Dunaújváros Hetilap

Jakabné Józsa Klára lett a város új díszpolgára

2018. április 26. (csütörtök) 12:30 - Molnár Emese

Jakabné Józsa Klára nyugalmazott pedagógus, a Móricz iskola korábbi igazgatója kapta idén a Dunaújváros Díszpolgára címet. Az elismerést Dunaújváros várossá nyilvánításának 67. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen adta át Cserna Gábor polgármester.

Dunaújváros várossá nyilvánításának 67. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak a Városháza rendezvénytermében csütörtökön. Cserna Gábor polgármester úgy fogalmazott, egy ilyen ünnepi alkalommal mindennél fontosabb, hogy Dunaújváros polgárait köszöntse elsőként, az ő teljesítményüket, az ő életüket, amellyel felépítették otthonaikat, létrehozták és megtartották családjukat.

- Várossá lenni minden településnek rangot jelent, egyben feladatot, küldetést is. Egy városnak fontos szerepet kell játszania a környék életében: a munkahelyteremtésben, az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban, a kulturális életben, a sportban- mondta Cserna Gábor.

Hangsúlyozta, Dunaújváros a jövő városa, fejlődése a Modern Városok Program beruházásaival folytatódik, és ez az irány megerősítést kapott az április 8-ai országgyűlési választással. Beszédében külön is kiemelte az egykori zöld rendelő átalakítását, amely közigazgatási központként születik újjá, és az élményfürdőt is, amelyben már javában tart a próbaüzem.

Arról is szólt a polgármester, hogy a beruházások mellett támogatják a helyi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, intézmények munkáját pályázati lehetőségekkel. Kiemelte a nagyvállalatok szerepét is.

- A Hankook-Tire Magyarország Kft., amellyel kormányunk az elsők között kötött stratégiai megállapodást, március végén jelentette be, hogy megkezdi a gyár negyedik fejlesztési ütemét. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezzel beruházással százötven új munkahelyet teremt. Az ISD Dunaferr Zrt. átvészelte a rendkívül nehéz acélipari piaci korszakot, és az idei évre 15 százalékos átlagos béremelésről állapodott meg a mintegy hatezer munkavállalóval. Magyarország kormánya a gyár létszámnöveléséhez képzési és tanműhely támogatást nyújt. A városunk díszpolgára által irányított Momert Zrt. az évet 430 millió forintos kapacitás-bővítő beruházással indította, amelyhez jelentős, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi Program keretében- mondta Cserna Gábor.

Beszédében külön szólt az oktatásról is, az elmúlt időszakban megvalósult, folyamatban lévő bölcsődei, óvodai és iskolai fejlesztésekről, és arról is, hogy számos diák, pedagógus, intézmény eredményeire lehetünk büszkék. Példaként elmondta, hogy idén hét tanuló jutott be a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe, a Móricz iskola pedig a kompetenciamérés eredménye alapján az ország tíz legjobb általános iskolája között szerepel. Beszéde végén kitért az országgyűlési választásokra is.

- Az erős jelen és a bizakodásra okot adó jövendő mellett álltak ki Magyarország polgárai április 8-án. A választás a legfontosabb pillanata egy demokráciának. Ekkor döntjük el, milyen irányban haladjon az ország. Április 8-án az volt a kérdés, hogy erőinket összeadva meg tudjuk-e tartani közös szülőföldünket a magunkénak, hogy meg tudjuk-e védeni anyagi és szellemi erőforrásainkat, iskoláinkat, a gyermekeinket, a családunkat, a nyelvünket, a hitünket, a hagyományainkat, az életmódunkat? Április 8-án választottunk országgyűlési képviselőket is, és a jövőnket is. A kormányzó pártok, a FIDESZ-KDNP újbóli kétharmados győzelme kellő erőt, felhatalmazást, motivációt ad a folytatáshoz. Itt helyben azt jelenti, hogy azok a fejlesztések, amelyeket a kormány támogatásával, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának és dr. Galambos Dénes képviselő lobbijával, Szepesi Attila alpolgármester koordinálásával elkezdtünk, azok jelentik a jövőt, a fejlődést.

Cserna Gábor beszéde után sor került a Dunaújváros Díszpolgára cím átadására. Idén Jakabné Józsa Klára nyugalmazott pedagógus, a Móricz Zsigmond Általános Iskola korábbi igazgatója vehette át az elismerést.

Jakabné Józsa Klára meghatározó egyénisége Dunaújváros oktatásának. Pályáját testnevelőként kezdte. Sokat küzdött azért, hogy a testnevelést a gyermekek egészséges nevelése, fejlesztése szolgálatába állítsa. Osztályfőnökként fáradhatatlanul dolgozott tanítványai személyiségformálásában. Felejthetetlen sikerek részeseivé tette őket. 1991-ben az Úttörő Olimpia Atlétikai döntőjében fiú és lány csapata is országos első lett. Kitartóan kereste az újítási lehetőségeket. A nyolcvanas években tagja volt annak a csoportnak, akik a Tömeg Sport Programot (TSP) kidolgozták és alkalmazták. Dunaújvárosban 23 évig szervezte és rendezte a Határon Túli Gyermekek Fedettpályás Atlétikai Világtalálkozóját. A ma természetes, mindennapos testnevelést az ő vezetésével működő testnevelő munkaközösség már 1994-ben kidolgozta, bevezette és sikeresen működtette a Barátság Általános Iskolában. Az intézmény ennek elismeréseként a Testnevelésben és Sportban Kiváló Intézmény címet kapta. Kreativitására jellemző, hogy kitartóan szervezte az újabb és újabb versenyeket. A „Barátság váltó futóverseny” 14 évig színesítette Dunaújváros sportéletét. Mindig fontos volt számára, hogy tanítványaival megismertesse a sport örömét és egészségfejlesztő hatását. Pályafutása alatt több mint 500 gyermeket tanított meg síelni. 2006-ben kezdte meg intézményvezetői tevékenységét a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Pályázatok, támogatók, és a szülői szervezet segítségével mindig azért küzdött, hogy szépítse, gyarapítsa az iskolát. Ajtaja mindig nyitva állt kollégái és a szülők előtt, és Klári néni minden gyereket a nevén szólított. A Móricz iskolában oroszlánrészt vállalt az ének-zenei hagyományok ápolásában, fejlesztésében, és sokat tett az angol és német kapcsolatok sikerességéért. Szakmai munkájában mindvégig igényes volt önmagával szemben, és a tantestület elé is magas mércét állított. Elvei szerint csak az az oktatás lehet eredményes, ahol a gyermek a legnagyobb érték. Ennek mentén végezte több évtizeden keresztül kimagasló tevékenységét városunkban. 1993-ban Fejér Megye Diáksportjáért érdeméremben részesült, 1999-ben Dunaújváros Oktatásügyéért Díjjal, 2005-ben a testnevelésben és a diáksportban végzett kimagasló munkásságáért aranyérem kitüntetéssel, 2016-ban Németh László-díjjal jutalmazták, míg 2017-ben Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díjban részesült.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Közgyűlés, influenza

D+ Híradó - Közgyűlés, influenza

2019. január 17. (csütörtök)

25 napirendi pontról döntöttek a közgyűlésen, kitört az influenzajárvány, lakáscélra igényelhető a munkáltatói hitel - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Kilátó a főtéri sétány végén

Kilátó a főtéri sétány végén

2019. január 17. (csütörtök)

Elkészült a felső Duna-parti sétány végén a kilátó acélszerkezete. Jelenleg a használatbavételi engedélyt várják, addig nem is léphet senki az építményre.

Az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

Az óvoda az oktatás egyik legfontosabb eleme

2019. január 17. (csütörtök)

Az óvoda a magyar oktatási rendszer egyik legjobban kifejlődött, legfontosabb eleme - vélekedett az emberi erőforrások minisztere budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön, miután látogatást tett egy XVII. kerületi intézményben.

Felújítják a Vasmű utat

Felújítják a Vasmű utat

2019. január 17. (csütörtök)

Az év első közgyűlését tartották a képviselők csütörtökön, amelyen mintegy huszonöt napirendi pontban hoztak döntést.

Emelkedik a gázolaj ára

Emelkedik a gázolaj ára

2019. január 17. (csütörtök)

A Mol bruttó 3 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI.

Élő közvetítés a közgyűlésről

Élő közvetítés a közgyűlésről

2019. január 17. (csütörtök)

Élőben közvetítjük a januári közgyűlést a Városházáról. A képviselőtestület tagjai közel harminc napirendi pontban döntenek. Kövessék Önök is élőben az eseményeket a D+TV adásán keresztül, itt a DO-n.

D+ Híradó - Mezőgazdaság, jégkorong

D+ Híradó - Mezőgazdaság, jégkorong

2019. január 16. (szerda)

Kevés a csapadék ezen a télen, elkészült az ERSTE Liga jégkorong csapatainak további menetrendje - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.