Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek) 19:02 - Vass Ádám

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.

Bűnmegelőzési és drogprevenciós előadásra hívták a diákokat a Rudas iskolában pénteken délelőtt. A moderátor Szabó Nil először az MRE Újváros Drogambulancia és a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által létrejött rövidfilmjét vetítette le a diákoknak, amiben Tamás Róbert és Kovács Ferenc beszélnek kendőzetlenül kábítószeres múltjukról és tönkrement életükről. A videó után meglepetésre ők maguk is megjelentek, hogy részletesen is beszámoljanak életük azon szakaszáról, amit legszívesebben elfelejtenének és amire a legkevésbé sem büszkék. Tamás Róbert például többször is a pszichiátriára került, nem egyszer öntudatlan állapotban szállították oda, míg végül önként nem vonult be. Később 17 hónapot töltött egy elvonó és prevenciós programban. Mint mondta, sokaknak nincs erejük az elvonóhoz, mivel a függőség ravasz és lappangó, többen is azt hihetik, hogy már jól vannak, de visszaesni nagyon egyszerű. Több barátjának, ismerősének nem is sikerült, sokukkal a túladagolás végzett, vagy önkezűleg dobták el életüket. Róbert most egy egyházi intézményben segít másokon, akik hasonló helyzetben vannak, mint amilyenben ő is volt. Meghallgatja őket, érti a problémájukat, ezért nagy segítséget jelent a bajban lévőknek.

Kovács Ferenc élete sem volt leányálom, őt kábítószerrel való visszaélésért nyolc év fegyházra ítélték, amiből hatot le is ült. Azóta viszont újra sínen van az élete. Szerinte, ha valaki munkát szeretne találni Dunaújvárosban, az fog is. Már kilenc éve dolgozik három műszakban, és bár nehéz volt az indulás, azóta rendbe jöttek a dolgai, lakása van és még kocsija is. Abban mindketten egyet értenek, hogy azóta sokkal jobb lett az életük, és ennek a legfőbb oka az, hogy nemet tudtak mondani. Szerintük a döntés határozza meg az embert, egyszerűen az igen, vagy a nem választása, ami mindenki előtt nyitva van, a döntés pedig mindenkinek a saját kezében van.

A rovat további hírei: Oktatás

Újabb együttműködési megállapodás

Újabb együttműködési megállapodás

2019. június 17. (hétfő)

Dunaújvárosi Egyetem és az Adu-Alba Kft. együttműködési megállapodást írt alá az intézmény kisrektori tanácstermében.

A tanév legjobbjai kaptak elismerést

A tanév legjobbjai kaptak elismerést

2019. június 13. (csütörtök)

Az idei tanév végén is folytatódott a hagyomány, amikor a város iskoláinak legkiemelkedőbb eredményeit elért tanulóit köszöntötte Cserna Gábor, városunk polgármestere.

Kezdődik a vakáció!

Kezdődik a vakáció!

2019. június 12. (szerda)

Pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és megkezdődik a közel két és fél hónapos nyári vakáció csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára. Várhatóan idén is sok diák vállal munkát, illetve tölti a szünidő egy részét táborban. A taborfigyelo.hu portál szerint a legnépszerűbbek a sport tematikájú vakációs lehetőségek, és a legtöbben Veszprém megyében táboroznak.

Óvodapedagógusok díjazása

Óvodapedagógusok díjazása

2019. június 11. (kedd)

Többek között a jubiláló, a nevelési évben kimagasló teljesítményt nyújtó kollégákat is díjaztak a Dunaújvárosi Óvoda pedagógusnapi ünnepségén. A bázisintézményként működő óvoda több munkatársa tett sikeres minősítő vizsgát ebben a nevelési évben.

Együtt tesznek a környezetért

Együtt tesznek a környezetért

2019. június 08. (szombat)

A dunaújvárosi Waldorf óvoda és általános iskola tanárai, és a gyerekek szülei közösen ültettek el összesen negyvenhét fát a szabadstrand melletti területen.

A pedagógusok több évtizedes munkáját díjazták

A pedagógusok több évtizedes munkáját díjazták

2019. június 07. (péntek)

Idén is átadták a Pedagógus díjakat a városi oktatási intézmény azon dolgozóinak, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a tanulók fejlődését, valamint elismerték a nyugállományba vonuló pedagógusok áldozatos tevékenységét is.

2022-re 70 ezer bölcsődei férőhellyel lesz több

2022-re 70 ezer bölcsődei férőhellyel lesz több

2019. június 05. (szerda)

Kormányzati célkitűzés, hogy 2022-re 70 ezer bölcsődei férőhellyel legyen több az országban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztosa szerdán Dunakeszin.