Nálunk is kiköt a múzeumhajó

2018. április 20. (péntek) 7:53 - Brousil Csaba

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának alkalmából, valamint az első világháború befejezésének 100. évfordulója tiszteletére országos útra indul a Dunán a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170. évfordulóját, melyről a Honvédelmi Minisztérium egy emlékév keretén belül emlékezik meg. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a Lajta Monitor Múzeumhajó útja a Dunán. A Lajta az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója. melynek segítségével ismertetnék meg a szervezők az első világháború, valamint a hadihajózás történetét az érdeklődőkkel. A hajó útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozás, fegyverbemutató, megemlékezés és hagyományőrző rendezvények színesítik. A Lajta útját április 1. és május 21. között tizenegy város/állomás érintésével tervezik, melyre a Duna 417 kilométeres magyarországi folyószakasza kiválóan alkalmas. A Lajta kormányozható, de önálló mozgásra nem képes ezért a projekt megvalósításához elengedhetetlen egy stabil műszaki háttér, mely a Lajta vontatását, karbantartását és takarítását biztosítani tudja. A Lajta Északról indul és dél felé tartva lejtmenetben halad kikötőről kikötőre Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja, Mohács állomásokon áll majd meg.               

Fotó:MTI

Április 2-tól-május 21-ig, 09:00 – 17:00 óra között lehet majd megtekinteni a hajót, mely nyitva tartás a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében alkalomszerűen változhat. Dunaújvárosban május 1. és 5. között lesz látogatható a múzeumhajó.

A rovat további hírei: Mozaik

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

2019. január 17. (csütörtök)

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos megnyitó istentiszteletét Bu­da­pes­ten, a Deák téri evangélikus templomban tartják - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

Bébiételt vontak ki a forgalomból

Bébiételt vontak ki a forgalomból

2019. január 14. (hétfő)

Műanyagra emlékeztető idegen anyag miatt visszahívták a forgalomból az OVKO márkájú, körte almával hozzáadott cukor nélkül elnevezésű bébidesszert egyes tételeit - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Teljes téli palettáját felvonultatja az időjárás

Teljes téli palettáját felvonultatja az időjárás

2019. január 14. (hétfő)

A következő napokban tovább melegszik az idő, a hét közepén néhol 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok. Emellett változékony idő várható, napsütés, de csapadék, eső és hó is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Enyhül az idő

Enyhül az idő

2019. január 11. (péntek)

Pénteken néhol még mínusz 15 foknál is hidegebb lehet, a hétvége további részében viszont melegszik az idő. Emellett napsütésre, de csapadékra - hóra, havas esőre, esőre - is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Köd és havazás, nálunk eső

Köd és havazás, nálunk eső

2019. január 10. (csütörtök)

Sokfelé havazik a Dunántúl nyugati, északnyugati részén, valamint a főváros és Székesfehérvár térségében, Fonyód és Dunaújváros környékén eső esik, míg az Alföld déli és északkeleti részén köd miatt korlátozottak a látási viszonyok - közölte az Útinform csütörtökön a honlapján.

Útra kelők figyelmébe!

Útra kelők figyelmébe!

2019. január 09. (szerda)

Havas, latyakos útfelületre számíthatnak az autósok az M1-es, M3-as és M7-es autópálya és az M0-s autóút több szakaszán, azt követően, hogy kedden és szerdára virradóan jelentős mennyiségű hó hullott országszerte - közölte a honlapján az Útinform szerdán.

Dupla figyelmeztetés megyénkre is!

Dupla figyelmeztetés megyénkre is!

2019. január 07. (hétfő)

Havazás, hófúvás és ónos eső miatt adott ki figyelmeztetéseket keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint kedd hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 2 fokig hűl le a levegő.