Nálunk is kiköt a múzeumhajó

2018. április 20. (péntek) 7:53 - Brousil Csaba

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére országos útra indul a Dunán a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját, melyről a Honvédelmi Minisztérium egy emlékév keretén belül emlékezik meg. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a Lajta Monitor Múzeumhajó útja a Dunán. A Lajta az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója. melynek segítségével ismertetnék meg a szervezők az első világháború, valamint a hadihajózás történetét az érdeklődőkkel. A hajó útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozás, fegyverbemutató, megemlékezés és hagyományőrző rendezvények színesítik. A Lajta útját április 1. és május 21. között tizenegy város/állomás érintésével tervezik, melyre a Duna 417 kilométeres magyarországi folyószakasza kiválóan alkalmas. A Lajta kormányozható, de önálló mozgásra nem képes ezért a projekt megvalósításához elengedhetetlen egy stabil műszaki háttér, mely a Lajta vontatását, karbantartását és takarítását biztosítani tudja. A Lajta Északról indul és dél felé tartva lejtmenetben halad kikötőről kikötőre Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja, Mohács állomásokon áll majd meg.               

Fotó:MTI

Április 2-tól-május 21-ig, 09:00 – 17:00 óra között lehet majd megtekinteni a hajót, mely nyitva tartás a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében alkalomszerűen változhat. Dunaújvárosban május 1. és 5. között lesz látogatható a múzeumhajó.

A rovat további hírei: Mozaik

Mérgező is lehet a dísztök

Mérgező is lehet a dísztök

2018. október 20. (szombat)

A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Jön az igazi őszi idő

Jön az igazi őszi idő

2018. október 20. (szombat)

A napsütés mellett helyenként már eső is lehet, és némileg a meleg is mérséklődik a hosszú hétvégén. A maximumok egyre inkább 20 fok alatt alakulnak majd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Marad a napsütéses, meleg idő

Marad a napsütéses, meleg idő

2018. október 14. (vasárnap)

A következő napokban is folytatódik a napsütéses, meleg idő, többfelé 20 fok feletti legmagasabb hőmérséklettel. A leghidegebb órákban viszont 0 Celsius-fok is lehet. Eső csak a hétvégén várható helyenként - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

Kora nyári időnk lesz

Kora nyári időnk lesz

2018. október 13. (szombat)

A hétvégén is folytatódik a napsütéses, meleg idő, helyenként 25 foknál is melegebb lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Nőtt a véradók száma

Nőtt a véradók száma

2018. október 10. (szerda)

A nyári, véradói holtszezon után ismét többen vettek részt a DiákVér elnevezésű programon a Dunaújvárosi Egyetemen.

Erőpróba, isteni segedelemmel

Erőpróba, isteni segedelemmel

2018. október 10. (szerda)

Stermeczki András evangélikus lelkész elárulta, nemcsak az a feladata, hogy a templomban szolgáljon, hanem úgy érzi, ki is kell lépnie az épület falain kívülre, és inspirálnia az embereket.

Marad a szokatlan októberi meleg

Marad a szokatlan októberi meleg

2018. október 08. (hétfő)

A héten is sok lesz a napsütés, túlnyomóan száraz lesz az idő. A maximumok jellemzően 20 fok körül alakulnak, helyenként akár 24 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.