Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Felolvasás egész nap

2018. február 24. (szombat) 19:20 - Vass Ádám

Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából újabb nemzetközi maratoni felolvasásra került sor, melyhez városunkban is többen csatlakoztak.

Idén is többen csatlakoztak Dunaújvárosban ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, mely során Wass Albert műveiből olvasnak fel hosszú órákon át olvasni szerető önkéntesek. A Szépirodalmi Ünnepen az erdélyi író és más alkotónk műveiből olvastak fel, sok helyen huszonöt órán keresztül. Dunaújváros 2015 óta csatlakozik a kezdeményezéshez, ezúttal tíz órás időtartam idejére szombaton délelőtt kilenctől este hat óra közt az evangélikus templomban. A rendszerváltásig szinte teljesen ismeretlen Wass Albert írásait több, mint negyven önkéntes olvasta fel a helyszínen, akiket még többen követtek figyelemmel a YouTube-on található élő közvetítésnek köszönhetően.

A rendezvény célja elsősorban az, hogy minél többen megismerjék az író gondolatait. Kásás Margit, az esemény egyik önkéntes szervezője elmondta, az elmúlt években kialakult egy felolvasó kör, melyhez idén még többen csatlakoztak. A program kilenc órakor kezdődött az ünnepélyes megnyitóval, ahol a házigazda Stermeczki András evangélikus lelkész üdvözölte a résztvevőket, majd Kásás Margit mondott köszöntőt. Később Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Farkas Márta a Szilágyi iskola igazgatója is előadást tartott, ami után bekapcsolódtak a világszerte zajló felolvasásba. A délelőtt folyamán a Széchenyi István Gimnázium tanulói is megérkeztek a felolvasásra kísérőjükkel, Hutvágner Éva tanárnővel. Délben Böttger Antal református lelkipásztor tartotta az áhítatot, este pedig hat órakor zárták le a felolvasást. A nap végén dr. Baráth Károly, a Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet felügyelője állt a résztvevők elé, zárásként pedig a kisapostagi kórus előadása következett. A felolvasás ideje alatt Kaizler Gitta festőművész néhány festményéből és Nyitrai Mihály fafaragó munkáiból álló válogatás is látható volt.

A rovat további hírei: Kultúra

Nyílt próbától a kocsmakvízig

Nyílt próbától a kocsmakvízig

2018. szeptember 22. (szombat)

Több színes programot, egyebek mellett nyílt próbát, közös táncolást és éneklést, kocsmakvízt és kulisszajárásokat kínál a Színházak éjszakája szeptember 22-én a Bartókban.

Kirándulás a sanzonok világába

Kirándulás a sanzonok világába

2018. szeptember 22. (szombat)

Tegyük a szívünkre a kezünket: a sanzon nem éppen a legnépszerűbb zenei műfaj, és nem is jellemző felgyorsult korunk mindennapjaira. A gyakran búskomor köntösbe öltöztetett, pár perces lírai dalokban azonban nagy életigazságok és fájdalmas érzelmek elevenednek meg, általában zongorakísérettel.

Színek mindenütt

Színek mindenütt

2018. szeptember 21. (péntek)

Alig egy évvel azután, hogy komolyabban is elkezdett foglalkozni az olajfestészettel, Tubáné Berecki Izabella már önálló kiállításon vehetett részt a Sándor Frigyes Zeneiskolában.

Deák Bill '70

Deák Bill '70

2018. szeptember 19. (szerda)

Hetvenedik születésnapját, öt évtizedes pályáját ünnepli Deák Bill Gyula november 9-én a Papp László Budapest Sportarénában. Vendégként színpadra lép Hobo (Földes László), valamint Ganxsta Zolee és Big Daddy Laca a Kartelből.

A hadsereg története testközelből

A hadsereg története testközelből

2018. szeptember 17. (hétfő)

Elkezdődtek az Európai Mobilitási Hét programjai városunkban. A Dunaújvárosi Egyetemen a csütörtöki tematikus nap előtt egy másik program is várta az érdeklődőket, méghozzá egy vándorkiállítás a honvédség történetéről.

Találkozás a templom történetével

Találkozás a templom történetével

2018. szeptember 15. (szombat)

A Dunaújváros Római Katolikus Egyházközség két temploma már a város történelmének részei. Szombaton a Nyitott templomok napja országos rendezvényéhez csatlakozva bárki megismerhette ennek a két épületnek a titkait.

Festmények a művésztől, fotók a művészről

Festmények a művésztől, fotók a művészről

2018. szeptember 15. (szombat)

Pleidell János emlékkiállítása péntektől egy hónapig látható az Intercisa Múzeumban, a tárlaton azonban nem csak a művész képeit, hanem a róla készült fotókat is megtekinthetik az érdeklődők.