Iskolai kishírek

2018. március 11. (vasárnap) 16:29 - doszerk

Kolesz pingpong, Szimat Szolgálat, országos táncverseny, könyvtár és színház - iskolai kishíreink egy csokorban.

Kolesz pingpong

A Székesfehérvári József Attila Kollégium pingpong-bajnokságot rendezett a megye kollégistái számára. A Rudas kollégium négy fővel vett részt a versenyen, ahol Polyák Anikó Virág negyedik, Polyák Dorina Mercédesz pedig harmadik helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Nagy Norbert Imre, Jancski Richárd, Polyák Anikó Virág és Polyák Dorina Mercédesz.

Szimat Szolgálat

Február 27-én Nyulász Péter, a Helka-trilógia írója volt a Móricz Zsigmond Általános Iskola vendége, aki két előadást is tartott a gyerekeknek. Először a 2. osztályosoknak beszélt a BerGer Szimat Szolgálatról és az abban szereplő kutyafajtákról, az író-olvasó találkozó második felében pedig a Helka regény ötletéről és a trilógia megírásáról árult el érdekességeket a 4. osztályos gyerekeknek. A találkozó végét dedikálás zárta, ami eléggé el is húzódott a gyerekeknél lévő példányok magas száma miatt. Az író nagyon örült, hogy ilyen lelkes olvasótáborral találkozhatott.

Országos táncverseny

A Gárdonyi Géza Általános Iskola 22 tanulóval képviseltette magát március 4-én, vasárnap a XIX. Klauzál Kupa Országos Amatőr Táncversenyen. Mini/Show tánc/Kiscsoport kategóriában Nagy Fanni és Kiss Angéla Hamupipőke és a tündér című produkciója a dobogó legfelső fokára állhatott. Tóth-Varga Bettina Mini/Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában szintén az első helyet tudhatta magáénak. A Mini/Open/Csoport kategóriában a kiscsibék és tyúkocskák Élet a baromfiudvarban című produkciója I.helyezést ért el. Kiss Angéla Dologra fel! című koreográfiájával állhatott a dobogó tetejére a Mini/Show tánc/Egyéni kategóriában. Egy lírai gondolat címmel, Tóth Lolita és Tóth-Varga Bettina tánca is első helyezést ért el Mini/Művészi látványtáncok/Kiscsoport kategóriában. A Gyerek korcsoportban, Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában Vén Levente, Aki magyar, aki vitéz táncával kivívta magának az első helyet. Mellettük pedig senkin nem volt, aki gárdonyisként ne végzett volna a negyediknél előkelőbb helyen.

Könyvtár és színház

A Bánki iskola növendékei részt vettek a pécsi Csorba Győző Könyvtár irodalmi játékán, amit magabiztosan meg is nyertek. A januári nyertesek: Csik Milán és Fábos Gábor 12. A osztályos tanulók és könyvtáros mentoruk Szigetfűné Papp Szilvia. A Kereskedelmi iskola ismét képviselteti magát a Nemzeti Színház szervezésében létrejött színháztörténeti vetélkedőn, aminek fókuszában idén Arany János és Madách Imre munkássága áll. A lelkes színházkedvelő csapat tagjai Kardos Tímea, Hadnagy Tamás, Tőkési Zoltán és Vastag Viktor.

A rovat további hírei: Oktatás

Mobilitási hét a városban is

Mobilitási hét a városban is

2019. szeptember 17. (kedd)

Szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő hazai eseménysorozatot. Idei témája a gyaloglás és a nem motorizált közlekedés, mottója pedig a „Sétálj velünk!” Ennek fényében szeptember 20-án például az autómentes napon, ingyenesen utazhatunk a helyi buszjáratokon. A népszerű rendezvényhez Dunaújvárosban több intézmény is csatlakozott, többek között a Dunaferr iskola is.

Rétvári Bence: 2010 után évről évre bővülnek az oktatásra fordítható források

Rétvári Bence: 2010 után évről évre bővülnek az oktatásra fordítható források

2019. szeptember 07. (szombat)

Míg a szocialista kormányok idején forráskivonás jellemezte a közoktatást, 2010 után évről évre bővülnek az ágazatra fordítható források – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a köztévének.

Az ötvenedik tanévet nyitották meg az egyetemen

Az ötvenedik tanévet nyitották meg az egyetemen

2019. szeptember 06. (péntek)

A 2019/2020-as tanév az ötvenedik az egyetem életében, melynek ünnepélyes megnyitóját tartották pénteken Cserna Gábor polgármester jelenlétében.

Egyre népszerűbb az egyetem

Egyre népszerűbb az egyetem

2019. szeptember 04. (szerda)

A pótfelvételi időszakkal lezárult a 2019/2020-as felvételi eljárás. A Dunaújvárosi Egyetem az országos 4 százalékos emelkedés ötszörösét, azaz 20 százalékos növekedést ért el a felvett hallgatók körében!

Minden eddiginél több támogatást kaptak a családok az iskolakezdéshez

Minden eddiginél több támogatást kaptak a családok az iskolakezdéshez

2019. szeptember 03. (kedd)

Minden eddiginél több támogatást kaptak idén a családok az iskolakezdéshez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Több mint négyszáz diák kezdte meg ma a tanévet a Petőfiben

Több mint négyszáz diák kezdte meg ma a tanévet a Petőfiben

2019. szeptember 02. (hétfő)

Szeptember 2-án hivatalosan is megkezdődött a 2019/2020-as tanév. Több iskolában is ma tartották az évnyitó ünnepséget. A Petőfi iskolások ceremóniáján, amelyen több mint négyszáz diákot köszöntöttek, Cserna Gábor polgármester is jelen volt.

Vége a vakációnak, kezdődik a tanév

Vége a vakációnak, kezdődik a tanév

2019. szeptember 02. (hétfő)

Ma reggel becsengettek az iskolákban, és a köznevelésben mintegy 1,2 millió diáknak megkezdődik a 2019/20-as tanév.