Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ez feladta a leckét

2018. május 12. (szombat) 20:52 - Vass Ádám

Két nagyon erős performanszt mutattak be szombaton este a Kortárs Művészeti Intézetben. Míg az egyik a valóságról elmélkedett, a másik a női szerepeket semmisítette meg.

Rendhagyó előadásokat láthatott az a húsz érdeklődő, aki ellátogatott a Kortárs Művészeti Intézetbe. A szombat délután hatkor kezdődő performanszok komoly kihívás elé állították a nézőket egyedi mondanivalójukkal és egyáltalán nem szokványos előadásmódjukkal. Elsőként feLugossy Laca és Várnai Ágnes A Világ Vége című előadására került sor. Ők egy misztikus, elvont világba léptek be, ahonnan arról tudósítottak, hogy a divat milyen formákat ölthet a valóságtól elrugaszkodva, valamint megüzenték a trogloditáknak is, hogy a valóság már nem létezik, a pszichológiai bomba pedig már ketyeg.

 

A húsz perces előadás után Fajgerné Dudás Andrea és Füsun Ipek performansza következett In the Name... címmel. Ők kezdetnek brutálisan kivégeztek egy Barbie babát, különös kegyetlenséggel szétzúztak néhány porcelán tárgyat egy vasalóval és elpusztították Danielle Steel néhány romantikus dráma kötetét még az előtt, hogy összetéptek volna pár leszbikus pornóból kivágott képet a kalocsai mintával készült konyhai házi áldások mellett. Tették mindezt azért, hogy kifejezzék, nem hajolnak meg a hagyományos női szerepek előtt, egyszer és mindenkorra elutasítják a női tárgyiasítást és azokat a normákat, amik ma a nőket jellemzik.

A rovat további hírei: Kultúra

Hangok a képeken

Hangok a képeken

2018. október 20. (szombat)

Az év utolsó előtti kiállításán az Intercisa Múzeumban Várnai Gyula képzőművész alkotásai láthatóak. A tárlat pénteken délután nyílt a második emeleti kiállító teremben, ahol Farkas Lajos múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket.

Szaxofon-párbaj a Művészben

Szaxofon-párbaj a Művészben

2018. október 19. (péntek)

Oláh Krisztián jazz-zongoristát nem sokaknak kell bemutatni a műfaj kedvelői közül. Kvintettje rendhagyó módon csütörtökön este látogatott el ismét Dunaújvárosba, a kistérség immár országos hírű jazz-szentélyébe, a Művész Presszóba. 

Újabb ősbemutató készül a Bartókban

Újabb ősbemutató készül a Bartókban

2018. október 17. (szerda)

Idén sem maradunk ősbemutató nélkül, a tavalyi Lúzer Rádió, Budapest! után ezúttal Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényének készül el a legelső színpadi adaptációja a Bartók színházban.

Húsz éve mutatják meg magukat a világnak

Húsz éve mutatják meg magukat a világnak

2018. október 16. (kedd)

A Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület által létrehozott Ez vagyok én kiállítás huszadik alkalommal mutatja be a fogyatékkal élők alkotásait.

Kultúrák közelítése

Kultúrák közelítése

2018. október 15. (hétfő)

Az elmúlt hétvégén az Intercisa Múzeum munkatársai a délvidéki Zomborban jártak annak érdekében, hogy együttműködést alakítsanak ki az ottani kulturális intézménnyel.

Mese hanggal - Előadás a könyvtárban

Mese hanggal - Előadás a könyvtárban

2018. október 06. (szombat)

Akusztikus zeneszínház várta a kicsiket a gyermekkönyvtárban szombaton délután az Országos Könyvtári Napok keretein belül.

A természet szépségei

A természet szépségei

2018. október 06. (szombat)

Újabb kiállítás nyílt az MMK Galériában, ezúttal Klép Sándor, a Mezőföld Természetfotó Egyesület  a alapítójának képeiből.