Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ez feladta a leckét

2018. május 12. (szombat) 20:52 - Vass Ádám

Két nagyon erős performanszt mutattak be szombaton este a Kortárs Művészeti Intézetben. Míg az egyik a valóságról elmélkedett, a másik a női szerepeket semmisítette meg.

Rendhagyó előadásokat láthatott az a húsz érdeklődő, aki ellátogatott a Kortárs Művészeti Intézetbe. A szombat délután hatkor kezdődő performanszok komoly kihívás elé állították a nézőket egyedi mondanivalójukkal és egyáltalán nem szokványos előadásmódjukkal. Elsőként feLugossy Laca és Várnai Ágnes A Világ Vége című előadására került sor. Ők egy misztikus, elvont világba léptek be, ahonnan arról tudósítottak, hogy a divat milyen formákat ölthet a valóságtól elrugaszkodva, valamint megüzenték a trogloditáknak is, hogy a valóság már nem létezik, a pszichológiai bomba pedig már ketyeg.

 

A húsz perces előadás után Fajgerné Dudás Andrea és Füsun Ipek performansza következett In the Name... címmel. Ők kezdetnek brutálisan kivégeztek egy Barbie babát, különös kegyetlenséggel szétzúztak néhány porcelán tárgyat egy vasalóval és elpusztították Danielle Steel néhány romantikus dráma kötetét még az előtt, hogy összetéptek volna pár leszbikus pornóból kivágott képet a kalocsai mintával készült konyhai házi áldások mellett. Tették mindezt azért, hogy kifejezzék, nem hajolnak meg a hagyományos női szerepek előtt, egyszer és mindenkorra elutasítják a női tárgyiasítást és azokat a normákat, amik ma a nőket jellemzik.

A rovat további hírei: Kultúra

Csadi Zoltánt a Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki

Csadi Zoltánt a Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki

2018. augusztus 17. (péntek)

Áder János köztársasági elnök Csadi Zoltánnak, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettesének a magyar kultúra ápolása iránt elhivatott művészi pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett értékőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról!"

"Ne feledkezzél el szegény magyarokról!"

2018. augusztus 15. (szerda)

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét.

Idén az uraké a főszerep

Idén az uraké a főszerep

2018. augusztus 14. (kedd)

Tavaly nyár végén az Újpart egyesület hölgy tagjai állították ki alkotásaikat a KMI termében, ez alkalommal azonban fordult a kocka és az urak mutatják be műveiket.

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából a Mária Út Egyesületet és a Mária Rádió idén is zarándoklatok szervezésével támogatja az augusztus 20-i Szent István-ünnep szebbé tételét. Öröm és megtiszteltetés számunkra ez a feladat. A tavalyi évben közel két ezer zarándok érkezett együtt az ünnepre.

Az összetartozás ünnepe

Az összetartozás ünnepe

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében pénteken a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várta a látogatókat vasárnapig Bugacon.

Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre

2018. augusztus 11. (szombat)

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.

Augusztusi ünnepi miserend

Augusztusi ünnepi miserend

2018. augusztus 07. (kedd)

A római katolikus egyház a nyári hónapokra is megállapít főünnepeket, így augusztusra is. Ezek miserendje így alakul Dunaújvárosban.