Mérgezik a kutyákat Újtelepen?

2018. április 14. (szombat) 9:52 - Vass Ádám

Egy olvasónk számolt be egy igen sajnálatos és egyben ijesztő esetről, miután kutyáját megmérgezték és azonnal állatorvosi segítségre szorult. Hunor, az egy éves, fekete szőrű, vidám és játékos labrador azóta már jól van, de más jó hírünk nincs ezzel kapcsolatban és dr. Győri Balázs állatorvos sem nyugtatott meg minket.

- A nyomozás folyamatban van. Szerda reggel négy óra körül nagyon ugattak a kutyák. Ki is néztem és csendre intettem a mienket is. Mikor mentem délutánra dolgozni akkor kábult volt a kutya és nem fogadta el a jutalomfalatot sem. Egyből elvittük dr. Győri Balázs állatorvoshoz. - Mondta egyik olvasónk, Scholl György aki az újtelepi mérgezésről számolt be a DO-nak. Mint mondta, a vizsgálat után hazamentek és ekkor vizsgálták meg a nyomokat. Az udvaron egy húsdarabot találtak, amit visszavittek az állatorvoshoz, aki ismeretlen, kék port talált a húsban.

- Ő felvette a kapcsolatot a budapesti kollégákkal és most arra várunk, hol lehet bevizsgáltatni a szert. A rendőrségi feljelentés is megtörtént. Az a dühítő hogy másfél éve ugyanígy vesztettük el az előző kutyánkat. Az udvart be fogjuk kamerázni, mást sajnos nem nagyon tehetünk - mondta Scholl György.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Győri Balázs állatorvost is, aki elmondta, a kutyának általános emésztőszervi tünetei voltak elsődlegesen. Hányás, hasmenés, azaz gyomorrontásra utaló panaszokat mutatott, ami egy udvaron tartott kutyánál mindennapos és gyors lefolyású, hiszen bárminek a megrágcsálása kiválthat ilyen tüneteket. Utána azonban különböző idegrendszeri tünetei is voltak, elsősorban izomremegés, és a gazdi egy epilepsziás rohamra hasonlító állapotot is felfedezett. Szerencsére egy nap után a tünetei elmúltak, újra tudott enni is, így megúszta, valószínűleg annak köszönhetően, hogy kihányta ezt a méreganyagot, a másikat darab húst pedig meg se ette.

Egyelőre nem tudnak semmi biztosat, csak annyit lehet megállapítani, hogy a kutyának a tünetei mérgezésre utalóak. Az udvaron talált húsdarab egyértelműen egy porszerű, granulátumszerű méreganyaggal volt szándékosan elkészítve. A húst bemetszették, és oda szórták bele az idegen anyagot, ilyen húsdarabot pedig találtak a kutya hányadékában is. Sajnos azonban az Állategészségügyi Intézettel a mai napig sem sikerült egyeztetni, hogyan lehetne ennek a végére járni és igazolni azt, hogy biztosan mérgezőanyag került a húsba.

- Nagyon remélem, hogy ennek a végére járhatunk, annál is inkább, mert túl gyakran hallunk olyan híreket és történnek ehhez hasonló sajnálatos eseményekről, hogy jó lenne már egyet teljesen felgöngyölíteni, és eljutni addig, mi is volt ez a mérgező anyag, mivel gyakran még ez sem derül ki. Ha bizonyítást nyer a mérgezés, az már minősített állatkínzásnak minősül, vagyis bűncselekményt követett el, aki ezt csinálta. Az viszont, hogy ezzel meg lehet-e valakit gyanúsítani, vagy nem, az már a rendőrség feladata. De nekünk az is nagyon lényeges, hogy az emberek gyanakodjanak, vagy gondoljanak erre. Mi, állatorvosok pedig tudjunk arról, hogy ez az anyag micsoda, mivel a tünetek annyira általánosak, hogy nem lehet megállapítani, milyen típusú méreganyaggal állunk szemben - mondta dr. Győri Balázs.

Nagyon sok olyan anyag van, amikkel nagyon könnyen meg lehet mérgezni a kutyákat és macskákat, ezek nagy részét el se szokták mondani, hiszen ha ez a köztudatban lenne, akkor még több mérgezés történne, és ez a mostani sem egy egyedi eset. 

- A gazdiknak érdemes különösen odafigyelni, ha idegrendszeri tüneteket tapasztalnak a kutyán. A mozgáskoordináció nehézsége, izomremegések, esetleg görcs, főleg ha egy fiatal, teljesen egészséges, energikus kutyánál jelentkezik minden előzmény nélkül, akkor mindenképpen gondolni kell arra, hogy valamilyen mérgező anyag került a kutyába. Ez a méreg sokféle lehet, a gomba- és baktériumtoxinoktól kezdve a kemikáliákig. Ha ezek a tünetek emésztőrendszeri tünetekkel is párosulnak, mint a hányás és a hasmenés, akkor érdemes a gazdinak átnézni az udvart és a kutya környezetét, ahogy ebben az esetben is tették, és mielőbb orvosi ellátást biztosítani a kutyusnak. Sajnos azonban a legtöbb ilyen méreganyagra nincs ellenszer, tehát az életmentés, a tüneti kezelés és az életfunkciók fenntartása a cél, a legtöbb esetben ez sajnos intenzív ellátást igényel - mondta az állatorvos.

A rovat további hírei: Sziréna

Razziáztak a rendőrök

Razziáztak a rendőrök

2018. szeptember 21. (péntek)

A TISPOL közlekedésbiztonsági prevenciós kampányának keretében végeztek figyelemfelhívó ellenőrzéseket a rendőrök a megye közútjain.

Hulladéktelep égett Adonynál

Hulladéktelep égett Adonynál

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Tűz ütött ki egy szeméttelepen, Adony külterületén. Mintegy száz-százötven négyzetméteren ég az öt-hét méter magasan felhalmozott hulladék. A dunaújvárosi és a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók oltották a lángokat. A munkálatokat két erőgép is segíti.

Eltűnt egy 21 éves újvárosi lány!

Eltűnt egy 21 éves újvárosi lány!

2018. szeptember 20. (csütörtök)

A 21 éves Góman Diánát eltűnés miatt keresik a dunaújvárosi rendőrök. A lány körülbelül 160 centiméter magas, normál testalkatú, hosszú, barna hajú, barna szemű.

Rendőrség: június közepe óta újra több a migráns

Rendőrség: június közepe óta újra több a migráns

2018. szeptember 17. (hétfő)

Június közepe óta újra emelkedik a rendőrség által megakadályozott határátlépések, illetve a hatóságok által Magyarországon elfogott illegális migránsok száma - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI érdeklődésére.

Magatehetetlenül feküdt az árokban

Magatehetetlenül feküdt az árokban

2018. szeptember 16. (vasárnap)

A járőrök tegnap, a 6-os számú főúton, Ercsi külterületén figyeltek fel egy magatehetetlen férfira, aki az út menti vízelvezető árokban feküdt. A rendőrök biztonsági intézkedés keretében mentőt hívtak az orvosi segítségre szoruló 62 éves férfihez, akit a mentőszolgálat munkatársai ellátása érdekében a kórházba szállítottak.

Ne gyújtsa! Gyűjtse! - Kampány a szemétégetés ellen

Ne gyújtsa! Gyűjtse! - Kampány a szemétégetés ellen

2018. szeptember 13. (csütörtök)

Konferenciával indította útjára szeptember tizenkettedikén „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampányát a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Bolti szarkákat fogtak

Bolti szarkákat fogtak

2018. szeptember 12. (szerda)

A rendőrök tegnap délután egy dunaújvárosi boltban igazoltattak két nőt, akikről megállapították, hogy négy nappal korábban az üzletből ruhaneműket, cipőket, valamint játékokat loptak el. A járőrök a 21 éves G. Diánát, valamint a 48 éves S. Teréziát elfogták, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.