Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kire illik az üvegcipő?

Vass Ádám - 2018. január 31. 18:23

Molnár Ferenc klasszikusa, az Üvegcipő egy szerelmi négyszög szereplőinek életét bontja ki tragikusan, szellemesen és viccesen. A Bartók színház jóvoltából péntektől mi is beleshetünk a múlt század eleji Budapest kispolgárainak életébe.

Két erős nő menekül önmaga elől, pedig semmi másra nem vágynak csak a nekik járó fikarcnyi boldogságra. Mindkettőjük lábára ráillik a mesebeli üvegcipő, de létezik-e az a rettenthetetlen herceg, aki kiszabadítja a gyötrelmes mindennapokból szíve választottját? Mindkét férfi zsebében egy-egy üvegcipő lapul, de észreveszik-e mikor és kinek kell a lábára illeszteni? Szerelmi sokszög, három felvonás, sok kis hazugság. Egy ebéd, egy lagzi, egy kihallgatás. Molnár Ferenc Üvegcipője a 20. század eleji Budapest kispolgárainak és munkásainak szegényes világába enged bepillantást.

Czajlik József rendezésében mi is láthatjuk őket péntektől a Bartók színházban, ahol a próbák utolsó simításai zajlanak. A három órás, három felvonásból álló darab részletes és korhű díszletben, igényes jelmezekkel ábrázolja az 1920-as évek fővárosi életét. A keddi főpróbán a rendező kiemelte, nagyszerű érzés, hogy a darab minden szegmense összeállt a folyamat végére, így például a díszlet, a jelmez és a színészi alakítások is jól sikerültek. Mint mondta, természetesen mindig az a cél lebeg a szemük előtt, hogy minden minél jobb legyen, ez pedig mindig nagy nyomást helyez rájuk.

A darab egyik főszereplője Sipos Imre, a Bartók művészeti vezetője szerint most minden esély megvan rá, hogy ez egy igazán szép előadás legyen. Az elmúlt időszakban kevesebb szerepet vállalt a színpadon, az Üvegcipő című darabban azonban kifejezetten izgalmas feladat jutott neki is, és a társulatnak is. Mint mondta, bár nagyon szeretik csinálni, egyben nagyon nehéz kihívást is jelent számukra az előadás.

 

- Ez egy nagyon szép darab, és Sipos János szerepe pedig egy nagyon jó szerep. Ilyenkor, amikor belebújunk valaki más bőrébe, az felér egy állandó útkereséssel, hogy másmilyen legyek, mint amilyen más szerepekben voltam, hogy ez a szerep mit hoz ki belőlem, mit ismertet meg saját magamból. Hogyan tud egy ember megküzdeni azokkal a lelki terhekkel, amikkel Sipos Lajos küzd? Ez tulajdonképpen ez egy vígjáték, és miközben kifejezetten tragikus sorsokat mutatunk, az egész egy olyan vígjátéki köntösbe van öltöztetve, ami egy ambivalenciát szül, ez pedig színészként nagyon izgalmas.

Az Üvegcipő pénteken este hét órakor debütál a Bartók színházban, majd a hónap folyamán 12-én, 15-én, és 27-én tűzik újra műsorra minden esetben hét órai kezdettel.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!