Dunaújváros Hetilap

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

2018. március 22. (csütörtök) 19:07 - Brousil Csaba

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott, Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ferencz Kornél a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Déli iparterületen létesülő komposztáló tervét már két éve készítik elő. Egy régi adósságot törlesztenek ezzel, mert egy fejlett ipari város fejlett hulladékgazdálkodási ágazattal kell, hogy rendelkezzen, ami most meg is valósulhat majd. A projekt előmozdításáért köszönetet mondott a város vezetésének.

Cserna Gábor történelmi pillanatként aposztrofálta a komposztáló létesítését, mondván, hogy ilyen nagy kiterjedésű zöld területtel rendelkező város esetében megoldódik a keletkező zöldhulladék helybeni feldolgozása és hasznosítása, ami országos szinten kevés településnek adatik meg. Kiemelte, hogy az önkormányzat mindig is nagy gondot fordított a zöld területek kezelésére, melyet a jövőben is folytatni kívánnak és ebben nagy hatékonysággal vesz majd részt az elkészülő komposztáló. Mint mondta a beruházás még az idén elkészül és átadásra is kerül.

Dr. Galambos Dénes beszédében kiemelte, hogy a létesülő komposztáló nemcsak a város érdekeit szolgálja majd, de a térségi települések életére is pozitív hatással lesz. Mint mondta, ezzel csökken a környező településeken a környezetszennyezés, hiszen a családi házaknál termelődő zöldhulladékot nem kell majd elégetni, hiszen azt begyűjtik és komposztálják. Kiemelte, hogy ezzel a beruházással „igazi zöldekké” válunk, hiszen nemcsak beszélnek a városi probléma megoldásáról, hanem tesznek is érte és ebbéli tevékenységüket a jövőben is folytatni szeretnék.

Dr. Simon László elmondta, hogy a kormány minden időben és minden fronton támogatja a környezetvédelmet, a környezettudatosságot ezért is karolja fel az ilyen és ehhez hasonló hulladékgazdálkodási projekteket. Mint mondta érdemi lépések történnek és a kormány illetve a kormányhivatalok arra hivatottak, hogy ebben minden hatósági eszközzel támogassák a célkitűzéseket.

Kövecses Péter, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója elmondta, hogy a helyi komposztáló létesítése egy országos hulladékgazdálkodási tervbe illeszkedik, melynek összköltsége meghaladja a 110 milliárd forintot. A fejlesztésekkel pedig az ország egész területén találkozik majd a lakosság. Dunaújváros körzetében jelenleg teljes körűen nem megoldott a biológiailag lebomló hulladékok körébe tartozó zöldhulladék további kezelése, így indokolt volt egy olyan komposztáló telep létesítése mely nemcsak a parkfenntartás által termelt, de a környékbeli lakosságtól származó zöldhulladékok szakszerű kezelésére is megoldást jelenthetne. Mint mondta a dunaújvárosi fejlesztés 300 millió forintba kerül és kihat a régió településeinek és lakosságának életére is. A helyi és környékbeli lakosok bevihetik és leadhatják majd a telepen a zöldhulladékot és ugyanott vásárolhatnak is az előállított komposztból.

A sajtótájékoztató végén dr. Dorkota Lajos pohárköszöntőjében elmondta, hogy 2010 előtt minden arról szólt, hogy Dunaújvárosnak milyen hitelekre van szüksége a működéshez és a fennmaradáshoz, míg 2010 óta arról lehet beszélni, hogy milyen források állnak a város rendelkezésére és, hogy egymást érik a fejlesztések. Mint mondta a Modern Városok Program keretében kötött megállapodással Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint állt anno a városalapításkor. Kiemelte, hogy a város a második legtöbb zöld területtel bíró település az országban és ezzel a beruházással megvalósul a zöldhulladék értelmes és hasznos feldolgozása is, ami szintén nagy előrelépés. Weingartner Balázs elmondta, hogy a kormány kiemelten kezeli a hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és ezért az állam az önkormányzatoktól átvállalja a pályázat alapfeltételeként kiírt húsz százalékos önrészt.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Felújítás, évzáró

D+ Híradó - Felújítás, évzáró

2018. július 15. (vasárnap)

Közel 300 milliós felújítás a Petőfiben, családbarát szülészetek pályázat, évzárót tartott a DLSZ - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Korszerű, jobb, olcsóbb

Korszerű, jobb, olcsóbb

2018. július 15. (vasárnap)

Az önkormányzat szerződést kötött a Swarco Traffic Hungaria Kft-vel két közlekedési csomópont forgalomirányító berendezésének cseréjéről.

Tízezren a Vasasnapon

Tízezren a Vasasnapon

2018. július 14. (szombat)

A XLI Vasas- és Kohásznapon jól megfért egymás mellett a hagyomány és a modern technológia. Gyárlátogatás, MÁV Nosztalgia gőzös, Tesla élményvezetés és high-tech innovációs sátor is várta a látogatókat.

D+ Híradó - Véradás, biciklisek

D+ Híradó - Véradás, biciklisek

2018. július 14. (szombat)

Váradás nyáron is, kiépített bicikliutak városszerte, újabb igazolás a focicsapatnál - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Tippelj és nyerhetsz!

Tippelj és nyerhetsz!

2018. július 14. (szombat)

Szurkoljunk együtt végig a vb döntőt a Városháza téren - és tippeljük meg a győztest egy háromnapos balatoni nyaralásért - áll Cserna Gábor polgármester Facebook-oldalán.

Csalók próbálkoznak a Telenor nevében

Csalók próbálkoznak a Telenor nevében

2018. július 13. (péntek)

Hamis számlabekérő leveleket küldenek ismeretlenek a Telenor Magyarország nevében, a cég ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címet - közölte a Telenor az MTI-vel pénteken.

Cserkészek nemzetközi találkozója

Cserkészek nemzetközi találkozója

2018. július 12. (csütörtök)

Újabb nagyszabású nemzetközi rendezvénynek ad helyet városunk, ugyanis nálunk rendezik meg július 28. és augusztus 4. között a  Közép-európai Cserkészdzsemborit. Erről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester, Hegedűs Szilveszter cserkész segédtiszt, a rendezvény főszervezője, Varga Anett, a program munkacsoportjának tagja és Arnold Miklós a DVG Zrt. ágazati vezetője.