Dunaújváros Hetilap

Ezer lámpás éjszakája

doszerk - 2018. május 26. 9:13

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot, Dunaújvárosban is.

Az Eltűnt Gyerekek Világnapjához kapcsolódó Ezer Lámpás Éjszakája nyolcadik alkalommal hívja fel a figyelmet az elkóborolt, elveszett gyerekek helyzetére. A rendezvény célja idén is az, hogy hazataláljanak az eltűnt gyerekek, hiszen minden évben egyre csak nő a számuk. Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány jelentése szerint 2017-ben 15.907 fiatalkorú (14-18 év) és 3117 gyermekkorú (0-14 év) eltűnését jelentették be a nyomozóhatóságnál. Ez azt jelenti, hogy 2016-hoz képest több, mint háromszázzal nőtt a 18 évnél fiatalabbak eltűnése. Jelenleg közel 3 ezer fiatalkorút nem találnak a szülők és a hozzátartozók. 19.024 fő regisztrált bejelentése óriási szám. Ez majdnem akkora, mintha Keszthely vagy Várpalota lakossága eltűnne egy év leforgása alatt. A civil kezdeményezés legelső évében valamivel több, mint tízezer fiatalkorú eltűnéséről beszéltek, ma közel a duplájáról.

Fotó:MTI

Vasárnap tíz városban, negyvenöt koncertet adnak sztárfellépők. A társadalmi célú programon többek közt olyan fellépők állnak majd színpadra, mint a Hősök, Hevesi Tamás, Belmondó, Rácz Gergő, Animal Cannibals, Korda György és Balázs Klári, Freddie, Varga Viktor, Holdviola, Cserpes Laura, LL Junior, New Level Empire és még sokan mások. A koncertek mellett családi és gyerekprogramokkal, valamint az ORFK munkatársai rendőrségi bemutatókkal és a csellengéssel kapcsolatos bűnmegelőzési felvilágosítással várja az érdeklődőket május 27-én az ország 9 városában, Kisvárdán pedig június 9-én.

Dunaújvárosban a Családi Hétvége rendezvénysorozat zárónapján, a gyereknapon az alsó Duna-parton rendezik a koncerteket. Az Ezer Lámpás Éjszakájának megnyitója délután háromkor kezdődik, Erdélyi Mónika vezetésével. Az első fellépő a New Level Empire lesz öt órakor, majd László Attila és Mujahid Zoli után Boggie lép a színpadra.

A program védjegyévé vált figyelemfelkeltő és látványos flashmob akció idén sem marad el. A résztvevők minden helyszínen világító lufikat engednek majd a magasba fél tízkor, országosan összesen húszezer darabot, így emlékezve az eltűnt gyerekekre, valamint a világító gömbök fényeivel jelezni szeretnék azt is, hogy minden gyereket hazavárnak.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.