Dunaújváros Hetilap

Átadták a Dunaújváros Sportjáért Díjat

2018. február 15. (csütörtök) 11:18 - doszerk

A csütörtöki közgyűlés elején átadták a Dunaújváros Sportjáért Díjat, melyet az önkormányzat idén Boldoczki Sándor edzőnek, Kovács József úszóedzőnek, az Ússz, hogy utolérjenek! Egyesületnek, és pusztumusz Gólyáné Tóth Margit válogatott tornásznak, olimpikonnak adományozott.

Dunaújváros Közgyűlése még 1997-ben alkotta meg önkormányzati rendeletét, mely a „Dunaújváros Sportjáért” díj odaítéléséről rendelkezett. Az elismerés, azon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik Dunaújvárosban a testnevelés és sport területén kiváló munkát végeztek, illetve kimagasló eredményeket értek el.

Az idei díjazottak:

  • Boldoczki Sándor edző
  • Kovács József, a Dunaferr SE úszóedzője ,
  • az Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület,
  • Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon részére posztumus

Boldoczki Sándor már tízévesen kijárt édesapjával a Dunaújváros mérkőzéseire, melynek végül labdarúgójává vált. A ranglétrát végigjárva 1974-ben került az akkori Kohászhoz a serdülő csapatba, ahol Andriska Vilmos, Czigler Ernő és Magasházi József voltak az edzői. Két év katonaság után, a Palicskó Tibor vezette felnőtt csapat tagja lett. Tíz éven át, 1981 szeptemberétől 1991 júniusáig futballozott a felnőttek között, ahol összesen 267 mérkőzésen szerepelt és védőként 34 gólt szerzett.

A mérkőzésszámokat tekintve a bajnoki találkozókon legtöbbször szerepelt tíz dunaújvárosi játékos közé tartozik. Meghatározó tagja volt az 1985-86-ban a másodosztályban bajnoki címet nyerő és első osztályba feljutó csapatnak.

Teljesítményével, példamutató magatartásával, hosszú ideig a csapat csapatkapitánya volt és kiemelkedő, meghatározó személyisége lett a dunaújvárosi labdarúgásnak. Játékos pályafutása után, UEFA B licences edzői végzettséget szerzett. Hosszú ideje az utánpótlás korú gyerekeket segíti, mint edző és utánpótlás koordinátor.

Kimagasló és példaértékű sporttevékenysége, a tehetségek felkészítése során nyújtott elhivatott edzői tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Boldoczki Sándor edző részére adományozta.

Kovács József úszóedző1980-ban érkezett Zalaegerszegről Dunaújvárosba. 37 éve főállású úszóedzőként dolgozik a Dunaferr Sportegyesületben. Klubhűsége ritkaságnak számít napjainkban. Fiatalon kezdte edzői pályafutását, sok száz gyermeket tanított meg az úszásnemek alaptechnikájára, majd utánpótlás neveléssel kezdett foglalkozni. Szinte minden korosztályban nevelt bajnoki érmes versenyzőket. A nemzetközi sikerekre sem kellett sokat várni, 1986-ban Varga Dórával Ifjúsági Európa Bajnoki címet nyert.

Takács Krisztián személyében olimpikon sportolót nevelt. 2014-ben felnőtt Európa Bajnoki bronzérmet nyert úszója Balog Gábor. Rajtuk kívül számos úszó ért el a keze alatt kiemelkedő eredményeket, Berzlánovits Éva, Molnár Viktória, Csépányi András, Papp Renáta, Urbán Kata ifjúsági EB és EYOF érmeket szereztek. Jelenleg Selmeczi Levente (ifi EB I. hely) és Szöllősi Martin (ifi EB VI. hely), valamint több országos utánpótlás úszóbajnok felkészülését irányítja.

Mindig a munkában hitt, versenyzőitől az edzéseken megkövetelte a maximális teljesítményt.

Pontossága, következetessége példa lehet tanítványai számára. A szigor és keménység jellemzi pályafutását, mely mindig a sportolók érdekét szolgálta. Munkájával a búvárúszókat is segíti, világversenyek érmei fémjelzik tevékenységét. A női pólócsapat is sokat köszönhet neki, hiszen évek óta szakmai segítséget nyújt a vízilabdások úszóedzésein. Részt vett a 2017-es Vízi- és Úszó Világbajnokság rendezésében, a nemzetközi sajtómunkatársak szakmai segítőjeként.

Több évtizedes, kimagasló és példaértékű szakmai tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Kovács József úszóedző részére adományozta. A díj átadásakor Kovács József edzőtáborban vett részt, ezért nevében az elismerést Kovács Ildikó vette át.

Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület

2007 októberében Dunaújvárosban először rendeztek 24 órás úszómaratont 13 csapat részvételével. Azóta már 11 alkalommal szervezte meg ezt a rendkívüli embert próbáló nemes vetélkedést az Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület.

Eddig összesen mintegy 3500 versenyző, 2900 felnőtt és 600 gyermek, megközelítően 290 ezer hosszt (50 m), azaz 14.500 km-t teljesített. Ennek végrehajtásában segédkezett mintegy 300 fő rendező és számláló.

2013-ban városunk első sikeres Guinnes-rekordja is megszületett általuk, 27.500 hossz, 1375 km távval.

A különféle sportprogramok szervezése mellett, az egyesület karitatív tevékenysége is példaértékű. Az említett versenyen ugyanis minden leúszott hossz után 1-1 Ft-tal segítik a résztvevők a Móra Ferenc Általános Iskolát és a Jószolgálati Otthon Közalapítványt.

Az elmúlt 11 esztendő alatt több ezer embert hívtak sportolni Dunaújvárosba az ország minden pontjáról. Év mint év népszerűsítik az úszást, az egészséges életmódot, és sikeres programjaik által Dunaújváros jó hírnevét is öregbítik.

Dunaújvárosban végzett példaértékű és elhivatott sporttevékenységük elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat az Ússz, hogy utolérjenek! Egyesület részére adományozta.

Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon, magyar bajnok 1961-ben Sztálinvárosban született, majd a DKSE saját nevelésű tornásza volt. 1971-ben a miskolci úttörő olimpián talajon bronzérmet szerzett. Ő volt a negyedik dunaújvárosi versenyző, aki országos felnőtt I. osztályú bajnokságot nyert.

1972-ben a serdülő országos bajnokságon csapatban bajnoki címet szerzett. 1973-ban a IX. Nyári Úttörő Olimpián talajon, korláton és gerendán ezüst-, ugrásban bronzérmes, az egyéni összetettben pedig Óvári Éva mögött ezüstérmes lett. Tagja lett az 1974-es Ifjúsági Barátság Versenyen résztvevő magyar válogatott tornászcsapatnak.1973-ban került be az ifjúsági tornász-válogatott keretbe. 14 éves korában pedig már a felnőtt válogatott is tagja lett.

Sorra követték egymást a bajnoki címek és kimagasló eredmények, 1975-ös eredményei alapján az év női sportolójának választották Fejér megyében. 1976-ban Dunaújváros Önkormányzata a Pro Urbe kitüntetésben részesítette.

Magyarország képviseletében részt vett az 1976-os montreali olimpia tornaversenyen, ahol a magyar válogatott csapatban a 4. helyen végzett. Azóta is emlékezetes a dunaújvárosi trió: Óvári Éva, Tóth Margit és Lővei Mária teljesítménye. A 78-as női tornász világbajnokságon résztvevő magyar válogatott csapat tagjaként a 4 helyet szerezték meg.

A Nemzetközi Tornaszövetség meghívására 1981 augusztusában részt vett Brazíliában a sportág népszerűsítésére szervezett bemutatókörúton, amelyen a 11 országot képviselő 30 tornász hét városban tartott bemutató versenyt.

1981 végén fejezte be az I. osztályú sportpályafutását, és a Testnevelési Főiskola hallgatójaként a sportág II. osztályában folytatta a versenyzést. 1986-ban meg is nyerte összetettben az egyetemi és főiskolai országos bajnokságot. 1985-ben a TF elvégzését követően testnevelő tanárként kezdett el dolgozni, és átigazolt a Ferencvárosi Torna Club egyesületébe, ahol edzőként is dolgozott. Egykori edzője, Horváth Lászlóné, Pancsi néni így emlékezett rá:

„Margit kimondottan összetett versenyzőként szerepelt. Mind a négy szeren nagyszerűen tornázott. Gyakorlataiban volt báj, dinamika, jó ruganyosság, hajlékonyság. És mindig mindent becsülettel elvégzett. Ha kellett volna, hajnalban is jön edzeni.”

2016 decemberében, hosszan tartó betegséget követően hunyt el.

Kimagasló sporteredményei, elhivatottsága és példaértékű életútja elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Gólyáné Tóth Margit válogatott tornász, olimpikon részére POSZTUMUSZ adományozta. A díjat fia, Gólya Tamás vette át.

A rovat további hírei: Közélet

" A Jobbik a hatalomért és pénzért mindenre képes"

" A Jobbik a hatalomért és pénzért mindenre képes"

2018. március 22. (csütörtök)

Egy közleményben reagált Pintér Tamás jobbikos képviselő sajtótájékoztatójára a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete.

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

2018. március 22. (csütörtök)

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

D+ Híradó - Időkapszula, lakossági fórum

D+ Híradó - Időkapszula, lakossági fórum

2018. március 22. (csütörtök)

Befejeződött a zöld SZTK bontása, kezdődik az építés, Balog Zoltán miniszter tartott lakossági fórumot - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Kerítés és határőrség

Kerítés és határőrség

2018. március 22. (csütörtök)

Sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, amelyen arról beszélt, hogy a kormánypárti médiumokban, plakátokon látható-olvasható híresztelésekkel ellentétben, pártjuk ragaszkodik a határkerítéshez, és hogy kormányra kerülésükkor határőrséggel is védenék az országot az illegális migrációtól.

"Újjáépítjük és visszaadjuk a városlakóknak az egykori zöld SZTK-t"

"Újjáépítjük és visszaadjuk a városlakóknak az egykori zöld SZTK-t"

2018. március 22. (csütörtök)

Ünnepélyes keretek között helyeztek el egy időkapszulát az egykori zöld SZTK, a leendő közigazgatási központ lépcsőjénél.

Energiahivatal: biztosított az ország gázellátása

Energiahivatal: biztosított az ország gázellátása

2018. március 22. (csütörtök)

Biztosított Magyarország gázellátása, az ország öt gáztárolójában 1,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ez a mennyiség még egy elhúzódó tél esetén is fedezi az ország gázszükségletét - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Nemzetünk jövője a tét

Nemzetünk jövője a tét

2018. március 21. (szerda)

Telt ház fogadta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét szerdán délután a Városháza „C” szárnyának rendezvénytermében. A miniszter dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett városunkba.