Taroltak a dunaújvárosi tornászok!

Szárszó Lajos - 2018. május 22. 19:25

A Dunaferr SE tornászai óriási különbséggel utasították maguk mögé a mezőnyt a Kiskunfélegyházán megrendezett nemzetközi Matolay Elek Emléktornán.

A szokásoknak megfelelően a kiskunfélegyházi KÉSZ Arénában rendezték a Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyt, melyen két korosztályban, összetettben és egyéniben is remekeltek az újvárosi tornászok. Mint azt Trenka János vezetőedző elmondta, a legnagyobb öröm számára az volt, hogy mindenki szinte hiba nélkül be tudta mutatni az újonnan megtanult gyakorlatait.

- Három felnőtt versenyzővel, Balogh Kírával, Halász Dóra Szimonettával és Kovács Zsófiával indultunk a versenyen. Ők mindhárman kiválóan képviselték szakosztályunkat. Maximálisan elégedett vagyok a munkájukkal, és a bemutatott teljesítményükkel azért is, hiszen a selejtező napján mindhárman hiba nélkül teljesítettek, vagyis tizenkét tiszta gyakorlatot mutattak be. Akadtak kisebb hibák, de azok egyáltalán nem vontak le a gyakorlataik szépségéből. Jó volt ismét élvezni a versenyzést nekem és a lányoknak is egyaránt. Nagyon összeszedettek voltak, uralták a szereket és a gyakorlatokat is. Ez az eredményből is kitűnik. Aminek azonban rendkívül örülök, hogy több új gyakorlatot is sikerült bemutatniuk. Kovács Zsófia felemáskorláton és gerendán is új gyakorlattal állt a bírák elé, miközben ugrásban és talajon is szép, tiszta gyakorlatokat hajtott végre. A másik két versenyzőnk nagyon kitett magáért, akik az általuk megtanultakat pontosan mutatták be. Halász Dóra Szimonetta gerendán bejutott a szerenkénti döntőbe, ahol sajnos kisebb hibák becsúsztak, míg Kovács Zsófia felemáskorláton és gerendán elsőként, talajon harmadikként jutott a fináléba, de vállfájdalmai miatt a korláttól vissza kellett lépnünk. Gerendán egy teljesen új, a tavalyi Eb-s gyakorlatnál jóval ponterősebb, a mezőnyből kiemelkedő nehézségi pontszámú gyakorlatot mutatott be, majd talajon anyagerőben tisztább bemutatót láthattunk tőle. Összetettben megnyerte a viadalt, míg gerendán második, talajon pedig az első helyen végzett, ami a hétvégi Világkupát megelőzően igen jó eredmény. A célunk ezúttal az volt, hogy az 5.7 pontszámból induló gerenda gyakorlatát minél pontosabban hajtsa végre.

Kovács Zsófia ezúttal is remekelt! Kép: DO-archív

A Matolay Emléktorna egyben a szuper felnőtt csapatbajnokság egyik fordulóját is jelentette, melyen a Postás mögött, csupán hat tizeddel lemaradva a második helyen végzett a Dunaferr SE.
A felnőttek mellett a Török Dániel edző által vezetett két fős különítmény kiemelkedő teljesítménnyel utasította maga mögé a teljes mezőnyt.

- Makai Lilla és Mayer Gréta, akik mindketten a Héraklész program tagjai, képviselték a Dunaferr SE Torna Szakosztályát, s hatalmas előnnyel nyerték a viadalt. Gréta lett az összetett bajnok, míg mögötte Lilla a második helyen végzett. Az eredménynek természetesen nagyon örülök, de ha a jegyzőkönyv mögé nézek, azért kritika is van bennem. Azt tudtam, hogy a két gyermeknek olyan anyagerősek a gyakorlataik, hogy azokkal szép eredményeket tudnak elérni, melyeket meg is hoztak, de azért rontások is csúsztak a bemutatókba. Ezért vegyesek az érzelmeim. Ma azonban leültünk a gyermekekkel, és átbeszéltük a tapasztalatainkat és azt is, hogy milyen jövőképet állítanak fel maguknak annak tükrében, hogy az edzésmunkájuk hogyan alakul. Utólag kiderült, hogy óriási nívója nem volt a versenynek, hiszen a nemzetközi mezőnyből a nagyágyúk, az oroszok, olaszok, belgák, németek hiányoztak, így a sikert a helyén kell kezelni. Ettől függetlenül az eredményeknek örülünk, de a folytatásban tudnunk kell, milyen edzésmunka vár még ránk annak érdekében, hogy az eredményeket meg tudjuk tartani. Ez hatalmas feladat, de mi állunk a kihívások elé. Nagyon büszke vagyok a lányokra, akik közül Makai Lillát külön is ki kell emelnem, aki az utóbbi időszakban kiválóan dolgozik edzéseken és versenyeken egyaránt.

Makai Lilla és Mayer Gréta kiemelkedett korosztályából! (Kép forrása: Takahashi Katsumi archív)

- Nagyon boldog vagyok – összegezte élményeit Makai Lilla -, hiszen a második helyen végeztem összetettben. Amikor gerendán rontottam úgy éreztem, hogy elszálltak éremszerzési esélyeim, minden elcsúszott, de szerencsére nem így történt. Ez a helyezés ugyanazt az örömet adja nekem, mintha az első helyen végeztem volna, mivel ezért rengeteget dolgoztunk. Gyakorlataim pontértéke is rengeteget növekedett, mivel több új elemet építettünk be, melyek bemutatása többnyire sikerült. Hatalmas volt az öröm mindenki részéről, így most nagyon büszkének érzem magam. A célom az, hogy felnőttként kijuthassak az Olimpiára ugyanúgy, mint a példaképem, Kovács Zsófia.

- Egyáltalán nem számítottam arra – foglalta össze a Matolay Emlékversenyen szerzett tapasztalatait Mayer Gréta -, hogy én nyerhetem meg a versenyt. Ez számomra is nagy meglepetés volt. Nem is csupán az töltött el örömmel, hogy első lettem, hanem az, hogy a gyakorlataim jól sikerültek. Ez azért fontos, hiszen ha csak az eredményre törekszel, akkor lehet, hogy többet rontasz. Amikor azt láttam, hogy sorban érkeznek a jó pontszámok éreztem meg azt, hogy itt akár nyerhetek is. Ez nagy izgalommal töltött el engem, de ez ezúttal nem okozott gondot. Talajon szeretnék minél jobban fejlődni, miközben arra törekszem, hogy gyakorlataim minél pontosabbak, tisztábbak legyenek. Nekem is az a célom, hogy Olimpián szerepelhessek, hiszen az én példaképem is Kovács Zsófia, akit szerencsére az edzések alkalmával közelről is láthatok.

A rovat további hírei: Sport

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.