Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Barokk mennyország

2018. július 29. (vasárnap) 9:15 - doszerk

A Barokk mennyország – Kincsek, rejtélyek a Szent István-székesegyházból címet viselő nagyívű kiállításból kirajzolódik a székesegyház barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól és a szegény özvegyasszony utolsó fillérétől kezdve a Mária Terézia által adományozott ékes főoltárig; a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig. A kiállítást a székesfehérvári Barokk év egyik csúcspontja.

A tárlat középpontjában a bazilika kiemelkedő barokk műkincsei állnak, ezek mellett pedig sok különleges műtárgy segítségével idézik meg a szervezők a korszak szellemiségét, és teszik átélhetővé azt a barokk stílus egyik legfontosabb jellegzetessége, a felfokozott vizualitás felől.

A szakemberek korszerű technikai eszközök segítségével varázsolják igazán élményszerűvé a kiállítást: a hagyományosan távolságtartó múzeumi gyakorlattal ellentétben a tárlat során a látogatók a kiállított műtárgyak közvetlen közelébe kerülhetnek majd, amelyeket értő magyarázatokkal is ellátnak. A száznál több barokk festményt, szobrot, ötvöstárgyat és egyéb műtárgyat felvonultató kiállítás izgalmas fejtörőkkel, történeti-művészeti titkokkal várja a látogatókat, akik a barokk kódok megfejtése, rejtett utalások megértése során kerülhetnek közelebb a barokk kor varázslatos és távolinak tűnő világához. Így a műtárgyakkal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók is közérthető módon kerülnek bemutatásra, a bazilika barokk berendezéséhez méltó színvonalú installációval, továbbá a bazilikában egy éven át folyt művészettörténeti és restaurátori tudományos vizsgálatok eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kiállítás attrakciói a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket – a freskókkal együtt – Johann Ignaz Cimbal készített. A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni. A székesfehérvári bazilika barokk kincseit felvonultató tárlatot a Szent István Király Múzeum mutatja be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal közösen, a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A 250 éves Szent István király-székesegyház műkincseiből nyíló nagy szabású kiállítás szorosan kapcsolódik a 2018-as évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez, amelyet még áprilisban indított útjára dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. A programsorozat szakmai partnerei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a programok pedig tavasz óta egészen karácsonyig folyamatosan zajlanak.

A kiállítást augusztus 3-án nyitja meg Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve a kiállítás kurátorai, Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy Veronika művészettörténészek. A tárlat október 23-ig látogatható.

-OPH-

A rovat további hírei: Kultúra

Idén az uraké a főszerep

Idén az uraké a főszerep

2018. augusztus 14. (kedd)

Tavaly nyár végén az Újpart egyesület hölgy tagjai állították ki alkotásaikat a KMI termében, ez alkalommal azonban fordult a kocka és az urak mutatják be műveiket.

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

Ünnepeljük együtt Szent Istvánt!

2018. augusztus 13. (hétfő)

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek úr megbízásából a Mária Út Egyesületet és a Mária Rádió idén is zarándoklatok szervezésével támogatja az augusztus 20-i Szent István-ünnep szebbé tételét. Öröm és megtiszteltetés számunkra ez a feladat. A tavalyi évben közel két ezer zarándok érkezett együtt az ünnepre.

Az összetartozás ünnepe

Az összetartozás ünnepe

2018. augusztus 12. (vasárnap)

Tizenkét ország huszonhét nemzete képviselőinek jelenlétében nyílt meg az Országház Felsőházi termében pénteken a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várta a látogatókat vasárnapig Bugacon.

Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre

2018. augusztus 11. (szombat)

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.

Augusztusi ünnepi miserend

Augusztusi ünnepi miserend

2018. augusztus 07. (kedd)

A római katolikus egyház a nyári hónapokra is megállapít főünnepeket, így augusztusra is. Ezek miserendje így alakul Dunaújvárosban.

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

Épül a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban

2018. augusztus 03. (péntek)

Már az utolsó simításokat végzik a Munkásművelődési Központ első emeletén, ahol egy nyolcvan millió forintos projektnek köszönhetően a legmodernebb eszközök segítségével léphetnek be a gyerekek a mesék világába.

Zarándoklat Szent Panteleimon emlékére

Zarándoklat Szent Panteleimon emlékére

2018. július 29. (vasárnap)

Véget ért a hatodik Szent Pantaleimon zarándoklat szombaton, a résztvevők pedig harmadik éve tették meg gyalogosan az útvonalat Beloiannisztól Dunaújvárosig.