Mérgezik a kutyákat Újtelepen?

2018. április 14. (szombat) 9:52 - Vass Ádám

Egy olvasónk számolt be egy igen sajnálatos és egyben ijesztő esetről, miután kutyáját megmérgezték és azonnal állatorvosi segítségre szorult. Hunor, az egy éves, fekete szőrű, vidám és játékos labrador azóta már jól van, de más jó hírünk nincs ezzel kapcsolatban és dr. Győri Balázs állatorvos sem nyugtatott meg minket.

- A nyomozás folyamatban van. Szerda reggel négy óra körül nagyon ugattak a kutyák. Ki is néztem és csendre intettem a mienket is. Mikor mentem délutánra dolgozni akkor kábult volt a kutya és nem fogadta el a jutalomfalatot sem. Egyből elvittük dr. Győri Balázs állatorvoshoz. - Mondta egyik olvasónk, Scholl György aki az újtelepi mérgezésről számolt be a DO-nak. Mint mondta, a vizsgálat után hazamentek és ekkor vizsgálták meg a nyomokat. Az udvaron egy húsdarabot találtak, amit visszavittek az állatorvoshoz, aki ismeretlen, kék port talált a húsban.

- Ő felvette a kapcsolatot a budapesti kollégákkal és most arra várunk, hol lehet bevizsgáltatni a szert. A rendőrségi feljelentés is megtörtént. Az a dühítő hogy másfél éve ugyanígy vesztettük el az előző kutyánkat. Az udvart be fogjuk kamerázni, mást sajnos nem nagyon tehetünk - mondta Scholl György.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Győri Balázs állatorvost is, aki elmondta, a kutyának általános emésztőszervi tünetei voltak elsődlegesen. Hányás, hasmenés, azaz gyomorrontásra utaló panaszokat mutatott, ami egy udvaron tartott kutyánál mindennapos és gyors lefolyású, hiszen bárminek a megrágcsálása kiválthat ilyen tüneteket. Utána azonban különböző idegrendszeri tünetei is voltak, elsősorban izomremegés, és a gazdi egy epilepsziás rohamra hasonlító állapotot is felfedezett. Szerencsére egy nap után a tünetei elmúltak, újra tudott enni is, így megúszta, valószínűleg annak köszönhetően, hogy kihányta ezt a méreganyagot, a másikat darab húst pedig meg se ette.

Egyelőre nem tudnak semmi biztosat, csak annyit lehet megállapítani, hogy a kutyának a tünetei mérgezésre utalóak. Az udvaron talált húsdarab egyértelműen egy porszerű, granulátumszerű méreganyaggal volt szándékosan elkészítve. A húst bemetszették, és oda szórták bele az idegen anyagot, ilyen húsdarabot pedig találtak a kutya hányadékában is. Sajnos azonban az Állategészségügyi Intézettel a mai napig sem sikerült egyeztetni, hogyan lehetne ennek a végére járni és igazolni azt, hogy biztosan mérgezőanyag került a húsba.

- Nagyon remélem, hogy ennek a végére járhatunk, annál is inkább, mert túl gyakran hallunk olyan híreket és történnek ehhez hasonló sajnálatos eseményekről, hogy jó lenne már egyet teljesen felgöngyölíteni, és eljutni addig, mi is volt ez a mérgező anyag, mivel gyakran még ez sem derül ki. Ha bizonyítást nyer a mérgezés, az már minősített állatkínzásnak minősül, vagyis bűncselekményt követett el, aki ezt csinálta. Az viszont, hogy ezzel meg lehet-e valakit gyanúsítani, vagy nem, az már a rendőrség feladata. De nekünk az is nagyon lényeges, hogy az emberek gyanakodjanak, vagy gondoljanak erre. Mi, állatorvosok pedig tudjunk arról, hogy ez az anyag micsoda, mivel a tünetek annyira általánosak, hogy nem lehet megállapítani, milyen típusú méreganyaggal állunk szemben - mondta dr. Győri Balázs.

Nagyon sok olyan anyag van, amikkel nagyon könnyen meg lehet mérgezni a kutyákat és macskákat, ezek nagy részét el se szokták mondani, hiszen ha ez a köztudatban lenne, akkor még több mérgezés történne, és ez a mostani sem egy egyedi eset. 

- A gazdiknak érdemes különösen odafigyelni, ha idegrendszeri tüneteket tapasztalnak a kutyán. A mozgáskoordináció nehézsége, izomremegések, esetleg görcs, főleg ha egy fiatal, teljesen egészséges, energikus kutyánál jelentkezik minden előzmény nélkül, akkor mindenképpen gondolni kell arra, hogy valamilyen mérgező anyag került a kutyába. Ez a méreg sokféle lehet, a gomba- és baktériumtoxinoktól kezdve a kemikáliákig. Ha ezek a tünetek emésztőrendszeri tünetekkel is párosulnak, mint a hányás és a hasmenés, akkor érdemes a gazdinak átnézni az udvart és a kutya környezetét, ahogy ebben az esetben is tették, és mielőbb orvosi ellátást biztosítani a kutyusnak. Sajnos azonban a legtöbb ilyen méreganyagra nincs ellenszer, tehát az életmentés, a tüneti kezelés és az életfunkciók fenntartása a cél, a legtöbb esetben ez sajnos intenzív ellátást igényel - mondta az állatorvos.

A rovat további hírei: Sziréna

Autó égett Seregélyesnél

Autó égett Seregélyesnél

2018. április 24. (kedd)

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó Seregélyes külterületén, a 62-es főút és a Dunaújvárosi út kereszteződése közelében. A tűzesethez a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Az elsődleges információk szerint a gépkocsiban senki nem tartózkodott. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Piát akart lopni, lebukott

Piát akart lopni, lebukott

2018. április 24. (kedd)

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság lopás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy 25 éves dunaújvárosi lakos ellen, aki április 23-án a Béke körúton található bevásárlóközpontból szeszes italt próbált ellopni úgy, hogy az üveget a ruhájába rejtette.

Vádemelés várhat a cserbenhagyóra

Vádemelés várhat a cserbenhagyóra

2018. április 24. (kedd)

A dunaújvárosi férfi adatai hátrahagyása nélkül távozott egy Perkáta külterületén történt baleset helyszínéről, melynek részese volt. A rendőrség az ügyben folytatott nyomozást lezárta és vádemelési javaslattal élt az illetékes ügyészségen.

Tűz egy családi házban

Tűz egy családi házban

2018. április 23. (hétfő)

Teljesen kiégett egy kétszintes, tetőtér-beépítéses családi ház konyhája Dunaújvárosban, a Berán Lajos utcában. A városi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók elhagyták az épületet. Az egységek két vízsugárral fékezték meg a lángokat.

Több tucat határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Több tucat határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

2018. április 23. (hétfő)

Hetven határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. Pénteken 37, szombaton 18, vasárnap 10 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit állítottak elő, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron.

A kereszteződésben ütötte el a biciklist

A kereszteződésben ütötte el a biciklist

2018. április 22. (vasárnap)

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt tegnap Mezőfalván a Fehérvári út és a József Nádor utca kereszteződésében. Egy Ford 43 éves női vezetője a kereszteződéshez érve nem biztosított elsőbbséget egy szemből érkező kerékpárosnak és összeütközött vele. Az ütközés következtében a kerékpár 71 éves vezetője megsérült. A baleset bekövetkezésének körülményeit a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálja.

Árokba hajtott, fának csapódott és felborult

Árokba hajtott, fának csapódott és felborult

2018. április 22. (vasárnap)

Árokba hajtott, egy fának csapódott, majd felborult egy személyautó a Szabadegyháza és Pusztaszabolcs közötti úton. A jármű életveszélyes sérüléseket szenvedett vezetőjét a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki a roncsból, majd átadták a mentőknek. Az úton a mentés ideje alatt forgalomkorlátozásra számítsanak.