Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek) 19:02 - Vass Ádám

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.

Bűnmegelőzési és drogprevenciós előadásra hívták a diákokat a Rudas iskolában pénteken délelőtt. A moderátor Szabó Nil először az MRE Újváros Drogambulancia és a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által létrejött rövidfilmjét vetítette le a diákoknak, amiben Tamás Róbert és Kovács Ferenc beszélnek kendőzetlenül kábítószeres múltjukról és tönkrement életükről. A videó után meglepetésre ők maguk is megjelentek, hogy részletesen is beszámoljanak életük azon szakaszáról, amit legszívesebben elfelejtenének és amire a legkevésbé sem büszkék. Tamás Róbert például többször is a pszichiátriára került, nem egyszer öntudatlan állapotban szállították oda, míg végül önként nem vonult be. Később 17 hónapot töltött egy elvonó és prevenciós programban. Mint mondta, sokaknak nincs erejük az elvonóhoz, mivel a függőség ravasz és lappangó, többen is azt hihetik, hogy már jól vannak, de visszaesni nagyon egyszerű. Több barátjának, ismerősének nem is sikerült, sokukkal a túladagolás végzett, vagy önkezűleg dobták el életüket. Róbert most egy egyházi intézményben segít másokon, akik hasonló helyzetben vannak, mint amilyenben ő is volt. Meghallgatja őket, érti a problémájukat, ezért nagy segítséget jelent a bajban lévőknek.

Kovács Ferenc élete sem volt leányálom, őt kábítószerrel való visszaélésért nyolc év fegyházra ítélték, amiből hatot le is ült. Azóta viszont újra sínen van az élete. Szerinte, ha valaki munkát szeretne találni Dunaújvárosban, az fog is. Már kilenc éve dolgozik három műszakban, és bár nehéz volt az indulás, azóta rendbe jöttek a dolgai, lakása van és még kocsija is. Abban mindketten egyet értenek, hogy azóta sokkal jobb lett az életük, és ennek a legfőbb oka az, hogy nemet tudtak mondani. Szerintük a döntés határozza meg az embert, egyszerűen az igen, vagy a nem választása, ami mindenki előtt nyitva van, a döntés pedig mindenkinek a saját kezében van.

A rovat további hírei: Oktatás

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda)

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!