Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Triplázhatunk az Oscaron!

Vass Ádám - 2018. január 23. 16:19

Kedden kora délután kihirdették az idei Oscar díj jelöltjeit, az esélyesek között, Testről és lélekről című drámája.t pedig az előző két évhez hasonlóan ismét helyet kapott egy magyar alkotás is, méghozzá Enyedi Ildikó

Bekerült a legjobb idegen nyelvű filmek ötös mezőnyébe Enyedi Ildikó, Testről és lélekről című filmje az idei Oscar jelöltek közt. Az esélyeseket kedden kora délután hozták nyilvánosságra, ekkor derült ki, hogy újra magyar filmért is izgulhatunk a március 4-én az Oscar-gálán. Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kategóriában, ahol a libanoni The Insult című film, az orosz Loveless, a chilei A Fantastic Woman és a Testről és lélekről talán legnagyobb kihívója, a svéd A négyzet szerepel a listán. A magyar induló menetelése tavaly év elején kezdődött, amikor megnyerte a Berlinale nagydíját. Azóta több tucat nemzetközi elismerésben részesült, legutóbb például decemberben, amikor a film főszereplője, Borbély Alexandra nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat az Európai Filmdíj átadóján.

Enyedi Ildikónak hála zsinórban harmadszor éri meg mindenképpen fent maradni majd március 4-én éjszaka, hogy a Duna TV közvetítését nézhessük itthon a 90. Oscar-gáláról. 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című, megrázó és felkavaró filmje érdemelte ki a szobrot, tavaly pedig Deák Kristóf tündéri rövidfilmje, a Mindenki, nyert kategóriájában.

A többi kategóriát átnézve az est legnagyobb esélyese Guillermo del Toro filmje, A víz érintése (hazai bemutató 2018. február 22.) lehet 13 jelöléssel. A Faun labirintusa rendezőjének új filmje néhány technikai kategórián kívül a legjobb rendezés és a legjobb film díjára is esélyes. Legnagyobb kihívója a nálunk január 25-től, csütörtöktől vetített Három óriásplakát Ebbing határában című sötét humorú dráma, amihez fogható erős film ritkán látható manapság. Martin McDonagh író-rendező forgatókönyve mellett boritékolható Frances McDormand második díja a legjobb női főszereplő kategóriájában és Sam Rockwell első díja a legjobb férfi mellékszereplők közül. A férfi főszereplők közt senki nincs idén, aki meg tudná szorongatni Gary Oldmant, akinek már évek óta adósa a filmakadémia, de ez alkalommal biztosan díjjal távozik Churchill megformálásáért. Nem fizetne sokat, ha az operatőrök közül Roger Deakins győzelmére fogadnánk, a Szárnyas fejvadász 2049-ért minden bizonnyal díjra váltja majd 14. jelölését. A legjobb animációs film sem lehet más, csak a Coco, de meglepetések mindig akadnak, a legizgalmasabb azonban számunkra mégis a legjobb idegen nyelvű film kategóriája lesz, ahol Enyedi Ildikónak szurkolhatunk.

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!