Dunaújváros Hetilap

Adomány lesz az adományból

2018. július 19. (csütörtök) 13:03 - Vass Ádám

Újabb negyedév telt el, vagyis újabb támogatottal bővült Dunaújváros Kenyerének listája. Ezúttal a Dunaújvárosi Hit Gyülekezete gazdagodott fél millió forinttal, amit teljes egészében a rászorulókra fordítanak majd.

Kilencedik alkalommal adtak át nagy összegű adományt a Dunaújváros Kenyerének eladásaiból befolyt gyűjtésből. Az előző három hónap során egészen pontosan 417.500 forint gyűlt össze, amit a csütörtök délelőtti átadáson Cserna Gábor polgármester javaslatára az önkormányzat fél millióra kerekített fel. Mint mondta, annak idején az önkormányzat, a helyi Tourinform iroda és a Széchenyi Pékség közös jótékonysági akciójának kezdetén nem is gondolták volna, hogy ekkora népszerűséget fog aratni a kezdeményezés, hiszen a következő alkalommal már tizedszerre adományozhatnak jelentős összeget egy szervezetnek, egyesületnek, ami a városlakóknak köszönhető.

- Mindenekelőtt azoknak tartozunk köszönettel, akik megvásárolják a kenyeret és darabonként ötven forinttal támogatják a kedvezményezettet. Negyedévente hasonló összeget érünk el, ami jelzi, hogy komoly számú törzsvásárlója van Dunaújváros Kenyerének. Korábban óvoda, bölcsőde, iskolák, civil szervezetek, egyesületek kapták, most pedig a Hit Gyülekezete. Ők a hitéleti tevékenységükön túl több nemes és jótékony feladatot is vállalnak a városban, az ajándék- és ruhaosztás mellett meleg ételt is biztosítanak a rászorulók számára.

A Dunaújvárosi Hit Gyülekezetének részéről az átadáson jelen volt Szabó Attila, a gyülekezet karitatív ügyekért felelős vezetője és Tihanyi Tamás presbiter, aki elsőként megköszönte az önkormányzat, a pékség és főleg a városlakók támogatását.

- A dunaújvárosi gyülekezet eddig az adományokat arra használta, hogy a hitéletét finanszírozza, a megmaradt összegből pedig elindult a kezdeményezés, hogy a városban élő rászorulókat segítsük. Ez több éve kezdődött ruhaosztásokkal, használt cikkekkel, majd jött az igény, hogy étellel is segítsük az embereket. Ebből a befolyt összegből is szeretnénk tovább folytatni ezeket az ételosztásokat, ezért mindet az adományokba fordítjuk, ételosztáskor pedig Dunaújváros Kenyeréből fogunk vásárolni, hogy mi is hozzájárulhassunk mások támogatásához. 

Lissák Kálmán, a Szécsényi Sütőipari Kft. ügyvezetője továbbra is büszkeséggel gondol a kezdeményezésre, ami országos viszonylatban is egyedülállónak számít, így izgatottan várják, hogy három hónap múlva a jubileumi tizedik alkalmat is elérjék, amikor egy összegzést is szeretnének majd bemutatni az eddig támogatottak eredményeiről. A következő, tizedik kedvezményezett a kórház sürgősségi osztálya, mellyel kapcsolatban Cserna Gábor elmondta, bár a kórház már öt éve állami fenntartású intézmény, a város egyik szívügye maradt mindig is.

Dr. Máté Ágnes a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa elárulta, nagy meglepetéssel fogadták az örömhírt, amiért előre is köszönetet mondott az ott dolgozó csapat nevében. Mint mondta, évente 17 ezer embert látnak el, akiknek közel negyede kritikus, életveszélyes állapotban érkezik hozzájuk, az ott dolgozók pedig emberfeletti erővel végzik a munkájukat. Éppen ezért a felszerelések gyorsan használódnak, ám ők mégis inkább a betegek kényelmét szeretnék javítani a majdani összegből. A tervek szerint a túlzsúfolt várakozótér komfortosabbá tételére fordítják majd a pénzt, és javítanák a terület szellőzését, légkondicionálását, hogy a téli hideg és a nyári meleg kevésbé terhelje a betegeket.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

D+ Híradó - Sajtóbejárás, arborétumi séta

2019. május 23. (csütörtök)

Sajtóbejárás a családi hétvége előtt, könyvtárosok az arborétumban, nyílt nap a kórházban - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Nemet kell mondani a bevándorlásra

Nemet kell mondani a bevándorlásra

2019. május 23. (csütörtök)

Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén. 

Hétvégén irány az alsó Duna-part!

Hétvégén irány az alsó Duna-part!

2019. május 23. (csütörtök)

A közelgő Családi Hétvégéről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Kiss András a Helyi Tourinform Iroda vezetője az alsó Duna-parton.

Milyen időnk lesz a Családi Hétvégén?

Milyen időnk lesz a Családi Hétvégén?

2019. május 23. (csütörtök)

Megázunk a pénteki esti koncertek alatt? Szeles idő lesz a szombati Parázs Varázson? Nagyon fel kell öltözni a vasárnapi gyereknapi programokra? Utánajártunk.

Emelkedik a benzin ára

Emelkedik a benzin ára

2019. május 23. (csütörtök)

A Mol 4 forinttal emeli a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé nem változik.

D+ Híradó - Képzés, premier a Bartókban

D+ Híradó - Képzés, premier a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Dunaújvárosban is lesz Paks 2 Akadémia, kis filmek fesztiválja az egyetemen, újabb premier a Bartókban - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Energiahivatal: tavaly 81,9 megawattal bővült a háztartási erőművek teljesítménye

Energiahivatal: tavaly 81,9 megawattal bővült a háztartási erőművek teljesítménye

2019. május 22. (szerda)

Tavaly a negyedik negyedévben 3060 darab háztartási méretű kiserőmű csatlakozott újonnan a hálózatra, 22,0 megawatt beépített teljesítménnyel, így 2018-ban összesen 81,9 megawattal bővült a háztartási erőművek teljesítménye - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel.