Csak csapatként lehetünk sikeresek

2018. március 21. (szerda) 7:00 - spigott

Azari Zsolt klubelnök szerint elsősorban rutintalansága miatt búcsúzott korán az Erste Liga rájátszásától a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata, melynek jövője körül még nagyon sok a kérdőjel, s nem feltétlenül a dunaújvárosi körülmények miatt.

Az Erste Ligában az ötödik, míg a bajnokságban a harmadik helyen végzett a 2017/2018-as szezonban a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata. A DAB idei szezonja meglehetősen ellentmondásosan alakult, hiszen finoman szólva sem kezdték jól az idényt, már október derekán edzőt váltottak, s bár ezt követően az alap- és középszakaszban is a harmadik helyen végeztek, a rájátszás első körében sima, 4-0-s vereséget szenvedtek a Csíkszeredától, így a reméltnél lényegesen hamarabb véget értek számukra a nemzetközi sorozat küzdelmei.
Mint minden szezon végén, úgy ezúttal is felkértük Azari Zsolt klubelnököt arra, hogy értékelje az Acélbikák idei teljesítményét.

- Azt már a szezon elején is elmondtam, hogy a költségvetés azért nagyban meghatározza, hogy milyen szakembereket tudunk szerződtetni a csapat mellé, illetve azt, hogy milyen erősségű csapatot tudunk indítani az Erste Ligában. Egy fiatal, még rutintalan edzővel vágtunk neki a szezonnak tehát, de az első másfél hónap megítélése azért így sem olyan egyértelmű. Azt látni kell, hogy itthon még mindig nincs akkora bázisa a sportágnak, mint a környező országokban, szinte mindenhol jóval többen jégkorongoznak elsősorban az utánpótlásban, de ezzel együtt a professzionális bajnokságokban is. Ettől függetlenül nekünk állandósult problémánk az, hogy a játékosainkat külön kell motiválnunk a több munkára, s ezt sajnos nagyon nehezen kezelik azok a külföldi szakemberek, akik egy olyan hokikultúrából jönnek, ahol ez szóba sem kerül. Azt már Stephan Lundh is elmondta korábban, hogy ő nem azért jön, hogy hajtsa a játékosokat, hanem azoknak tud segíteni, akik komolyan tervezik, hogy profi jégkorongozók lesznek, s ebben ő minden segítséget meg is tud adni. Nos, ugyanebben a szemléletben jönnek az edzők azóta is, s nekik bizony nem egyszerű elfogadni ezt a helyzetet. Az én véleményem szerint egy csapatban el kell érnie a kritikus tömeget azoknak a játékosoknak a száma, akik profi módon gondolnak a sportra. A tavalyi szezonban ez az úgynevezett kritikus tömeg nálunk nem volt meg, s mivel az edző sem tudott hatni a játékosokra, így bizony a szezon elején csúnyán beragadtunk. Félreértés ne essék, ez most nem egy negatív jelzés, nem akarom bántani a játékosokat, hanem egy olyan probléma, amiben meg kell találnunk a javulás lehetőségét, s ha ezt sikerül jobban megoldanunk, akkor ez jövőre hatványozottabban meglátszik majd a pályán mutatott teljesítményünkön is.

- Októberben azonban érkezett Jason Morgan, s az ő vezetésével megtáltosodott az együttes, mely nagyon szépen szerepelt az alapszakasz hátralévő részében.

- Nyilván olyan nincsen, hogy egy edző egyik pillanatról a másikra csodát tesz egy csapattal, ettől függetlenül az alapszakaszban elért eredmények egyértelműen bizonyították, hogy Jason Morgan érkezése és munkája hozott némi változást a csapatnál, illetve a játékosok felfogásában is, ami végül hozzásegített minket ahhoz, hogy végül a harmadik helyen végezzünk az alap- és középszakaszban is. A rájátszás azonban megmutatta, hogy azért mi még egy rutintalan csapat vagyunk, mert ugyan voltak fiatal, tehetséges játékosaink, ők azonban még nem rendelkeztek olyan tapasztalattal, amivel a rájátszásban sikerre vezethette volna az együttest. Azon nincs mit magyarázni, hogy simán, söpréssel estünk ki a Csíkszereda ellen, nem voltunk képesek váltani a bajnokság első szakaszához képest, míg ellenfelünknél a játéktudás mellett megvolt ez a rutin, s ez el is döntötte a párharcot.

- Mi volt az idei szezon legfontosabb tanulsága a klubvezetés számára?

- Elsősorban az, hogy dolgozni kell, mert a munkának igenis megvan az eredménye. Aki nem hisz ebben, az ne akarjon profi sportoló lenni, ez alap kell, hogy legyen. A másik az, hogy nem gondolkodhatunk egyénekben, ez egy csapatsportág, ahol rendkívül fontos a taktikai fegyelem, s csakis egységesen, fegyelmezetten lehetünk sikeresek. Nem fogok nagy titkot elárulni, de a közeljövőben sem fognak világsztárok jégkorongozni a dunaújvárosi csapatban, szóval mi csak akkor lehetünk sikeresek, ha csapatként, a taktikához maximálisan tartva magunkat vesszük fel a harcot a hozzánk hasonló, vagy nálunk erősebb játékosállományú együttesekkel.

- A szakmai vezetés adott a következő szezonra is, ugyanis Jason Morgan már a tavaly elkötelezte magát a csapat mellett. Nehéz volt meggyőzni a folytatásról?

- Nem, mert Jason Morgan mindenképpen szerette volna magát hosszabb időre elkötelezni, s nekünk is az volt a célunk, hogy egy kis állandóságot hozzunk a munkába, szóval nagyon örültem annak, amikor ő felajánlotta azt, hogy már novemberben írjuk alá a következő szezonra szóló megállapodást, hiszen úgy véltük mindketten, hogy ennek az állandóságnak köszönhetően lényegesen nyugodtabban tudunk közösen dolgozni. Ami számunkra különösen fontos az az, hogy ő nagyon hisz a munkában, remekül tudja motiválni a játékosokat, s mindenkiből igyekszik kihozni a maximumot. Ez talán látszik a válogatott összeállításán is, mert igaz, hogy a bő keretben, de négy játékosunk is ott van a nemzeti csapatban, amire már nagyon régóta nem volt példa. Ráadásul ezek a játékosok nagyon fiatalok, ami örömteli, s erősen bízom abban, hogy ezekre a fiatalokra alapozva kinevelhetjük azt a generációt, mely hosszú éveken keresztül itt marad Dunaújvárosban, s ugyanazt a munkát fogja majd végezni egyre magasabb színvonalon.

- A tervek szépek, a jövő azonban még finoman szólva is ködös, ugyanis több csapat is úgy határozott, hogy külföldön próbál szerencsét, s a DVTK, a MAC, valamint az Újpest esetleges távozása alaposan átrendezheti a hazai hokis társadalmat, illetve az Erste Liga erejét is.

- Valóban, nagyon úgy tűnik, hogy erős szándéka van egyes csapatoknak arra, hogy máshol, egy magasabb szinten méressék meg magukat. A jelentkezésüket nagyban segíti, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség hathatós anyagi segítséget ígért nekik elsősorban a támogatók felkutatásában. Itt arra kell gondolni, hogy a szövetség bizonyos fokú garanciát adott arra, hogy ha ez a két csapat el tud indulni a szlovák Extraligában, akkor jelentősen meg is támogatják anyagilag az általuk felkutatott szponzorokon keresztül ezt a lehetőséget. Ez természetesen a többi klubnál felemás érzéseket keltett, hiszen jogosan mondja például az Újpest, hogy "jó, akkor én is elindulok, ha a szövetség ugyanazt a támogatást megadja nekünk is, amit a Miskolcnak és a MAC-nak is szán, s ez azért persze felvet erkölcsi aggályokat. Ezt én úgy élem meg, hogy a magyar jégkorongban is elindult az a törekvés, hogy legyenek itt is elitklubok, kirakatcsapatok. mint mondjuk a női, vagy a férfi kézilabdában.

Képek: DO-archív

Hogy ez jó, vagy nem jó, azt majd a jövő eldönti, s nyilván megvan a veszélye, de úgy érzem, hogy erre ráhatásunk nincsen, nyilván a véleményem sem kérdezték meg, így ezt is ugyanolyan külső tényezőnek tekintem a jövőnket illetően, mint egy gazdasági körülményt, megpróbálunk alkalmazkodni hozzá a lehető legjobban. Persze megvan a veszélye, hogy ennek áldozatul esik az Erste Liga, s nyilvánvaló, hogy rövidtávon ez egy olyan veszteség, amit fel kell tudni vállalnia a Magyar Jégkorong Szövetségnek. Hogy ezt miként lehet tompítani, az nagyon nagy kérdés, s elsősorban a maradó klubok hozzáállásán múlik, hiszen ők úgy érzik, hogy ezáltal ők egy másodosztályú ligába kerülnek. Ezt nagyon nehéz megélni, hiszen az elmúlt nyolc évben ők küzdöttek a legjobban azért, hogy az Erste Ligából tényleg egy olyan bajnokság szülessen, aminek a hátán felnőhessen akár egy MAC, vagy egy Miskolc. Ezt nagyon nehéz lesz feldolgozni, de úgy gondolom, hogy ha nem lesz más megoldás, akkor nekünk ezt a békát le kell nyelnünk a magyar jégkorong érdekében.

- A sok kérdőjel azonban nem könnyíti meg a csapatépítést, mit lehet ilyenkor tenni, hogy lehet tárgyalni a játékosokkal?

- Ez sosem volt könnyű feladat, mert mindig először kellett szerződést kötni a játékosokkal, s utána derült csak ki, hogy milyen feltételek között fogunk majd versenyezni. Most ez egy különlegesen nehéz és veszélyes időszak, nagyon jól kell lavírozni. Azt is látni kell, hogy ha tavaly a Debrecen nem lép vissza, csak fele ilyen játékerejű csapatot tudtunk volna szerepeltetni, nem volt véletlen, hogy szeptemberben, októberben igazoltunk még négy-öt játékost. Sajnos kevés professzionális felnőtt jégkorongozó van Magyarországon, ráadásul a szövetség ragaszkodik a légiós szabályozáshoz, ami veszélyes, mert rendkívüli módon felveri a hazai játékosok árát, s komoly hátráltató tényezője lehet annak, hogy az Erste Liga fejlődőképes maradjon. Ebben a helyzetben szerintem a kivárás az, ami megoldást jelenthet, mert elképzelhető, hogy a Miskolc és a MAC sem tud elindulni a szlovák bajnokságban, ami ismét új helyzetet teremthet. Ezzel együtt az is ott van a lehetőségek között, hogy ha ez a két csapat távozik, akkor jóval gyengébb dunaújvárosi csapat szerepel majd az Erste Ligában.

A rovat további hírei: Sport

Sportos DSE Karácsony

Sportos DSE Karácsony

2018. december 11. (kedd)

A DSE Röplabda Akadémia a Dunaújváros Sportcsarnokban tartott játékos karácsony ünnepséget, melyen szinte az összes utánpótlás játékos részt vett.

Nehezen, de hoztuk a kötelezőt

Nehezen, de hoztuk a kötelezőt

2018. december 10. (hétfő)

Nagy csatában gyűjtötte be a három pontot a Nyírgyulaj elleni hazai bajnokin a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata.

Tovább a fejlődés útján

Tovább a fejlődés útján

2018. december 10. (hétfő)

Újabb előrelépést könyvelhet el a Dunaferr SE úszó szakosztálya az idei évben. A 2018-as esztendőt lezáró ünnepségen a hazai és nemzetközi sikereket is felelevenítették az egyesület tagjai.

Két hazai érem az Újváros Kupán

Két hazai érem az Újváros Kupán

2018. december 10. (hétfő)

Vegyespárosban és egynemű párosban is egy-egy ezüstéremnek örülhettek a Danubius KSE tollaslabdázói az Újváros Kupán.

Klujber Katrin a Fradiba igazolt!

Klujber Katrin a Fradiba igazolt!

2018. december 10. (hétfő)

A DKKA és az FTC között –Klujber Katrin hozzájárulásával – megállapodás jött létre a játékos végleges átigazolására vonatkozóan, aki így az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatában folytatja tovább pályafutását.

Diadalmas hétvége

Diadalmas hétvége

2018. december 10. (hétfő)

A DFVE serdülő és ifjúsági leány vízilabda csapata is könnyed győzelmet aratott a Győri VSE vendégeként lejátszott bajnoki találkozón.

Elvárható a győzelem

Elvárható a győzelem

2018. december 10. (hétfő)

A nyolcadik helyezett Nyírgyulaj elleni hazai találkozóval folytatja a bajnoki küzdelmeket ma este hét órától a Dunaferr DUE Dutrade FC futsal csapata.