Rendhagyó fizika óra az energiatakarékosságról

Molnár Emese - 2018. február 2. 15:47

Mennyi vizet lehet megspórolni, ha odafigyelünk az alapvető tisztálkodási szokásokra? Melyik a leggazdaságosabb fényforrás? Hogyan változik a teljesítmény a hangerő fokozásával? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a Széchenyi gimi kilencedikesei Gyulánszky Zsuzsanna, rendhagyó tanóráján, aki pályázatával kiérdemelte az energiakövet címet.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal társadalmi felelősségvállalási programjának fontos része, hogy formálják a fogyasztók, elsősorban a fiatalok, a felnövekvő generáció energiatudatos szemléletét. Ennek tükrében hirdették meg 2017 márciusában az Energiakövetek programot, amelynek kettős célja van. Egyrészt, hogy az általános iskola felső tagozatos, illetve a középiskolás korosztály körében bővítsék az energiatermeléssel és -felhasználással, valamint a tudatos energiafogyasztással kapcsolatos ismereteket. Másrészt, a természettudományos tárgyakat hallgató tehetséges diákoknak kívánnak lehetőséget adni arra, hogy tudásukat megosszák az iskolai csoportokban.

A MEKH pályázatára egy 45 perces tanórai vázlattal lehetett jelentkezni a magyar felsőoktatási intézményben alap-, mester- vagy doktori képzésben résztvevő nappali és levelező tagozatos, elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákoknak. A felhívásra 39 pályamunka érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri a négy legjobbat. Ők elnyerték a MEKH Energiakövete címet, munkájukat pedig 300 ezer forintos ösztöndíjjal ismerte el a hivatal. Továbbá, az energiakövetek szeptembertől bemutatják a felső tagozatos és a középiskolás diákoknak óráikat. Erre került sor ma a Széchenyi gimnáziumban, ahol a 9.E osztálynak tartott rendhagyó fizika órát Gyulánszky Zsuzsanna. 

A 22 éves szegedi hallgató a Szegedi Tudományegyetemen tanul, matematika-fizika szakos tanárnak. Mint azt elmondta, az interneten látta meg a felhívást.

- Kifejezetten az tetszett meg benne, hogy tanár szakosoknak is szól, óraterve lehetett pályázatot benyújtani. Úgy éreztem, végre ez egy testhez álló pályázat nekem, mivel általában kutatói felhívások vannak, tanár szakosok kevésbé. Nagyon örültem, hogy díjazta a munkámat a zsűri, sokat dolgoztam rajta, igyekeztem igényes tanórát összeállítani- mondta Zsuzsanna.

Dupla órát állított össze, tele kísérletezéssel. A gimiseknek tartott órája már a negyedik volt.

- Az a lényege, hogy a diákok maguk tudják felfedezni, milyen energiaszükséglettel járnak a mindennapi szokásaik. Csoportban végzik a kísérleteket, így együtt tudnak rájönni az összefüggésekre. Ez egy kicsit kimozdítja őket a hagyományos oktatásból, szerintem így hatékonyabban tud eljutni hozzájuk az információ, mintha csak egy szimpla előadást hallgatnának.

Az ifjú energiakövet tanóráján pedig négy csoportot alkotott a kilencedikes gimis osztály, mivel négy kísérletezős állomás volt. Ezeken folyamatosan váltották egymást. Az egyik állomáson kipróbálhatták, hogy ha a hangfalhoz csatlakoztatják a telefonjaikat és bekapcsolják a zenét, akkor a hangerővel hogyan változik a teljesítmény. Egy másik feladat során megbecsülhették, hogy például az iskolájuk egy nap alatt mennyi vizet tud megtakarítani, ha odafigyelnek az alapvető tisztálkodási szokásaikra. Láthatták azt is, hogy bizonyos fényforrások teljesítményében milyen különbségek vannak.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

DSTV: harmónia a Waldorf iskolában

2024. ápr. 21.

Tartalmas előadássorozatnak adott otthont a Waldorf iskola a napokban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Harmóniában Minden Nap című rendezvényen többek között a család, az egészség kérdéseivel foglalkoztak. Hangkép.

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

DSTV: csodamesék az óvodásoktól

2024. ápr. 20.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése: különleges seregszemle helyszíne volt a Csillagvirág Tagóvoda. Több mint két évtizedes hagyományt folytattak a költészet napjára időzítve – 10 tagóvoda résztvevői meséltek a városi találkozón, csodavilágot varázsolva!

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.