Mérgezik a kutyákat Újtelepen?

2018. április 14. (szombat) 9:52 - Vass Ádám

Egy olvasónk számolt be egy igen sajnálatos és egyben ijesztő esetről, miután kutyáját megmérgezték és azonnal állatorvosi segítségre szorult. Hunor, az egy éves, fekete szőrű, vidám és játékos labrador azóta már jól van, de más jó hírünk nincs ezzel kapcsolatban és dr. Győri Balázs állatorvos sem nyugtatott meg minket.

- A nyomozás folyamatban van. Szerda reggel négy óra körül nagyon ugattak a kutyák. Ki is néztem és csendre intettem a mienket is. Mikor mentem délutánra dolgozni akkor kábult volt a kutya és nem fogadta el a jutalomfalatot sem. Egyből elvittük dr. Győri Balázs állatorvoshoz. - Mondta egyik olvasónk, Scholl György aki az újtelepi mérgezésről számolt be a DO-nak. Mint mondta, a vizsgálat után hazamentek és ekkor vizsgálták meg a nyomokat. Az udvaron egy húsdarabot találtak, amit visszavittek az állatorvoshoz, aki ismeretlen, kék port talált a húsban.

- Ő felvette a kapcsolatot a budapesti kollégákkal és most arra várunk, hol lehet bevizsgáltatni a szert. A rendőrségi feljelentés is megtörtént. Az a dühítő hogy másfél éve ugyanígy vesztettük el az előző kutyánkat. Az udvart be fogjuk kamerázni, mást sajnos nem nagyon tehetünk - mondta Scholl György.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Győri Balázs állatorvost is, aki elmondta, a kutyának általános emésztőszervi tünetei voltak elsődlegesen. Hányás, hasmenés, azaz gyomorrontásra utaló panaszokat mutatott, ami egy udvaron tartott kutyánál mindennapos és gyors lefolyású, hiszen bárminek a megrágcsálása kiválthat ilyen tüneteket. Utána azonban különböző idegrendszeri tünetei is voltak, elsősorban izomremegés, és a gazdi egy epilepsziás rohamra hasonlító állapotot is felfedezett. Szerencsére egy nap után a tünetei elmúltak, újra tudott enni is, így megúszta, valószínűleg annak köszönhetően, hogy kihányta ezt a méreganyagot, a másikat darab húst pedig meg se ette.

Egyelőre nem tudnak semmi biztosat, csak annyit lehet megállapítani, hogy a kutyának a tünetei mérgezésre utalóak. Az udvaron talált húsdarab egyértelműen egy porszerű, granulátumszerű méreganyaggal volt szándékosan elkészítve. A húst bemetszették, és oda szórták bele az idegen anyagot, ilyen húsdarabot pedig találtak a kutya hányadékában is. Sajnos azonban az Állategészségügyi Intézettel a mai napig sem sikerült egyeztetni, hogyan lehetne ennek a végére járni és igazolni azt, hogy biztosan mérgezőanyag került a húsba.

- Nagyon remélem, hogy ennek a végére járhatunk, annál is inkább, mert túl gyakran hallunk olyan híreket és történnek ehhez hasonló sajnálatos eseményekről, hogy jó lenne már egyet teljesen felgöngyölíteni, és eljutni addig, mi is volt ez a mérgező anyag, mivel gyakran még ez sem derül ki. Ha bizonyítást nyer a mérgezés, az már minősített állatkínzásnak minősül, vagyis bűncselekményt követett el, aki ezt csinálta. Az viszont, hogy ezzel meg lehet-e valakit gyanúsítani, vagy nem, az már a rendőrség feladata. De nekünk az is nagyon lényeges, hogy az emberek gyanakodjanak, vagy gondoljanak erre. Mi, állatorvosok pedig tudjunk arról, hogy ez az anyag micsoda, mivel a tünetek annyira általánosak, hogy nem lehet megállapítani, milyen típusú méreganyaggal állunk szemben - mondta dr. Győri Balázs.

Nagyon sok olyan anyag van, amikkel nagyon könnyen meg lehet mérgezni a kutyákat és macskákat, ezek nagy részét el se szokták mondani, hiszen ha ez a köztudatban lenne, akkor még több mérgezés történne, és ez a mostani sem egy egyedi eset. 

- A gazdiknak érdemes különösen odafigyelni, ha idegrendszeri tüneteket tapasztalnak a kutyán. A mozgáskoordináció nehézsége, izomremegések, esetleg görcs, főleg ha egy fiatal, teljesen egészséges, energikus kutyánál jelentkezik minden előzmény nélkül, akkor mindenképpen gondolni kell arra, hogy valamilyen mérgező anyag került a kutyába. Ez a méreg sokféle lehet, a gomba- és baktériumtoxinoktól kezdve a kemikáliákig. Ha ezek a tünetek emésztőrendszeri tünetekkel is párosulnak, mint a hányás és a hasmenés, akkor érdemes a gazdinak átnézni az udvart és a kutya környezetét, ahogy ebben az esetben is tették, és mielőbb orvosi ellátást biztosítani a kutyusnak. Sajnos azonban a legtöbb ilyen méreganyagra nincs ellenszer, tehát az életmentés, a tüneti kezelés és az életfunkciók fenntartása a cél, a legtöbb esetben ez sajnos intenzív ellátást igényel - mondta az állatorvos.

A rovat további hírei: Sziréna

Halálos baleset a mezőfalvi úton

Halálos baleset a mezőfalvi úton

2018. december 11. (kedd)

Elgázoltak egy embert a Nagyvenyimet Mezőfalvával összekötő úton, a 6-os kilométerszelvényben. Információink szerint az elütött személy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Rendőrkézen a bolti szarka

Rendőrkézen a bolti szarka

2018. december 11. (kedd)

Illatszereket próbált ellopni az a 25 éves helyi férfi, akit a Kandó Kálmán úti boltból állítottak elő hétfőn délelőtt a dunaújvárosi rendőrök.

Razziát tart a rendőrség

Razziát tart a rendőrség

2018. december 11. (kedd)

A bódult, ittas vezetők kiszűrésére tartanak akciót a rendőrök a héten - közölte a rendőrség a honlapján.

Beismerte tettét a tolvaj

Beismerte tettét a tolvaj

2018. december 10. (hétfő)

Egy 18 éves dunaújvárosi férfit lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként a rendőrök tegnap délután. A nyomozás adatai szerint H. Roland 2018. december 6-án Dunaújvárosban, a Gorkij közben lefeszítette és eltulajdonította egy ott parkoltatott Porsche típusú személygépkocsi motorháztetejéről annak emblémáját. A férfi gyanúsítotti kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Magatehetetlenül feküdt

Magatehetetlenül feküdt

2018. december 08. (szombat)

A rendőrök a Táncsics Mihály utcában figyeltek fel tegnap egy magatehetetlen állapotú férfira. A járőrök biztonsági intézkedés keretében mentőt hívtak a segítségre szoruló helyi lakoshoz, akit a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak.  

A rendszámmal trükközött

A rendszámmal trükközött

2018. december 07. (péntek)

A járőrök tegnap Előszálláson ellenőriztek egy gépjárművet és az azt vezető férfit. A rendőrök megállapították, hogy a járműre szerelt forgalmi rendszámot eredetileg egy Porsche gépkocsira adták ki, ezért a 19 éves helyi lakost elfogták és a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra előállították. Az eset miatt egyedi azonosítójellel visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás indult.  

Az adventi időszakban is körültekintően

Az adventi időszakban is körültekintően

2018. december 06. (csütörtök)

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei ajánlásokkal és tanácsokkal igyekeznek elősegíteni, hogy az ünnepi készülődés békés és zavartalan legyen.