Iskolai kishírek

2018. március 11. (vasárnap) 16:29 - doszerk

Kolesz pingpong, Szimat Szolgálat, országos táncverseny, könyvtár és színház - iskolai kishíreink egy csokorban.

Kolesz pingpong

A Székesfehérvári József Attila Kollégium pingpong-bajnokságot rendezett a megye kollégistái számára. A Rudas kollégium négy fővel vett részt a versenyen, ahol Polyák Anikó Virág negyedik, Polyák Dorina Mercédesz pedig harmadik helyezést ért el. A csapat tagjai voltak: Nagy Norbert Imre, Jancski Richárd, Polyák Anikó Virág és Polyák Dorina Mercédesz.

Szimat Szolgálat

Február 27-én Nyulász Péter, a Helka-trilógia írója volt a Móricz Zsigmond Általános Iskola vendége, aki két előadást is tartott a gyerekeknek. Először a 2. osztályosoknak beszélt a BerGer Szimat Szolgálatról és az abban szereplő kutyafajtákról, az író-olvasó találkozó második felében pedig a Helka regény ötletéről és a trilógia megírásáról árult el érdekességeket a 4. osztályos gyerekeknek. A találkozó végét dedikálás zárta, ami eléggé el is húzódott a gyerekeknél lévő példányok magas száma miatt. Az író nagyon örült, hogy ilyen lelkes olvasótáborral találkozhatott.

Országos táncverseny

A Gárdonyi Géza Általános Iskola 22 tanulóval képviseltette magát március 4-én, vasárnap a XIX. Klauzál Kupa Országos Amatőr Táncversenyen. Mini/Show tánc/Kiscsoport kategóriában Nagy Fanni és Kiss Angéla Hamupipőke és a tündér című produkciója a dobogó legfelső fokára állhatott. Tóth-Varga Bettina Mini/Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában szintén az első helyet tudhatta magáénak. A Mini/Open/Csoport kategóriában a kiscsibék és tyúkocskák Élet a baromfiudvarban című produkciója I.helyezést ért el. Kiss Angéla Dologra fel! című koreográfiájával állhatott a dobogó tetejére a Mini/Show tánc/Egyéni kategóriában. Egy lírai gondolat címmel, Tóth Lolita és Tóth-Varga Bettina tánca is első helyezést ért el Mini/Művészi látványtáncok/Kiscsoport kategóriában. A Gyerek korcsoportban, Művészi látványtáncok/Egyéni kategóriában Vén Levente, Aki magyar, aki vitéz táncával kivívta magának az első helyet. Mellettük pedig senkin nem volt, aki gárdonyisként ne végzett volna a negyediknél előkelőbb helyen.

Könyvtár és színház

A Bánki iskola növendékei részt vettek a pécsi Csorba Győző Könyvtár irodalmi játékán, amit magabiztosan meg is nyertek. A januári nyertesek: Csik Milán és Fábos Gábor 12. A osztályos tanulók és könyvtáros mentoruk Szigetfűné Papp Szilvia. A Kereskedelmi iskola ismét képviselteti magát a Nemzeti Színház szervezésében létrejött színháztörténeti vetélkedőn, aminek fókuszában idén Arany János és Madách Imre munkássága áll. A lelkes színházkedvelő csapat tagjai Kardos Tímea, Hadnagy Tamás, Tőkési Zoltán és Vastag Viktor.

A rovat további hírei: Oktatás

Diáknapok 2020: már lehet nevezni!

Diáknapok 2020: már lehet nevezni!

2020. február 19. (szerda)

Dunaújváros ad otthont idén a megye középiskolásainak legjelentősebb kulturális seregszemléje, a Fejér Megyei Diáknapok eseménysorozatának. A háromnapos kavalkádot április 3-5. között rendezik – de már most lehet nevezni a produkciókkal!

PSZ: nyílt fórum a közoktatás válságáról

PSZ: nyílt fórum a közoktatás válságáról

2020. február 18. (kedd)

A közoktatás jelenéről és jövőjéről, égető és életbevágó kérdéseiről szervez nyílt fórumot a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szeretett városunkban is – az érintetteket és érdeklődőket az MMK-ban várják pénteken délután.

Állásbörze-Karriernap: várják a kiállítókat is!

Állásbörze-Karriernap: várják a kiállítókat is!

2020. február 11. (kedd)

Idén is megrendezik a térség legjelentősebb foglalkoztatóinak seregszemléjét, az Állásörze-Karriernap eseményére kiállítók jelentkezését várják a szervezők. A program március végén lesz – de már most csalogatják a bemutatkozó cégeket!

Előre a múltba helyett – határozott nem a NAT-2020-ra!

Előre a múltba helyett – határozott nem a NAT-2020-ra!

2020. február 04. (kedd)

Részletes állásfoglalást, határozott és kemény kritikát tett közzé a NAT-2020 dokumentum kormányrendeletéről a Civil Közoktatási Platform. Minden diákot, tanárt, szülőt érint – szeretett városunkban is. Elemzés.

Bánki: szavazz te is a "Káoszból rend!"-re!

Bánki: szavazz te is a "Káoszból rend!"-re!

2020. január 28. (kedd)

63 intézmény 7800 nebulója, köztük a dunaújvárosi Bánki középiskola diákcsapata kapcsolódott be a közelmúltban a Mengyelejev professzor munkássága előtt tisztelgő Nagy Periódusos Rendszer Performansz kországos akciójába. A cél egy eddig nem létező magyar csúcs létrehozása – és persze egyúttal versenyt is hirdettek az iskolák között! Hajrá, Bánki!

Szülői Hang: vegyék komolyan az iskolaérettséget!

Szülői Hang: vegyék komolyan az iskolaérettséget!

2020. január 22. (szerda)

A dunaújvárosi családokat is érintő fontos változás a közoktatási rendszerben, hogy idén már csak azok a gyermekek maradhatnak hat éves koruk után az óvodában, akiknek szülei kérvényt nyújtanak be az Oktatási Hivatalhoz, és akiknek a hivatal megadja az engedélyt. Vészesen közeleg a határidő, figyelmeztet minden érintett családot a Szülői Hang Közösség.

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

Gyermekrajz-pályázat a biztonságos közlekedésért

2020. január 14. (kedd)

"Így közlekedtek ti!" – ezzel a címmel hirdetett gyermekrajz-pályázatot a rendőrség a biztonságos közlekedésért óvodások, alsósok, felsősök 2-3 fős csoportjai részére!