Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Felolvasás egész nap

2018. február 24. (szombat) 19:20 - Vass Ádám

Wass Albert születésének 110. és halálának 20. évfordulója alkalmából újabb nemzetközi maratoni felolvasásra került sor, melyhez városunkban is többen csatlakoztak.

Idén is többen csatlakoztak Dunaújvárosban ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, mely során Wass Albert műveiből olvasnak fel hosszú órákon át olvasni szerető önkéntesek. A Szépirodalmi Ünnepen az erdélyi író és más alkotónk műveiből olvastak fel, sok helyen huszonöt órán keresztül. Dunaújváros 2015 óta csatlakozik a kezdeményezéshez, ezúttal tíz órás időtartam idejére szombaton délelőtt kilenctől este hat óra közt az evangélikus templomban. A rendszerváltásig szinte teljesen ismeretlen Wass Albert írásait több, mint negyven önkéntes olvasta fel a helyszínen, akiket még többen követtek figyelemmel a YouTube-on található élő közvetítésnek köszönhetően.

A rendezvény célja elsősorban az, hogy minél többen megismerjék az író gondolatait. Kásás Margit, az esemény egyik önkéntes szervezője elmondta, az elmúlt években kialakult egy felolvasó kör, melyhez idén még többen csatlakoztak. A program kilenc órakor kezdődött az ünnepélyes megnyitóval, ahol a házigazda Stermeczki András evangélikus lelkész üdvözölte a résztvevőket, majd Kásás Margit mondott köszöntőt. Később Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Farkas Márta a Szilágyi iskola igazgatója is előadást tartott, ami után bekapcsolódtak a világszerte zajló felolvasásba. A délelőtt folyamán a Széchenyi István Gimnázium tanulói is megérkeztek a felolvasásra kísérőjükkel, Hutvágner Éva tanárnővel. Délben Böttger Antal református lelkipásztor tartotta az áhítatot, este pedig hat órakor zárták le a felolvasást. A nap végén dr. Baráth Károly, a Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet felügyelője állt a résztvevők elé, zárásként pedig a kisapostagi kórus előadása következett. A felolvasás ideje alatt Kaizler Gitta festőművész néhány festményéből és Nyitrai Mihály fafaragó munkáiból álló válogatás is látható volt.

A rovat további hírei: Kultúra

Izgalmas alkotások kerültek a Bartókba

Izgalmas alkotások kerültek a Bartókba

2018. december 12. (szerda)

Az idei év utolsó kiállítását Csomák Lászlóné Cserzsi hozta el a Bartók színház aulájába. A kedden nyílt tárlaton a művész paverpol technikával készült alkotásai láthatók.

Textilművészet és jótékonykodás

Textilművészet és jótékonykodás

2018. december 11. (kedd)

Gobelines, keresztszemes, varrott és gyöngyös képekből nyílt kiállítás hétfőn a Munkásművelődési Központ folyosógalériájában, amelyek Égető Ilona keze munkáját dicsérik.

Kultúr Rovat a főtéren

Kultúr Rovat a főtéren

2018. december 11. (kedd)

Folytatódik a Városháza téren az Adventi Forgatag ünnepi rendezvénysorozata. A második hét nyitónapján a Kultúr Rovat elnevezésű akusztikus duó szórakoztatta a kilátogatókat.

Küszöbön az újabb közönségsiker

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő)

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Már ég a remény gyertyája is

Már ég a remény gyertyája is

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapján is várták az érdeklődőket a főtéren zajló Adventi Forgatagra. Az öt órakor kezdődő ökumenikus ima követően meggyújtották a második gyertyát is, majd folytatódtak a színpadi programok.

Bejött a Bartók merész húzása

Bejött a Bartók merész húzása

2018. december 07. (péntek)

Hiába készült Tamási Áron egyik legizgalmasabb regényéből és hiába nyújt minden korosztálynak kellemes élményt a Jégtörő Mátyás, nem volt egyértelműen sikerre ítélve a Bartók legújabb előadása. A bonyolult technika és a díszlet pedig feladta a leckét az alkotóknak, de bejött a számításuk, hatalmas ováció fogadta őket a premier után.

Fadíszítés együtt a diákokkal

Fadíszítés együtt a diákokkal

2018. december 05. (szerda)

Kedves hagyomány, hogy az Arany János Általános iskola rajztagozatos diákjai december elején feldíszítik a Bartók színház karácsonyfáját.