Csak a teljes leszokás ér valamit

doszerk - 2018. február 19. 16:02

A legújabb kutatási eredmények rossz hírt jelentenek a dohányosoknak: csak a teljes leszokás csökkenti a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa világított rá az összefüggésekre.

A University College London kutatóinak nemrégiben publikált tanulmánya szerint már napi egyetlen cigaretta elszívása esetén is sokkal nagyobb a stroke és a szívkoszorúér-betegség rizikója, mint korábban gondolták. Tehát már napi egy cigarettáról sem mondható el, hogy „viszonylag veszélytelen”, vagyis a szív-érrendszeri betegségek szempontjából nem létezik biztonságos dohányzási szint.

A WHO becslése szerint évi 7 millió ember hal meg évente a dohányzás következtében, és ebből 890 ezren a passzív dohányzás áldozatai.

Az Egyesült Államokban a cigarettázást tartják a leginkább megelőzhető idő előtti halálozási oknak. Az American Heart Association kimondta, hogy a dohányzás csökkenti a fizikai aktivitásra való képességet és növeli az erekben lerakódó plakkok kialakulásának esélyét.

A nőknél még nagyobb a kockázat

A londoni egyetem szakemberei 141 publikált kutatás adataiban keresték az összefüggéseket a dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek kialakulása között. A nem dohányzók egészségi statisztikáit vetették össze azokéval, akik napi 1, napi 5 és napi 20 cigarettát füstöltek el.

Megállapították, hogy napi 1 cigaretta 48 %-kal emelte a szívkoszorúér-betegség és 25 %-kal a stroke kockázatát a férfiaknál. Az ugyanennyit dohányzó nőknél még ennél is nagyobb volt a rizikó: a szívkoszorúér-betegségre 57 %, a stroke-ra 31 %. Ehhez képest a napi 20 szálat elszívóknak mindkét betegségre 40-50 %-kal nőtt a kockázatuk, ami annyit jelent, hogy nincs még elfogadható, kis kockázatú mennyisége a dohányzásnak. Csak a teljes füstmentesség lehet védő hatású.

A sok stressz és a rossz szokások ördögi köre

Vezető pozíciót betöltő személyeknél vették észre először, hogy a rengeteg elvárás és kezeletlen stressz miatt csökken az adott férfi vagy nő immunrendszerének hatékonysága, és ez különböző betegségekhez – leggyakrabban szív-érrendszeri problémákhoz – vezet. Ez leginkább a 30-50 év közötti férfiaknál fordul elő, de a nők is egyre gyakrabban tapasztalják a tüneteket. Egy-egy akut problémát kiválthat az átlagosnál nagyobb stressz, bár a betegség manifesztálódását befolyásolja az egyén stressztűrő és – kezelő képessége is. A helyzetet súlyosbítja, hogy éppen a feszített életmód miatt ezek az emberek azok, akik esetenként a stresszkezelés könnyen elérhető, ám igen káros módszereihez nyúlnak, mint az alkohol és a dohányzás. Vagyis a már meglévő kockázati tényezők mellé csatlakozik még néhány, önállóan is jelentős rizikófaktor – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa.

Többek közt ezért is van nagy szerepe az érintettek életében a menedzserkardiológiai vizsgálatnak, hiszen a legnagyobb veszélyt jelentő szív-érrendszeri betegségek megelőzésén, kezelésén túl az életmód orvoslás lehetőségeivel kialakítható egy sokkal egészségesebb, a teljesítményt támogató életmód. Akár a dohányzásról való leszokásban is segíthet a mentálhigiéniai tanácsadás, a táplálkozási- és mozgásterápia.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)