Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Barokk mennyország

2018. július 29. (vasárnap) 9:15 - doszerk

A Barokk mennyország – Kincsek, rejtélyek a Szent István-székesegyházból címet viselő nagyívű kiállításból kirajzolódik a székesegyház barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól és a szegény özvegyasszony utolsó fillérétől kezdve a Mária Terézia által adományozott ékes főoltárig; a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig. A kiállítást a székesfehérvári Barokk év egyik csúcspontja.

A tárlat középpontjában a bazilika kiemelkedő barokk műkincsei állnak, ezek mellett pedig sok különleges műtárgy segítségével idézik meg a szervezők a korszak szellemiségét, és teszik átélhetővé azt a barokk stílus egyik legfontosabb jellegzetessége, a felfokozott vizualitás felől.

A szakemberek korszerű technikai eszközök segítségével varázsolják igazán élményszerűvé a kiállítást: a hagyományosan távolságtartó múzeumi gyakorlattal ellentétben a tárlat során a látogatók a kiállított műtárgyak közvetlen közelébe kerülhetnek majd, amelyeket értő magyarázatokkal is ellátnak. A száznál több barokk festményt, szobrot, ötvöstárgyat és egyéb műtárgyat felvonultató kiállítás izgalmas fejtörőkkel, történeti-művészeti titkokkal várja a látogatókat, akik a barokk kódok megfejtése, rejtett utalások megértése során kerülhetnek közelebb a barokk kor varázslatos és távolinak tűnő világához. Így a műtárgyakkal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók is közérthető módon kerülnek bemutatásra, a bazilika barokk berendezéséhez méltó színvonalú installációval, továbbá a bazilikában egy éven át folyt művészettörténeti és restaurátori tudományos vizsgálatok eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kiállítás attrakciói a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket – a freskókkal együtt – Johann Ignaz Cimbal készített. A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni. A székesfehérvári bazilika barokk kincseit felvonultató tárlatot a Szent István Király Múzeum mutatja be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal közösen, a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A 250 éves Szent István király-székesegyház műkincseiből nyíló nagy szabású kiállítás szorosan kapcsolódik a 2018-as évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez, amelyet még áprilisban indított útjára dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. A programsorozat szakmai partnerei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a programok pedig tavasz óta egészen karácsonyig folyamatosan zajlanak.

A kiállítást augusztus 3-án nyitja meg Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve a kiállítás kurátorai, Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy Veronika művészettörténészek. A tárlat október 23-ig látogatható.

-OPH-

A rovat további hírei: Kultúra

Hangok a képeken

Hangok a képeken

2018. október 20. (szombat)

Az év utolsó előtti kiállításán az Intercisa Múzeumban Várnai Gyula képzőművész alkotásai láthatóak. A tárlat pénteken délután nyílt a második emeleti kiállító teremben, ahol Farkas Lajos múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket.

Szaxofon-párbaj a Művészben

Szaxofon-párbaj a Művészben

2018. október 19. (péntek)

Oláh Krisztián jazz-zongoristát nem sokaknak kell bemutatni a műfaj kedvelői közül. Kvintettje rendhagyó módon csütörtökön este látogatott el ismét Dunaújvárosba, a kistérség immár országos hírű jazz-szentélyébe, a Művész Presszóba. 

Újabb ősbemutató készül a Bartókban

Újabb ősbemutató készül a Bartókban

2018. október 17. (szerda)

Idén sem maradunk ősbemutató nélkül, a tavalyi Lúzer Rádió, Budapest! után ezúttal Tamási Áron Jégtörő Mátyás című regényének készül el a legelső színpadi adaptációja a Bartók színházban.

Húsz éve mutatják meg magukat a világnak

Húsz éve mutatják meg magukat a világnak

2018. október 16. (kedd)

A Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület által létrehozott Ez vagyok én kiállítás huszadik alkalommal mutatja be a fogyatékkal élők alkotásait.

Kultúrák közelítése

Kultúrák közelítése

2018. október 15. (hétfő)

Az elmúlt hétvégén az Intercisa Múzeum munkatársai a délvidéki Zomborban jártak annak érdekében, hogy együttműködést alakítsanak ki az ottani kulturális intézménnyel.

Mese hanggal - Előadás a könyvtárban

Mese hanggal - Előadás a könyvtárban

2018. október 06. (szombat)

Akusztikus zeneszínház várta a kicsiket a gyermekkönyvtárban szombaton délután az Országos Könyvtári Napok keretein belül.

A természet szépségei

A természet szépségei

2018. október 06. (szombat)

Újabb kiállítás nyílt az MMK Galériában, ezúttal Klép Sándor, a Mezőföld Természetfotó Egyesület  a alapítójának képeiből.