Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Repül a Ghymes kő, ki tudja hol áll meg

2018. március 22. (csütörtök) 10:37 - Vass Ádám

Nagyszabású történet és hagyományokra épülő szöveg, modern zenével tálalva. Ez lett a Toldi a Bartók színházban, melynek próbái már a vége felé közelednek, mielőtt elérkezne a péntek esti premier.

Ha van elbeszélő költemény, amit nem kell senkinek bemutatni, és amiből bárki fel tud idézni hosszabb-rövidebb részleteket, akkor az a Toldi. Arany János műve mindig is osztatlan sikert aratott az olvasók körében, ami nem csökkent az elmúlt több, mint másfél évszázad alatt. Toldi Miklós története megannyi művészt megihletett már, most a dunaújvárosi Bartók színház társulatán volt a sor, hogy előadják saját verziójukat, méghozzá a Ghymes egyik alapítója, Szarka Gyula zenéjével körítve. Vele készülhetett el ez a kulturális hagyományokra épülő musical Arany szövegével és a hozzá tökéletesen passzoló, modern zenével. Szarka Gyula elmondta, az ember teljesen máshogy gondolkodik és máshogy ír zenét, ha a színházról van szó. 

- A zene írása közben gondoltam rá, milyen lehet majd egy jelenet a színpadon, de maga a történet vitt előre alapvetően, de igaz, hogy a zene meghatározza a rendező majdani munkáját is. Arany János viszont annyira bravúrosan használta a nyelvet, hogy szinte sziporkázott, és annyira jó a sztori, mint egy akciófilm, ahol folyamatosan robog előre a történet. Éppen ezért nem volt nehéz mindezt megfogalmazni zenében is, legalábbis annak idején úgy éreztem, amikor írtam. De a színház azért egy teljesen más világ, itt több a varázslat. Azt gondolom, hogy azért van a színház, hogy aki bejön ide, az lássa a mesét, lássa a történetet és lássa ezt a varázslatot, ami a kiváló énekes színészek által születik meg.

A történet és a zene adva volt, de minden mást, ami élettel tölti meg a darabot, a Bartók tagjainak kellett kitalálnia. A színház művészeti vezetője és a darab rendezője, Sipos Imre elmondta, a Bartók Táncszínház művészei is közreműködnek az előadáson, a koreográfiáért is Vári Bertalan a felelős, tehát egy darab mindig egy alkotócsapat munkája. A végeredménynek azt kell mutatnia, hogy ez egy egységes műalkotás a zenével, a tánccal, az énekkel, a képzőművészettel, a látvánnyal, mindennel. Ezért folyamatosan együtt dolgoznak, együtt találják ki a részleteket.

A Toldi bartókos előadásának másik különlegessége, hogy a két felvonás során végig rajzok bukkannak fel a háttérben, amik illusztrálják a nagyobb jeleneteket és hangulatosabbá teszik az egész látványt. A rajzokkal kapcsolatban Sipos Imre elmondta, azok mindig valós időben készülnek majd.

- Ezeket Hetesi Attila képzőművész készíti. Őt kértük meg, hogy csatlakozzon a produkcióhoz, mert a színháznak van egy "itt és most" hangulata, hogy kétszer egymás után nem történik ugyanaz, nincs két ugyanolyan előadás, ahogyan ő sem rajzolja kétszer ugyanazt, ugyanúgy. Aki a színházat szereti, az pontosan azt szereti, hogy itt mindig minden az adott pillanatban történik. Jelen esetben ezek a rajzok is abban a pillanatban készülnek, amikor a nézők meglátják a háttérben.

A Toldi premierjére György-Rózsa Sándor címszereplésével, valamint Auksz Éva, Derzsi György, Jegercsik Csaba, Hetesi Attila képzőművész és a Bartók Táncszínház tagjainak közreműködésével pénteken este hét órakor kerül sor a színházteremben.

A rovat további hírei: Kultúra

Újra a mozikban a SZAFFI

Újra a mozikban a SZAFFI

2018. április 25. (szerda)

A Jókai Mór kisregényéből készült felejthetetlen rajzfilm, a nemes úrfi és a török pasa lányának szívmelengető története 21. századi kép- és hangminőségben lesz ismét látható. Dargay Attila digitálisan restaurált egész estés rajzfilmklasszikusát május 3-tól vetítik országszerte a KEDD Animációs Stúdió forgalmazásában.

Közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a nálunk fogatott filmet

Közönségtalálkozóval egybekötve mutatják be a nálunk fogatott filmet

2018. április 24. (kedd)

Másfél évvel ezelőtt Dunaújvárosban forgott Bogdán Árpád rendező második nagyjátékfilmje, a Genezis, amit már a Berlini Filmfesztiválon is bemutattak. Városunkban május 2-án, szerdán este egy közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen láthatjuk.

Egy hét a zene tiszteletéért

Egy hét a zene tiszteletéért

2018. április 24. (kedd)

Elkezdődött a Sándor Frigyes Hét, így minden nap különleges koncertek várják a klasszikus zene kedvelőit a zeneiskolában, pénteken pedig átadják az idei Sándor Frigyes díjat is.

Már a mozikban az Újvárosban forgatott film

Már a mozikban az Újvárosban forgatott film

2018. április 22. (vasárnap)

A közelmúltban Dunaújvárosban forgatott Bogdán Árpád rendező, akinek az így elkészült Genezis című filmjét Berlinben, a Berlinale Panorama Special szekciójában is bemutatták. A Genezis című film (ajánlott nézői korhatár 16 év) a 2008-2009-es romagyilkosságok témájával foglalkozik. 

Jazz magyarul , spanyolul és portugálul

Jazz magyarul , spanyolul és portugálul

2018. április 21. (szombat)

Rendhagyó koncertre várta közönségét a Művész Jazz Presszó pénteken este. A Kalmár Panni Fado Project látogatott Dunaújvárosba, amely formáció nem szokványos módom közelít az elvont műfajhoz. 

Vizuális játékosság

Vizuális játékosság

2018. április 19. (csütörtök)

Egy művész házaspár érkezett Dunaújvárosba azzal a céllal, hogy sajátos absztrakt világukat osszák meg a Bartók színházba látogató érdeklődőkkel.

Bartókos vendégjáték Pécsen

Bartókos vendégjáték Pécsen

2018. április 17. (kedd)

Tizennégy társulat tizenkilenc előadásával várja a közönséget a hatodik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 26. és június 3. között rendeznek a baranyai megyeszékhelyen.