Az igen vagy a nem határoz meg minket

2018. május 11. (péntek) 19:02 - Vass Ádám

A döntés a legfontosabb az életben. Erre hívta fel a Rudas iskola diákjainak figyelmét Tamás Róbert és Kovács Ferenc, akik a kábítószernek hátat fordítva tartanak prevenciós előadást a diákoknak.

Bűnmegelőzési és drogprevenciós előadásra hívták a diákokat a Rudas iskolában pénteken délelőtt. A moderátor Szabó Nil először az MRE Újváros Drogambulancia és a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által létrejött rövidfilmjét vetítette le a diákoknak, amiben Tamás Róbert és Kovács Ferenc beszélnek kendőzetlenül kábítószeres múltjukról és tönkrement életükről. A videó után meglepetésre ők maguk is megjelentek, hogy részletesen is beszámoljanak életük azon szakaszáról, amit legszívesebben elfelejtenének és amire a legkevésbé sem büszkék. Tamás Róbert például többször is a pszichiátriára került, nem egyszer öntudatlan állapotban szállították oda, míg végül önként nem vonult be. Később 17 hónapot töltött egy elvonó és prevenciós programban. Mint mondta, sokaknak nincs erejük az elvonóhoz, mivel a függőség ravasz és lappangó, többen is azt hihetik, hogy már jól vannak, de visszaesni nagyon egyszerű. Több barátjának, ismerősének nem is sikerült, sokukkal a túladagolás végzett, vagy önkezűleg dobták el életüket. Róbert most egy egyházi intézményben segít másokon, akik hasonló helyzetben vannak, mint amilyenben ő is volt. Meghallgatja őket, érti a problémájukat, ezért nagy segítséget jelent a bajban lévőknek.

Kovács Ferenc élete sem volt leányálom, őt kábítószerrel való visszaélésért nyolc év fegyházra ítélték, amiből hatot le is ült. Azóta viszont újra sínen van az élete. Szerinte, ha valaki munkát szeretne találni Dunaújvárosban, az fog is. Már kilenc éve dolgozik három műszakban, és bár nehéz volt az indulás, azóta rendbe jöttek a dolgai, lakása van és még kocsija is. Abban mindketten egyet értenek, hogy azóta sokkal jobb lett az életük, és ennek a legfőbb oka az, hogy nemet tudtak mondani. Szerintük a döntés határozza meg az embert, egyszerűen az igen, vagy a nem választása, ami mindenki előtt nyitva van, a döntés pedig mindenkinek a saját kezében van.

A rovat további hírei: Oktatás

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

Mennyit költünk az iskolakezdésre?

2019. augusztus 16. (péntek)

A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Egyre népszerűbb a Diákhitel

Egyre népszerűbb a Diákhitel

2019. augusztus 13. (kedd)

Továbbra is nő a hallgatók hitelfelvételi hajlandósága a diákhitel konstrukciók rekordalacsony kamatozásának köszönhetően: júliusban másfélszeresére nőtt a szabad felhasználású Diákhitel1 új igénylőinek száma az egy évvel korábbihoz képest. A kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvételi aránya közel 20 százalékos növekedést mutat - közölte a DiákhitelKözpont.

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

Minden, amit a duális képzésről érdemes tudni

2019. augusztus 12. (hétfő)

Hamarosan indul az újabb felsőoktatási félév, mindenki a ponthatárokról és a legnépszerűbb képzésekről beszél. A nappali és a levelező szakon kívül van egy olyan képzési forma is, amelyről méltatlanul kevés szó esik, ez pedig a duális képzés. Az esetek többségében indokolatlanul tartunk tőle, itt az idő lerombolni a mítoszokat.

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

2019. augusztus 10. (szombat)

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

Paks II. Akadémia a Dunaújvárosi Egyetemen

2019. augusztus 09. (péntek)

A Paks II. Akadémia keretében egy új képzést indít szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetem. Elsősorban a felsőfokú mérnöki szakon végzettek jelentkezését várják az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök képzésre.

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

Egyre népszerűbb a Diákhitel2

2019. augusztus 01. (csütörtök)

Egy év alatt közel 34 százalékkal nőtt a tanulmányi költségek finanszírozására kialakított Diákhitel2 konstrukciót igénylők száma - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön az MTI-vel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hallgatók egyszerűbben és gyorsabban igényelhetik a diákhiteleiket az elektronikus aláírással történő szerződéskötésnek köszönhetően, amely augusztus 1-jétől ismét elérhető.

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

Több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább

2019. július 30. (kedd)

Több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat informatikai területen, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben.