Dunaújváros Hetilap

Az elsők között érkezett az épülő városba

2018. január 10. (szerda) 7:45 - Molnár Emese

Hogy mire is koccintottak a kép szereplői? Ahogy Lövei József mondta, arra, hogy öt év múlva ugyanott, ugyanúgy ünneplik majd születésnapját, amikor is száz esztendős lesz. A szépkorú a napokban töltötte be a 95. életévét, ez alkalomból köszöntötte őt az önkormányzat.

Az önkormányzati küldöttség, élén Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármesterrel, kedden köszöntötte fel Lövei Józsefet abból az alkalomból, hogy a szépkorú január 5-én töltötte be a 95. életévét. Józsi bácsi a korához képest igen aktív, szellemileg friss, bár ahogy fogalmazott, a nevekkel már hadilábon áll. Viszont annál szívesebben mesélt életéről, szeretett kertjéről, amelyben a mai napig ő gondozza a gyümölcsfákat és a szőlőt.

Józsi bácsi 1923-ban született Szentetornyán. Szegény családban nőtt fel, öten voltak testvérek, szüleik földműveléssel foglalkoztak. Ő géplakatosi szakmát tanult ki. Három éven keresztül, télen-nyáron gyalog járt mesteréhez, aki megtanította neki a szakma csínját-bínját, a különféle gépek kezelését. Egyszer aztán egyik kollégájával látták a táblán a felhívást, várják a fiatalok jelentkezését, hogy „építsük fel hazánk első szocialista városát”. Így történt, hogy 1950-ben többen összeálltak, kimentek a fővárosi vasútállomásra, és a dugig megtelt vonat megállás nélkül, egyenesen az épülő Dunaújvárosba hozta őket. Mint azt Józsi bácsi elmesélte, nagyon izgatott volt, hiszen nem volt még távol a szülői háztól, és pár száz forinttal a zsebében vágott neki az útnak az új élet reményében. A vonaton megismerkedett egy örökmozgó fiatalemberrel, aki vidám hangulatot teremtett a csapat körében. Sőt, Józsi bácsit átcsábította a harmadik vagonba, ahol az ápolónőképző iskola újonnan végzett hölgyei utaztak. Megismerkedett közülük egy lánnyal, aki sötétkék egyenruhát viselt, a haja copfban volt, akivel együtt léptek át az új város határán, és akivel egy évre rá házasságot is kötöttek. Józsi bácsi a magasépítőkhöz került, a víztoronynál lévő ideiglenes barakk lakatosműhelyébe. Lelkiismeretes dolgoztak a város építésén. Volt olyan hónap, amikor 2800 forintot is megkeresett, ez nagy pénznek számított. Fel is mentek Budapestre, az állami áruházba, és a legszebb, legjobb öltönyt kérte az eladótól. 300 forintért egy finom szövésű, sötét színű öltönyt vásároltak, amely a mai napig megvan neki. A szépkorú a 26. számú Építőipari Vállalat karbantartó részlegénél lakatosként dolgozott 1954-ig. Ekkor adták át ugyanis az acélművet, és akkor ment át oda, később a kohászati gyáregységnél helyezkedett el, ahonnan 1982-ben ment nyugdíjba.

Amikor 1951-ben összeházasodtak feleségével, beadták a lakásigényt. Egy kétszobás, összkomfortos lakást kaptak a Kőműves utcában. Azonban egy idő után kicsinek bizonyult, ugyanis hat gyermekük született, így átköltöztek egy másik lakásba. Mind a ketten nagycsaládban nevelkedtek, így nem meglepő, hogy ők boldogan vállalták és nevelték öt lányukat és egy fiúkat. Józsi bácsi elmondta, felesége huszonöt évvel ezelőtt elhunyt, de nincs egyedül, gyermekei, valamint tizenegy unokája és négy dédunokája folyamatosan gondoskodik róla, ők teszik teljessé életét. És persze szeretett hobbija, a kertészkedés. Ennek tudományát a vasműben alakult kertész klubban sajátította el. Van egy gyümölcsös kertje, szőlővel, őszibarackfákkal, körtefákkal, almafákkal és meggyfával. Utóbbiból csakis a jaboulay ropogós, mert mint azt megjegyezte, a májusi meggy az nudli. Ezeket a mai napig ő gondozza, metszi a növényeket, tavasztól őszig. Van, amikor egymaga buszozik ki délelőtt és sétál el a kerthez, ebédre hazajön, majd délután ismét folytatja a kertészkedést.

A rovat további hírei: Közélet

D+ TV Híradó - Hóeltakarítás, szülésfelkészítő

D+ TV Híradó - Hóeltakarítás, szülésfelkészítő

2018. január 17. (szerda)

Hóeltakarítás, szülésfelkészítő foglalkozás a kórházban, felvételi felkészítő az egyetemen - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Két óvoda és egy bölcsőde újult meg 575 millió forintból

Két óvoda és egy bölcsőde újult meg 575 millió forintból

2018. január 17. (szerda)

A Terület- és Területfejlesztési Operatív Program forrásaiból óvoda-fejlesztés megvalósításához 279,66 millió, bölcsőde-fejlesztés megvalósításához 295.05 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásban részesült Dunaújváros önkormányzata. Mindhárom épületet felújították és a gyerekek már birtokukba is vették azokat.

Új képviselőt választottak

Új képviselőt választottak

2018. január 17. (szerda)

A helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat új képviselőjének Borbély Tibornét választották meg.

Egyre több az influenzás

Egyre több az influenzás

2018. január 17. (szerda)

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a gyermekek és az idősek körében emelkedést, a fiatal felnőttek és a középkorúak körében csökkenést mutat az előző héthez képest.

430 millióból bővíti gyárát a Momert

430 millióból bővíti gyárát a Momert

2018. január 17. (szerda)

A dunaújvárosi Momert Zrt. 191,4 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással mintegy 430 millió forintért bővíti gyártókapacitását. A kapacitásbővítő beruházás januárban indul, és várhatóan 2019 júniusában zárul le.

Megvan a Fidesz-KDNP képviselőjelölti névsora

Megvan a Fidesz-KDNP képviselőjelölti névsora

2018. január 17. (szerda)

Döntött a Fidesz országos választmánya kedden az áprilisi parlamenti választás kormánypárti egyéni képviselőjelöltjeinek névsoráról. A közzétett dokumentumból kiderül: 2014-hez képest a körzetek mintegy ötödében indít új jelöltet a Fidesz-KDNP-pártszövetség.

Újra mammográfiai szűrés

Újra mammográfiai szűrés

2018. január 17. (szerda)

A mammográfiai vizsgálat elvégzésére alkalmas szűrőkamionban dolgozó egészségügyi szakemberek január 24. és február 5. között Dunaújvárosban várják a meghívóval rendelkező hölgyeket. A rendelési idő a mobilállomáson minden hétköznap 09:00-15:30 között tart. A mobil emlőszűrő kamion telefonszáma: 06-20/456-4256.