Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ez feladta a leckét

2018. május 12. (szombat) 20:52 - Vass Ádám

Két nagyon erős performanszt mutattak be szombaton este a Kortárs Művészeti Intézetben. Míg az egyik a valóságról elmélkedett, a másik a női szerepeket semmisítette meg.

Rendhagyó előadásokat láthatott az a húsz érdeklődő, aki ellátogatott a Kortárs Művészeti Intézetbe. A szombat délután hatkor kezdődő performanszok komoly kihívás elé állították a nézőket egyedi mondanivalójukkal és egyáltalán nem szokványos előadásmódjukkal. Elsőként feLugossy Laca és Várnai Ágnes A Világ Vége című előadására került sor. Ők egy misztikus, elvont világba léptek be, ahonnan arról tudósítottak, hogy a divat milyen formákat ölthet a valóságtól elrugaszkodva, valamint megüzenték a trogloditáknak is, hogy a valóság már nem létezik, a pszichológiai bomba pedig már ketyeg.

 

A húsz perces előadás után Fajgerné Dudás Andrea és Füsun Ipek performansza következett In the Name... címmel. Ők kezdetnek brutálisan kivégeztek egy Barbie babát, különös kegyetlenséggel szétzúztak néhány porcelán tárgyat egy vasalóval és elpusztították Danielle Steel néhány romantikus dráma kötetét még az előtt, hogy összetéptek volna pár leszbikus pornóból kivágott képet a kalocsai mintával készült konyhai házi áldások mellett. Tették mindezt azért, hogy kifejezzék, nem hajolnak meg a hagyományos női szerepek előtt, egyszer és mindenkorra elutasítják a női tárgyiasítást és azokat a normákat, amik ma a nőket jellemzik.

A rovat további hírei: Kultúra

A legjobbak egy helyen

A legjobbak egy helyen

2018. május 25. (péntek)

Ordas István műgyűjtő, mecénás tulajdonában rengeteg helyi kötődésű művész alkotása található. Az ezekből összeállított válogatás már látogatható a Bartók színházban.

Ideje volt egy felnőtt előadásnak

Ideje volt egy felnőtt előadásnak

2018. május 19. (szombat)

Kiváló lett a Valahol Európában, a fiatalok kedvence lehet a Lúzer Rádió, Budapest! és a Mikrokozmosz is nagyon aranyos, de ideje volt kicsit kisöpörni a cuki kellékeket és az elvarázsolt erdő díszletét, hogy valami igazi kerüljön a Bartók színpadára.

Újabb díjnyertes magyar film

Újabb díjnyertes magyar film

2018. május 19. (szombat)

Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül.

Korhatáros darabbal zárul az évad

Korhatáros darabbal zárul az évad

2018. május 19. (szombat)

Legtöbbeknek nem kell bemutatni a mexikói festőnőt, Frida Kahlo-t, aki a huszadik század egyik legnagyobb hatású nőalakja volt. A róla készült legújabb színdarab ősbemutatójára a Bartók színház stúdiótermében kerül majd sor, ami egyben a Szolgálat Évadának utolsó bemutatója is lesz. 

A pudingportól a mirelit pizzáig

A pudingportól a mirelit pizzáig

2018. május 18. (péntek)

Újabb kiállítá nyílt az Intercisa Múzeumban. A második emeleti kiállítóteremben ezúttal a mindenki által jól ismert Dr. Oetker cég múltját és jelenét ismerhetik meg az érdeklődők.

Pünkösdi néptáncos királyság

Pünkösdi néptáncos királyság

2018. május 15. (kedd)

Az eddigi legjobb pünkösdi gyermek néptánctalálkozót szervezte meg a Munkásművelődési Központ, minden vendégfellépő és látogató egy rendkívül hangulatos fesztivál részese lehetett.

Barangolás a képek világában

Barangolás a képek világában

2018. május 15. (kedd)

A Munkásművelődési Központ folyosógalériája egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már a huszonnyolcadik kiállításmegnyitóra is sor került.