Dunaújváros Hetilap

Nagyvenyimi útfelújítások 391 millióból

Brousil Csaba - 2018. március 28. 17:08

Háromszázkilencvenegy millió forint kormányzati támogatást kapott Nagyvenyim önkormányzata a belterületi útfelújításra. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője és Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere.

Kaiser Katalin elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben végzett közműfelújításokoz nem tartozott útfelújítási támogatás, így az utak feltúrása után a teljes korszerűsítés elmaradt. A lakosság részéről nagy igény fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban, így az önkormányzatnak lépnie kellett az ügyben. A polgármester vázolta, hogy a település történeti adottságaiból és a saját tulajdonú földek helyzetéből adódóan az ipari tevékenység és az ebből származó iparűzési adó alacsony, ilyen célra nincs lehetőség uniós támogatásra pályázni, a település önerőből egy nagyobb felújítást pedig nem tud finanszírozni.  Kiemelte, hogy dr. Galambos Dénes felkarolta a település ügyét és Nagyvenyim speciális helyzetét Orbán Viktor miniszterelnök elé tárta a Modern Városok Program egyeztetése során. Ennek folyományaként a kérdés a kormány elé került. A kabinet végül 391 millió forintos állami támogatást ítélt meg Nagyvenyimnek a beltéri utak felújítására. Kaiser Katalin elmondta, hogy ehhez a pénzhez még az önkormányzat hozott egy elvi határozatot, mely további ötvenmillió forint hitel felvételét irányozta elő. Mint mondta, ebből az összegből a település teljes belső, 24 kilométeres úthálózati felújítása nem tud megvalósulni, ahhoz egymilliárd forintra lenne szükség. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy az iskolához, óvodához, temetőhöz, termőföldekhez vezető utakat és a gyűjtő utakat újítják majd fel.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ez a felújítás a harmadik pillére annak a nagy útfelújítási projektnek, mely Nagyvenyimen és térségében megvalósul. Az egyik a 6219-es út felújítása, mely hárommilliárd forintból valósul meg, a másik a mélykúti út stabilizálása 100 millió forintból és a harmadik a település beltéri útjainak felújítása 391 millió forintból. A képviselő kiemelte, hogy ennek a projektnek is nagy lendületet adott a Modern Városok Program keretében a kormány és Dunaújváros között létrejött megállapodás. Ez a beruházás is előmozdítja a térség ipari fejlődését, csakúgy, mint a térben és időben illeszkedő útfelújítás, mely a 6219-es utat érinti.

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!