Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Barokk mennyország

2018. július 29. (vasárnap) 9:15 - doszerk

A Barokk mennyország – Kincsek, rejtélyek a Szent István-székesegyházból címet viselő nagyívű kiállításból kirajzolódik a székesegyház barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól és a szegény özvegyasszony utolsó fillérétől kezdve a Mária Terézia által adományozott ékes főoltárig; a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig. A kiállítást a székesfehérvári Barokk év egyik csúcspontja.

A tárlat középpontjában a bazilika kiemelkedő barokk műkincsei állnak, ezek mellett pedig sok különleges műtárgy segítségével idézik meg a szervezők a korszak szellemiségét, és teszik átélhetővé azt a barokk stílus egyik legfontosabb jellegzetessége, a felfokozott vizualitás felől.

A szakemberek korszerű technikai eszközök segítségével varázsolják igazán élményszerűvé a kiállítást: a hagyományosan távolságtartó múzeumi gyakorlattal ellentétben a tárlat során a látogatók a kiállított műtárgyak közvetlen közelébe kerülhetnek majd, amelyeket értő magyarázatokkal is ellátnak. A száznál több barokk festményt, szobrot, ötvöstárgyat és egyéb műtárgyat felvonultató kiállítás izgalmas fejtörőkkel, történeti-művészeti titkokkal várja a látogatókat, akik a barokk kódok megfejtése, rejtett utalások megértése során kerülhetnek közelebb a barokk kor varázslatos és távolinak tűnő világához. Így a műtárgyakkal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók is közérthető módon kerülnek bemutatásra, a bazilika barokk berendezéséhez méltó színvonalú installációval, továbbá a bazilikában egy éven át folyt művészettörténeti és restaurátori tudományos vizsgálatok eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kiállítás attrakciói a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket – a freskókkal együtt – Johann Ignaz Cimbal készített. A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni. A székesfehérvári bazilika barokk kincseit felvonultató tárlatot a Szent István Király Múzeum mutatja be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal közösen, a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A 250 éves Szent István király-székesegyház műkincseiből nyíló nagy szabású kiállítás szorosan kapcsolódik a 2018-as évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez, amelyet még áprilisban indított útjára dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. A programsorozat szakmai partnerei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a programok pedig tavasz óta egészen karácsonyig folyamatosan zajlanak.

A kiállítást augusztus 3-án nyitja meg Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve a kiállítás kurátorai, Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy Veronika művészettörténészek. A tárlat október 23-ig látogatható.

-OPH-

A rovat további hírei: Kultúra

Vendetta a Bartókban

Vendetta a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

Marton Mária író történetét állítják színpadra a Bartók színházba, Dávid Zsuzsa rendezésében. A Vendetta elsősorban a felnőtt közönségnek szól, hiszen mély lelki vívódásokat bemutató, szociális kérdésekkel foglalkozó drámáról van szó.

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

Közönségtalálkozót tartottak a Bartókban

2019. május 22. (szerda)

A Twist Olivér szereplői és alkotói várták a nézőket a keddi eladás után egy kis beszélgetésre, ahol elárultak pár kulisszatitkot és felelevenítették a próbafolyamat legszebb perceit.

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

Alíz Csodaországban - Újabb siker a Bartókban

2019. május 17. (péntek)

A Bartók színház új táncjátékát a csapat egyik tagja, Dunaveczki Éva állította színpadra. Ez élete első rendezése, úgyhogy izgul is nagyon. Pedig nem volt miért, hiszen ezen a premieren is telt ház volt és óriási sikert aratott a darab.

Kiállítás a zeneiskolában

Kiállítás a zeneiskolában

2019. május 17. (péntek)

Újabb kiállítás nyílt a Sándor Frigyes Zeneiskola folyosógalériájában. Ezúttal Kosztolányi György festőművész tanítványai mutatták be alkotásaikat.

Hangulatos táncjáték a Bartókban

Hangulatos táncjáték a Bartókban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy mesejátékkal készültek a Bartók színház táncosai, május 17-én mutatják be az Alíz Csodaországban című darabot.

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

Az első Szent Korona Nap Dunaújvárosban

2019. május 16. (csütörtök)

Egy 2017-es kormányhatározatnak köszönhetően Dunaújvárosban is megrendezésre kerül a Szent Korona Nap, méghozzá június elsején, az evangélikus templomban.

Sajátos firkák

Sajátos firkák

2019. május 15. (szerda)

Baráthné Markovics Zsuzsanna első önálló kiállítása nyílt meg az MMK folyosógalériában. Sajátos firkák című tárlatán ceruzával és szénnel készült alkotásai tekinthetők meg.