Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bárónak nem veszett nyoma!

Várkonyi Balázs - 2018. március 13. 15:34

Sára, Suri, Tóbiás; meg Eszténa, Illangó, Hajdú, és a legkorábban megjövő Báró – néhány a mindig hazatérő gólyáink közül. Kora tavasszal sok ezer kilométerről érkezve is teljes biztonsággal célozzák meg fészküket. Az otthonukat, ahol májusban a kicsinyeik is napvilágot látnak.

Ez évben meghúzták a vészharangot a madártanászok: az egyik legismertebb magyar világvándornak, a jeladója által a Föld távoli pontján is követhető Bárónak nyoma veszett. Minden évben ő volt az első hazatérő. Különös figyelem övezte. Ritka év volt az, amikor február utója nem találta a fészkén, a Nógrád megyei Őrhalomban. Most viszont semmi nem utalt arra még márciusbansem, hogy közeledne. Sőt, a múlt év szeptember 21-e óta nem is adott életjelet.

Nyugat-magyarországi rokona, a Vassurányban fészkelő gólya viszont nagyon korán, már február 13-án megérkezett. Suri – mert ezt a nevet adták neki a helyiek – nehezen viselte a télies időt, az extrém hideget. Élelmet se lelt magának. A falubeliek azonban figyelmes vendéglátók voltak. Gondoskodtak a mindennapi betevőről, hallal, csirkehússal látták el kedvencüket. Suri jól van!

Ahogy az egyre melegedő márciusban Tóbiás is jól érzi magát. Ő, a gemenci illetőségű madár arról híres, hogy a fekete gólyák közül mindig az első hazaérkező. Március 3-a, péntek, délután öt óra – ekkor jelezte landolását a fészekkamera. Ő a szabadon élő hazai fekete gólyák között a legidősebb, már 19 nyarat élt meg. Párja, Sára mindig egy-két héttel később érkezik. Fészküket a szél az idén megrongálta, így újjá kell építeniük, vagy másutt kell elkészíteniük otthonukat, fiókáik menedékét. Sára és Tóbiás az elmúlt négy évben nyolc kis fekete szépségnek adott életet.

De térjünk vissza az elveszett Báróhoz! Négy napja írták róla: „A legrosszabb forgatókönyv szerint már nincs is életben a legismertebb magyar jeladós fehér gólya – tudta meg a Sokszínű Vidék Orbán Zoltántól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjétől. Jeladója szerint ősszel Ciszjordániában volt, ám azóta semmit sem tudni hollétéről. Most már nem is napról napra, hanem óráról órára egyre nagyobb a valószínűsége, hogy elpusztult. Az is elképzelhető, hogy valamilyen oknál fogva legyengült és ezért nincs még itthon. A madarász arról is beszélt, meglehet, hogy a gólya idén más fészekbe megy, és ha a jeladója rossz, akkor csak később, a gyűrűje alapján lesz beazonosítható, ha megtalálják őt, ami még mindig a szerencsésebb verzió.”

Nos, nem telt el sok idő, és jött a szerencsés fordulat: vasárnap, amikor már dél felé járt, Báró feltűnt a nógrádi égen, a felhők alatt. Megcélozta faluját, és negyed tizenkettő után három perccel elfoglalta őrhelyét. Hazaérkezett.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

2024. már. 17.

Érdekes várostörténeti emléket idézett fel az Intercisa Múzeum a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az 1955-ös nagy tavaszi vásár tétje nem volt kevesebb, mint a település létjogosultságának hangsúlyozása, presztízsértékének növelése. Hangkép.

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

2024. már. 16.

Remek író-olvasó találkozónak adott otthont a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben Vibók Ildikóval találkozhattak a látogatók – az író szakmáját tekintve biológus, rengeteg állatról gondoskodnak otthon a férjével. Hangkép.
 

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

2024. már. 11.

Különleges történelmi (és dokumentumfilmes) csemegével találkozhatnak az érdeklődők a József Attila Könyvtárban: a felvidéki mártír politikus, Esterházy János életművével foglalkozó filmet szerdán délután vetítik, majd beszélgetésre várják az érdeklődőket.

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

2024. már. 11.

Településtörténeti szempontból is valódi kincseket rejt az Intercisa Múzeum, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény gyűjtőterületéhez tartozó Adonyból a Vetus Salina Kulturális Egyesület tagjai ismerkedhettek az adonyi leletekkel a napokban. Hangkép.
 

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

2024. már. 10.

Nem mindennapi együttműködésre készül a Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): a Móricz jubileumi évének egyik meghatározó eseménysora lesz az a minifesztivál, amelynek az ICA-D ad otthont május derekán.

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

2024. már. 10.

Különleges kollekcióról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban olvasópontot alakítottak ki, amely településünk történetének két jeles személyisége, Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János életét és életművét mutatja be. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

2024. már. 09.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott a KineDok új évada kínálatának bemutatása – az alábbiakban némi kitekintéssel az elmúlt fél év mérlege következik, meg egy fontos tényező kiemelése.