Dunaújváros Hetilap

Idén tarka lesz a naptár

2018. január 8. (hétfő) 12:37 - Brousil Csaba

2018-ban jóval több hosszú hétvégénk lesz, mint tavaly volt, igaz ezzel a szombati munkanapok száma is emelkedik. Nézzük, mikorra tervezzünk hosszabb hétvégi pihenést és mikorra egynapos kikapcsolódást és hatnapos munkahetet.

Kezdjük a munkanapok számával. 2017-ben 251 napon kellett munkába mennünk. Ez a szám idén csak eggyel lesz kevesebb, ám ebben benne van az a hat szombat is, amikor egy-egy sima hétköznapot kell ledolgoznunk a hosszú hétvégék alakulása miatt. A többnapos hétvégékből az elsőn már túl is vagyunk, hiszen január elseje idén hétfőre esett. Nézzük a többit:

- A második munkaszüneti nap március 15. lesz, ami csütörtökre esik, így a péntek pihenőnap lesz. Ezt a napot (március 16.) március 10-én kell ledolgozni. Ez tehát egy négy napos hosszú hétvége lesz.

- Március 30-ra esik Nagypéntek, április 2-ra pedig Húsvéthétfő. Mivel ezek ünnepnapok, így nem kell ledolgozni őket. Ez egy újabb négynapos hosszú hétvégét eredményez.

- Május 1-je idén keddre esik és megkapjuk az előtte levő napot is (április 30.), amit április 21-én kell ledolgoznunk. Újabb négynapos hétvége.

- Pünkösdhétfő is szünnap lesz, idén május 21-én hétfőn, tehát háromnapos lesz ez a hétvégénk.

- Aztán ugrunk egyet a naptárban augusztus 20-ra, Szent István ünnepére, ami idén hétfőre esik. Így újabb háromnapos hétvégét kapunk.

- A következő hosszabbítás október 23-a miatt lesz, ami 2018-ban keddre esik, amihez hozzácsapták az azt megelőző napot is (október 22.), amit majd október 13-án kell ledolgozni. Így egy újabb négynapos hosszú hétvégével számolhatunk.

- November 1-e, Mindenszentek napja idén csütörtökre esik. Ezért a péntek is kiadták pihenőnapnak, amit november 10-én kell majd törlesztenünk. Újabb négynapos hétvége.

- A karácsony pedig a következőképpen alakul. December 25. keddre, december 26. szerdára esik, így értelemszerűen 24-én sem kell bemenni, dolgozni. Ezt a napot december 1-jén pótoljuk be „előre”. Így a karácsonyi ünnepkör öt napon át lesz munkamentes.

A hosszú hétvégéket tekintve ilyen szerencsés évünk legutóbb 2012-ben volt. Tessék előre feljegyezni a dátumokat, hogy mikor lehet elmenni kicsit lazítani és mikor kell bemenni szombaton is melózni!

A rovat további hírei: Közélet

Az ablakon dobálták ki a szemetet

Az ablakon dobálták ki a szemetet

2020. augusztus 12. (szerda)

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.

DSTV: tudja, mi az izomdiszmorfia? Tessék!

DSTV: tudja, mi az izomdiszmorfia? Tessék!

2020. augusztus 12. (szerda)

Testsúly, testtömeg index és hasi zsír vizsgálatot is végeznek az Egészségfejlesztési Irodában, derül ki a DSTV egészségőr riportjából. Az összeállításban a leggyakoribb (és a ritka) testképzavarokról is szó esik. Tudja, mi az izomdiszmorfia? Itt a lehetőség!

DSTV: ünnepre hangolva mindennapi kenyerünkről

DSTV: ünnepre hangolva mindennapi kenyerünkről

2020. augusztus 11. (kedd)

Augusztus 20-ához közeledve évre év felmerülő kérdések; milyen lett a búzatermés és milyen lesz az új kenyér. A DSTV riportjában avatott szakértő válaszol. 

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

2020. augusztus 10. (hétfő)

Újra mesterképzést és vizsgáztatást szervez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK); a meghatározott keretszámmal, támogatott formában futó kurzusra már csak szombatig lehet jelentkezni. A feltételeket és a jelentkezés módját összegezzük az alábbiakban.

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

2020. augusztus 10. (hétfő)

Változik a miserend és urnatemető látogathatóság a következő napokban – a közelgő ünnepekre tekintettel több alkalommal várja a híveket a katolikus közösség. Az ünnepi alkalmak miatt módosul a főtemplomi urnatemető látogatási rendje is.

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Folyamatosan halad a városi parkolók év elején megkezdett takarítása. A múlt héten az Intercisa Múzeum mögötti területet tisztították a DVG Zrt. szakemberei.

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.