Dunaújváros Hetilap

Elindultak az afrikai migránsok Európa felé

doszerk - 2018. március 20. 7:57

Afrikának 2050-re 2,5 milliárd lakosa lesz. A világhírű Afrika-kutató, Stephen Smith szerint súlyos problémát jelent, hogy a kontintens fiatalsága elindult Európa felé – ez derül ki a l'OUEST-France újságnak adott interjújából - írja az Origo.

Európában súlyos migránsválság van. A hivatalos statisztikák szerint 21 millió migráns él a kontinesen, ami a lakosság 4 %-a az Eurostat 2016-os felmérése alapján. Nagy problémát jelent, hogy Európa 500 milliós lakosságával szemben ma a Földközi-tenger másik oldalán 1,25 milliárd afrikai él, de ez a szám 2050-re 2,5 milliárdra emelkedik majd,

miközben Európában 450 millióra lecsökken a népesség - mondta Stephen Smith, amerikai újságíró, aki párizsi és berlini egyetemeken Afrika tanulmányozásával töltötte egyetemi éveit, amivel mára az egyik legrangosabb Afrika szakértővé nőtte ki magát abban az interjúban, amit a l'OUEST-France újság készített vele.

Afrika lehet Európából Smith szerint legalább 100 milliósra tehető az a tömeg, amely Afrikából Európába érkezhet.

A l'OUEST-France újság kérdésére az Afrika-kutató kifejtette, hogy ez a szám nagyjából két generációból áll össze, ami 2050-re megnő. Példaként Mexikót említi, amelynek lakossága 1975 és 2010 között megduplázódott: 60 millióról 120 millióra nőtt, miközben mintegy 20 millió mexikói vándorolt át az USA-ba, nem kevés problémát okozva ezzel. Ha a gyerekeiket is számba vesszük, akkorez ma az USA lakosságának 10 %-át teszi ki.

Fotó:MTI

Ezt megelőzően, 1850 és az I. világháború között 60 millió európai emigrált az USA-ba az akkor körülbelül 300 milliós európai népességből. A 60 millió kivándorlóból 43 millióan az Egyesült Államokban telepedtek le, ezért hosszú időn át minden európai családban volt egy amerikai nagybácsi. Ezért, csak ezen az alapon, két generáció múlva minden európainak lesz vagy egy afrikai unokaöccse, vagy nagynénje

Európa afrikanizálódni fog.  Az afrikai migrációnak több oka is van. Egyrészt az, hogy Afrika történelmének legnagyobb demográfiai robbanását éli át, másrésztegyre több afrikai tud annyi jövedelmet összeszedni, hogy Európába tudjon utazni,és harmadsorban azért, mert már most is jelentős afrikai közösségek élnek Európában.

Smith a médiát hibáztatja abban, hogy az afrikai migránsokat szegény, nyomorult emberként tüntetik fel, akik a pokolból jönnek és menekülnek, holott a migránsok pont az olyan feltörekvő és fejlődő országokból jönnek el, mint Szenegál, Nigéria vagy Ghana. Az is igaz, hogy az az afrikai, amelyik elmegy, nem hisz Afrika jövőjében, ezértcsapja be magát azzal az európai migránspárti média, hogy aki ide érkezett, azt „megmentettük”.De a kérdés ennél sokkal komplexebb Smith szerint. Az európai politikai elit azt a hibát is elköveti, hogy „kitömi” pénzzel az ottani kormányokat. 6 milliárd eurót ad a törököknek, több milliárdot Líbiának. A Száhel-övezetben pedig az EU migrációs bevételt ígért a kormánynak, ha visszatartja a migrációt, de az is baj, hogy az ottani politikai elit ezt a pénzt is másra fogja használni.

- origo.hu - 

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.