Nem használjuk a postaládákat?

2018. február 6. (kedd) 12:27 - doszerk

A feladni kívánt leveleknek már az egy százalékát sem dobja a magyar lakosság postaládába. A Magyar Posta évi tízmillió forintot költ a postaládák fenntartására, csaknem kilencezret tart fenn, sokkal többet az előírtnál – írja a Világgazdaság.

Hiába csökken az elektronikus levelezés miatt a hagyományos levélforgalom, a jogszabály nem követi ezt a változást, így aztán sok helyen vannak üres postaládák. A Magyar Posta – mint egyetemes szolgáltató – köteles minden településen levélgyűjtő szekrényt üzemeltetni, mégpedig (közszolgáltatási szerződése szerint) a 7000 fősnél nagyobb településeken 7000 lakosonként egyet. Ehhez a társaság geográfiai modellezése szerint 4500 postaládára van szükség, a Magyar Posta mégis 8981 postaládát tart fenn – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. (E levélszekrényeken keresztül a nem regisztrált, úgynevezett közönséges levél adható fel.)

Külföldön, így európai országokban is a lakosságszám alapján kötelezi a törvény a postai szolgáltatókat a postaládák fenntartására, függetlenül azok kihasználtságától. Magyarországon a levélgyűjtő szekrények fele kisebb településeken található, 41 százaléka az ötezer fősnél nagyobb településeken, városokban, 9 százaléka pedig a fővárosban. Jól megközelíthető helyen, általában közterületeken vannak, és csak a 3 százalékukat helyezték el a postahivatalokon belülre a postától kapott tájékoztatás szerint. A társaság azt is közölte, hogy a postaládák fenntartása évente több mint tízmillió forintjába kerül. Az ürítésük minden munkanapon megtörténik. A kihasználtságuk nagyon változó, de összességében a társaság éves levélforgalmának kevesebb mint az egy százaléka kerül bele ezekbe a levélgyűjtőkbe, amelyek a városokban, turisztikai látványosságok környékén, nyaralóhelyeken kedveltebbek, hiszen a nap 24 órájában elérhetők.

A Magyar Posta 2016-ban 625 millió levelet továbbított. A 2017-es végleges adatok még nem ismertek, de a társaság arra számít, hogy a korábbi évekéhez hasonlóan ismét csökkent a levélforgalma.

Állami feladat az egyetemes postai szolgáltatások nyújtása, a teendőket a lakossági szegmensben a Magyar Posta állami közszolgáltatóként végzi. A postaládák fenntartása a legalapvetőbb postai szolgáltatások közé tartozik. A vonatkozó uniós irányelv is elvárja az EU tagállamaitól, hogy biztosítsák a felhasználóknak az egyetemes szolgáltatáshoz való jogot, így azt, hogy a területük minden pontján minden felhasználó számára adott minőségű postaszolgáltatást tegyenek elérhetővé. A fejlesztési tárca válasza szerint a magyarországi helyzet összességében nem tér el a tipikus uniós gyakorlattól.

-OPH-

A rovat további hírei: Politika

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

2019. december 09. (hétfő)

Tíz megyei jogú város, köztük Dunaújváros polgármestere kötött "stratégiai" szövetséget –  idézi Botka László szegedi polgármester mai facebook-posztját a Mérce.hu. A tét nem kicsi – katt a részletekért!

Közbeszerzésekről is döntöttek

Közbeszerzésekről is döntöttek

2019. december 05. (csütörtök)

Összesen tíz napirendi pontról döntött Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a december 5-i rendkívüli ülésen.

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

2019. november 18. (hétfő)

Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

2019. november 07. (csütörtök)

A Paks II. projekt keretében a legkorszerűbb blokkok épülnek meg, nemzetközi együttműködésben - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, a Roszatom vezérigazggatójával tartott közös sajtótájékoztatón Pakson, miután áttekintették a projekt előrehaladását.

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

2019. október 29. (kedd)

Közzétették a május végi európai parlamenti (EP-) választás végleges eredményeit kedden Brüsszelben, amelyek szerint az átlagos részvételi arány 50,66 százalékos volt a közösségben.

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. (szerda)

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.