Dunaújváros Hetilap

Hétfőn kezdik a 6219-es út felújítását

2018. július 27. (péntek) 14:02 - Brousil Csaba

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd közötti összekötő út több mint 22 km-en újul meg. A munkálatokat a jövő hét elején a kivitelező el is kezdi és november 30-ig el is készül a mezőfalvi körforgóig tartó első ütem, melynek költsége közel egymilliárd forint lesz.

Erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken, Nagyvenyimen, melyen jelen volt Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármester asszonya, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki megbízott, dr. Molnár Krisztián. a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László, megyei kormánymegbízott és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy a Modern Városok Program keretén belül fogalmazódott meg Dunaújváros térségében a négy- és öt számjegyű utak felújításának szükségessége, mellyel előre lendítik a térségi településeken élők mobilitását, a települések gazdasági fejlődését és nem utolsó sorban növelik az itt élők komfortérzetét. Ehhez Modern Városok Program anyagi keretein túl a Területfejlesztési Operatív Programon belül sikerült is plusz forráshoz jutni. Kiemelte, hogy ezen utak felújítására az előirányzott kétmilliárd forintos összeg állt rendelkezésre a megyének, de a déli területek úthálózatát fejlesztendő lobbiztak a kormánynál, hogy ez a térség is fejleszthesse útjait. Mint mondta ebben dr. Dorkota Lajos és dr. Galambos Dénes valamint Varga Gábor, Fejér megye 3-as számú választókerületének képviselője járt az élen. Nem is eredménytelenül, hiszen a megye plusz 3,5 milliárd forintot kapott ezekre a fejlesztésekre a kormánytól.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ezzel az útfelújítással egy negyven éves hiátust tudnak pótolni, ami nagyon fontos a településnek és a Nagyvenyimen élőknek egyaránt. Különösen, hogy ezzel elősegíthetik a térségen élők mobilitását, mely a további fejlődés fundamentumát képezi. Mint mondta, ez a program is bizonyítéka annak, hogy amit a Modern Városok Program keretében szerződésben vállaltak a miniszterelnökkel közösen, az megvalósításra kerül és jelentős előrelépést jelent más politikai tényezők üres ígérgetéseihez képest. Egyben kérte a lakosság türelmét a felújítás ideje alatti apró kellemetlenségek miatt.

Molnár István a felújítás technikai részéről a következőket mondta el. A projekt keretében több mint 22 kilométeren újul meg a 6219-es jelű út Dunaújváros és Sárbogárd között. A projekthez kapcsolódóan a fejlesztés első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és Soltút Kft. konzorciuma lett. 120 nap áll egy 7,5 kilométeres szakasz kivitelezéséhez a rendelkezésükre mintegy 759 millió forintból. A felújítás Nagyvenyim teljes átkelési szakaszát érinti és a mezőfalvai körforgalomnál végződik. A kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodtak. A 42 útcsatlakozás mindegyikét aszfaltozzák. A szakaszon található tizenkét meglévő autóbuszmegállóhely betonburkolatot kap, illetve két új buszöbölpár épül, megújulnak az utasperonok is. Molnár István kiemelte, hogy a kivitelező négy év garanciát vállalt a munkájára. Az építkezés jövő héten hétfőn kezdődik és a mezőfalvi körforgóig érő útszakaszt érinti.

A polgármester asszony mindenkinek megköszönte a segítő közreműködést és elmondta, hogy ez az útfelújítás szerves részét képezi annak a felújítási egységnek, melynek elemei ezzel párhuzamosan zajlanak majd a településen, úgy, mint az iskola felújítása, a Mélykúti út felújítása és más belterületi utak rendbetétele.

Dr. Dorkota Lajos kérdésünkre elmondta, hogy nagyon fontos ez a projekt az itt élők és Dunaújváros szempontjából is, hiszen jó minőségű úton lehet majd közlekedni, következésképpen a kijelölt célok is hamarabb elérhetőek lesznek. Mint mondta, ennek első lépése lesz a Nagyvenyim és Mezőfalva közötti útszakasz felújítása, mely a jövő héten indul és november 30-ig be is fejeződik, majd második szakasszal folytatódik tovább. Ezen felül azt is elmondta, hogy a Modern Városok Program fejlesztései után a most kidolgozás alatt álló Modern Falvak Program is hozhat még plusz forrásokat a térségbe. Ennek keretén belül minden kis település vezetőinek meg kell tervezniük majd, hogy mire van még szükségük és így kell benyújtani pályázatukat a 2020-as költségvetésben már szerepet kapó Modern Falvak Programra, melyre, mint dr. Dorkota Lajos mondta a megyei települések a jó szakembergárdájuk miatt jó eséllyel pályázhatnak majd.

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Fejlesztés, köszöntés

D+ Híradó - Fejlesztés, köszöntés

2019. március 20. (szerda)

Ideje a tavaszra felkészíteni autóinkat, Darusín alapkőletétel, szépkorút köszöntöttek  - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Ötven éve Dunaújvárosban

Ötven éve Dunaújvárosban

2019. március 20. (szerda)

Ötven évvel ezelőtt érkezett városunkba Hack Ferenc Béla. A Kohász egykori vezető edzője, az edzésmódszertan atyja szerdán töltötte be a kilencvenedik életévét.

Virágos Dunaújvárosért 2019

Virágos Dunaújvárosért 2019

2019. március 20. (szerda)

Az önkormányzat ismét meghirdeti a Virágos Dunaújvárosért versenyt. Idén nyolc kategóriában várják a városlakók, cégek, szervezetek nevezéseit.

A fűtési főszezon után is bőségesen maradt földgáz a tárolókban

A fűtési főszezon után is bőségesen maradt földgáz a tárolókban

2019. március 20. (szerda)

Az idei tél átlaghőmérséklete 1,8 Celsius fok volt, a tárolókban 1,7 milliárd köbméter földgáz maradt, ami extrém hideg esetén is elég lenne a valódi tavasz érkezéséig - ismertette Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán. 

Vége a látogatási tilalomnak

Vége a látogatási tilalomnak

2019. március 20. (szerda)

Tegnap az ÁNTSZ feloldotta az általuk elrendelt látogatási tilalmat Fejér megye összes egészségügyi intézményében.

Alapkőletétel a huszadik születésnapon

Alapkőletétel a huszadik születésnapon

2019. március 19. (kedd)

Húsz éves fennállását ünnepelte kedden a Darusín Kft, melynek központi telephelyén egy Kutató Fejlesztő és Oktató Központ alapkövét tették le Cserna Gábor polgármester jelenlétében.

D+ Híradó - Étkeztetés, témahetek

D+ Híradó - Étkeztetés, témahetek

2019. március 19. (kedd)

 Ingyenes szünidei étkeztetés, témahetek a Dózsában és az Aranyban, hazai pályán nyertek a futsalosok - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.