Riogatott, de megúsztuk

2018. március 6. (kedd) 11:22 - Várkonyi Balázs

Az ónos eső ma elkerülte Újvárost. Még a közelben se volt nyoma. Pedig milyen vészjósló volt a tegnap esti előrejelzés! Riasztást adott ki a megyék többségére a meteorológiai szolgálat.

Az elővigyázatosság persze érthető. Ha az előjelzés olykor hiábavaló, az szerencse. Bezzeg nem volt az 1987-ben! Akkor ilyentájt, március első napjaiban kései tél uralkodott. Metsző szél fújt mindenfelé, a Dél-Dunántúlon több helyütt mínusz 18 meg 20 fokos fagyot is mértek. Bőven esett a hó, és a hótakarót még jégpáncél is fedte. Az ünnepre aztán valamelyest megenyhült az idő – de sok helyütt még akkor is mínusz 10 fok volt.

Negyedszázaddal később, 2013-ban épp március 15-e előestéjére jött meg a katasztrofális hóvihar, ami elfújta az ünnepi megemlékezést is. A tomboló vihar hatalmas torlaszokat emelt, falvakat vágott el a külvilágtól. A közutakon a közlekedés megbénult. Autójukkal sokan ragadtak huszonnégy órára a hóban, és a segítségükre sietők is gyakran megrekedtek.

A 2017-es március ennek épp az ellenkezőjét mutatta: pont egy éve, 6-án a Dunántúl több helyén 20 fok volt. Országos melegrekordot is följegyeztek. Ettől ma igen messze vagyunk, de biztató, hogy a nappali fagy már elkerül bennünket, ahogy az egész országot is. A következő két napon némi kis eső jöhet a nyakunkba, de péntekre az ég is kiderül. A napsütésben a szerencsés helyen élők akár 15 foknak is örülhetnek majd.

A rovat további hírei: Napraszóló

A pentelei „borlázadás”

A pentelei „borlázadás”

2018. április 21. (szombat)

Szomorú évforduló előtt állunk. Legalábbis a borissza ősöknek volt az szomorú. S a régiek között ugyan ki volt az a különc, aki soha nem emelte meg a borospoharat? 1948-at írunk. Az utolsó rendi országgyűlés közös teherviselésről szóló döntését bizakodva fogadja Pentele javarészt földből élő népe. 

Tanuljunk magyarul!

Tanuljunk magyarul!

2018. április 15. (vasárnap)

Jó kis ház eladó – ugrik elém a neten a szokatlan hirdetés. Falusi portát ajánlanak eladásra. Ízlelgetem a rövidke mondatot, és egyre jobban tetszik. Lényegre törő, semmi fölösleges sallang, kirí az egy kaptafára készült szövegek közül. Amilyen egyszerű a hirdetés, olyan egyszerű az eladandó ház.

Jaj neked, lógós!

Jaj neked, lógós!

2018. április 08. (vasárnap)

A szaki csak állt a hatalmas moziteremben, úgy érezte, minden lámpa fénye rávetül, de valójában csak a szemek szegeződtek rá, az áldozatra. Vele szemben az ezerarcú tömeg. Délután fél kettő körül járt az idő. Április valahányadika volt. Ja, ez fontos, ne feledjem: 1952.

A nyuszi jött…

A nyuszi jött…

2018. április 02. (hétfő)

Igen, megérkezett, ez a hivatása húsvétkor. Mindig kiszámíthatóan pontos. Hozott ajándékot annak is, aki már nem hisz a mesében, s annak is, aki hisz. Neki még inkább.

És eljön az ég felhőin…

És eljön az ég felhőin…

2018. április 01. (vasárnap)

A szabadságharc idején – amiképp Bálint Sándor feljegyzéséből ismerjük – a bácskai Boldogasszonyfalva, Gospodince 1849 nagyszombatján zajló ostrománál a szegedi honvédzászlóalj azt kívánta, hogy a támadásban a legelső legyen. Úgy is történt. 

Égzengés a templomban

Égzengés a templomban

2018. március 31. (szombat)

Ma este a hívőket az egyházi év leggazdagabb szertartása szólítja a feltámadási misére. Jézus kereszthalála után kegyeletes csöndbe burkolóztak a templomok, ma megélednek. Belépünk húsvét vigíliájába.

Már néma csönd van a Koponyák hegyén…

Már néma csönd van a Koponyák hegyén…

2018. március 30. (péntek)

Jézus kereszthalála estéjében járunk. Közhasználatú nevén e nap a nagypéntek. A templomok harangjai némák, nem szól az orgona sem. Ezen a napon nincs mise, ám az evangélium alapján felidézik a szenvedéstörténetet.