Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Barokk mennyország

2018. július 29. (vasárnap) 9:15 - doszerk

A Barokk mennyország – Kincsek, rejtélyek a Szent István-székesegyházból címet viselő nagyívű kiállításból kirajzolódik a székesegyház barokk kori története: a szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól és a szegény özvegyasszony utolsó fillérétől kezdve a Mária Terézia által adományozott ékes főoltárig; a plébániatemplom felépülésétől a püspökség 1777-es megalapításáig. A kiállítást a székesfehérvári Barokk év egyik csúcspontja.

A tárlat középpontjában a bazilika kiemelkedő barokk műkincsei állnak, ezek mellett pedig sok különleges műtárgy segítségével idézik meg a szervezők a korszak szellemiségét, és teszik átélhetővé azt a barokk stílus egyik legfontosabb jellegzetessége, a felfokozott vizualitás felől.

A szakemberek korszerű technikai eszközök segítségével varázsolják igazán élményszerűvé a kiállítást: a hagyományosan távolságtartó múzeumi gyakorlattal ellentétben a tárlat során a látogatók a kiállított műtárgyak közvetlen közelébe kerülhetnek majd, amelyeket értő magyarázatokkal is ellátnak. A száznál több barokk festményt, szobrot, ötvöstárgyat és egyéb műtárgyat felvonultató kiállítás izgalmas fejtörőkkel, történeti-művészeti titkokkal várja a látogatókat, akik a barokk kódok megfejtése, rejtett utalások megértése során kerülhetnek közelebb a barokk kor varázslatos és távolinak tűnő világához. Így a műtárgyakkal kapcsolatos érdekességek és tudnivalók is közérthető módon kerülnek bemutatásra, a bazilika barokk berendezéséhez méltó színvonalú installációval, továbbá a bazilikában egy éven át folyt művészettörténeti és restaurátori tudományos vizsgálatok eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kiállítás attrakciói a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket – a freskókkal együtt – Johann Ignaz Cimbal készített. A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni. A székesfehérvári bazilika barokk kincseit felvonultató tárlatot a Szent István Király Múzeum mutatja be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal közösen, a székesfehérvári Csók István Képtárban.

A 250 éves Szent István király-székesegyház műkincseiből nyíló nagy szabású kiállítás szorosan kapcsolódik a 2018-as évre meghirdetett székesfehérvári tematikus barokk évhez, amelyet még áprilisban indított útjára dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. A programsorozat szakmai partnerei az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Levéltár, a Szabadművelődés Háza, a Fehérvári Tourinform és a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a programok pedig tavasz óta egészen karácsonyig folyamatosan zajlanak.

A kiállítást augusztus 3-án nyitja meg Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve a kiállítás kurátorai, Gaylhoffer-Kovács Gábor és Nagy Veronika művészettörténészek. A tárlat október 23-ig látogatható.

-OPH-

A rovat további hírei: Kultúra

Magyar Kultúra Napja díjátadóval

Magyar Kultúra Napja díjátadóval

2019. január 21. (hétfő)

Koncertekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Dunaújvárosban a Városháza házasságkötő és rendezvénytermében a G Bunker Quintet dzsesszformáció ad koncertet kedden. Az önkormányzat ekkor adja át a Pro Cultura Intercisae díjat.

Elhunyt Andy Vajna

Elhunyt Andy Vajna

2019. január 20. (vasárnap)

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

Papírcsizmás Kandúr

Papírcsizmás Kandúr

2019. január 20. (vasárnap)

A Gyermekkönyvtárban a papírszínház legújabb előadása alatt a kicsik egy klasszikus Csizmás Kandúr mesét hallhattak.

Fiatalok a városról

Fiatalok a városról

2019. január 19. (szombat)

Az év első kiállítására is sor kerül a Kortárs Művészeti Intézetben. A rendhagyó fotókiállításon ezúttal fiatal művészek mutatják meg, hogyan is látják Dunaújvárost.

Színek kavalkádja az MMK-ban

Színek kavalkádja az MMK-ban

2019. január 15. (kedd)

Az MMK Galéria falait hétfőtől egy hónapon át Éli Irián festményei díszítik, méghozzá a hagyományostól eltérő formában és színekben.

Színvonalas hangversennyel indult az év

Színvonalas hangversennyel indult az év

2019. január 13. (vasárnap)

Zsúfolásig megtelt a Bartók színházterme vasárnap délután a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány közös újévi gálakoncertjén.

Ica néni halhatatlansága

Ica néni halhatatlansága

2019. január 13. (vasárnap)

„Nézd ezt a rajzot. Ahogy megfogta a női arcot, aki ezt így rajzolta, abból árad a szeretet.” Néztem. Soha még így nem néztem képet, mint ahogy Rohonczi István tanár úr mondta, s  ahogy a vonalak egymásmellettiségét figyeltem, éreztem, amit mondott. P.Csasztka Ilona  azaz Pálfalniné Csasztka Ilona rajzai erről szólnak.