Dunaújváros Hetilap

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

2018. március 22. (csütörtök) 19:07 - Brousil Csaba

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott, Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ferencz Kornél a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Déli iparterületen létesülő komposztáló tervét már két éve készítik elő. Egy régi adósságot törlesztenek ezzel, mert egy fejlett ipari város fejlett hulladékgazdálkodási ágazattal kell, hogy rendelkezzen, ami most meg is valósulhat majd. A projekt előmozdításáért köszönetet mondott a város vezetésének.

Cserna Gábor történelmi pillanatként aposztrofálta a komposztáló létesítését, mondván, hogy ilyen nagy kiterjedésű zöld területtel rendelkező város esetében megoldódik a keletkező zöldhulladék helybeni feldolgozása és hasznosítása, ami országos szinten kevés településnek adatik meg. Kiemelte, hogy az önkormányzat mindig is nagy gondot fordított a zöld területek kezelésére, melyet a jövőben is folytatni kívánnak és ebben nagy hatékonysággal vesz majd részt az elkészülő komposztáló. Mint mondta a beruházás még az idén elkészül és átadásra is kerül.

Dr. Galambos Dénes beszédében kiemelte, hogy a létesülő komposztáló nemcsak a város érdekeit szolgálja majd, de a térségi települések életére is pozitív hatással lesz. Mint mondta, ezzel csökken a környező településeken a környezetszennyezés, hiszen a családi házaknál termelődő zöldhulladékot nem kell majd elégetni, hiszen azt begyűjtik és komposztálják. Kiemelte, hogy ezzel a beruházással „igazi zöldekké” válunk, hiszen nemcsak beszélnek a városi probléma megoldásáról, hanem tesznek is érte és ebbéli tevékenységüket a jövőben is folytatni szeretnék.

Dr. Simon László elmondta, hogy a kormány minden időben és minden fronton támogatja a környezetvédelmet, a környezettudatosságot ezért is karolja fel az ilyen és ehhez hasonló hulladékgazdálkodási projekteket. Mint mondta érdemi lépések történnek és a kormány illetve a kormányhivatalok arra hivatottak, hogy ebben minden hatósági eszközzel támogassák a célkitűzéseket.

Kövecses Péter, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója elmondta, hogy a helyi komposztáló létesítése egy országos hulladékgazdálkodási tervbe illeszkedik, melynek összköltsége meghaladja a 110 milliárd forintot. A fejlesztésekkel pedig az ország egész területén találkozik majd a lakosság. Dunaújváros körzetében jelenleg teljes körűen nem megoldott a biológiailag lebomló hulladékok körébe tartozó zöldhulladék további kezelése, így indokolt volt egy olyan komposztáló telep létesítése mely nemcsak a parkfenntartás által termelt, de a környékbeli lakosságtól származó zöldhulladékok szakszerű kezelésére is megoldást jelenthetne. Mint mondta a dunaújvárosi fejlesztés 300 millió forintba kerül és kihat a régió településeinek és lakosságának életére is. A helyi és környékbeli lakosok bevihetik és leadhatják majd a telepen a zöldhulladékot és ugyanott vásárolhatnak is az előállított komposztból.

A sajtótájékoztató végén dr. Dorkota Lajos pohárköszöntőjében elmondta, hogy 2010 előtt minden arról szólt, hogy Dunaújvárosnak milyen hitelekre van szüksége a működéshez és a fennmaradáshoz, míg 2010 óta arról lehet beszélni, hogy milyen források állnak a város rendelkezésére és, hogy egymást érik a fejlesztések. Mint mondta a Modern Városok Program keretében kötött megállapodással Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint állt anno a városalapításkor. Kiemelte, hogy a város a második legtöbb zöld területtel bíró település az országban és ezzel a beruházással megvalósul a zöldhulladék értelmes és hasznos feldolgozása is, ami szintén nagy előrelépés. Weingartner Balázs elmondta, hogy a kormány kiemelten kezeli a hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és ezért az állam az önkormányzatoktól átvállalja a pályázat alapfeltételeként kiírt húsz százalékos önrészt.

A rovat további hírei: Közélet

Megszületett a megállapodás a Hankooknál, véget ért a sztrájk

Megszületett a megállapodás a Hankooknál, véget ért a sztrájk

2019. március 21. (csütörtök)

Megegyezett a béremelésről a Hankook Tire vezetésével a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ)csütörtökön este, így véget ért a múlt kedd óta tartó, határozatlan idejű munkabeszüntetés - közölte a szakszervezet az MTI-vel.

D+ Híradó - Közgyűlés, Mindenki Egyeteme

D+ Híradó - Közgyűlés, Mindenki Egyeteme

2019. március 21. (csütörtök)

Közel 70 napirendi pont volt a közgyűlésen, drogprevenciós előadás diákoknak, Mindenki Egyeteme idén is - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Jó ütemben halad az uszoda felújítása

Jó ütemben halad az uszoda felújítása

2019. március 21. (csütörtök)

Újabb sajtóbejárást tartott a felújítás alatt álló Fabó Éva Sportuszodában Cserna Gábor polgármester és Borbély József a kivitelező konzorcium projektvezetője.

Közel kétszáz millió forint városfejlesztésre

Közel kétszáz millió forint városfejlesztésre

2019. március 21. (csütörtök)

Mintegy hetven napirendi pontot tárgyaltak a képviselők a márciusi közgyűlésen. Többek között fejlesztésekről, támogatási kérelmekről hoztak döntést.

Magyarország elkötelezett a klímavédelem mellett

Magyarország elkötelezett a klímavédelem mellett

2019. március 21. (csütörtök)

Magyarország elkötelezett a klímavédelem mellett, az ezzel összefüggő feladatok miatt is fontosnak tartja, hogy ne csökkenjenek a vidékfejlesztésre fordítható források a következő hétéves európai uniós költségvetési ciklusban - mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kaposváron csütörtökön.

Élő közvetítés a közgyűlésről

Élő közvetítés a közgyűlésről

2019. március 21. (csütörtök)

Élőben közvetítjük a márciusi közgyűlést a Városházáról. A képviselőtestület tagjai több, mint hatvan napirendi pontban döntenek. Kövessék Önök is élőben az eseményeket a D+TV adásán keresztül, itt a DO-n.

D+ Híradó - Fejlesztés, köszöntés

D+ Híradó - Fejlesztés, köszöntés

2019. március 20. (szerda)

Ideje a tavaszra felkészíteni autóinkat, Darusín alapkőletétel, szépkorút köszöntöttek  - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.