Nálunk is kiköt a múzeumhajó

2018. április 20. (péntek) 7:53 - Brousil Csaba

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére országos útra indul a Dunán a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját, melyről a Honvédelmi Minisztérium egy emlékév keretén belül emlékezik meg. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a Lajta Monitor Múzeumhajó útja a Dunán. A Lajta az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója. melynek segítségével ismertetnék meg a szervezők az első világháború, valamint a hadihajózás történetét az érdeklődőkkel. A hajó útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozás, fegyverbemutató, megemlékezés és hagyományőrző rendezvények színesítik. A Lajta útját április 1. és május 21. között tizenegy város/állomás érintésével tervezik, melyre a Duna 417 kilométeres magyarországi folyószakasza kiválóan alkalmas. A Lajta kormányozható, de önálló mozgásra nem képes ezért a projekt megvalósításához elengedhetetlen egy stabil műszaki háttér, mely a Lajta vontatását, karbantartását és takarítását biztosítani tudja. A Lajta Északról indul és dél felé tartva lejtmenetben halad kikötőről kikötőre Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja, Mohács állomásokon áll majd meg.               

Fotó:MTI

Április 2-tól-május 21-ig, 09:00 – 17:00 óra között lehet majd megtekinteni a hajót, mely nyitva tartás a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében alkalomszerűen változhat. Dunaújvárosban május 1. és 5. között lesz látogatható a múzeumhajó.

A rovat további hírei: Mozaik

30 fok, de nem kizárt az eső

30 fok, de nem kizárt az eső

2018. május 26. (szombat)

A hétvégén is többször várható zápor, zivatar, de marad a meleg, néhol 30 fokig is felmelegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzéséből.

Zivatarokkal tarkított hetünk lesz

Zivatarokkal tarkított hetünk lesz

2018. május 21. (hétfő)

héten is folytatódik a változékony idő: a napsütés mellett többször várható zápor, zivatar. Ezzel együtt kissé melegszik a levegő, többfelé 25 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Eső áztatja a hosszú hétvégét

Eső áztatja a hosszú hétvégét

2018. május 19. (szombat)

Sok lesz a napsütés, de többször várható zápor, helyenként zivatar is a hosszú hétvégén. A hőmérséklet-maximumok továbbra is 20-25 fok körül alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Aki lemarad, kimarad

Aki lemarad, kimarad

2018. május 16. (szerda)

Már csak kétezer bérlet maradt az idei Fezen Fesztiválra. A hetijeggyel bulizni vágyóknak csipkedniük kell magukat, hiszen már tavaly is elfogyott minden bérlet a fesztivál kezdete előtt egy hónappal.

Elindult a jegyértékesítés

Elindult a jegyértékesítés

2018. május 16. (szerda)

Már nem csak az online felületeken, hanem a város több pontján is elérhetőek a DUDIK fesztiválra szóló belépőjegyek.

Lehűlés jön sok csapadékkal

Lehűlés jön sok csapadékkal

2018. május 13. (vasárnap)

Csapadékosabb, szelesebb és hűvösebb idő várható a jövő héten. Többször várhatóak záporok, zivatarok, a maximumok pedig jellemzően inkább 20 fok körül, sőt több helyen az alatt alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Magányosok mulatsága

Magányosok mulatsága

2018. május 13. (vasárnap)

A Magányosok Klubja tagjai május 12-én, szombaton 14 órától várták az érdeklődőket a Munkásművelődési Központba, egy zenés-táncos mulatságra. A rendezvényes Magyar Rózsa lépett fel.