Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

2018. március 22. (csütörtök) 10:37 - Vass Ádám

Nagyszabású történet és hagyományokra épülő szöveg, modern zenével tálalva. Ez lett a Toldi a Bartók színházban, melynek próbái már a vége felé közelednek, mielőtt elérkezne a péntek esti premier.

Ha van elbeszélő költemény, amit nem kell senkinek bemutatni, és amiből bárki fel tud idézni hosszabb-rövidebb részleteket, akkor az a Toldi. Arany János műve mindig is osztatlan sikert aratott az olvasók körében, ami nem csökkent az elmúlt több, mint másfél évszázad alatt. Toldi Miklós története megannyi művészt megihletett már, most a dunaújvárosi Bartók színház társulatán volt a sor, hogy előadják saját verziójukat, méghozzá a Ghymes egyik alapítója, Szarka Gyula zenéjével körítve. Vele készülhetett el ez a kulturális hagyományokra épülő musical Arany szövegével és a hozzá tökéletesen passzoló, modern zenével. Szarka Gyula elmondta, az ember teljesen máshogy gondolkodik és máshogy ír zenét, ha a színházról van szó. 

- A zene írása közben gondoltam rá, milyen lehet majd egy jelenet a színpadon, de maga a történet vitt előre alapvetően, de igaz, hogy a zene meghatározza a rendező majdani munkáját is. Arany János viszont annyira bravúrosan használta a nyelvet, hogy szinte sziporkázott, és annyira jó a sztori, mint egy akciófilm, ahol folyamatosan robog előre a történet. Éppen ezért nem volt nehéz mindezt megfogalmazni zenében is, legalábbis annak idején úgy éreztem, amikor írtam. De a színház azért egy teljesen más világ, itt több a varázslat. Azt gondolom, hogy azért van a színház, hogy aki bejön ide, az lássa a mesét, lássa a történetet és lássa ezt a varázslatot, ami a kiváló énekes színészek által születik meg.

A történet és a zene adva volt, de minden mást, ami élettel tölti meg a darabot, a Bartók tagjainak kellett kitalálnia. A színház művészeti vezetője és a darab rendezője, Sipos Imre elmondta, a Bartók Táncszínház művészei is közreműködnek az előadáson, a koreográfiáért is Vári Bertalan a felelős, tehát egy darab mindig egy alkotócsapat munkája. A végeredménynek azt kell mutatnia, hogy ez egy egységes műalkotás a zenével, a tánccal, az énekkel, a képzőművészettel, a látvánnyal, mindennel. Ezért folyamatosan együtt dolgoznak, együtt találják ki a részleteket.

A Toldi bartókos előadásának másik különlegessége, hogy a két felvonás során végig rajzok bukkannak fel a háttérben, amik illusztrálják a nagyobb jeleneteket és hangulatosabbá teszik az egész látványt. A rajzokkal kapcsolatban Sipos Imre elmondta, azok mindig valós időben készülnek majd.

- Ezeket Hetesi Attila képzőművész készíti. Őt kértük meg, hogy csatlakozzon a produkcióhoz, mert a színháznak van egy "itt és most" hangulata, hogy kétszer egymás után nem történik ugyanaz, nincs két ugyanolyan előadás, ahogyan ő sem rajzolja kétszer ugyanazt, ugyanúgy. Aki a színházat szereti, az pontosan azt szereti, hogy itt mindig minden az adott pillanatban történik. Jelen esetben ezek a rajzok is abban a pillanatban készülnek, amikor a nézők meglátják a háttérben.

A Toldi premierjére György-Rózsa Sándor címszereplésével, valamint Auksz Éva, Derzsi György, Jegercsik Csaba, Hetesi Attila képzőművész és a Bartók Táncszínház tagjainak közreműködésével pénteken este hét órakor kerül sor a színházteremben.

A rovat további hírei: Kultúra

Ha Velence, akkor EFOTT

Ha Velence, akkor EFOTT

2018. július 10. (kedd)

Július 10-16. között a szervezők csordultig töltik a Velencei-tó partját programokkal, a Csak szabadon... életérzésnek kedvezve. A különleges élményekkel készülő Civil Tér, a turisztikai, kulturális és sport lehetőségek várhatóan teltházas érdeklődést hoznak. Jessie J, John Newman, Lost Frequencies, Dub FX, a Volbeat és a legnagyobb magyar sztárok koncertjei mellett biztosan nem lehet majd unatkozni az idei EFOTT-on.

Gyulára megy a Rák Jóska

Gyulára megy a Rák Jóska

2018. július 09. (hétfő)

A Bartók színház társulata is fellép az idei Shakespeare Fesztiválon, amelyet július 9-15. között rendeznek Gyulán, a várszínházi évad keretében.

Két Farkassal tért vissza a Jazzy Stripe

Két Farkassal tért vissza a Jazzy Stripe

2018. július 07. (szombat)

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének hallgatóiból verbuválódott Jazzy Stripe szinte napra pontosan egy éve koncertezett Dunaújvárosban, a Művész Presszó színpadán.

Frenk itthon is odatette magát

Frenk itthon is odatette magát

2018. július 02. (hétfő)

Amíg a foci Vb meccsei pörögtek Oroszországban, addig Frenk hazajött Dunaújvárosba egy remek koncertet adott a Petőfi Művészeti Ligetben. 

Gastroblues Pakson

Gastroblues Pakson

2018. július 02. (hétfő)

Koncertekkel, főzőversennyel, tradicionális magyar ételek és italok bemutatójával, valamint külföldi és magyar előadókkal várja a blues, dzsessz és rock zene kedvelőit július 2. és 8. között a paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál.

Falvédők a vukovári magyaroktól

Falvédők a vukovári magyaroktól

2018. június 30. (szombat)

Újabb kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban, ezúttal testvérvárosunkból, Vukovárról érkeztek a kiállítás darabjai, melynek mindegyikét kézzel készítették a vukovári magyarok.

Ujjé! A Ligetben nagyszerű!

Ujjé! A Ligetben nagyszerű!

2018. június 25. (hétfő)

Főként gyermekeknek szóló programokkal indult a Petőfi Művészeti Liget idei programja, mostantól kezdve július végéig heti három estén várja a zenekedvelőket a tér.