Nálunk is kiköt a múzeumhajó

2018. április 20. (péntek) 7:53 - Brousil Csaba

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére országos útra indul a Dunán a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját, melyről a Honvédelmi Minisztérium egy emlékév keretén belül emlékezik meg. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a Lajta Monitor Múzeumhajó útja a Dunán. A Lajta az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója. melynek segítségével ismertetnék meg a szervezők az első világháború, valamint a hadihajózás történetét az érdeklődőkkel. A hajó útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozás, fegyverbemutató, megemlékezés és hagyományőrző rendezvények színesítik. A Lajta útját április 1. és május 21. között tizenegy város/állomás érintésével tervezik, melyre a Duna 417 kilométeres magyarországi folyószakasza kiválóan alkalmas. A Lajta kormányozható, de önálló mozgásra nem képes ezért a projekt megvalósításához elengedhetetlen egy stabil műszaki háttér, mely a Lajta vontatását, karbantartását és takarítását biztosítani tudja. A Lajta Északról indul és dél felé tartva lejtmenetben halad kikötőről kikötőre Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja, Mohács állomásokon áll majd meg.               

Fotó:MTI

Április 2-tól-május 21-ig, 09:00 – 17:00 óra között lehet majd megtekinteni a hajót, mely nyitva tartás a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében alkalomszerűen változhat. Dunaújvárosban május 1. és 5. között lesz látogatható a múzeumhajó.

A rovat további hírei: Mozaik

Várostörténeti montázs a Rómain

Várostörténeti montázs a Rómain

2018. augusztus 16. (csütörtök)

Régi városképekből készült graffiti a Római városrész elején lévő kerítés falán.

Visszavonták a vörös kódot

Visszavonták a vörös kódot

2018. augusztus 14. (kedd)

Visszavonták a hőség miatt korábban kiadott vörös kód figyelmeztetést - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormány honlapján.

Riasztások a megyére!

Riasztások a megyére!

2018. augusztus 14. (kedd)

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatarok veszélye miatt. A következő órákban olyan zivatarok várhatók, amelyeket heves szél, nagyméretű jég kísérhet.

Nálunk rendezik meg az első Scoutland fesztivált

Nálunk rendezik meg az első Scoutland fesztivált

2018. augusztus 14. (kedd)

Idén már végképp bebizonyította a Szalki-sziget, hogy keresve sem találni jobb helyszínt egy tábornak, vagy fesztiválnak, ezúttal pedig a kettő keresztezéséből született első Scoutland fesztiválnak ad majd otthont a szabadstrand.

Nem adja fel a kánikula

Nem adja fel a kánikula

2018. augusztus 13. (hétfő)

Hétfőn sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk csapadékra kicsi az esély. Országos hőség (30-35 fok) várható.

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

2018. augusztus 11. (szombat)

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében, a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség is megviselte a termést - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete pénteken az MTI-vel.

Átmeneti enyhülés jön

Átmeneti enyhülés jön

2018. augusztus 11. (szombat)

A hétvégén néhol lehetnek záporok, zivatarok. A kánikula csak átmenetileg enyhül kissé, többfelé továbbra is 30 fok felett alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.