Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Felolvasás egész nap

2018. február 24. (szombat) 19:20 - Vass Ádám

Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából újabb nemzetközi maratoni felolvasásra került sor, melyhez városunkban is többen csatlakoztak.

Idén is többen csatlakoztak Dunaújvárosban ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, mely során Wass Albert műveiből olvasnak fel hosszú órákon át olvasni szerető önkéntesek. A Szépirodalmi Ünnepen az erdélyi író és más alkotónk műveiből olvastak fel, sok helyen huszonöt órán keresztül. Dunaújváros 2015 óta csatlakozik a kezdeményezéshez, ezúttal tíz órás időtartam idejére szombaton délelőtt kilenctől este hat óra közt az evangélikus templomban. A rendszerváltásig szinte teljesen ismeretlen Wass Albert írásait több, mint negyven önkéntes olvasta fel a helyszínen, akiket még többen követtek figyelemmel a YouTube-on található élő közvetítésnek köszönhetően.

A rendezvény célja elsősorban az, hogy minél többen megismerjék az író gondolatait. Kásás Margit, az esemény egyik önkéntes szervezője elmondta, az elmúlt években kialakult egy felolvasó kör, melyhez idén még többen csatlakoztak. A program kilenc órakor kezdődött az ünnepélyes megnyitóval, ahol a házigazda Stermeczki András evangélikus lelkész üdvözölte a résztvevőket, majd Kásás Margit mondott köszöntőt. Később Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Farkas Márta a Szilágyi iskola igazgatója is előadást tartott, ami után bekapcsolódtak a világszerte zajló felolvasásba. A délelőtt folyamán a Széchenyi István Gimnázium tanulói is megérkeztek a felolvasásra kísérőjükkel, Hutvágner Éva tanárnővel. Délben Böttger Antal református lelkipásztor tartotta az áhítatot, este pedig hat órakor zárták le a felolvasást. A nap végén dr. Baráth Károly, a Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet felügyelője állt a résztvevők elé, zárásként pedig a kisapostagi kórus előadása következett. A felolvasás ideje alatt Kaizler Gitta festőművész néhány festményéből és Nyitrai Mihály fafaragó munkáiból álló válogatás is látható volt.

A rovat további hírei: Kultúra

Milyen lehet gyerekkönyvet írni?

Milyen lehet gyerekkönyvet írni?

2018. március 22. (csütörtök)

Berg Judit József Attila-díjas író érkezett szerda délután a gyerekekhez a József Attila Könyvtárba, hogy az írásról, olvasásról és a jó történetekről beszélgessenek.

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

2018. március 22. (csütörtök)

Nagyszabású történet és hagyományokra épülő szöveg, modern zenével tálalva. Ez lett a Toldi a Bartók színházban, melynek próbái már a vége felé közelednek, mielőtt elérkezne a péntek esti premier.

Újabb 5 helyszín fellépőit jelentette be a Fishing on Orfű

Újabb 5 helyszín fellépőit jelentette be a Fishing on Orfű

2018. március 22. (csütörtök)

Az erdei, a vízi, a színházi és a tánchelyszín mellett egy meglepetéshelyszínt is bejelent a fesztivál. Kispál András és Lovasi András nem ugyanazon a színpadon lép fel, az erdőben játszik Kiss Tibi, Beck Zoli és Bérczesi Robi is, az Anna & the Barbies, a Csaknekedkislány, Szeder és a Ricsárdgír pedig vízre száll.

Tehetségek lepik el a várost

Tehetségek lepik el a várost

2018. március 20. (kedd)

Páros évet írunk, ami a térség tehetséges diákjainak annyit tesz, hogy idén újra Dunaújváros ad otthont a Fejér Megyei Diáknapoknak április közepén. Az április 13-15. között megrendezésre kerülő programról kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Bartók Kamaraszínházban, ami ezúttal is az esemény egyik központi színhelye lesz.

Wass Albert öröksége

Wass Albert öröksége

2018. március 20. (kedd)

Emlékest és könyvbemutató várta az érdeklődőket hétfőn délután az MMK-ban, ami Wass Albert életének és munkásságának legfőbb eseményeit járta körbe.

Színházhoz méltó megemlékezés

Színházhoz méltó megemlékezés

2018. március 16. (péntek)

Végletekig feszült, rendkívül emberi és a végsőkig fordulatos darabot láthattak a nézők a Bartók színház stúdiótermében a Lélekharang ma esti premierjén. 

Izgalmas, fordulatos történet az ünnepi bemutatón

Izgalmas, fordulatos történet az ünnepi bemutatón

2018. március 15. (csütörtök)

A Bartók színház az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója alkalmából egy kevesek által ismert, rendkívül feszült és izgalmas történetet mesél el egy sikertelen merényletről és annak utóhatásairól.