Dunaújváros Hetilap

Változatlan lendületben a gazdaság

doszerk - 2017. december 5. 12:51

A magyar gazdaság változatlanul lendületesen teljesít, a fő hajtóerő a belső fogyasztás és a belső kereslet ‒ mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a legfrissebb statisztikai adatokra reagálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) volumene a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a második becslés 0,3 százalékponttal magasabb növekedést mutat a november 14-én közölt első becslésnél, amit elsősorban a piaci szolgáltatások vártnál kedvezőbb teljesítményével magyarázott a hivatal.

Balogh László hozzátette: a lendületes növekedés a következő hónapokban emelkedni fog, az év végére a GDP további gyorsulására számít a tárca.

Kiemelte: a gazdaság egészségesen fejlődik, a növekedéshez elsősorban az ipar, az építőipar, a lakásépítések és a beruházások teljesítménye járult hozzá. A beruházások több mint 20 százalékos növekedése azt mutatja, hogy a kormány otthonteremtő programjai jól működnek, ezek is segítik a GDP növekedését, továbbá az uniós pénzek felhasználásának növekedése, és a nagyvállalatok kapacitásbővítő beruházásai is a gazdasági növekedést támogatják. Uniós szinten 2,5 százalékos volt a növekedés, ehhez viszonyítva a 3,9 százalékos magyar növekedést kimagaslónak nevezte. A kelet-közép-európai országok az EU átlagánál lényegesen gyorsabban fejlődnek - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a kiskereskedelem, a fogyasztás jelentősen hozzájárul a GDP növekedéséhez, az ágazat 52. hónapja folyamatosan bővül, a hatéves bérmegállapodás által lehetővé tett béremelkedés eredménye jelentősen megjelenik a fogyasztásban.

A november-decemberi kereskedelmi forgalom mindig erős, a dinamika az év utolsó két hónapjában tovább emelkedik, ami a GDP-ben is megjelenik majd ‒ vélekedett.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.