Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

2018. március 22. (csütörtök) 10:37 - Vass Ádám

Nagyszabású történet és hagyományokra épülő szöveg, modern zenével tálalva. Ez lett a Toldi a Bartók színházban, melynek próbái már a vége felé közelednek, mielőtt elérkezne a péntek esti premier.

Ha van elbeszélő költemény, amit nem kell senkinek bemutatni, és amiből bárki fel tud idézni hosszabb-rövidebb részleteket, akkor az a Toldi. Arany János műve mindig is osztatlan sikert aratott az olvasók körében, ami nem csökkent az elmúlt több, mint másfél évszázad alatt. Toldi Miklós története megannyi művészt megihletett már, most a dunaújvárosi Bartók színház társulatán volt a sor, hogy előadják saját verziójukat, méghozzá a Ghymes egyik alapítója, Szarka Gyula zenéjével körítve. Vele készülhetett el ez a kulturális hagyományokra épülő musical Arany szövegével és a hozzá tökéletesen passzoló, modern zenével. Szarka Gyula elmondta, az ember teljesen máshogy gondolkodik és máshogy ír zenét, ha a színházról van szó. 

- A zene írása közben gondoltam rá, milyen lehet majd egy jelenet a színpadon, de maga a történet vitt előre alapvetően, de igaz, hogy a zene meghatározza a rendező majdani munkáját is. Arany János viszont annyira bravúrosan használta a nyelvet, hogy szinte sziporkázott, és annyira jó a sztori, mint egy akciófilm, ahol folyamatosan robog előre a történet. Éppen ezért nem volt nehéz mindezt megfogalmazni zenében is, legalábbis annak idején úgy éreztem, amikor írtam. De a színház azért egy teljesen más világ, itt több a varázslat. Azt gondolom, hogy azért van a színház, hogy aki bejön ide, az lássa a mesét, lássa a történetet és lássa ezt a varázslatot, ami a kiváló énekes színészek által születik meg.

A történet és a zene adva volt, de minden mást, ami élettel tölti meg a darabot, a Bartók tagjainak kellett kitalálnia. A színház művészeti vezetője és a darab rendezője, Sipos Imre elmondta, a Bartók Táncszínház művészei is közreműködnek az előadáson, a koreográfiáért is Vári Bertalan a felelős, tehát egy darab mindig egy alkotócsapat munkája. A végeredménynek azt kell mutatnia, hogy ez egy egységes műalkotás a zenével, a tánccal, az énekkel, a képzőművészettel, a látvánnyal, mindennel. Ezért folyamatosan együtt dolgoznak, együtt találják ki a részleteket.

A Toldi bartókos előadásának másik különlegessége, hogy a két felvonás során végig rajzok bukkannak fel a háttérben, amik illusztrálják a nagyobb jeleneteket és hangulatosabbá teszik az egész látványt. A rajzokkal kapcsolatban Sipos Imre elmondta, azok mindig valós időben készülnek majd.

- Ezeket Hetesi Attila képzőművész készíti. Őt kértük meg, hogy csatlakozzon a produkcióhoz, mert a színháznak van egy "itt és most" hangulata, hogy kétszer egymás után nem történik ugyanaz, nincs két ugyanolyan előadás, ahogyan ő sem rajzolja kétszer ugyanazt, ugyanúgy. Aki a színházat szereti, az pontosan azt szereti, hogy itt mindig minden az adott pillanatban történik. Jelen esetben ezek a rajzok is abban a pillanatban készülnek, amikor a nézők meglátják a háttérben.

A Toldi premierjére György-Rózsa Sándor címszereplésével, valamint Auksz Éva, Derzsi György, Jegercsik Csaba, Hetesi Attila képzőművész és a Bartók Táncszínház tagjainak közreműködésével pénteken este hét órakor kerül sor a színházteremben.

A rovat további hírei: Kultúra

Küszöbön az újabb közönségsiker

Küszöbön az újabb közönségsiker

2018. december 10. (hétfő)

Megkezdődtek a Bartók színház következő előadásának, a Twist Olivérnek az olvasópróbái, amivel folytatódik a Valahol Európábannal megkezdett hagyomány, vagyis helyi gyerekszereplők alakítják majd a főbb szerepeket.

Már ég a remény gyertyája is

Már ég a remény gyertyája is

2018. december 10. (hétfő)

Advent második vasárnapján is várták az érdeklődőket a főtéren zajló Adventi Forgatagra. Az öt órakor kezdődő ökumenikus ima követően meggyújtották a második gyertyát is, majd folytatódtak a színpadi programok.

Bejött a Bartók merész húzása

Bejött a Bartók merész húzása

2018. december 07. (péntek)

Hiába készült Tamási Áron egyik legizgalmasabb regényéből és hiába nyújt minden korosztálynak kellemes élményt a Jégtörő Mátyás, nem volt egyértelműen sikerre ítélve a Bartók legújabb előadása. A bonyolult technika és a díszlet pedig feladta a leckét az alkotóknak, de bejött a számításuk, hatalmas ováció fogadta őket a premier után.

Fadíszítés együtt a diákokkal

Fadíszítés együtt a diákokkal

2018. december 05. (szerda)

Kedves hagyomány, hogy az Arany János Általános iskola rajztagozatos diákjai december elején feldíszítik a Bartók színház karácsonyfáját.

Nagy dobásra készül a Bartók színház

Nagy dobásra készül a Bartók színház

2018. december 05. (szerda)

Hatalmas fába vágta a fejszéjét a Bartók színház társulata és Őze Áron igazgató, akik arra vállalkoztak, hogy elsőként állítják színpadra Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényét december 7-én, pénteken.

Advent a felkészülés ideje

Advent a felkészülés ideje

2018. december 02. (vasárnap)

Advent első vasárnapja van, ma kezdődik a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények böjttel, bűnbánattal és jócselekedetekkel is készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

Újabb öt évre Farkas Lajos lesz a múzeum igazgatója

2018. november 28. (szerda)

A kinevezési határidő lejárta miatt pályázatot írtak ki az Intercisa Múzeum igazgatói feladatainak ellátására. Erre a jelenlegi vezető, Farkas Lajos pályázott.