Mérgezik a kutyákat Újtelepen?

2018. április 14. (szombat) 9:52 - Vass Ádám

Egy olvasónk számolt be egy igen sajnálatos és egyben ijesztő esetről, miután kutyáját megmérgezték és azonnal állatorvosi segítségre szorult. Hunor, az egy éves, fekete szőrű, vidám és játékos labrador azóta már jól van, de más jó hírünk nincs ezzel kapcsolatban és dr. Győri Balázs állatorvos sem nyugtatott meg minket.

- A nyomozás folyamatban van. Szerda reggel négy óra körül nagyon ugattak a kutyák. Ki is néztem és csendre intettem a mienket is. Mikor mentem délutánra dolgozni akkor kábult volt a kutya és nem fogadta el a jutalomfalatot sem. Egyből elvittük dr. Győri Balázs állatorvoshoz. - Mondta egyik olvasónk, Scholl György aki az újtelepi mérgezésről számolt be a DO-nak. Mint mondta, a vizsgálat után hazamentek és ekkor vizsgálták meg a nyomokat. Az udvaron egy húsdarabot találtak, amit visszavittek az állatorvoshoz, aki ismeretlen, kék port talált a húsban.

- Ő felvette a kapcsolatot a budapesti kollégákkal és most arra várunk, hol lehet bevizsgáltatni a szert. A rendőrségi feljelentés is megtörtént. Az a dühítő hogy másfél éve ugyanígy vesztettük el az előző kutyánkat. Az udvart be fogjuk kamerázni, mást sajnos nem nagyon tehetünk - mondta Scholl György.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Győri Balázs állatorvost is, aki elmondta, a kutyának általános emésztőszervi tünetei voltak elsődlegesen. Hányás, hasmenés, azaz gyomorrontásra utaló panaszokat mutatott, ami egy udvaron tartott kutyánál mindennapos és gyors lefolyású, hiszen bárminek a megrágcsálása kiválthat ilyen tüneteket. Utána azonban különböző idegrendszeri tünetei is voltak, elsősorban izomremegés, és a gazdi egy epilepsziás rohamra hasonlító állapotot is felfedezett. Szerencsére egy nap után a tünetei elmúltak, újra tudott enni is, így megúszta, valószínűleg annak köszönhetően, hogy kihányta ezt a méreganyagot, a másikat darab húst pedig meg se ette.

Egyelőre nem tudnak semmi biztosat, csak annyit lehet megállapítani, hogy a kutyának a tünetei mérgezésre utalóak. Az udvaron talált húsdarab egyértelműen egy porszerű, granulátumszerű méreganyaggal volt szándékosan elkészítve. A húst bemetszették, és oda szórták bele az idegen anyagot, ilyen húsdarabot pedig találtak a kutya hányadékában is. Sajnos azonban az Állategészségügyi Intézettel a mai napig sem sikerült egyeztetni, hogyan lehetne ennek a végére járni és igazolni azt, hogy biztosan mérgezőanyag került a húsba.

- Nagyon remélem, hogy ennek a végére járhatunk, annál is inkább, mert túl gyakran hallunk olyan híreket és történnek ehhez hasonló sajnálatos eseményekről, hogy jó lenne már egyet teljesen felgöngyölíteni, és eljutni addig, mi is volt ez a mérgező anyag, mivel gyakran még ez sem derül ki. Ha bizonyítást nyer a mérgezés, az már minősített állatkínzásnak minősül, vagyis bűncselekményt követett el, aki ezt csinálta. Az viszont, hogy ezzel meg lehet-e valakit gyanúsítani, vagy nem, az már a rendőrség feladata. De nekünk az is nagyon lényeges, hogy az emberek gyanakodjanak, vagy gondoljanak erre. Mi, állatorvosok pedig tudjunk arról, hogy ez az anyag micsoda, mivel a tünetek annyira általánosak, hogy nem lehet megállapítani, milyen típusú méreganyaggal állunk szemben - mondta dr. Győri Balázs.

Nagyon sok olyan anyag van, amikkel nagyon könnyen meg lehet mérgezni a kutyákat és macskákat, ezek nagy részét el se szokták mondani, hiszen ha ez a köztudatban lenne, akkor még több mérgezés történne, és ez a mostani sem egy egyedi eset. 

- A gazdiknak érdemes különösen odafigyelni, ha idegrendszeri tüneteket tapasztalnak a kutyán. A mozgáskoordináció nehézsége, izomremegések, esetleg görcs, főleg ha egy fiatal, teljesen egészséges, energikus kutyánál jelentkezik minden előzmény nélkül, akkor mindenképpen gondolni kell arra, hogy valamilyen mérgező anyag került a kutyába. Ez a méreg sokféle lehet, a gomba- és baktériumtoxinoktól kezdve a kemikáliákig. Ha ezek a tünetek emésztőrendszeri tünetekkel is párosulnak, mint a hányás és a hasmenés, akkor érdemes a gazdinak átnézni az udvart és a kutya környezetét, ahogy ebben az esetben is tették, és mielőbb orvosi ellátást biztosítani a kutyusnak. Sajnos azonban a legtöbb ilyen méreganyagra nincs ellenszer, tehát az életmentés, a tüneti kezelés és az életfunkciók fenntartása a cél, a legtöbb esetben ez sajnos intenzív ellátást igényel - mondta az állatorvos.

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnés miatt keresik Járóka Fannit

Eltűnés miatt keresik Járóka Fannit

2019. március 21. (csütörtök)

A dunaújvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a 15 éves Járóka Fanni megtalálásában.

Három autó balesete Pusztaszabolcsnál

Három autó balesete Pusztaszabolcsnál

2019. március 21. (csütörtök)

Teherautó, kisteherautó és személygépkocsi ütközött össze egymással Pusztaszabolcsnál. A ráfutásos balesetnek szerencsére csak három könnyű sérültje volt.

Elütötte a járdán várakozó gyalogost

Elütötte a járdán várakozó gyalogost

2019. március 20. (szerda)

Súlyosan megsérült az az asszony, akit egy férfi járművével való tolatása közben elütött. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

Na most bele lehet szólni

Na most bele lehet szólni

2019. március 19. (kedd)

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 3-án, szerdán, reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten.

Gyalogost gázoltak el Nagyvenyimen

Gyalogost gázoltak el Nagyvenyimen

2019. március 19. (kedd)

A dunaújvárosi rendőröknek kellett tegnap este Nagyvenyimen intézkedni, ahol az úton szabálytalanul áthaladó gyalogost ütött el egy helyi lakos. A baleset következtében a gyalogosnak súlyos sérülése keletkezett. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Órákig tartott a dobozgyári tűz eloltása

Órákig tartott a dobozgyári tűz eloltása

2019. március 18. (hétfő)

Tűz ütött ki egy dobozokat gyártó üzem raktárában Mezőfalván, a Kisfaludy Károly utcánál. Papír és más alapanyagok égnek a mintegy háromszáz négyzetméter alapterületű épületben. Máshova nem terjedtek át a lángok, amelyeket a dunaújvárosi, a székesfehérvári, a sárbogárdi és a pusztaszabolcsi hivatásos, valamint a mezőfalvai önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több órás megfeszítette munkával tudtak eloltani.

Őrizetbe került a csecsemőgyilkos nő

Őrizetbe került a csecsemőgyilkos nő

2019. március 17. (vasárnap)

Őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók azt a nőt, aki Zichyújfaluban megszülte, majd megölte gyermekét.