Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Izgalmas, fordulatos történet az ünnepi bemutatón

Vass Ádám - 2018. március 15. 15:32

A Bartók színház az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulója alkalmából egy kevesek által ismert, rendkívül feszült és izgalmas történetet mesél el egy sikertelen merényletről és annak utóhatásairól.

A darab egy magyar szabósegéd, Libényi János sikertelen merényletét taglalja a fiatal Ferenc József császár ellen. Az öthetes próbafolyamat végeztével pénteken este a stúdióteremben Páskándi Géza, Lélekharang című darabjával emlékezik a Bartók színház az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 170. évfordulójára. A rendező, Léner András először dolgozott városunkban, de mint mondta, csak pozitív tapasztalatokat szerzett.

- Számomra ez egy nagyon fontos öt hét volt, először dolgoztam itt Dunaújvárosban, és eközben egy rossz tekintettel nem találkoztam sem a színházban, sem a városban. Az én megítélésem szerint a Lélekharang Páskándi Géza legfontosabb műve. Az 1848/49-es szabadságharc évfordulója alkalmából mutatjuk be ezt a színdarabot, amely egy Libényi János nevű szabósegéd sikertelen merényletéről szól Ferenc József császár ellen. Ezt a valós történetet dolgozza fel Páskándi krimiszerűen, borzasztó izgalmasan, miközben beszél a mindenkori hatalomról is. Kovács Yvette Alida munkája a díszlet és a jelmez is, melyekre Tőkés Niki azt mondta, számára ezek eddig a legszebb ruhák, és valóban rendkívül jól sikerültek. A díszlet egy olyan stilizált teret biztosított, ami lehetőséget adott egy minél izgalmasabb, minél mozgalmasabb színdarab megálmodására. Csak azt kívánhatom a színészeknek, akikkel nagyon jó volt dolgozni, és nagyon nagy szeretettel készülnek erre a bemutatóra, hogy a közönség nagy szeretettel fogadja tőlük a darabot.

Őze Áron, a Bartók színház igazgatója az egyik legfontosabb szerepet alakítja a darabban. Ő az a magyar, de az osztrákokhoz hű kapitány, aki Libényi kihallgatását vezeti.

- A kapitány az ellenpontja annak a Libényi Jánosnak, aki elkövette a merényletet 1853-ban. Ennek az egy hetes kihallgatásnak a történetét írta meg Páskándi Géza a Lélekharang című darabban, ami a szerző kedvenc darabja. Ezt özvegyétől, Páskándi Anikótól tudtuk meg, aki szintén itt lesz a premieren, ami nagy megtiszteltetés számunkra. A próbák alatt rengeteg adalékot árult el a darabbal kapcsolatban, és arról, hogyan is íródott annak idején. Sok szempontból nem változott a politika az idők alatt, ahogy az igazság teljes figyelembevétele nélkül használ fel tetteket, cselekedeteket, történelmi akciókat, úgy, ahogy éppen saját magának a legjobb. Közben pedig manipulál, és dolgokat ferdít el, csúsztat, használ fel és használ ki mindenkit. Persze a politika nem feltétlenül csak ez, mert a politikát lehet tisztességesen is művelni, de ez ebben a darabban sem elsősorban erről szól. Pont azért sem, mert Páskándi Géza megjárta a román gulágot, és hat évig egy munkatáborban volt. Ebből a darabjából is süt és üvölt az összes személyes élmény, ami a politikával és a hatalmi rendszerekkel kapcsolatos. Ez alatt a hat év alatt össze volt bilincselve egy rabbival. A valóságban később Páskándi Pestre került, a rabbi pedig Izraelbe, de életük végéig egy nagyon szoros barátságot ápoltak egymással. Minden darabjában ez a zsidó ember egy szerep formájában felbukkan, vagy feltűnik, a Lélekharang esetében ez Mayer Sámuel, akinek nagyon érdekes, nagyon fontos és cizellált szerepe van. Páskándi abban is fantasztikus, hogy túllép a politikán. Ez sem egy politikai darab, és nem annak a megmutatásáról szól, hanem iszonyatosan mélyen, és rendkívül emberien mesél. Pont a kapitány szerepe, egy látszólag politikai szerep az, amelyiknek olyan mély rétegeket írt, és mutatja meg általa, hogy valaki honnan hová jut el emberileg, hogy az valami döbbenetes. Rég volt ennyire összetett szerepem.

A Lélekharang premierjére március 16-án pénteken, este hét órakor kerül sor, majd a hónapban még március 19-én két alkalommal, valamint március 28-án láthatják a nézők.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.