Dunaújváros Hetilap

Tájékozódjanak mielőtt útra kelnek!

doszerk - 2018. március 19. 7:31

Hétfő reggel az ország nagy részén újra havazik. Az előrejelzések alapján több térségben is várható ma jelentősebb mennyiségű friss hó, egyes helyeken kisebb hófúvásos szakaszok is előfordulhatnak és a délkeleti megyékben akár ónos eső is hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy a hófúvásban és ónos esővel érintett területeken fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Balesetek

10:45 A rendőrök feloldották Dunaújváros külterületén az útlezárást

7:55 Félpályán halad a forgalom A 61-es úton

Egymásba futott egy személygépkocsi és egy nyerges vontató a 61-es főúton, Sáregres közelében. Az első hírek szerint senki sem sérült meg a balesetben, amely miatt rendőri irányítás mellett, félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon. A műszaki mentést a sárbogárdi hivatásos tűzoltók végzik. Munkájukat a simontornyai önkéntes tűzoltók is segítik.

7:30 Pálhalma

Összeütközött két személyautó a 62-es főút 1-es kilométerénél, Dunaújváros térségében. Az egyik gépkocsi az út menti árokba került. A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik egy embert a mentőszolgálat munkatársainak segítségével kiemeltek a járművéből. Az elsődleges információk szerint az eset során összesen két ember sérült meg, őket a mentők ápolják. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Tájékoztatás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő kora reggeli összesítése alapján a Dunántúl teljes területén, továbbá az Alföld déli felében sokfelé esik vagy szállingózik a hó. Az ország északkeleti harmadában jelenleg csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmi utak közül az M7-esen Székesfehérvár térségében egyelőre téliesebbek az útviszonyok, de az M1-es és M3-as autópályán, valamint az M0-s autóúton jellemzően sónedves a burkolat. Téliesek ugyanakkor az útviszonyok a főutakon a déli megyékben és a korábbi havazás miatt Emőd, Nyíregyháza és Polgár térségében, a mellékutakon szintén a déli megyékben és az északkeleti országrészben. Baranya és Bács-Kiskun megye déli részén az intenzív havazás miatt néhány száz méter a látótávolság. 

A társaság szombat óta a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkái során több mint 15 ezer tonna sót és 680 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki. Az északkeleti tájakra vasárnap több munkagépet, főleg hómarókat is átvezényeltek, hogy ne alakulhassanak ki elzárt települések. Jelenleg közel 430 munkagép teljesít szolgálatot az országos közúthálózaton. 

Fotó: MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn sokfelé várható még havazás. Hétfő estig az ország délkeleti részén, főleg a déli határvidéken jelentősebb mennyiségű hó hullhat, északon, északnyugaton pedig 1-4 centiméternyi friss hó várható. A berettyóújfalui, sarkadi, gyulai, békéscsabai és mezőkovácsházai járásban átmenetileg ónos esőre is számíthatnak az autósok a reggeli órákban. Északkeleten (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye), főként a Bodrogközben és nyugaton (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében) az erős széllökések kisebb hófúvásokat okozhatnak. 

Mivel a hófúvásos szakaszokon a munkagépek által a burkolatról letakarított havat az élénk szél rövid idő alatt visszahordhatja az úttestre, illetve ónos eső idején a síkosságmentesítés kevésbé hatékony, ugyanis a csapadék lemoshatja a kijuttatott szóróanyagokat az útról, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy a fentebb felsorolt térségekben ma is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek. Induljanak el időben és számoljanak azzal, hogy a megszokottnál hosszabb menetidő várható a hófúvásban és ónos esővel érintett területeken. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, a legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és awww.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.