Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ez feladta a leckét

2018. május 12. (szombat) 20:52 - Vass Ádám

Két nagyon erős performanszt mutattak be szombaton este a Kortárs Művészeti Intézetben. Míg az egyik a valóságról elmélkedett, a másik a női szerepeket semmisítette meg.

Rendhagyó előadásokat láthatott az a húsz érdeklődő, aki ellátogatott a Kortárs Művészeti Intézetbe. A szombat délután hatkor kezdődő performanszok komoly kihívás elé állították a nézőket egyedi mondanivalójukkal és egyáltalán nem szokványos előadásmódjukkal. Elsőként feLugossy Laca és Várnai Ágnes A Világ Vége című előadására került sor. Ők egy misztikus, elvont világba léptek be, ahonnan arról tudósítottak, hogy a divat milyen formákat ölthet a valóságtól elrugaszkodva, valamint megüzenték a trogloditáknak is, hogy a valóság már nem létezik, a pszichológiai bomba pedig már ketyeg.

 

A húsz perces előadás után Fajgerné Dudás Andrea és Füsun Ipek performansza következett In the Name... címmel. Ők kezdetnek brutálisan kivégeztek egy Barbie babát, különös kegyetlenséggel szétzúztak néhány porcelán tárgyat egy vasalóval és elpusztították Danielle Steel néhány romantikus dráma kötetét még az előtt, hogy összetéptek volna pár leszbikus pornóból kivágott képet a kalocsai mintával készült konyhai házi áldások mellett. Tették mindezt azért, hogy kifejezzék, nem hajolnak meg a hagyományos női szerepek előtt, egyszer és mindenkorra elutasítják a női tárgyiasítást és azokat a normákat, amik ma a nőket jellemzik.

A rovat további hírei: Kultúra

Színek kavalkádja az MMK-ban

Színek kavalkádja az MMK-ban

2019. január 15. (kedd)

Az MMK Galéria falait hétfőtől egy hónapon át Éli Irián festményei díszítik, méghozzá a hagyományostól eltérő formában és színekben.

Színvonalas hangversennyel indult az év

Színvonalas hangversennyel indult az év

2019. január 13. (vasárnap)

Zsúfolásig megtelt a Bartók színházterme vasárnap délután a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány közös újévi gálakoncertjén.

Ica néni halhatatlansága

Ica néni halhatatlansága

2019. január 13. (vasárnap)

„Nézd ezt a rajzot. Ahogy megfogta a női arcot, aki ezt így rajzolta, abból árad a szeretet.” Néztem. Soha még így nem néztem képet, mint ahogy Rohonczi István tanár úr mondta, s  ahogy a vonalak egymásmellettiségét figyeltem, éreztem, amit mondott. P.Csasztka Ilona  azaz Pálfalniné Csasztka Ilona rajzai erről szólnak.

Az év első kiállítása a Bartókban

Az év első kiállítása a Bartókban

2019. január 08. (kedd)

Nem is egy, hanem rögtön két életművet foglal össze a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza legújabb kiállítása. Kedd délutántól kezdve egy hónapon át Pálfalvi János és P. Csasztka Ilona grafikusművészek munkái tekinthetők meg az épület aulájában.

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

Vízkereszt Jézus megjelenésének ünnepe

2019. január 06. (vasárnap)

Ma van vízkereszt, vagyis Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A katolikus egyházban vízkereszt parancsolt ünnep, vagyis a híveknek kötelező szentmisén részt venniük - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.

Újévi Gálakoncertet ad a zeneiskola

Újévi Gálakoncertet ad a zeneiskola

2019. január 02. (szerda)

Kilencedik alkalommal szervez közös Újévi Gálakoncertet a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány és a Sándor Frigyes Zeneiskola. A sztárfellépő ezúttal a Budapest Klezmer Band lesz majd.

Minden a tervek szerint halad

Minden a tervek szerint halad

2018. december 28. (péntek)

Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója értékelte a Család Évadának első felét és bepillantást engedett a következő fél év eseményeibe is.