Dunaújváros Hetilap

"Évtizedek óta nem látott fejlődés indult el a kórházban"

Vass Ádám - 2018. július 2. 16:33

Minden évben július 1-én, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján az egészségügyben dolgozókat ünnepeljük, a Szent Pantaleon Kórházban pedig ilyenkor kerül sor a Pantaleon emlékérem átadására, előléptetésekre, igazgatói dicséretekre és a kiváló dolgozók méltatására.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ebben az évben különös jelentőséggel bír, mert a nagy magyar orvos születésének 200. évfordulóján a kormány 2018-at Semmelweis Emlékévvé nyilvánította. Az emlékév fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban pedig egy másik fontos eseményre is sor kerül ilyenkor, méghozzá a Pantaleon emlékérem átadására, előléptetésekre, igazgatói dicséretekre és a kiváló dolgozók méltatására. A hétfő délután tartott ünnepségen részt vett dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa, Cserna Gábor, városunk polgármestere, dr. Varga Gábor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója és dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója. Az ünnepségen elsőként Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének üzenetét hallhatták a résztvevők, aki úgy fogalmazott, óriási köszönet jár a jelenlévőknek, akik nap, mint nap a magyar emberek egészségéért dolgoznak.

Az elmúlt évet dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója értékelte és megköszönte minden munkatársnak a kitartását és az intézmény iránti elkötelezettségét. Mint mondta, a kórházban évtizedek óta nem látott fejlődés indult el, 2010 óta vadonatúj, csúcstechnológiás készülékekkel gazdagodtak, remek szakmai teljesítménymutatókkal bírnak és a szakmai, valamint az infrastrukturális fejlődés is töretlen. Az elmúlt nyolc év során összesen több, mint hét milliárd forintos fejlesztések jöttek létre, ami példa nélküli országos szinten is, de további háromszázmillió forintos projekt indult be nem rég, ami a járóbeteg fejlesztést, és az épület renoválását célozza meg, valamint a humán erőforrást. Mindezek mellett felújították a szülőszobát, új VIP kórterem épült, kicserélték az ablakokat, új berendezések érkeztek és osztályokat is bővíteni tudtak. Jelenleg 171 orvosi állásból tizenhat betöltetlen, és nem sok város mondhatja el magáról, hogy a hiányszakmákban, mint az aneszteziológus, vagy az ortopédus, nincs szakember hiány. Ennek köszönhetően egyre több rezidens választja a kórházat szakmai helyéül, ami tovább növeli az intézmény jó hírét.

 Cserna Gábor, városunk polgármestere köszöntőjében kiemelte, bár a kórházak állami fenntartás alá kerültek, Dunaújvárosban a városfejlesztés egyik meghatározó eleme a Szent Pantaleon Kórház.

- Örömmel követem, hogy az intézmény folyamatosan fejlődik pályázati támogatásból, saját erőből és adományok révén. Az önkormányzat, a lakosság, a vállalkozók és civil szervezetek számára egyaránt fontos, mi történik a kórházban, hiszen a városban, a régióban élő, mintegy 120 ezer embernek nem közömbös, milyen körülmények között, milyen ellátást kapnak ebben az intézményben. 2010-től, tizenegy nagy pályázattal közel 7 milliárd forint támogatást nyert el a kórház a sürgősségi ellátás fejlesztésétől a műtő és diagnosztikai blokk kialakításán, napelemes rendszer telepítésén, a járó- és fekvőbeteg ellátás korszerűsítésén, eszközfejlesztésen át napjainkig. Elmondható, hogy a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház kiemelkedik a városi kórházak közül infrastruktúrája, szolgáltatási színvonala és szabályozottsága révén. Humánerőforrás ellátottsága is jó mind az orvosok, mind a szakdolgozók tekintetében. Ennek köszönhetően már kétszer nyerte el a „Kiváló Városi Kórház” díjat, amihez most is gratulálok Mészáros Lajos főigazgató úrnak, a kórház minden dolgozójának. Büszke vagyok arra is, hogy a mi kórházunk tagja egy elit klubnak, hiszen a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórházaként működik. A közelmúltban a Magyar Kórházszövetség és a Három Királylány, Három Királyfi Mozgalom közös, „Családbarát Kórházi Osztály” díját vehette át a Fül-orr-gégészeti osztály és a Szülészet-nőgyógyászat.

A köszöntők után dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója és dr. Jobbágy Lajos orvos-igazgató átadta az elismeréseket és előléptetéseket a kórház kiváló dolgozóinak. Szent Pantaleon emlékérmet idén hárman vehettek át:

Szilágyiné Dr. Tóth Erika vezető főorvos, Központi Műtő - A Szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen végzett. 1993-ban aneszteziológus és intenzív terápiás, majd 2004-ben kardiológiából szerezte meg szakorvosi képesítését, mindkettőt kiválóan megfelelt minősítéssel. Orvosi diplomájának megszerzése óta kórházunk Intenzív osztályán, valamint 2004-től a kardiológiai szakrendelésen is dolgozik. 2006-ban adjunktusi, 2011-ben főorvosi kinevezést kapott. 2016-tól a Központi Műtőszolgálat és Sterilizáló vezető főorvosi pozícióját tölti be. Munkáját pontosság, lelkiismeretesség, következetesség, megbízhatóság jellemzi. Korrekt és etikus kolléga, akit munkatársai nagyra becsülnek. Szakmailag magasan képzett, széles látókörű személyiség, aki mentalitásával és empátiájával mindig a beteg érdekeit szem előtt tartva tevékenykedik.

Gyeneiné Takács Mária epidemiológiai szakápoló, Higiénés csoport - 1974-ben kezdett kórházunk központi laboratóriumában dolgozni, ahol laborasszisztensi feladatokat látott el 2005-ig. 2005-ben került át a kórház higiénés csoportba, ahol szakirányú beiskolázása után 2007-ben epidemiológiai szakasszisztens képesítést szerzett. Az elmúlt évek alatt a kórházhigiénés csoport új dolgozóinak szakmai fejlődését nagy mértékben elősegítette. Egy nagy betegforgalmú kórház higiénés rendjének fenntartása, megőrzése nagyon fontos és nem egyszerű feladat. Ő azonban munkáját körültekintéssel, figyelmesen, pontosan végzi, a szakmai irányelvek maximális betartása mellett. Kollégáival szemben mindig segítőkész. Lelkiismeretes, becsületes és megbízható személyiség.

Németh Józsefné munkaügyi előadó csoportvezető, HR - 1986 szeptemberében kezdett kórházunk munka és bérügyi osztályán dolgozni adminisztrátorként, majd bérszámoló, ezt követően munkaügyi előadó munkakörben dolgozik. Jelenleg munkaügyi csoportvezető, a humánerőforrás gazdálkodás osztályvezetőt távollétében helyettesíti.

Vállalkozási szakon mérlegképes könyvelői képesítést 1998-ban, személyügyi ügyintézői végzettséget 2002 évben, majd felsőfokú személyügyi gazdálkodási oklevelet 2003-ban szerezte meg. Az eltelt 32 év alatt munkáját mindig lelkiismeretesen, precízen végezte. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, a munkájával összefüggő törvényi változásokat, belső szabályzatokat ismeri és kiválóan alkalmazza. Sok munkatársunk bizalommal fordul hozzá személyes ügyeik intézése során. A dolgozókkal kapcsolatos ügyintézésnél a segítségnyújtást tartja szem előtt, az intézmény minden munkatársával jó kapcsolatot ápol. Feletteseivel, közvetlen kollégáival egyaránt készséges, segítőkész.

Szent Pantaleon Kórház Kiváló Dolgozója” kitüntetésben részesült:

Dr. Kővágó Levente főorvos, infektológia
Dr. Kiss Károly főorvos, szemészet
Dr. Szűcsné Takács Andrea osztályvezető főnővér helyettes, Szülészet-nőgyógyászat
Gerényi Mihályné aneszteziológiai szakasszisztens AIBO
Csordás Józsefné ápoló, Pszichiátria
Frittman Anna ápoló, Traumatológia
Tóth Andrea gyógymasszőr, Mozgásszervi Rehabilitációs osztály
Boldizsárné Kun Julianna osztályos adminisztrátor, Sebészet
Oláh Zoltánné gondnok/adminisztrátor, Üzemeltetési és Vagyonvédelem
Vágó Sándor központi fűtés- és csőhálózat szerelő, Műszaki osztály
Kovács Ferencné textil raktár munkatársa, Anyaggazdálkodás
    
Főigazgatói dicséretet kapott:
Dr. Kercso Anca Nicoleta osztályvezető főorvos – Neurológiai osztály
Orvosigazgatói dicséretet kapott: 
Dr. Apáti Erzsébet szakorvos – Radiológiai osztály
Ápolási igazgatói dicséretet kapott: 
Solymosy Piroska ápoló – Belgyógyászati osztály
Gazdasági igazgatói dicséretet kapott:
Fülöpné Bráz Klára leltárellenőr – Anyaggazdálkodási osztály

Előléptetések:
Főorvosi kinevezést kapott: 
dr. Szakáts Ildikó PhD – szemész 
dr. Tóth Mária – neurológus

Adjunktusi címet kapott: 
dr. Finta Lehel – neurológus
dr. Soós Zita – urológus
dr. Szabó Ignác – belgyógyász, kardiológus
dr. Veszprémi Tibor – urológus

Semmelweis nap a kórházban (2018)

Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán
Semmelweis nap a kórházban (2018) - fotó: Ónodi Zoltán

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.