Napi jó cselekedet

Molnár Emese - 2018. június 19. 14:00

Egy jóvátételi program keretében hat fogvatartott szépítette a Batsányi úti idősek otthona udvarát kedden.

Még 2016-ban kezdődött el az az EFOP-projekt (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program), amelynek célja, hogy a jogerősen kiszabott börtönbüntetésüket töltő elítéltek, az előzetes letartóztatás alatt álló személyek, valamint a kényszergyógykezeltek társadalmi és munkaerőpiaci visszailleszkedését elősegítsék. A közel négyéves program idején ez a fogvatartottak több, mint a negyedének, 4600 személy bevonását jelenti. Közülük 1800 fogvatartott vehet részt kompetencia fejlesztésen, 1100-an pedig szakmát tanulhatnak. Emellett 1000 hozzátartozó számára biztosít a program valamilyen humánszolgáltatást.

2018. május 31-ig országosan tizenegy jóvátételi programot valósítottak meg öt büntetés-végrehajtási intézetben.

A jóvátételi programra önként jelentkezhetnek a fogvatartottak. Munkát végezhetnek a bv-intézeteken belül (például családbarát látogatófogadó helyiség kialakítása), vagy a börtön falain kívül is (kórházak, iskolák felújítási munkálatai), természetesen szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett. Ilyen külső helyszín volt például a Batsányi úti idősek otthona, ahol a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bernátkúti objektumának hat fogvatartottja tette rendbe az intézmény kertjét kedden. Köztük volt Czukor István, aki szerint azért is jó ez a program, mert nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyíthatják, hogy meg tud változni egy ember. Ő már másfél éve tanulja a bőrműves szakmát is a program keretében. Mesélt arról, hogy 28 hónapja van a börtönben, és jó magaviseletért jövő októberben helyezhetik feltételesen szabadlábra. Mint mondta, ekkorra már elvégezné a bőrműves képzést is, és az a célja, hogy munkát találjon.

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!