Dunaújváros Hetilap

Soros embere uszította a német kormányt hazánk ellen

doszerk - 2018. március 17. 10:25

A Civil Liberties Union for Europe (CLUE) civil szervezet a Soros-alapítványok kitartottja, magyarországi projektjeik el sem indulhattak volna a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatása nélkül. A szervezet a német külügyminisztériumnál lobbizott azért, hogy Németország avatkozzon be a Soros-szervezetek megregulázása miatt - írja az Origo.

A Soros által támogatott szervezet vezetője kifejtette, hogy a "civilek" hogyan használták fel befolyásukat azért, hogy egy kormányt rávegyenek, gyakoroljon nyomást egy másik kormányra Soros György érdekeinek a védelmében – írja exkluzív anyagában a Jerusalem Post.

A CLUE ügyvezető igazgatója Dénes Balázs, akinek Berlinben van az irodája. A szervezet 2017 januárjában kezdte meg tevékenységét.

Egy, az újság által megszerzett felvételen az hallható, hogy Dénes megbeszélést tart valakivel, mégpedig arról, hogyan lehetne nemzetközi nyomást helyezni Magyarországra, hogy a külföldről finanszírozott civil szervezetekre vonatkozó törvényt megváltoztassák. (A lap által leírtakból nem derül ki egyértelműen, hogy a még el nem fogadott Stop Soros törvényről vagy arról a jogszabályról van-e szó, amely szerint a külföldről jelentős forráshoz jutó civil szervezeteknek fel kell tüntetniük, hogy ők "külföldről finanszírozott civil szervezetek"). A lap megemlíti, hogy Dénes egy olyan emberrel találkozott Amszterdamban, akiről azt hitte, hogy megbízható. Ekkor készült a felvétel.

Dénes megjegyzéseiből egyértelműen kiderül, hogy a Soros által támogatott szervezetük tevékenysége arra irányul, hogy a német kormány helyezze nyomás alá a magyar kormányt. A CLUE ügyvezetője arról is részletesen beszélt, hogy megkérte a német kormányt: gazdaságilag hasson oda a Magyarországnak, mivel a német cégek komoly pénzeket fektettek be Magyarországon.

A Soros-civilek által kifogásolt törvénnyel kapcsolatban Dénes elmondja: Keményen dolgozunk. Egy agytröszt képviselőjével találkozom a héten, ez egy olyan szervezet, amely komoly befolyással bír a német kormányra, a német külügyminisztériumra, elviszem nekik a törvényszöveg másolatait, amelyet épp most fordíttattam le magyarról és elmagyarázom nekik, hogy mit kell tenniük a törvény ellen".

Arra a kérdésre, hogy Dénes szerint hogyan lehetne nyomást gyakorolni a kormányra, a sorosista azt válaszolta, hogy ezt olyan gyárak, cégek segítségével lehetne megtenni, mint amilyen a Mercedes, az Audi és a Bosch. Németország, a német befektetők és a cégek miatt, egy nagy befolyással bíró játékos Magyarországon. Szóval, ha a német külügyminisztérium akar valamit, akkor megszerzi, vannak erre eszközeik" – mondta.

A magyar kormány elleni terv része, hogy létrehoznak egy ügyvédcsapatot, amely kiválóan ért a magyarországi EU-s jogalkalmazás gyakorlatához. A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja a tevékenységüket, erről is nyíltan beszélt Dénes Amszterdamban.

Egymillió dollárt kaptunk [kezdetben] az Open Society Foundationtől" – mondta Dénes, hozzátéve, hogy kezdetben szorosan az OSF alá tartoztak, vagyis lényegében az ő projektjük a Soros-alapítványok egyik projektje volt.

És néhány évvel később, amikor megmondtuk nekik, hogy készen állunk, meg tudjuk csinálni...Soros azt mondta nekem, hogy adunk nektek hárommillió dollárt a következő három évre".

Majd így folytatta, felvázolva a Soros alapítványainak jövőre vonatkozó stratégiáját: Amiért igazából felvettek az OSF-hez öt évvel ezelőtt, az az, hogy felismerték, hogy abban a pillanatban nem volt Európában olyan civil szervezet, amely kézben tudta volna tartani az EU-t" – mondta Dénes.

A férfi a felvételen azt mondta erről a "kézben tartásról", irányításról, hogy "ez annak képessége, hogy harcoljanak bizonyos dolgok ellen... és, hogy irányíthassák az embereket, valamint kampányokat csináljanak és megfelelően tudjanak mobilizálni".

A Jerusalem Post megkereste Dénest, aki megerősítette, hogy ő hallható a felvételen és a kijelentéseit is vállalta, azt azonban tagadta, hogy azt akarta volna elérni, hogy a német cégek vonuljanak ki Magyarországról. Hozzátette:

Ha a német külügyminisztérium valamit el akar érni Magyarországon, akkor vélhetően vannak olyan erősek, hogy komolyan vegyék őket, épp a magyarországi német befektetések miatt" – mondta.

Amikor egy ország törvényei nincsenek összhangban az EU törvényeivel és a Lisszaboni Szerződéssel, valamint az unió alapvető értékeivel, azt hiszem, hogy ez is egy lehetőség...Az EU lépni akar az ügyben a törvény miatt. Ez nem valami ártatlan adótörvény, ez egy olyan törvény, amely korlátozza az NGO-k jogait" – nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy legitim-e Németországot arra ösztönözni, hogy helyezzen nyomást a magyarokra, valamint azzal kapcsolatban, hogy az EU-ban hogyan fogadták a törvényt.

Mi nem befolyásoljuk a törvényhozást, beszélünk ugyan döntéshozókkal, ám nincs más ráhatásunk a törvényalkotási folyamatokra" – védekezett Dénes. A férfi azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy hogyan "tartanák kézben" az EU-t.

Amit az EU tesz a jogvédelem ügyében, azt civileknek kellene felügyelnie. Az emberi jogi NGO-knak kellene felügyelnie minden állami intézményt... Egy olyan nemzetközi szervezetnek, mint amilyen az enyém, meg kellene tudnia mondani, hogy a külföldi kormányoknak mi legyen a politikájuk más kormányok politikájával szemben. Ebben nem látok problémát" – mondta Dénes a Soros által támogatott szervezetéről, amely úgy látszik, hogy külföldi kormányoknak szeretne diktálni.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.