyház jogainak elszánt védője volt, ellentétben az uralkodóval, aki egy „kezes” egyházat kívánt. Az érsek így kegyveszetté lett, s 1170 karácsonya után, épp a mai napon a király hallgatólagos egyetértésével négy nemes úr a székesegyházban, az oltár előtt mészárolta le. Amikor a nagy tisztelet övezte vértanú-érseket halála után három évvel a pápa szentté avatta, az uralkodó önmagát megalázva zarándokolt el sírjához, hogy kiengesztelje Róma püspökét.

De hogyan lett magyar földön Becket „szerelmes” Tamássá? Nos, valamikor az Alföldön az a hiedelem élt, hogy a hajadonok Szent Tamás napján tudhatják meg majdani szerelmük nevét. Két feltétele volt ennek: az e napi szigorú böjt, és az, hogy a leány lefekvés előtt tükröt tegyen a párnája alá – így álmodhatja meg, ki rabolja majd el a szívét.

Isten éltesse a Tamásokat!

A rovat további hírei: Napraszóló

A pentelei „borlázadás”

A pentelei „borlázadás”

2018. április 21. (szombat)

Szomorú évforduló előtt állunk. Legalábbis a borissza ősöknek volt az szomorú. S a régiek között ugyan ki volt az a különc, aki soha nem emelte meg a borospoharat? 1948-at írunk. Az utolsó rendi országgyűlés közös teherviselésről szóló döntését bizakodva fogadja Pentele javarészt földből élő népe. 

Tanuljunk magyarul!

Tanuljunk magyarul!

2018. április 15. (vasárnap)

Jó kis ház eladó – ugrik elém a neten a szokatlan hirdetés. Falusi portát ajánlanak eladásra. Ízlelgetem a rövidke mondatot, és egyre jobban tetszik. Lényegre törő, semmi fölösleges sallang, kirí az egy kaptafára készült szövegek közül. Amilyen egyszerű a hirdetés, olyan egyszerű az eladandó ház.

Jaj neked, lógós!

Jaj neked, lógós!

2018. április 08. (vasárnap)

A szaki csak állt a hatalmas moziteremben, úgy érezte, minden lámpa fénye rávetül, de valójában csak a szemek szegeződtek rá, az áldozatra. Vele szemben az ezerarcú tömeg. Délután fél kettő körül járt az idő. Április valahányadika volt. Ja, ez fontos, ne feledjem: 1952.

A nyuszi jött…

A nyuszi jött…

2018. április 02. (hétfő)

Igen, megérkezett, ez a hivatása húsvétkor. Mindig kiszámíthatóan pontos. Hozott ajándékot annak is, aki már nem hisz a mesében, s annak is, aki hisz. Neki még inkább.

És eljön az ég felhőin…

És eljön az ég felhőin…

2018. április 01. (vasárnap)

A szabadságharc idején – amiképp Bálint Sándor feljegyzéséből ismerjük – a bácskai Boldogasszonyfalva, Gospodince 1849 nagyszombatján zajló ostrománál a szegedi honvédzászlóalj azt kívánta, hogy a támadásban a legelső legyen. Úgy is történt. 

Égzengés a templomban

Égzengés a templomban

2018. március 31. (szombat)

Ma este a hívőket az egyházi év leggazdagabb szertartása szólítja a feltámadási misére. Jézus kereszthalála után kegyeletes csöndbe burkolóztak a templomok, ma megélednek. Belépünk húsvét vigíliájába.

Már néma csönd van a Koponyák hegyén…

Már néma csönd van a Koponyák hegyén…

2018. március 30. (péntek)

Jézus kereszthalála estéjében járunk. Közhasználatú nevén e nap a nagypéntek. A templomok harangjai némák, nem szól az orgona sem. Ezen a napon nincs mise, ám az evangélium alapján felidézik a szenvedéstörténetet.