A kezdő sofőrök kétszeresen veszélyeztetettek

2018. április 2. (hétfő) 12:12 - doszerk

A tervek szerint ismét oktathatnak közlekedési ismereteket a középiskolákban - többek között erről beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára

Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője az InfoRádióban azt emelte ki, hogy a kezdő gépjárművezetők nagyjából kétszer annyi balesetet okoznak, mint rutinos társaik.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint szélesíteni kellene a fiatalok vezetési ismereteit már a középiskolában, ezzel a céllal hozták létre a KRESZ-faktor nevű programot. A friss jogosítványos, 17-25 év közötti sofőrök közlekedésének biztonságosabbá tételét célzó KRESZ-Faktor vetélkedőt idén is megszervezi a Hungaroring Sport Zrt.

Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint a KRESZ oktatási anyagba való illesztése lenne a jövő. Sőt már évtizedek óta el kellett volna kezdeni nem csak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban is a közlekedésre való nevelést, mivel a kezdő gépjárművezetők nagyjából kétszer annyi balesetet okoznak, mint rutinosabb társaik.

Oberling József szerint "jellemzően a 17-24 éves korosztályba tartozókról van szó, olyanokról akik a saját képességeiket jócskán túlbecsülik, és a közlekedésben rejlő veszélyeket alul becsülik.

Ennek a kettősnek van egy nagyon veszélyes elegye, mert vállalnak olyan kockázatokat, amelyeket még egy jó vezetői képességekkel rendelkező gépkocsivezető is nehezen tudna elhárítani, de ők gyakorlatlanságuk folytán beleesnek". Ezek a vezetéstechnikai hibák gyakorlással kikerülhetőek lennének.

A szakember szerint ha elmennének egy olyan tanpályára, adott esetben a Hungaroringre, ahol ennek megvannak a biztonságos feltételei, akkor megérezhetnék a sebesség mámorát, veszélyek nélkül is.

A kezdő sofőrök nagyobb baleseti kockázata Európa-szerte probléma. Magyarországon a friss jogosítványosok az összes jogosítványosnak körülbelül 4-5 százalékát teszik ki. A balesetokozási arányuk ennek épp a duplája, 8-10 százalék évente. Ebből látszik, hogy legalább kétszeresen veszélyeztettek, és maguk is veszélyeztetik a közlekedést.

"A statisztikák szerint a fiatalok elsősorban a nem megfelelő sebességmegválasztás, manőverezési problémák, illetve irányváltási, előzési problémák miatt szenvednek balesetet. Ezek közül jó néhány adódhat abból, hogy bár megszerezték a jogosítványt, nem ismerik megfelelően a KRESZ-t. Ezért gondoljuk úgy, hogy nem csupán a vezetéstechnikai gyakorlatok fontosak, hanem az elmélet, és a szemléletformálás is. Ebben segíthet a KRESZ-Faktor, amelyet tavaly hagyományteremtő célzattal hívtunk életre. Ezen túlmenően pedig hosszú távon szeretnénk elérni, hogy a közlekedésbiztonságra nevelés, a környezettudatos közlekedésre nevelés a közoktatás része lenne." - mondta Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Michelisz Norbert autóversenyző több kezdeményezés arca és a biztonságos közlekedés nagykövetének számít. Az InfóRádiónak azt mondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatalok is kellő felelősséggel üljenek volán mögé.

"Nem menő a közutakon versenyezni és gyorsan hajtani és felelősség nélkül viselkedni, mert nemcsak saját magukkal, a velük utazókkal, hanem a közlekedés többi résztvevőjével szemben is komoly felelőséggel tartoznak, ugyanis egy rossz döntés vagy egy rossz helyzetfelismerés a közutakon megpecsételheti a saját, vagy akár más balesetben résztvevő életét is" - tette hozzá.

-OPH-

A rovat további hírei: Sziréna

Félrevezető, aktualitását vesztett táblát lát!? Most szóljon!

Félrevezető, aktualitását vesztett táblát lát!? Most szóljon!

2020. szeptember 23. (szerda)

Itt a lehetőség, hogy a hatóság tudomására juttassa a közúti jelzésekkel kapcsolatos problémákat – a lakossággal együttműködve hirdették meg őszi "Táblavadász" akciót! Felhívás és tudnivalók a hajtás után, kegyetlenül jó kezdeményezés, ki ne hagyják/hagyjátok!

Ittasan, engedély nélkül vezetett – be is bukott, ahogy kell

Ittasan, engedély nélkül vezetett – be is bukott, ahogy kell

2020. szeptember 23. (szerda)

Mezőfalván esett a nem mindennapi eset, a rendőrök a Fehérvári úton csípték el a több kihágást egyszerre elkövető férfit kedden este.

Garázdaság és lopás miatt nyomoztak a dunaújvárosi rendőrök

Garázdaság és lopás miatt nyomoztak a dunaújvárosi rendőrök

2020. szeptember 21. (hétfő)

Öten kettő ellen Előszálláson, áruházi szarka egy dunaújvárosi egységben – volt dolguk bőven a dunaújvárosi rendőröknek vasárnap.Bűnügyi krónika a hajtás után.

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

Újabb, kisebb földrengés rázta meg Horvátországot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Újabb, 4,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután - közölte a helyi sajtó.

Eltűnés miatt keresik Fülöp Attila Szilárdot

Eltűnés miatt keresik Fülöp Attila Szilárdot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik Fülöp Attila Szilárd megtalálásában!

Nem szegte kedvét a tiltás – a volán mögé pattant…

Nem szegte kedvét a tiltás – a volán mögé pattant…

2020. szeptember 20. (vasárnap)

… viszont rosszkor volt rossz helyen a 29 éves mezőfalvi férfi, a körzeti megbízott elcsípte. Szabálysértési eljárást kezdtek ellene, értesült a DO.

Kábítószerkereskedő-hálózatot számoltak fel a rendőrök

Kábítószerkereskedő-hálózatot számoltak fel a rendőrök

2020. szeptember 19. (szombat)

Főként külföldiekből álló, drogterjesztő bandát számoltak fel a rendőrök - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.