Dunaújváros Hetilap

Már az őszre befejeződhet a mezőfalvi út felújítása

doszerk - 2018. február 1. 16:39

Több mint három milliárd forintból felújítják a Dunaújvárostól Cecéig tartó 6219-es számú utat. A térségünket, Nagyvenyimet és Mezőfalvát érintő szakasz munkálatairól sajtótájékoztatót tartott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, valamint Molnár István, a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei igazgatója.

Mint azt dr. Galambos Dénes elmondta, ez a fejlesztés a Modern Városok Program iparfejlesztési részéhez kapcsolódik. Az a cél, hogy biztonságosabb közlekedést, megfelelő infrastruktúrát alakítsanak ki mind az állampolgároknak, mind pedig a vállalkozások számára, akik munkavállalói a környező településekről érkeznek. Hozzátette, a beruházáshoz jó partnerre találtak a Magyar Közút NZrt-ben. Dr. Galambos Dénes emellett azt is bejelentette, hogy Nagyvenyim sikerrel pályázott, száz millió forintot nyert a település határában lévő Mélykútpusztán egy összekötő út kiépítésére.  

Cserna Gábor hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program keretében kötött 2016-os megállapodás nemcsak a dunaújvárosi utak felújításáról szóló egyezményt tartalmazta, hanem kitért a térség úthálózatának fejlesztésére is. Mint mondta, a 6219-es számú út rekonstrukciója tehát illeszkedik e program célkitűzéseibe és korszakos jelentőségű a környéken élők számára. Kiemelte, hogy Dunaújváros fejlődését tekintve nem csak a város, hanem a térség fejlődésében kell gondolkodni. Példaként említette, hogy a Hankook Tire is tudná bővíteni a munkaerő kapacitását a térségből, de a sárbogárdi út rossz állapota miatt a dolgozókat szállító buszok olyan nagyfokú amortizációt szenvednek, hogy ez visszatartó erő az abroncsgyár számára. Az útfelújítás befejeztével pedig ez már nem lehet akadály. Cserna Gábor azt is elmondta, hogy Dunaújváros számára nemcsak azért kiemelt beruházás ez az útfelújítás, mert gazdaságilag pozitív hatásokkal jár majd a város és a városlakók számára, hanem erősíti a kulturális és a turisztikai fejlődést is. Megemlítette továbbá, hogy a város a közelmúltban is jelentős anyagi forrásokat biztosított útfelújítási munkálatokra, melyet idén is folytatni kívánják, és minden segítséget megadnak ahhoz is, hogy a térség úthálózati fejlesztése is megvalósuljon.

Molnár István elmondta, három szakaszra osztották a Mezőfalváig tartó út felújítását. Először a régi 6219-es út egy kilométeres nyomvonalát, majd az M6-ról Nagyvenyim határáig tartó 800 méteres szakaszt. Ezek hazai forrásból valósulnak meg. Végül a Nagyvenyimtől Mezőfalváig tartó 7,5 kilométeres utat újítják fel TOP-os forrásból. Arról is beszélt, hogy ez az út az 1980-as évek elején épült, azóta csak kisebb szakaszokat javítottak rajta. Az idő és a forgalom pedig megtette a hatását, így szükség van a felújítására. A Cecéig tartó településeket érintve, mintegy tízezer ember közlekedését érinti, több mint négyezer jármű halad át rajta, ebből háromszázötven csak a nehézgépkocsi. Megerősített méterezést, több aszfaltréteget, és új forgalomtechnikát is kialakítanak a beruházás során, vezetőoszlopokkal, táblákkal együtt. Új aszfaltréteg kerül a körforgókhoz, szabvány szerint alakítják ki a buszmegállókat, és peront is építenek hozzá. 

Sor kerül Nagyvenyimen az iskola és a polgármesteri hivatal utcájának, valamint a Deák Ferenc utca csatlakozásának átépítésére is: a biztonságosabb közlekedés érdekében merőlegesre építik a két utca főútra való csatlakozását. A kiviteli tervek már elkészültek, jelenleg a közbeszerzés van folyamatban. A szakember szerint tavasszal átadhatják a munkaterületet, és ha akkor elkezdődhet a kivitelezés, akkor körülbelül őszig végeznek vele. Szólt arról is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium forrást biztosít számukra az M8-as autópálya újabb szakaszának tervezésére.

- Molnár Emese/Brousil Csaba - 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.