Dunaújváros Hetilap

Hétfőn kezdik a 6219-es út felújítását

2018. július 27. (péntek) 14:02 - Brousil Csaba

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd közötti összekötő út több mint 22 km-en újul meg. A munkálatokat a jövő hét elején a kivitelező el is kezdi és november 30-ig el is készül a mezőfalvi körforgóig tartó első ütem, melynek költsége közel egymilliárd forint lesz.

Erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken, Nagyvenyimen, melyen jelen volt Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármester asszonya, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki megbízott, dr. Molnár Krisztián. a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László, megyei kormánymegbízott és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy a Modern Városok Program keretén belül fogalmazódott meg Dunaújváros térségében a négy- és öt számjegyű utak felújításának szükségessége, mellyel előre lendítik a térségi településeken élők mobilitását, a települések gazdasági fejlődését és nem utolsó sorban növelik az itt élők komfortérzetét. Ehhez Modern Városok Program anyagi keretein túl a Területfejlesztési Operatív Programon belül sikerült is plusz forráshoz jutni. Kiemelte, hogy ezen utak felújítására az előirányzott kétmilliárd forintos összeg állt rendelkezésre a megyének, de a déli területek úthálózatát fejlesztendő lobbiztak a kormánynál, hogy ez a térség is fejleszthesse útjait. Mint mondta ebben dr. Dorkota Lajos és dr. Galambos Dénes valamint Varga Gábor, Fejér megye 3-as számú választókerületének képviselője járt az élen. Nem is eredménytelenül, hiszen a megye plusz 3,5 milliárd forintot kapott ezekre a fejlesztésekre a kormánytól.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ezzel az útfelújítással egy negyven éves hiátust tudnak pótolni, ami nagyon fontos a településnek és a Nagyvenyimen élőknek egyaránt. Különösen, hogy ezzel elősegíthetik a térségen élők mobilitását, mely a további fejlődés fundamentumát képezi. Mint mondta, ez a program is bizonyítéka annak, hogy amit a Modern Városok Program keretében szerződésben vállaltak a miniszterelnökkel közösen, az megvalósításra kerül és jelentős előrelépést jelent más politikai tényezők üres ígérgetéseihez képest. Egyben kérte a lakosság türelmét a felújítás ideje alatti apró kellemetlenségek miatt.

Molnár István a felújítás technikai részéről a következőket mondta el. A projekt keretében több mint 22 kilométeren újul meg a 6219-es jelű út Dunaújváros és Sárbogárd között. A projekthez kapcsolódóan a fejlesztés első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és Soltút Kft. konzorciuma lett. 120 nap áll egy 7,5 kilométeres szakasz kivitelezéséhez a rendelkezésükre mintegy 759 millió forintból. A felújítás Nagyvenyim teljes átkelési szakaszát érinti és a mezőfalvai körforgalomnál végződik. A kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodtak. A 42 útcsatlakozás mindegyikét aszfaltozzák. A szakaszon található tizenkét meglévő autóbuszmegállóhely betonburkolatot kap, illetve két új buszöbölpár épül, megújulnak az utasperonok is. Molnár István kiemelte, hogy a kivitelező négy év garanciát vállalt a munkájára. Az építkezés jövő héten hétfőn kezdődik és a mezőfalvi körforgóig érő útszakaszt érinti.

A polgármester asszony mindenkinek megköszönte a segítő közreműködést és elmondta, hogy ez az útfelújítás szerves részét képezi annak a felújítási egységnek, melynek elemei ezzel párhuzamosan zajlanak majd a településen, úgy, mint az iskola felújítása, a Mélykúti út felújítása és más belterületi utak rendbetétele.

Dr. Dorkota Lajos kérdésünkre elmondta, hogy nagyon fontos ez a projekt az itt élők és Dunaújváros szempontjából is, hiszen jó minőségű úton lehet majd közlekedni, következésképpen a kijelölt célok is hamarabb elérhetőek lesznek. Mint mondta, ennek első lépése lesz a Nagyvenyim és Mezőfalva közötti útszakasz felújítása, mely a jövő héten indul és november 30-ig be is fejeződik, majd második szakasszal folytatódik tovább. Ezen felül azt is elmondta, hogy a Modern Városok Program fejlesztései után a most kidolgozás alatt álló Modern Falvak Program is hozhat még plusz forrásokat a térségbe. Ennek keretén belül minden kis település vezetőinek meg kell tervezniük majd, hogy mire van még szükségük és így kell benyújtani pályázatukat a 2020-as költségvetésben már szerepet kapó Modern Falvak Programra, melyre, mint dr. Dorkota Lajos mondta a megyei települések a jó szakembergárdájuk miatt jó eséllyel pályázhatnak majd.

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a Dunaújvárosért Díjat

Átadták a Dunaújvárosért Díjat

2019. október 23. (szerda)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 63. évfordulója alkalmából megemlékezést rendezett városunk önkormányzata és a Bartók színházban ünnepélyes keretek között átadták a Dunaújvárosért Díjat is.

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

2019. október 23. (szerda)

Az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál tartott megemlékezést a Fidesz helyi szervezete, melynek elnöke, Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet.

Átadták a megbízóleveleket az új képviselőtestület tagjainak

Átadták a megbízóleveleket az új képviselőtestület tagjainak

2019. október 22. (kedd)

Múlt héten csütörtökön jogerőre emelkedett az önkormányzati választás eredménye. Ennek folyományaként ma az új képviselőtestület tagjai átvették megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettesétől. Részletek a D+ TV Híradójában.

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

2019. október 22. (kedd)

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Ingatlanpiaci körkép

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd)

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

2019. október 21. (hétfő)

A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában – jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

2019. október 21. (hétfő)

A nagyvenyimi vasúti kereszteződésben egy autó és egy vasúti munkagép ütközött. A balesetben az autó sofőrje életét vesztette.