Dunaújváros Hetilap

Biztonságos és megfizethető a magyar fogyasztók energiaellátása

doszerk - 2018. június 26. 17:53

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága június 26-án elfogadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. és 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke június 26-án az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt számolt be a Hivatal 2016. és 2017. évben végzett munkájáról. Kiemelte, Magyarország energiaellátása az elmúlt két évben is zökkenőmentes volt, a magyar fogyasztók az európai uniós árakhoz képest továbbra is alacsony rezsiárakkal számolhattak. A MEKH a 2016-2017-es időszakban 34 rendeletet adott ki és közel 8000 határozatot hozott az energiapiac és a közműszektor hatékony működése érdekében. A Hivatal ebben az időszakban is kiemelt figyelmet fordított a fogyasztóvédelemmel, az energiastatisztikával, az energiahatékonysággal, valamint a megújuló energiával kapcsolatos kötelezettségeire.

Fogyasztóvédelmi tevékenysége körében a Hivatal ellenőrizte az egyetemes szolgáltatók számlázási gyakorlatát, a szolgáltatásminőségi határozatokban foglalt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, a Garantált Szolgáltatások be nem tartása miatti kötbérfizetéseket, valamint a behajtási költségátalány alkalmazásának módját. Utóbbi jogszerűtlen alkalmazása miatt az ELMŰ Nyrt.-vel szemben 50 millió, a TIGÁZ Zrt.-vel szemben 100 millió Ft bírság kiszabásáról döntött a hatóság. A MEKH kibővítette ügyfél-tájékoztatási tevékenységét, melynek során négy fogyasztóvédelmi kiadvány országos bemutatását és terjesztését szervezte meg. A MEKH kiadványai elérhetők a szolgáltatók ügyféltereiben, a megyei kormányhivatalokban, illetve letölthetők a Hivatal honlapjáról.
2016. december 31-ét követően a jogszabályi változások miatt új kötelező átvételi támogatási jogosultság már nem volt megállapítható, ezért 2016 végén rekordmennyiségben érkeztek be a Hivatalhoz a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmek. A mintegy 2500 kérelmet a Hivatal munkacsoportja 2017 júniusáig feldolgozta. A kérelmek nagy része 0,5 MW alatti napelemes erőmű támogatására irányult, de jelentős a 0,5 MW feletti napelemes erőművek szerepe is. Az elkövetkező 1-3 évben jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon, ezáltal a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy a Hivatal az elmúlt két évben is kiegyensúlyozottan, felelősen gazdálkodott, a költségvetésbe a meghatározottakon felül fizetett be. A Hivatal munkatársai a jövőben is azért dolgoznak, hogy az ellátás folyamatos, a közműszolgáltatások megfizethetőek legyenek, és a szolgáltatások megfelelő minőségben álljanak a hazai fogyasztók rendelkezésére.

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.