Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

2018. március 22. (csütörtök) 10:37 - Vass Ádám

Nagyszabású történet és hagyományokra épülő szöveg, modern zenével tálalva. Ez lett a Toldi a Bartók színházban, melynek próbái már a vége felé közelednek, mielőtt elérkezne a péntek esti premier.

Ha van elbeszélő költemény, amit nem kell senkinek bemutatni, és amiből bárki fel tud idézni hosszabb-rövidebb részleteket, akkor az a Toldi. Arany János műve mindig is osztatlan sikert aratott az olvasók körében, ami nem csökkent az elmúlt több, mint másfél évszázad alatt. Toldi Miklós története megannyi művészt megihletett már, most a dunaújvárosi Bartók színház társulatán volt a sor, hogy előadják saját verziójukat, méghozzá a Ghymes egyik alapítója, Szarka Gyula zenéjével körítve. Vele készülhetett el ez a kulturális hagyományokra épülő musical Arany szövegével és a hozzá tökéletesen passzoló, modern zenével. Szarka Gyula elmondta, az ember teljesen máshogy gondolkodik és máshogy ír zenét, ha a színházról van szó. 

- A zene írása közben gondoltam rá, milyen lehet majd egy jelenet a színpadon, de maga a történet vitt előre alapvetően, de igaz, hogy a zene meghatározza a rendező majdani munkáját is. Arany János viszont annyira bravúrosan használta a nyelvet, hogy szinte sziporkázott, és annyira jó a sztori, mint egy akciófilm, ahol folyamatosan robog előre a történet. Éppen ezért nem volt nehéz mindezt megfogalmazni zenében is, legalábbis annak idején úgy éreztem, amikor írtam. De a színház azért egy teljesen más világ, itt több a varázslat. Azt gondolom, hogy azért van a színház, hogy aki bejön ide, az lássa a mesét, lássa a történetet és lássa ezt a varázslatot, ami a kiváló énekes színészek által születik meg.

A történet és a zene adva volt, de minden mást, ami élettel tölti meg a darabot, a Bartók tagjainak kellett kitalálnia. A színház művészeti vezetője és a darab rendezője, Sipos Imre elmondta, a Bartók Táncszínház művészei is közreműködnek az előadáson, a koreográfiáért is Vári Bertalan a felelős, tehát egy darab mindig egy alkotócsapat munkája. A végeredménynek azt kell mutatnia, hogy ez egy egységes műalkotás a zenével, a tánccal, az énekkel, a képzőművészettel, a látvánnyal, mindennel. Ezért folyamatosan együtt dolgoznak, együtt találják ki a részleteket.

A Toldi bartókos előadásának másik különlegessége, hogy a két felvonás során végig rajzok bukkannak fel a háttérben, amik illusztrálják a nagyobb jeleneteket és hangulatosabbá teszik az egész látványt. A rajzokkal kapcsolatban Sipos Imre elmondta, azok mindig valós időben készülnek majd.

- Ezeket Hetesi Attila képzőművész készíti. Őt kértük meg, hogy csatlakozzon a produkcióhoz, mert a színháznak van egy "itt és most" hangulata, hogy kétszer egymás után nem történik ugyanaz, nincs két ugyanolyan előadás, ahogyan ő sem rajzolja kétszer ugyanazt, ugyanúgy. Aki a színházat szereti, az pontosan azt szereti, hogy itt mindig minden az adott pillanatban történik. Jelen esetben ezek a rajzok is abban a pillanatban készülnek, amikor a nézők meglátják a háttérben.

A Toldi premierjére György-Rózsa Sándor címszereplésével, valamint Auksz Éva, Derzsi György, Jegercsik Csaba, Hetesi Attila képzőművész és a Bartók Táncszínház tagjainak közreműködésével pénteken este hét órakor kerül sor a színházteremben.

A rovat további hírei: Kultúra

Egy kötet az életről, hazáról

Egy kötet az életről, hazáról

2019. március 21. (csütörtök)

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság tagja, P. Maklári Éva érkezett szerdán délután városunkba, hogy bemutassa legújabb kötetét, ami verseket és novellákat egyaránt tartalmaz.

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

Újabb díjnyertes darab van készülőben?

2019. március 20. (szerda)

Pár hete derült ki, hogy a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók színház koprodukciójában készült Ványa bácsi is jelölt a legjobb előadások közt, máris itt a következő esélyes, a Társak, Sipos Imre rendezésében.

Ünnepi előadással készül a Bartók

Ünnepi előadással készül a Bartók

2019. március 14. (csütörtök)

Március 15-én este újabb történelmi ihletésű darabbal ünnepel a Bartók színház. A fókuszban viszont ezúttal a helyi kötődésű Rosti Pál és az ő kalandos élettörténete a XIX. századból.

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

Tündökölnek a Wesley - Da Capo növendékei

2019. március 14. (csütörtök)

A Wesley - Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékei rendszeresen részt vesznek versenyeken, és rendre kiváló minősítésekkel, helyezésekkel térnek haza. A tanév második felében a zene és tánctagozatos fiatalok már számos eredményt bezsebelhettek. Ezekről Kurina Laura, az iskola igazgatója számolt be nekünk.

Újra a POSZT-on a Bartók

Újra a POSZT-on a Bartók

2019. március 12. (kedd)

Tizennégy produkció - köztük a Bartók koprodukciója - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

A lengyel plakátművészet legjobb darabjai

2019. március 12. (kedd)

Rendhagyó kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központban. Hétfő délutántól egy héten át lengyel retró propaganda plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Generációk hangversenye

Generációk hangversenye

2019. március 09. (szombat)

Harmadik alkalommal rendezett emlékhangversenyt a Móricz iskola. Ezúttal Bárdos Lajos zeneszerző, zenetudós műveiből adtak elő műveket a város kórusai.