Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek) 19:02 - Vass Ádám

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.

Bűnmegelőzési és drogprevenciós előadásra hívták a diákokat a Rudas iskolában pénteken délelőtt. A moderátor Szabó Nil először az MRE Újváros Drogambulancia és a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által létrejött rövidfilmjét vetítette le a diákoknak, amiben Tamás Róbert és Kovács Ferenc beszélnek kendőzetlenül kábítószeres múltjukról és tönkrement életükről. A videó után meglepetésre ők maguk is megjelentek, hogy részletesen is beszámoljanak életük azon szakaszáról, amit legszívesebben elfelejtenének és amire a legkevésbé sem büszkék. Tamás Róbert például többször is a pszichiátriára került, nem egyszer öntudatlan állapotban szállították oda, míg végül önként nem vonult be. Később 17 hónapot töltött egy elvonó és prevenciós programban. Mint mondta, sokaknak nincs erejük az elvonóhoz, mivel a függőség ravasz és lappangó, többen is azt hihetik, hogy már jól vannak, de visszaesni nagyon egyszerű. Több barátjának, ismerősének nem is sikerült, sokukkal a túladagolás végzett, vagy önkezűleg dobták el életüket. Róbert most egy egyházi intézményben segít másokon, akik hasonló helyzetben vannak, mint amilyenben ő is volt. Meghallgatja őket, érti a problémájukat, ezért nagy segítséget jelent a bajban lévőknek.

Kovács Ferenc élete sem volt leányálom, őt kábítószerrel való visszaélésért nyolc év fegyházra ítélték, amiből hatot le is ült. Azóta viszont újra sínen van az élete. Szerinte, ha valaki munkát szeretne találni Dunaújvárosban, az fog is. Már kilenc éve dolgozik három műszakban, és bár nehéz volt az indulás, azóta rendbe jöttek a dolgai, lakása van és még kocsija is. Abban mindketten egyet értenek, hogy azóta sokkal jobb lett az életük, és ennek a legfőbb oka az, hogy nemet tudtak mondani. Szerintük a döntés határozza meg az embert, egyszerűen az igen, vagy a nem választása, ami mindenki előtt nyitva van, a döntés pedig mindenkinek a saját kezében van.

A rovat további hírei: Oktatás

A gárdonyisok is péknek álltak

A gárdonyisok is péknek álltak

2019. október 17. (csütörtök)

Tizennyolc éve ünnepeljük a kenyér világnapját október 16-án. Ez alkalomból szerte a világon különböző programok várják a kicsiket és a nagyokat is. Városunkban többek közt a Gárdonyi iskolában süthettek a diákok saját kenyeret.

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

Megkezdődött az utolsó felvételi, amihez még nem kell nyelvvizsga

2019. október 17. (csütörtök)

Megkezdődött az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi, a ponthatárokat 2020. január 20-án hirdetik ki. A februárban induló képzések választéka jóval szűkebb az őszi kínálatnál, alapszakokat például kizárólag fizetős formában érhetnek el a felvételizők - írja a Magyar Nemzet.

Jubilál a Dózsa iskola

Jubilál a Dózsa iskola

2019. október 16. (szerda)

A mostani tanév az ünnep jegyében fog telni a Dózsa iskolában. Rengeteg kisebb és nagyobb programmal készülnek a jelenlegi és az egykori diákok számára.

Változnak a felvételi pontok

Változnak a felvételi pontok

2019. október 15. (kedd)

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik a pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik még idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre - írja a Magyar Nemzet.

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

A „Világ Legnagyobb Tanórája” a Gárdonyiban

2019. október 15. (kedd)

A Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a Világ Legnagyobb Tanórája, azaz a „Project Everyone” kampányához.

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

A gazdaság igényeihez kell igazítani a szakképzést

2019. október 15. (kedd)

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez, illetve fokozásához szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (ITM) az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján.

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

Jövőre már minden diák ingyen kapja a tankönyveket

2019. október 04. (péntek)

Augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint 4000 iskolába, a tanévkezdés rendben zajlott - erről a köznevelésért felelős államtitkár számolt be.