Dunaújváros Hetilap

Adomány lesz az adományból

2018. július 19. (csütörtök) 13:03 - Vass Ádám

Újabb negyedév telt el, vagyis újabb támogatottal bővült Dunaújváros Kenyerének listája. Ezúttal a Dunaújvárosi Hit Gyülekezete gazdagodott fél millió forinttal, amit teljes egészében a rászorulókra fordítanak majd.

Kilencedik alkalommal adtak át nagy összegű adományt a Dunaújváros Kenyerének eladásaiból befolyt gyűjtésből. Az előző három hónap során egészen pontosan 417.500 forint gyűlt össze, amit a csütörtök délelőtti átadáson Cserna Gábor polgármester javaslatára az önkormányzat fél millióra kerekített fel. Mint mondta, annak idején az önkormányzat, a helyi Tourinform iroda és a Széchenyi Pékség közös jótékonysági akciójának kezdetén nem is gondolták volna, hogy ekkora népszerűséget fog aratni a kezdeményezés, hiszen a következő alkalommal már tizedszerre adományozhatnak jelentős összeget egy szervezetnek, egyesületnek, ami a városlakóknak köszönhető.

- Mindenekelőtt azoknak tartozunk köszönettel, akik megvásárolják a kenyeret és darabonként ötven forinttal támogatják a kedvezményezettet. Negyedévente hasonló összeget érünk el, ami jelzi, hogy komoly számú törzsvásárlója van Dunaújváros Kenyerének. Korábban óvoda, bölcsőde, iskolák, civil szervezetek, egyesületek kapták, most pedig a Hit Gyülekezete. Ők a hitéleti tevékenységükön túl több nemes és jótékony feladatot is vállalnak a városban, az ajándék- és ruhaosztás mellett meleg ételt is biztosítanak a rászorulók számára.

A Dunaújvárosi Hit Gyülekezetének részéről az átadáson jelen volt Szabó Attila, a gyülekezet karitatív ügyekért felelős vezetője és Tihanyi Tamás presbiter, aki elsőként megköszönte az önkormányzat, a pékség és főleg a városlakók támogatását.

- A dunaújvárosi gyülekezet eddig az adományokat arra használta, hogy a hitéletét finanszírozza, a megmaradt összegből pedig elindult a kezdeményezés, hogy a városban élő rászorulókat segítsük. Ez több éve kezdődött ruhaosztásokkal, használt cikkekkel, majd jött az igény, hogy étellel is segítsük az embereket. Ebből a befolyt összegből is szeretnénk tovább folytatni ezeket az ételosztásokat, ezért mindet az adományokba fordítjuk, ételosztáskor pedig Dunaújváros Kenyeréből fogunk vásárolni, hogy mi is hozzájárulhassunk mások támogatásához. 

Lissák Kálmán, a Szécsényi Sütőipari Kft. ügyvezetője továbbra is büszkeséggel gondol a kezdeményezésre, ami országos viszonylatban is egyedülállónak számít, így izgatottan várják, hogy három hónap múlva a jubileumi tizedik alkalmat is elérjék, amikor egy összegzést is szeretnének majd bemutatni az eddig támogatottak eredményeiről. A következő, tizedik kedvezményezett a kórház sürgősségi osztálya, mellyel kapcsolatban Cserna Gábor elmondta, bár a kórház már öt éve állami fenntartású intézmény, a város egyik szívügye maradt mindig is.

Dr. Máté Ágnes a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa elárulta, nagy meglepetéssel fogadták az örömhírt, amiért előre is köszönetet mondott az ott dolgozó csapat nevében. Mint mondta, évente 17 ezer embert látnak el, akiknek közel negyede kritikus, életveszélyes állapotban érkezik hozzájuk, az ott dolgozók pedig emberfeletti erővel végzik a munkájukat. Éppen ezért a felszerelések gyorsan használódnak, ám ők mégis inkább a betegek kényelmét szeretnék javítani a majdani összegből. A tervek szerint a túlzsúfolt várakozótér komfortosabbá tételére fordítják majd a pénzt, és javítanák a terület szellőzését, légkondicionálását, hogy a téli hideg és a nyári meleg kevésbé terhelje a betegeket.

A rovat további hírei: Közélet

„A magyar forradalom a kommunizmus végének kezdete"

„A magyar forradalom a kommunizmus végének kezdete"

2018. október 22. (hétfő)

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

D+ Híradó - Önkéntesek, felújítás

D+ Híradó - Önkéntesek, felújítás

2018. október 21. (vasárnap)

Önkéntes program a Vöröskeresztnél, nőttek az átlagkeresetek, év végére befejezik a Dózsa iskola felújítását - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Csökkentek a közműtartozások

Csökkentek a közműtartozások

2018. október 21. (vasárnap)

Az elmúlt öt évben kevesebb mint felére, 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege - tájékoztatta friss adatai alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vasárnap az MTI-t.

Javult a levegő minősége a városban

Javult a levegő minősége a városban

2018. október 21. (vasárnap)

A Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Köztársaság úti automata monitorállomás mérési adatai szerint tegnap a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja  75 mikrogramm/légköbméter tájékoztatási küszöbérték alá csökkent.

Városrészi takarítás

Városrészi takarítás

2018. október 21. (vasárnap)

Egy közösségi takarítási akcióra hívta a körzetlakókat Nagy Zoltánné, a 7-es számú választókörzet önkormányzati képviselője. 

D+ Híradó - Vízállás, új edző

D+ Híradó - Vízállás, új edző

2018. október 20. (szombat)

Továbbra is rekord alacsony a Duna vízállása, újabb olimpiai bajnokkal erősítettek a kajakosok - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Egészségtelen a levegő minősége

Egészségtelen a levegő minősége

2018. október 20. (szombat)

Továbbra is számos településen magas a légszennyezettség a szálló por (PM10) miatt.