Dunaújváros Hetilap

Hétfőn kezdik a 6219-es út felújítását

2018. július 27. (péntek) 14:02 - Brousil Csaba

A 6219-es jelű Dunaújváros-Sárbogárd közötti összekötő út több mint 22 km-en újul meg. A munkálatokat a jövő hét elején a kivitelező el is kezdi és november 30-ig el is készül a mezőfalvi körforgóig tartó első ütem, melynek költsége közel egymilliárd forint lesz.

Erről tartottak sajtótájékoztatót pénteken, Nagyvenyimen, melyen jelen volt Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármester asszonya, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki megbízott, dr. Molnár Krisztián. a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Simon László, megyei kormánymegbízott és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója.

Dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy a Modern Városok Program keretén belül fogalmazódott meg Dunaújváros térségében a négy- és öt számjegyű utak felújításának szükségessége, mellyel előre lendítik a térségi településeken élők mobilitását, a települések gazdasági fejlődését és nem utolsó sorban növelik az itt élők komfortérzetét. Ehhez Modern Városok Program anyagi keretein túl a Területfejlesztési Operatív Programon belül sikerült is plusz forráshoz jutni. Kiemelte, hogy ezen utak felújítására az előirányzott kétmilliárd forintos összeg állt rendelkezésre a megyének, de a déli területek úthálózatát fejlesztendő lobbiztak a kormánynál, hogy ez a térség is fejleszthesse útjait. Mint mondta ebben dr. Dorkota Lajos és dr. Galambos Dénes valamint Varga Gábor, Fejér megye 3-as számú választókerületének képviselője járt az élen. Nem is eredménytelenül, hiszen a megye plusz 3,5 milliárd forintot kapott ezekre a fejlesztésekre a kormánytól.

Dr. Galambos Dénes elmondta, hogy ezzel az útfelújítással egy negyven éves hiátust tudnak pótolni, ami nagyon fontos a településnek és a Nagyvenyimen élőknek egyaránt. Különösen, hogy ezzel elősegíthetik a térségen élők mobilitását, mely a további fejlődés fundamentumát képezi. Mint mondta, ez a program is bizonyítéka annak, hogy amit a Modern Városok Program keretében szerződésben vállaltak a miniszterelnökkel közösen, az megvalósításra kerül és jelentős előrelépést jelent más politikai tényezők üres ígérgetéseihez képest. Egyben kérte a lakosság türelmét a felújítás ideje alatti apró kellemetlenségek miatt.

Molnár István a felújítás technikai részéről a következőket mondta el. A projekt keretében több mint 22 kilométeren újul meg a 6219-es jelű út Dunaújváros és Sárbogárd között. A projekthez kapcsolódóan a fejlesztés első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező az EuroAszfalt Kft., a Swietelsky Magyarország Kft. és Soltút Kft. konzorciuma lett. 120 nap áll egy 7,5 kilométeres szakasz kivitelezéséhez a rendelkezésükre mintegy 759 millió forintból. A felújítás Nagyvenyim teljes átkelési szakaszát érinti és a mezőfalvai körforgalomnál végződik. A kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodtak. A 42 útcsatlakozás mindegyikét aszfaltozzák. A szakaszon található tizenkét meglévő autóbuszmegállóhely betonburkolatot kap, illetve két új buszöbölpár épül, megújulnak az utasperonok is. Molnár István kiemelte, hogy a kivitelező négy év garanciát vállalt a munkájára. Az építkezés jövő héten hétfőn kezdődik és a mezőfalvi körforgóig érő útszakaszt érinti.

A polgármester asszony mindenkinek megköszönte a segítő közreműködést és elmondta, hogy ez az útfelújítás szerves részét képezi annak a felújítási egységnek, melynek elemei ezzel párhuzamosan zajlanak majd a településen, úgy, mint az iskola felújítása, a Mélykúti út felújítása és más belterületi utak rendbetétele.

Dr. Dorkota Lajos kérdésünkre elmondta, hogy nagyon fontos ez a projekt az itt élők és Dunaújváros szempontjából is, hiszen jó minőségű úton lehet majd közlekedni, következésképpen a kijelölt célok is hamarabb elérhetőek lesznek. Mint mondta, ennek első lépése lesz a Nagyvenyim és Mezőfalva közötti útszakasz felújítása, mely a jövő héten indul és november 30-ig be is fejeződik, majd második szakasszal folytatódik tovább. Ezen felül azt is elmondta, hogy a Modern Városok Program fejlesztései után a most kidolgozás alatt álló Modern Falvak Program is hozhat még plusz forrásokat a térségbe. Ennek keretén belül minden kis település vezetőinek meg kell tervezniük majd, hogy mire van még szükségük és így kell benyújtani pályázatukat a 2020-as költségvetésben már szerepet kapó Modern Falvak Programra, melyre, mint dr. Dorkota Lajos mondta a megyei települések a jó szakembergárdájuk miatt jó eséllyel pályázhatnak majd.

A rovat további hírei: Közélet

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

2020. június 05. (péntek)

Méltó módon emlékeztek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára városunkban a nemzeti összetartozás napján: az önkormányzat az evangélikus templomban és az emlékhelyen rendezett ünnepséget – koszorúkkal, szép szavakkal, közös áhítattal.
 

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

2020. június 04. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban számtalan lakossági visszajelzés érkezett a Papírgyári úti beton buszmegállók környékének állapotáról – a helyzet a napokban rendeződött, adta hírül város hivatalos oldala. 

Véradás: majdnem teljes üzemmód

Véradás: majdnem teljes üzemmód

2020. június 04. (csütörtök)

A nyár elején szokásoshoz mérten is  növekvő vérigénnyel számolnak a véradások szervezésekor, hangsúlyozta lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. 

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.