Dunaújváros Hetilap

"Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint anno a városalapításkor"

2018. március 22. (csütörtök) 19:07 - Brousil Csaba

Sajtótájékoztatót tartottak a Déli iparterületen 2,5 hektáron létesülő komposztáló telep megvalósításáról a Dunanett Nonprofit Kft. székházában csütörtökön.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott, Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ferencz Kornél a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Déli iparterületen létesülő komposztáló tervét már két éve készítik elő. Egy régi adósságot törlesztenek ezzel, mert egy fejlett ipari város fejlett hulladékgazdálkodási ágazattal kell, hogy rendelkezzen, ami most meg is valósulhat majd. A projekt előmozdításáért köszönetet mondott a város vezetésének.

Cserna Gábor történelmi pillanatként aposztrofálta a komposztáló létesítését, mondván, hogy ilyen nagy kiterjedésű zöld területtel rendelkező város esetében megoldódik a keletkező zöldhulladék helybeni feldolgozása és hasznosítása, ami országos szinten kevés településnek adatik meg. Kiemelte, hogy az önkormányzat mindig is nagy gondot fordított a zöld területek kezelésére, melyet a jövőben is folytatni kívánnak és ebben nagy hatékonysággal vesz majd részt az elkészülő komposztáló. Mint mondta a beruházás még az idén elkészül és átadásra is kerül.

Dr. Galambos Dénes beszédében kiemelte, hogy a létesülő komposztáló nemcsak a város érdekeit szolgálja majd, de a térségi települések életére is pozitív hatással lesz. Mint mondta, ezzel csökken a környező településeken a környezetszennyezés, hiszen a családi házaknál termelődő zöldhulladékot nem kell majd elégetni, hiszen azt begyűjtik és komposztálják. Kiemelte, hogy ezzel a beruházással „igazi zöldekké” válunk, hiszen nemcsak beszélnek a városi probléma megoldásáról, hanem tesznek is érte és ebbéli tevékenységüket a jövőben is folytatni szeretnék.

Dr. Simon László elmondta, hogy a kormány minden időben és minden fronton támogatja a környezetvédelmet, a környezettudatosságot ezért is karolja fel az ilyen és ehhez hasonló hulladékgazdálkodási projekteket. Mint mondta érdemi lépések történnek és a kormány illetve a kormányhivatalok arra hivatottak, hogy ebben minden hatósági eszközzel támogassák a célkitűzéseket.

Kövecses Péter, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fejlesztési és stratégiai igazgatója elmondta, hogy a helyi komposztáló létesítése egy országos hulladékgazdálkodási tervbe illeszkedik, melynek összköltsége meghaladja a 110 milliárd forintot. A fejlesztésekkel pedig az ország egész területén találkozik majd a lakosság. Dunaújváros körzetében jelenleg teljes körűen nem megoldott a biológiailag lebomló hulladékok körébe tartozó zöldhulladék további kezelése, így indokolt volt egy olyan komposztáló telep létesítése mely nemcsak a parkfenntartás által termelt, de a környékbeli lakosságtól származó zöldhulladékok szakszerű kezelésére is megoldást jelenthetne. Mint mondta a dunaújvárosi fejlesztés 300 millió forintba kerül és kihat a régió településeinek és lakosságának életére is. A helyi és környékbeli lakosok bevihetik és leadhatják majd a telepen a zöldhulladékot és ugyanott vásárolhatnak is az előállított komposztból.

A sajtótájékoztató végén dr. Dorkota Lajos pohárköszöntőjében elmondta, hogy 2010 előtt minden arról szólt, hogy Dunaújvárosnak milyen hitelekre van szüksége a működéshez és a fennmaradáshoz, míg 2010 óta arról lehet beszélni, hogy milyen források állnak a város rendelkezésére és, hogy egymást érik a fejlesztések. Mint mondta a Modern Városok Program keretében kötött megállapodással Dunaújváros olyan lehetőségek előtt áll most, mint állt anno a városalapításkor. Kiemelte, hogy a város a második legtöbb zöld területtel bíró település az országban és ezzel a beruházással megvalósul a zöldhulladék értelmes és hasznos feldolgozása is, ami szintén nagy előrelépés. Weingartner Balázs elmondta, hogy a kormány kiemelten kezeli a hulladékgazdálkodási fejlesztéseket és ezért az állam az önkormányzatoktól átvállalja a pályázat alapfeltételeként kiírt húsz százalékos önrészt.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Új rendőrautók, felújítás

D+ Híradó - Új rendőrautók, felújítás

2018. április 25. (szerda)

Három új rendőrautót kapott a kapitányság, folytatódik a járdák felújítása, kikapott a futsal csapat - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+ TV Híradójában.

Pintér Tamás átvette a megbízólevelét

Pintér Tamás átvette a megbízólevelét

2018. április 25. (szerda)

Dr. Bakos Károly, a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke ma délután átadta a képviselői megbízólevelet Pintér Tamásnak, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjének.

Újra lehet pályázni Hankook abroncsokra

Újra lehet pályázni Hankook abroncsokra

2018. április 25. (szerda)

Immár hetedik alkalommal hirdeti meg Abroncsadományozási Programját a Hankook Tire Magyarország Kft. A 2012-ben indított kezdeményezés keretében a vállalat már több, mint 273 millió forint értékben támogatta a társadalom számára meghatározó szerepet betöltő közhasznú szervezeteket. Pályázni ezúttal is a www.hankookadomany.hu oldalon lehet április 25. -
július 20. között.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Emelkedik az üzemanyagok ára

2018. április 25. (szerda)

Hat-hat forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol. Ezzel a benzin literenkénti átlagára 375 forintra nő, a gázolajé 383 forintra emelkedik.

Három új rendőrautót kapott a kapitányság

Három új rendőrautót kapott a kapitányság

2018. április 25. (szerda)

Az önkormányzat támogatásából három új rendőrautót vásároltak a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság számára. Suszter Tamás rendőrkapitány az önkormányzat és a rendőrség közötti kapcsolat egy újabb mérföldkövének nevezte a mostani átadóünnepséget.

Fontos határidőre figyelmeztet a NAV!

Fontos határidőre figyelmeztet a NAV!

2018. április 25. (szerda)

Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

Változik a vasúti menetrend

Változik a vasúti menetrend

2018. április 25. (szerda)

A munkanap áthelyezése miatt a vonatok szombaton a péntekre érvényes menetrend szerint közlekednek - közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy az utazók a MÁV-csoport honlapján, a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazás útvonaltervezőjében tekinthetik meg a vonatok indulási és érkezési idejét. Tájékozódni a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál is lehet a +36 1 349 49 49-es telefonszámon.