Dunaújváros Hetilap

Jakabné Józsa Klára lett a város új díszpolgára

2018. április 26. (csütörtök) 12:30 - Molnár Emese

Jakabné Józsa Klára nyugalmazott pedagógus, a Móricz iskola korábbi igazgatója kapta idén a Dunaújváros Díszpolgára címet. Az elismerést Dunaújváros várossá nyilvánításának 67. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen adta át Cserna Gábor polgármester.

Dunaújváros várossá nyilvánításának 67. évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak a Városháza rendezvénytermében csütörtökön. Cserna Gábor polgármester úgy fogalmazott, egy ilyen ünnepi alkalommal mindennél fontosabb, hogy Dunaújváros polgárait köszöntse elsőként, az ő teljesítményüket, az ő életüket, amellyel felépítették otthonaikat, létrehozták és megtartották családjukat.

- Várossá lenni minden településnek rangot jelent, egyben feladatot, küldetést is. Egy városnak fontos szerepet kell játszania a környék életében: a munkahelyteremtésben, az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban, a kulturális életben, a sportban- mondta Cserna Gábor.

Hangsúlyozta, Dunaújváros a jövő városa, fejlődése a Modern Városok Program beruházásaival folytatódik, és ez az irány megerősítést kapott az április 8-ai országgyűlési választással. Beszédében külön is kiemelte az egykori zöld rendelő átalakítását, amely közigazgatási központként születik újjá, és az élményfürdőt is, amelyben már javában tart a próbaüzem.

Arról is szólt a polgármester, hogy a beruházások mellett támogatják a helyi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, intézmények munkáját pályázati lehetőségekkel. Kiemelte a nagyvállalatok szerepét is.

- A Hankook-Tire Magyarország Kft., amellyel kormányunk az elsők között kötött stratégiai megállapodást, március végén jelentette be, hogy megkezdi a gyár negyedik fejlesztési ütemét. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezzel beruházással százötven új munkahelyet teremt. Az ISD Dunaferr Zrt. átvészelte a rendkívül nehéz acélipari piaci korszakot, és az idei évre 15 százalékos átlagos béremelésről állapodott meg a mintegy hatezer munkavállalóval. Magyarország kormánya a gyár létszámnöveléséhez képzési és tanműhely támogatást nyújt. A városunk díszpolgára által irányított Momert Zrt. az évet 430 millió forintos kapacitás-bővítő beruházással indította, amelyhez jelentős, vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi Program keretében- mondta Cserna Gábor.

Beszédében külön szólt az oktatásról is, az elmúlt időszakban megvalósult, folyamatban lévő bölcsődei, óvodai és iskolai fejlesztésekről, és arról is, hogy számos diák, pedagógus, intézmény eredményeire lehetünk büszkék. Példaként elmondta, hogy idén hét tanuló jutott be a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe, a Móricz iskola pedig a kompetenciamérés eredménye alapján az ország tíz legjobb általános iskolája között szerepel. Beszéde végén kitért az országgyűlési választásokra is.

- Az erős jelen és a bizakodásra okot adó jövendő mellett álltak ki Magyarország polgárai április 8-án. A választás a legfontosabb pillanata egy demokráciának. Ekkor döntjük el, milyen irányban haladjon az ország. Április 8-án az volt a kérdés, hogy erőinket összeadva meg tudjuk-e tartani közös szülőföldünket a magunkénak, hogy meg tudjuk-e védeni anyagi és szellemi erőforrásainkat, iskoláinkat, a gyermekeinket, a családunkat, a nyelvünket, a hitünket, a hagyományainkat, az életmódunkat? Április 8-án választottunk országgyűlési képviselőket is, és a jövőnket is. A kormányzó pártok, a FIDESZ-KDNP újbóli kétharmados győzelme kellő erőt, felhatalmazást, motivációt ad a folytatáshoz. Itt helyben azt jelenti, hogy azok a fejlesztések, amelyeket a kormány támogatásával, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának és dr. Galambos Dénes képviselő lobbijával, Szepesi Attila alpolgármester koordinálásával elkezdtünk, azok jelentik a jövőt, a fejlődést.

Cserna Gábor beszéde után sor került a Dunaújváros Díszpolgára cím átadására. Idén Jakabné Józsa Klára nyugalmazott pedagógus, a Móricz Zsigmond Általános Iskola korábbi igazgatója vehette át az elismerést.

Jakabné Józsa Klára meghatározó egyénisége Dunaújváros oktatásának. Pályáját testnevelőként kezdte. Sokat küzdött azért, hogy a testnevelést a gyermekek egészséges nevelése, fejlesztése szolgálatába állítsa. Osztályfőnökként fáradhatatlanul dolgozott tanítványai személyiségformálásában. Felejthetetlen sikerek részeseivé tette őket. 1991-ben az Úttörő Olimpia Atlétikai döntőjében fiú és lány csapata is országos első lett. Kitartóan kereste az újítási lehetőségeket. A nyolcvanas években tagja volt annak a csoportnak, akik a Tömeg Sport Programot (TSP) kidolgozták és alkalmazták. Dunaújvárosban 23 évig szervezte és rendezte a Határon Túli Gyermekek Fedettpályás Atlétikai Világtalálkozóját. A ma természetes, mindennapos testnevelést az ő vezetésével működő testnevelő munkaközösség már 1994-ben kidolgozta, bevezette és sikeresen működtette a Barátság Általános Iskolában. Az intézmény ennek elismeréseként a Testnevelésben és Sportban Kiváló Intézmény címet kapta. Kreativitására jellemző, hogy kitartóan szervezte az újabb és újabb versenyeket. A „Barátság váltó futóverseny” 14 évig színesítette Dunaújváros sportéletét. Mindig fontos volt számára, hogy tanítványaival megismertesse a sport örömét és egészségfejlesztő hatását. Pályafutása alatt több mint 500 gyermeket tanított meg síelni. 2006-ben kezdte meg intézményvezetői tevékenységét a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Pályázatok, támogatók, és a szülői szervezet segítségével mindig azért küzdött, hogy szépítse, gyarapítsa az iskolát. Ajtaja mindig nyitva állt kollégái és a szülők előtt, és Klári néni minden gyereket a nevén szólított. A Móricz iskolában oroszlánrészt vállalt az ének-zenei hagyományok ápolásában, fejlesztésében, és sokat tett az angol és német kapcsolatok sikerességéért. Szakmai munkájában mindvégig igényes volt önmagával szemben, és a tantestület elé is magas mércét állított. Elvei szerint csak az az oktatás lehet eredményes, ahol a gyermek a legnagyobb érték. Ennek mentén végezte több évtizeden keresztül kimagasló tevékenységét városunkban. 1993-ban Fejér Megye Diáksportjáért érdeméremben részesült, 1999-ben Dunaújváros Oktatásügyéért Díjjal, 2005-ben a testnevelésben és a diáksportban végzett kimagasló munkásságáért aranyérem kitüntetéssel, 2016-ban Németh László-díjjal jutalmazták, míg 2017-ben Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díjban részesült.

A rovat további hírei: Közélet

Számlánként félmilliós bírság?

Számlánként félmilliós bírság?

2018. augusztus 15. (szerda)

Már szankcionálhatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az online számlaadat-szolgáltatás elmulasztását, számlánként 500 ezer forint is lehet a bírság - hívta fel a figyelmet Sztankó Dániel, az RSM Hungary vezető adószakértője az M1 aktuális csatornán szerdán.

A megújult főtérhez megújult kávézó

A megújult főtérhez megújult kávézó

2018. augusztus 15. (szerda)

Szerdán délelőtt megnyitott a felújított és kibővített kávézó a Városháza téren. A helyszínen tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Mádai Balázs a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója.

D+ Híradó - Aszály, Mesepont

D+ Híradó - Aszály, Mesepont

2018. augusztus 14. (kedd)

Aszályos időszak van mögöttünk, Mesepont lesz az MMK-ban, új kiállítás nyílt a KMI-ben - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Ingyenes az M6 egy szakasza

Ingyenes az M6 egy szakasza

2018. augusztus 14. (kedd)

Az M0-ás autóút fejlesztési munkálatai miatt díjmentesen közlekedhetnek az autósok keddtől az M6-os autópálya M0-ás autóút - Érd észak csomópont közötti szakaszán, Érd irányában, a visszafelé tartó szakasz azonban továbbra is fizetős - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-t.

D+ Híradó - Kánikula, elkerülő út

D+ Híradó - Kánikula, elkerülő út

2018. augusztus 13. (hétfő)

Országos hőségriasztás, átadták a szabadegyházai elkerülőt, itthon nyertek az Acélbikák - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Szúnyogirtás lesz

Szúnyogirtás lesz

2018. augusztus 13. (hétfő)

Ezen a héten több mint háromszáz településen - köztük városunk térségében is - zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. 

Városrészi Nap idén is!

Városrészi Nap idén is!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Szeptember 2-án ismét egy remek Városrészi Napra invitálják a szervezők az érdeklődőket a Március 15. térre. Délelőtt tíz órakor kezdődnek a színpadi programok, melyek délután négykor zárulnak a Bojtorján együttes koncertjével. Mutatjuk a részletes programot.