Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Tanmese páston ülőkről

Várkonyi Balázs - 2018. március 25. 9:40

Soma szekrényt épít. Nem valami tekintélyes, fából valót, csak egy könnyűszerkezetest, vászontakaróját műanyag csövek és sarokrögzítők tartják. Alkalmi tárolónak épp megfelel. Nézem az összeállítási vázlatot, atya ég, de bonyolult. Nem az – mondja a fiú. Könnyű neki, valamit csak tanult a gépész karon, az átláthatatlan dolgot ő rendszerbe szedve látja. 

Amúgy mostanában mintha feladná a mérnökálmot, azt mondja, valami gyakorlatias munka érdekelné. Legfeljebb majd elszegődök az áruházlánchoz szekrényépítőnek – vázolja az életpályamodellt…

Visszaemlékszem egy régi estére. A szokásos felolvasáskor gyermekeim különös fogalommal ismerkedtek: szemeten lakók. A hajdani piarista tanár, művelődéstörténész, Takáts Sándor történetei voltak soron a Szegény magyarokból. Az író épp annak taglalásánál tartott, hogy a legelesettebbek gyermekeire milyen sors vár, s akkor hangzott el ez a két szó. „Szemeten lakóóók? Szemeten laktak? – kerekedett el kislányom szeme. Mondom neki, nem szó szerint kell érteni, hanem jelképként, a szegénysorra utal a különös szópár, a könyv 1927-ben jelent meg, épp gazdasági mélyponton, a világválság küszöbén. Az lesz most is? – kérdezte a kis mindent tudni akaró –, hát az bizony ciklikus, bármikor visszajöhet – feleltem, a ciklikusságnál kissé leragadtunk, tisztáztuk, s olvastam tovább.

Szörnyülködtek a gyerekek, hisz még nem volt fogalmuk arról, mi az az éhínség. Takáts Sándor könyvéből képet kaphattak róla – de könyörületesség példáiról is: „Ha rossz termés volt, ha éhség fenyegette a szegénységet, egy-egy főúri család 100-150 szegényt táplált. Batthyány Ferencné például 1570-ben s később is drága pénzen szerzett gabonát jobbágyainak. Egy ilyen alkalommal írta, hogy kapuja előtt 100-150 nyomorult áll naponkint, kiket táplálnia kell. »Én – írja – Óvár tartományába vettem volt negyedfélszáz köböl kölest az én szegényeim szükségire. Az én jószágomból ki nem hagyom vinni az gabonát, hogy az mi szegényeink ne éhezzenek.«„

Fotó:Fortepan

Szegények és gazdagok: az igazságtalanságról meditáltak csemetéim, a jobbágyokról, az egykor legelesettebbekről hallottak már. Meg is lepte őket Takáts bácsi: „Az 1600. évi összeírás szerint Hosszúmezőn 86 jobbágy élt, ezeknek volt 885 disznaja, 561 marhája, 50 lova és 463 birkája. Rahó faluban ugyanekkor 12 jobbágy lakott, ezeknek volt 844 birkája, 64 tehene, 18 disznaja és 12 lova. Visk lakóinak meg 1391 lova, 742 szarvasmarhája s 862 disznaja volt.” Ácsteszéren nem is tudni, van-e még tehén – vetette közbe fiam, de nem volt idő kitérőre, mert jött a legtalányosabb rész: „A jobbágyi rendnek utolsói az úgynevezett páston ülők vagy szemeten lakók voltak. Ezeknek az embereknek egy lábnyomnyi földjük sem volt, és markukkal szolgáltak s mégis majd mindegyiküknek volt tehene és lova. … Ilyen és efféle adatot bármennyit felsorolhatunk oly vidékekről, hol német, török és tatár nem járt.”

Ha nagy leszek, nem leszek páston ülő – summázta lányom a hallottakat. Talán testvére se: vagy mérnök, vagy szekrényszerelő…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!