Dunaújváros Hetilap

Mondd meg, mit iszol, megmondom ki vagy

Molnár Emese - 2018. február 19. 7:38

Harminc évvel ezelőtt, 1984 februárjában nyitott ki városunk egyik ikonikus vendéglátóegysége, a Legvidámabb Barakk. Akkoriban még ritkaságszámba ment, így kuriózum volt, hogy hamburgert, hotdogot, waffelt falatozhattak itt a betérő vendégek a sült hurka és kolbász mellett.

- A harmincnégy év alatt megváltozott a világ, az emberek szokásai. Sok jó élmény van magunk mögött, és bizony történtek tragédiák is az üzlet életében. Nehéz volt, de mindezek ellenére még mindig talpon vagyunk- meséli Tóthné Sáfrány Éva, a Barakk tulajdonosa, pultosa.

Az üzletet még néhai férje, Tóth László nyitotta. 1983 nyarán utánajárt, beszerezte a szükséges engedélyeket, és a saját tervei alapján felépítették az épületet. Akkoriban még ritkaságszámba ment, így kuriózum volt, hogy hamburgert, hotdogot, waffelt falatozhattak itt a betérő vendégek a sült hurka és kolbász mellett. 1990-ben megváltozott az üzlet profilja, italboltra kértek engedélyt, azóta pedig a Legvidámabb Barakk egy ikonikus vendéglátó-egységgé vált: a vendégek által hozott relikviák és a berendezések igazi, retro kocsmai miliőt teremtenek, a falon lévő fényképek pedig az üzlet történetének egy-egy emlékezetes eseményeiről mesélnek.

Egy hosszú lépést légy oly kedves, meg egy szilvát! – szólt az egyik vendég beszélgetésünk alatt, Éva pedig kimér, tölt, és közben mesél.

- 2000-ben kapcsolódtam be ebbe az üzletbe. Ekkor a legkisebb gyermekünk is iskoláskorú lett, innentől kezdve én viszem a boltot. Most már felnőttek a gyerekek, mindig mondják a jó ötleteiket az üzlet újításához, amiket Pesten összeszednek. Néha meg is kapom tőlük, hogy leragadtam a múltban, ám itt nem nagyon lehet ezeket hasznosítani, itt más a törzsközönség. Például felesleges a kapucsínóhoz különféle kis ernyőket, díszeket adni, nem ücsörögnek egy órát mellette. Az ide betérő vendégek megisszák a sörüket, beszélgetnek egy kicsit, aztán elmennek- magyarázza Éva, közben rámutat a pult mellett kifüggesztett meghívóra. Farsangi bulit szerveznek, erre lehet nevezni, füstölt csülkös bableves és fánk lesz a menü. No és persze jókedv, móka, kacagás.

- Rendszeresen szervezünk közös programokat, igénylik ezt a vendégek, így kicsit kikapcsolódhatnak a hétköznapok forgatagából, szórakozhatnak. Vannak például horgászos bulijaink is. Huszonöten-harmincan összegyűlünk, elmegyünk egy közeli egy halas tóhoz, és ott pecázunk, főzünk. Az a halastó mondjuk már megszűnt, úgyhogy most keressük az újabb helyszíneket.

 

Egy pultos ismer mindenkit és tud mindenről?- kérdezem Évától, aki kedvesen elmosolyodik.

- Sokszor volt olyan, hogy beszélgettünk valakiről a barátnőmmel, de névről nem tudtuk, hogy ki az. Ilyenkor az van, hogy megmondtuk mit iszik, és egyből tudtuk, hogy kiről van szó. De persze, a törzsvendégeket névről tudjuk, ismerjük a családjukat, a cipőméretüket, hogy melyik orvoshoz járnak, mekkora a cukruk. Azt szokták mondani rám, hogy olyan vagyok, mint egy tyúkanyó. Ismerjük a feleségeket is, és senkivel nem vagyunk haragban. Nincs féltékenykedés, hiszti, tudják, hogy itt jó helyen vannak, itt senkivel nincs probléma. Beszélgetünk, olykor vannak viták, de akkor bedobunk egy másik témát. A minap a katonaságról volt szó a tévében, így kiveséztük azt, hogy kinek milyen élményei voltak a katonaságban.

Évával a szakmáról is beszélgettünk, hogy milyen is a jó vendéglátós. Itt ugyanis nemcsak a felszolgálásról, vagy az italmérésről van szó, hanem tudni kell bánni az emberekkel is. Meglepő, de ha nincs festett üveg az Arany Csillagban, akkor talán nem is ezen a pályán indult volna el.

- Amikor nyolcadik osztályosok voltunk, sok helyre elvittek bennünket, hogy nézelődjünk, milyen szakmák vannak. Egyszer elmentünk az Arany Csillagba is. Soha életemben nem voltam akkor még olyan elegáns helyen. A mai napig ott vannak azok a festett üvegű ablakok, amikbe első látásra beleszerettem. Elhatároztam, hogy én ide fogok jönni dolgozni, és minden áldott nap nézni fogom ezeket a csodás üvegeket. Nagyon nehéz volt bekerülni, abban az évben például nem is akartak lányokat felszolgálónak felvenni. Négyszer hívtak be, hogy milyen szakmát választok, de én mind a négyszer határozottan kötöttem az ebet a karóhoz, hogy nem szeretnék szakács vagy eladó lenni, hanem én bizony a Csillagban akarok dolgozni, hogy nézzem a festett üvegeket. Volt egy kedves idős hölgy, Marika néni, aki azt mondta, tudod mit, gyere dolgozni a Csillagba, és nézd az üvegeket meséli nevetve Éva, aki három évig volt ott tanuló, majd hat évig az étteremben és a nagypresszóban dolgozott.

Éva arról is szólt, hogy ma már sokkal nehezebb a vendéglátásban dolgozni, mint régen. Sokkal több az üzlet, és másak lettek a szórakozási szokások is. Ám az ilyen presszóknak, kocsmáknak mindig is megvan a miliője, na és persze az, hogy jól elbeszélgethetnek az élet nagy dolgairól a vendégek egymással.

- Amikor fiatal voltam, teljesen más volt a fiatal vendégekkel foglalkozni, mint az idősebbekkel. Az elmúlt harmincnégy évben együtt öregedtünk a vendégekkel, és borzasztó, amikor előjön témaként a betegség, mert hajlamos vagyok azt hinni, hogy például nekem is azért sajog a lábam, mert van valami probléma mondja nevetve. Mostanában már fiatalok, 3035 évesek is járnak hozzánk. Bejönnek öten-hatan, beszélgetünk, ki-hol csajozott, vagy mi a helyzet a családjukkal. Feldobják a hangulat, bohóckodunk, a farsangra például be is öltöznek majd jelmezbe- tette hozzá Éva

 Most a farsangra készülnek, de természetesen a Barakk évfordulójára is isznak majd egy aperitifet. A nagy születésnapi bulit viszont jövőre tervezik, amikor is fennállásának 35. évfordulóját ünnepelhetik.

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.