A kezdő sofőrök kétszeresen veszélyeztetettek

2018. április 2. (hétfő) 12:12 - doszerk

A tervek szerint ismét oktathatnak közlekedési ismereteket a középiskolákban - többek között erről beszélt egy budapesti sajtótájékoztatón Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára

Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője az InfoRádióban azt emelte ki, hogy a kezdő gépjárművezetők nagyjából kétszer annyi balesetet okoznak, mint rutinos társaik.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint szélesíteni kellene a fiatalok vezetési ismereteit már a középiskolában, ezzel a céllal hozták létre a KRESZ-faktor nevű programot. A friss jogosítványos, 17-25 év közötti sofőrök közlekedésének biztonságosabbá tételét célzó KRESZ-Faktor vetélkedőt idén is megszervezi a Hungaroring Sport Zrt.

Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint a KRESZ oktatási anyagba való illesztése lenne a jövő. Sőt már évtizedek óta el kellett volna kezdeni nem csak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban is a közlekedésre való nevelést, mivel a kezdő gépjárművezetők nagyjából kétszer annyi balesetet okoznak, mint rutinosabb társaik.

Oberling József szerint "jellemzően a 17-24 éves korosztályba tartozókról van szó, olyanokról akik a saját képességeiket jócskán túlbecsülik, és a közlekedésben rejlő veszélyeket alul becsülik.

Ennek a kettősnek van egy nagyon veszélyes elegye, mert vállalnak olyan kockázatokat, amelyeket még egy jó vezetői képességekkel rendelkező gépkocsivezető is nehezen tudna elhárítani, de ők gyakorlatlanságuk folytán beleesnek". Ezek a vezetéstechnikai hibák gyakorlással kikerülhetőek lennének.

A szakember szerint ha elmennének egy olyan tanpályára, adott esetben a Hungaroringre, ahol ennek megvannak a biztonságos feltételei, akkor megérezhetnék a sebesség mámorát, veszélyek nélkül is.

A kezdő sofőrök nagyobb baleseti kockázata Európa-szerte probléma. Magyarországon a friss jogosítványosok az összes jogosítványosnak körülbelül 4-5 százalékát teszik ki. A balesetokozási arányuk ennek épp a duplája, 8-10 százalék évente. Ebből látszik, hogy legalább kétszeresen veszélyeztettek, és maguk is veszélyeztetik a közlekedést.

"A statisztikák szerint a fiatalok elsősorban a nem megfelelő sebességmegválasztás, manőverezési problémák, illetve irányváltási, előzési problémák miatt szenvednek balesetet. Ezek közül jó néhány adódhat abból, hogy bár megszerezték a jogosítványt, nem ismerik megfelelően a KRESZ-t. Ezért gondoljuk úgy, hogy nem csupán a vezetéstechnikai gyakorlatok fontosak, hanem az elmélet, és a szemléletformálás is. Ebben segíthet a KRESZ-Faktor, amelyet tavaly hagyományteremtő célzattal hívtunk életre. Ezen túlmenően pedig hosszú távon szeretnénk elérni, hogy a közlekedésbiztonságra nevelés, a környezettudatos közlekedésre nevelés a közoktatás része lenne." - mondta Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Michelisz Norbert autóversenyző több kezdeményezés arca és a biztonságos közlekedés nagykövetének számít. Az InfóRádiónak azt mondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatalok is kellő felelősséggel üljenek volán mögé.

"Nem menő a közutakon versenyezni és gyorsan hajtani és felelősség nélkül viselkedni, mert nemcsak saját magukkal, a velük utazókkal, hanem a közlekedés többi résztvevőjével szemben is komoly felelőséggel tartoznak, ugyanis egy rossz döntés vagy egy rossz helyzetfelismerés a közutakon megpecsételheti a saját, vagy akár más balesetben résztvevő életét is" - tette hozzá.

-OPH-

A rovat további hírei: Sziréna

Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

Rendőrség: a szépkorúak védelmében – városunkban is!

2020. február 16. (vasárnap)

A város több pontján hívták fel a figyelmet a rendőrök a trükkös csalók "unokázós" módszerére tegnap. Nem véletlenül: az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre, miszerint idős személyeket csalók próbáltak meg tévedésbe ejteni, értesült a DO.

Idén is lesz alkotói pályázat

Idén is lesz alkotói pályázat

2020. február 14. (péntek)

Az előző évek hagyományait követve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2020-ban immáron hetedik alkalommal hirdet alkotói pályázatot óvodásoknak és iskolásoknak.

Rendőrség: kocsikat rongált, de rajtavesztett

Rendőrség: kocsikat rongált, de rajtavesztett

2020. február 12. (szerda)

Tetten érték és a helyszínen elfogták a rendőrök azt a férfit, aki kocsikat rongált meg a Lajos király körúton hétfőn este. Három esettel gyanúsítják.

Dunaújvárosi tűzoltókat is bevetettek a szélvihar után

Dunaújvárosi tűzoltókat is bevetettek a szélvihar után

2020. február 11. (kedd)

Tetőket rongált meg, fákat csavart ki az orkán erejű szél Fejér megye déli részén hétfőn – a Ciara hurrikán okozata viharkárok elhárításába a dunaújvárosi tűzoltókat is bevetették, értesült a DO.

Lánglovagok: kiégett egy nádfedésű lakóház Rácalmáson

Lánglovagok: kiégett egy nádfedésű lakóház Rácalmáson

2020. február 07. (péntek)

A dunaújvárosi és a pusztaszabolcsi lánglovagokat is bevetették, a tűz továbbterjedését sikerült megfékezni, de teljesen kiégett egy lakóház Rácalmáson csütörtökön este. A lakók elhelyezéséről a dunaújvárosi, ellátásukról a rácalmási önkormányzat gondoskodott.

Közlekedés: fokozott figyelemmel a szélben!

Közlekedés: fokozott figyelemmel a szélben!

2020. február 05. (szerda)

Megnehezíti a közlekedők dolgát az erős, országszerte gyakran viharos szél – az ORFK Kommunikációs Szolgálata közlekedési kisokossal segít annak érdekében, hogy mindenki hazaérjen!

Időskorú nőt fosztottak ki

Időskorú nőt fosztottak ki

2020. január 30. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a médiatartalom-szolgáltatókat a nyomozás eredményességéről. Egy nap alatt azonosították és elfogták a dunaújvárosi nyomozók az elkövetőket.